UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Badania y-dna37 +mtdna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

grzechuk

Re: Promocja badanie y-dna37 +mtdna za 119 $ 9-24 czerwca

Post autor: grzechuk » ndz sie 09, 2009 9:07 pm

Miraś pisze:Wczoraj otrzymałem wyniki z 12 markerami. Są zaskakujące. Nie ustalono jednak jeszcze mojej haplogrupy, muszę jeszcze poczekać :/ Nie mniej to co otrzymałem wyznacza nowe kierunki poszukiwań.
Nie sądzę aby w FT DNA nie potrafili rozpoznać haplogrupy na podstawie 12 markerów. Pewnie będą chcieli wykonać dodatkowy test (za dopłatą). Jeżeli wyniki będą rzeczywiście wyjątkowe, badania wykonają na swój koszt.
Jeżeli skorzystasz z bazy Y search, najbliżsi kuzyni wyraźnie wskażą Twoją haplogrupę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » ndz sie 09, 2009 9:21 pm

Przy okazji zapytam, przepraszam z góry jeżeli pytanie nie jest na poziomie (na wrzesień przekładam "studia" genetyczno-archeologiczne, jak będą wszystkie wyniki już) - co znaczy
wynik w pierwszej kolumnie, gdzie jest zwykle liczba 11,12,13,14,15. Bo u mnie wyszło, że ta pierwsza kolumna (zatytułowana "393") jest "11" i nie ma takich "kuzynów", wszyscy mają kolejne cyfry, czyli póki co nie ma tam żadnych moich kuzynów (mojego ojca)?
Pytam, bo poza tą pierwszą kolumną, z pozostałych kolumn, "kuzyni" by się znaleźli, i to całkiem ciekawie, bo na .. Ukrainie. Ale ta pierwsza kolumna mnie niepokoi, że jest inna niż u wszystkich w tej haplogrupie (Y-DNA wynik z 12 markerów)

Pozdrawiam
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz sie 09, 2009 9:52 pm

grzechuk - potrafią rozpoznać, tylko trwa to chwilkę dłużej - u mnie to było dzień później. Z tym, że nadal haplogrupa jest oznaczana jako "Predicted" czyli "Przewidywana". Biorąc jednak pod uwagę sam opis "Shorthand" - u mnie R-M198 , w zasadzie nie ma wątpliwości.
Badania szczegółowe w ramach haplogrupy oczywiście oferują odpłatnie, ale szczerze mówiąc nie widzę wielkiego sensu by je wykonywać, a i pewnie go nie zobaczę dopóki nie trafię na jakąś sensowną pracę opisującą dystrybucję w ramach tej haplogrupy..
Ostatnio pojawiła się oferta badań podgrup R1b1b2 za 29$ ale to mnie akurat nie dotyczy...

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz sie 09, 2009 9:59 pm

Łucja - nie wiem co to może oznaczać, ale faktycznie biorąc pod uwagę wyniki grupy Polish FamilyTree DNA Project , 11 w tym miejscu jest rzadka..
Jedno wystąpienie w Niemczech a jedno w Rosji dla haplogrupy L

pozdrawiam
W.

grzechuk

Post autor: grzechuk » ndz sie 09, 2009 10:03 pm

Łucja pisze:Przy okazji zapytam, przepraszam z góry jeżeli pytanie nie jest na poziomie (na wrzesień przekładam "studia" genetyczno-archeologiczne, jak będą wszystkie wyniki już) - co znaczy
wynik w pierwszej kolumnie, gdzie jest zwykle liczba 11,12,13,14,15. Bo u mnie wyszło, że ta pierwsza kolumna (zatytułowana "393") jest "11" i nie ma takich "kuzynów", wszyscy mają kolejne cyfry, czyli póki co nie ma tam żadnych moich kuzynów (mojego ojca)?
Pytam, bo poza tą pierwszą kolumną, z pozostałych kolumn, "kuzyni" by się znaleźli, i to całkiem ciekawie, bo na .. Ukrainie. Ale ta pierwsza kolumna mnie niepokoi, że jest inna niż u wszystkich w tej haplogrupie (Y-DNA wynik z 12 markerów)

Pozdrawiam
Łucja
Łucjo, mutaja może się cofać, dzieje się to w około 25% przypadków albo mogło do niej po prostu nie dojść. W jednych liniach mutują jedne markery w innych moga inne. Powodu do niepokoju nie ma.

