UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Seria zdjęć i kartek poczt. pruskich żołnierzy

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Leo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 23 razy

Re: Seria zdjęć pruskich żołnierzy

Post autor: Leo » sob sie 15, 2009 12:32 am

Jak piszesz:

„A oto kolejna dla mnie zagadka z czasów zaboru pruskiego. Zdjęcie - kartka pocztowa, na której rewersie jest wpisany adres i treść przekazywanej wiadomości. Na zdjęciu z iksem jest brat mojej Babci.“

X jest, ale gdzie reszta informacji? Rok urodzenia na przyklad. Data stemplowania, numer jednostki na stemplu pocztowym, treść itd.
Mam wrazenie ze szukamy informacji ktore sa znana(ale nie nam)
Podaj wszystko co wiesz, a to ułatwi poszukiwania.
Nr. 6 chyba we Francji????
Leo

P.s.
Nowe zdjęcie gdzieś na poczatku tematu to tez nie jest szczęśliwe rozwiązanie.
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: DankaW » sob sie 15, 2009 10:05 am

Witam.
Zdjęcie pochodzi z 1916 roku . Brat mojej Babci (ten z iksem) urodził się w 1887 roku. Stempel pocztowy wstawiłam jako zdjęcie 6a.
Ostatnio zmieniony sob sie 15, 2009 12:42 pm przez DankaW, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska
http://www.kronikisredzkie.pl/

wpasek
Podziękowano: 11 razy

Post autor: wpasek » sob sie 15, 2009 11:49 am

Co do obrazka "6a": Wedle stempla pocztowego "K.D. Feldpostexp[edition der] 29. Inf. Div" pocztówka wysłana została [na 90% z okolica Valenciennes] przez żołnierza 29 (Badeńskiej) Dywizji Piechoty. Prostokątna pieczątka obok okrągłego stempla polowej poczty dywizyjnej to tzw. Briefstempel; w którym "S.B." oznacza "Soldatenbrief" a "F.L.A. 35" należy zapewne rozumieć jako "Feld-Lazarett Abteilung" czyli Oddział Szpitala Polowego Nr 35. W okolicach daty wysłania pocztówki (12 listopada 1916) Dywizja walczyła nad Sommą.
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Kontakt:

Post autor: DankaW » sob sie 15, 2009 12:41 pm

wpasek pisze:Prostokątna pieczątka obok okrągłego stempla polowej poczty dywizyjnej to tzw. Briefstempel; w którym "S.B." oznacza "Soldatenbrief" a "F.L.A. 35" należy zapewne rozumieć jako "Feld-Lazarett Abteilung" czyli Oddział Szpitala Polowego Nr 35. W okolicach daty wysłania pocztówki (12 listopada 1916) Dywizja walczyła nad Sommą.
Nasuwają mi się dwa wątki:
1. wuja zachorował i był w szpitalu
2.został ranny w bitwie.
Czy dobrze myślę :?:
Czy żołnierze na zdjęciu mogą być pacjentami szpitala?
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska

wpasek

Post autor: wpasek » sob sie 15, 2009 1:19 pm

DankaW pisze:
wpasek pisze:Prostokątna pieczątka obok okrągłego stempla polowej poczty dywizyjnej to tzw. Briefstempel; w którym "S.B." oznacza "Soldatenbrief" a "F.L.A. 35" należy zapewne rozumieć jako "Feld-Lazarett Abteilung" czyli Oddział Szpitala Polowego Nr 35. W okolicach daty wysłania pocztówki (12 listopada 1916) Dywizja walczyła nad Sommą.
Nasuwają mi się dwa wątki:
1. wuja zachorował i był w szpitalu
2.został ranny w bitwie.
Czy dobrze myślę :?:
Czy żołnierze na zdjęciu mogą być pacjentami szpitala?
Obydwa powyższe domysły są jak najbardziej uprawnione. Ale możliwe jest także, że Pani wuj a) przekazał kartkę do wysłania komuś odchodzącemu na tyły (np. kontuzjowanemu lub lekko rannemu), b) żołnierze po prostu korzystali z najbliższej poczty polowej w okolicy.

Zdjęcie nie wydaje mi się "szpitalne"; jeżeli dobrze odczytuję napis na deskach, to mamy tam "Quartier an der Some" (= kwatery nad Sommą), co raczej wskazuje na ich "przyfrontowe" pochodzenie. Poza tym mamy na zdjęciu szablę (czy raczej pałasz) a jeden z wyżej siedzących ma na piersi latarkę - broń i wyposażenie odbierano żołnierzom w szpitalach. Pamiętajmy jednak, że zrobienie takiego zdjęcia, wywołanie, wykonanie odbitek dla wszystkich i dostarczenie im jako "pocztówek" zajmowało parę tygodni - jeżeli wiec Szanowny Wuj został ranny, kontuzjowany czy zatruty gazami, to mógł wysłać ze szpitala pocztówkę wykonaną kilka tygodni wcześniej.
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Kontakt:

Post autor: DankaW » sob sie 15, 2009 2:10 pm

Z osobą wujka i zdjeciem nr 6 wiążą sie ściśle te dwie typowe kartki pocztowe, o których przypomniałam sobie dopiero teraz, i przeszukałam archiwum domowe. Myślę, że są bardzo ciekawe, więc postanowiłam je tutaj zamieścić.
7Obrazek7aObrazek8Obrazek8aObrazek
Niestety kartka nr 8 jest uszkodzona, taką otrzymałam , pochodzi z 1914 r.
Kartka nr 7 napisana była w 1915 r.
Zdjecie nr 6 wuj wysłał do ojca w 1916 r.
Wniosek - we Francji był minimum dwa lata.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska

wpasek

Post autor: wpasek » sob sie 15, 2009 3:40 pm

Wygląda na to, że Pani wuj rozpoczął Wielką Wojnę w szeregach 10. [zachodniopruskiej] Dywizji Rezerwowej [10. Reserve-Division], zapewne został wcielony do stacjonującej w Poznaniu 18. Reserve-Infanterie-Brigade. Tyle wynika ze stempla 7a.

Ciekawa jest fotografia 8a - z braku stempla można wnosić, że karta ta nie została wysłana - wygląda na to, że w jej górnej części zapisano adres zwrotny (nazwę jednostki); o ile dobrze rozczytuję jest to "Feldluftschiffer Abt.[eilung] 4. [der] I Armee", czyli Polowy Oddział Balonowy Nr. 4 I Armii [zob. http://www.trenchfighter.com/76001/102401.