Pozdrawiam

grzechuk

Post autor: grzechuk » ndz sie 09, 2009 10:11 pm

whanak pisze:grzechuk - potrafią rozpoznać, tylko trwa to chwilkę dłużej - u mnie to było dzień później. Z tym, że nadal haplogrupa jest oznaczana jako "Predicted" czyli "Przewidywana". Biorąc jednak pod uwagę sam opis "Shorthand" - u mnie R-M198 , w zasadzie nie ma wątpliwości.
Badania szczegółowe w ramach haplogrupy oczywiście oferują odpłatnie, ale szczerze mówiąc nie widzę wielkiego sensu by je wykonywać, a i pewnie go nie zobaczę dopóki nie trafię na jakąś sensowną pracę opisującą dystrybucję w ramach tej haplogrupy..
Ostatnio pojawiła się oferta badań podgrup R1b1b2 za 29$ ale to mnie akurat nie dotyczy...

Pozdrawiam
W.
Wątpliwości nie ma. Dla Twojej haplogrupy w Europie, nie znaleziono na razie znaczników mogących umożliwić podział na podgrupy. Wszyscy są R1a, R1a1 lub R1a1a, więc podział żaden. Dla innych haplogrup te badania mogą być przydatne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz sie 09, 2009 10:17 pm

Jeszcze popatrzyłem jak wygląda rozkład w DYS#393 i wychodzi na to, że w Polsce jest to bardzo rzadkie.

W Europie dla 4933 testów stwierdzono wystąpienie w tym miejscu "11" tylko 39 razy, gdzie w Polsce północnej dla 508 próbek nie stwierdzono ani jednego wystąpienia...

popatrz też na wykres zamieszczony tu:
http://www.yhrd.org/DYS393

pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn sie 10, 2009 12:04 am

Tak czytam i czytam o tych markerach, haplogrupach i innych cudach i nie bardzo rozumiem, jakie to ma praktyczne znaczenie dla genealogii?
Może ktoś staremu konserwatyście wytłumaczy, jaki z tego jest pożytek dla naszych badań?
Z punktu widzenia antropologii czy wręcz biologii, to jest to dla mnie zrozumiałe.
Ludy od tysięcy lat migrowały, a osobliwie położone tereny dzisiejszej Polski leżały na szlakach wielu wędrówek.
Już sam wygląd dzisiejszych Polaków pozwala stwierdzić, że reprezentujemy większość typów antropologicznych, a więc i nasze korzenie muszą być rozsiane.
Nie bardzo jednak rozumiem, co może mi dać wiedza dotycząca tego, że parę tysięcy lat temu moi przodkowie żyli na stepach Azji?
Dokumentacyjnie i tak mogę dojść do końcówki XVI wieku, kiedy to zaprowadzono metrykalia. No powiedzmy, że jeśli przodkowie byli szlachtą lub należeli do osiadłego rodu mieszczańskiego, to posługując się innymi źródłami, można niekiedy cofnąć się znacznie wcześniej.

Sam z Adamem Pszczółkowskim robiłem badania dla przedstawicielki znanego rodu arystokratycznego i dotarliśmy do okresu Bizancjum. Znając jednak burzliwe dzieje wielu rodów, wcale nie jestem przekonany, czy stosując markery wynik byłby identyczny i wcale nie z powodu naszego błędu :rotfl:

Tak więc nadal nie rozumiem, co ma wspólnego antropologia czy też biologia z genealogią klasyczną, którą - mam nadzieję - reprezentuję, a która opiera się na usankcjonowanych prawnie stosunkach filiacji?

Dla mnie genealogia należy do sfery cywilizacji, a nie biologii, czyli mówiąc wprost, jeśli wg. obowiązujących norm prawnych występuje stosunek filiacji i jest on uznany przez społeczeństwo, to nie jest istotne jak się to ma do biologicznych aspektów, które niekoniecznie muszą się zgadzać z oficjalną wersją.

Ale to jest mój pogląd, z którym nikt nie musi się zgadzać.

Natomiast chciałbym poznać racjonalne argumenty dotyczące przydatności wyników badań genetycznych dla robionego np. wywodu z XIX wieku?
Dlaczego XIX wieku, bo obserwując forum, widzę, że znakomita większość genealogów "walczy" z metrykami z okresu Królestwa Polskiego", a więc co im po wiedzy, która dotyczy okresów prehistorii?

PS
Celowo pomijam tu moralne aspekty badań "po mieczu". Znam osobiście przypadek, gdy dwóch nieodległych kuzynów noszących, to samo nazwisko zrobiło sobie badania, które wykluczyły wspólnego przodka męskiego, w tym wypadku ich wspólnego pradziadka.
Nie wiem jak się to skończyło, ale obaj mieli nietęgie miny i pewnie zachodzą w głowę, która z ich matek lub babek miała "skok w bok".
Z konserwatywnymi pozdrowieniami
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Bolek92
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Bolek92 » pn sie 10, 2009 2:23 am

Zapewne zwykła ciekawość, tak jak i w moim przypadku.
Dlatego też mam takie badania zrobione. A wynik? Szkoda gadać.
Pozdrawiam Bolek Majchrowski.
Główne nazwiska w moim drzewie; Majchrowski,Janik,Błoński,Ziemirowski.
bmajchrowski@o2.pl
------------------------
Bolek Majchrowski

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » pn sie 10, 2009 6:53 am

Waldemar,

tak jak Bolek już napisał - jest to także i w moim przypadku kwestia zaspokojenia ciekawości.
Ale może i nie tylko, To, że wyszła mi haplogrupa R1a1, może przemawiać za tym, że moje nazwisko faktycznie powstało na Morawach i jest odmiejscowe.
Oczywiście - to tylko przesłanka, bo aby mieć więcej pewności, trzeba by przebadać więcej osób noszących to i pokrewne nazwiska, a także ludność Moraw i okolic przylegających...

Ja także nie znalazłem żadnych racjonalnych argumentów za wykonaniem tego badania, ale przyznam, że z niecierpliwością czekam na kolejne wyniki.
Może też dlatego, że jest to przyczynek do poszerzenia swojej wiedzy, a także wiedzy o sobie.

Oczywiście - jak sam wspomniałeś - opieranie się na DNA narzuca przyjęcie założenia, że wszystkie kobiety w naszej rodzinie od momentu wykształcenia się nazwiska były wierne swoim mężczyznom (by była zachowana linia po mieczu)... ;)

pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

Adeling-Herman
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Adeling-Herman » pn sie 10, 2009 7:19 am

Witku, powiedz mi prosze czy wraz z wynikami otrzymales liste osob z bazy FTDNA, z którymi dzielisz przodka ? I czy - jeśli takie dane otrzymales - obejmują one również przybliżony okres (lata) na który przypada życie waszego wspólnego przodka ?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » pn sie 10, 2009 9:40 am

Miłosz,

żadnego zestawienia na papierze dotychczas nie dostałem, być może przyjdzie ono z certyfikatami po uzyskaniu wszystkich wyników.

Natomiast na stronie WWW z wynikami jest trochę "narzędzi", m.in. lista osób z podanymi adresami email, informacją o ilości różnic w markerach i z możliwością oszacowania prawdopodobieństwa - z tym, że to wygląda wtedy np tak:
Comparison Chart
4 generations is 25,59%
8 generations is 55,32%
12 generations is 75,65%
16 generations is 87,44%
20 generations is 93,74%
24 generations is 96,96%
Jeśli nazwisko wyszukanej osoby nie jest nawet podobne, to znaczy, że wspólny przodek istniał zanim utrwaliły się nazwiska dla tych rodzin.
Jeśli przyjąć 30 lat na generację, to można przeliczyć sobie to prawdopodobieństwo na odległość w czasie.

Przy braku bezpośrednich trafień ciekawszym narzędziem jest mapa z rozmieszczeniem próbek , z podziałem na głębokość różnic w markerach.

Pozdrawiam
W.

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Post autor: misty69 » pn sie 10, 2009 11:07 am

W FTDNA jedna generacja to 25 lat. A co do tematu jak mozna badania DNA wykorzystac w tradycyjnej genealogii to zachecam Pana W. Fronczaka do kolejnego kontaktu z Panem Adamem Pszczolkowskim ktory jest bardzo dobrze zorientowany w temacie i znacznie lepiej wyjasni co i jak.

DNA nie tylko okresla dalsze pokrewienstwo ale tez te z blizszego okresu. Obecnie mowimy o tym dalszym bo tu na grupie mamy wyniki z pierwszych 12 markerow ktore wskazuja geograficzne pochodzenie. Kolejne markery zaweza ten obszar. Kazdy przypadek jest indywidualny.

Forum o DNA w jezyku angielskim http://dna-forums.org/
misty69

grzechuk

Post autor: grzechuk » pn sie 10, 2009 11:26 am

whanak pisze:Miłosz,

żadnego zestawienia na papierze dotychczas nie dostałem, być może przyjdzie ono z certyfikatami po uzyskaniu wszystkich wyników.

Natomiast na stronie WWW z wynikami jest trochę "narzędzi", m.in. lista osób z podanymi adresami email, informacją o ilości różnic w markerach i z możliwością oszacowania prawdopodobieństwa - z tym, że to wygląda wtedy np tak:
Comparison Chart
4 generations is 25,59%
8 generations is 55,32%
12 generations is 75,65%
16 generations is 87,44%
20 generations is 93,74%
24 generations is 96,96%
Jeśli nazwisko wyszukanej osoby nie jest nawet podobne, to znaczy, że wspólny przodek istniał zanim utrwaliły się nazwiska dla tych rodzin.
Jeśli przyjąć 30 lat na generację, to można przeliczyć sobie to prawdopodobieństwo na odległość w czasie.

Przy braku bezpośrednich trafień ciekawszym narzędziem jest mapa z rozmieszczeniem próbek , z podziałem na głębokość różnic w markerach.

Pozdrawiam
W.

Obliczanie pokrewieństwa na podstawie 12 markerów jest bardzo mało precyzyjne.
Miałem zbieżność wyników 12/12, potem 24/25. Trzeci panel rozwiał wątpliwości, wspólny przodek żył ponad 2 tysiące lat temu. Lepiej poczekać na trzeci panel, który zawiera więcej markerów szybkozmiennych, dzięki czemu jest bardziej precyzyjmym narzędziem do obliczeń.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn sie 10, 2009 1:25 pm

Wybaczy Pan, Panie "misty69", ale to nie jest odpowiedź ma moje konkretne pytanie.
Jeśli nie ma się w tej sprawie nic do powiedzenia, to lepiej nic nie pisać.
Stanowisko Adama znam doskonale, bo współpracujemy na co dzień. Gdyby odpowiedź była oczywista, to z całą pewnością nie zawracałbym głowy na forum.
Moje wątpliwości wynikają z tego, że bardzo wyraźnie rozgraniczam genealogię opierającą się na dokumentach od biologii i nie bardzo potrafię znaleźć praktyczne zastosowanie dla wyników badań dla osób, które np. utknęły w dokumentach XIX wieku.
Nie bez przyczyny pisałem także o znanym mi przypadku, dwóch kuzynów, którzy teraz głowią się, które "ogniwo" w ich rodzinie okazało się kruche?
Takich moralnych problemów i niespodzianek może się pojawić znacznie więcej.
Prawidłowe wyniki badań mogą także doprowadzić do błędnych wniosków, jak choćby ustalenie wspólnego przodka dla dwóch osób, z których jedna pochodzi z rodziny szlacheckiej, a druga wcale nie musi. Ba, nie ma nawet najmniejszego prawa do tego, bo po prostu dziedzic "miał chwilę słabości ze służącą", którą najczęściej wydawał później za swojego oficjalistę.
W czasie wielu lat zabawy w genealogię napatrzyłem się na taką ilość sytuacji, które z dużym prawdopodobieństwem pomieszają wyniki badań genetycznych, że uważam to za co najmniej ryzykowne.
Oczywiście nie da się zatrzymać mody i nauki, ale zawsze można stawiać pytania, na ile taen instrument badawczy mający kapitalne znaczenie dla innych dziedzin nauki jest pomocny w genealogii, która opiera się o dokumenty.
Na zakończenie zapytam inaczej: co zrobi osoba, która w wyniku badań stwierdzi, że nie należy do rodu X, mimo, że wszystkie zapisy metrykalne i nazwisko, na to wskazuje?
Jak będzie się czuła? Jak będzie odbierała swoje matki, babki i prababki?
Zacznie obyczajowe śledztwo nad ustaleniem biologicznego ojca?
To oczywiście jedno z setek pytań, jakie się nasuwają i wcale nie najistotniejsze dla genealogii, tak tej naukowej, jak i amatorskiej.
PS
Specjalnie dla Pana "misty69" podpisuję wyjątkowo inicjałem imienia :rotfl:
Pan W. Fronczak
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”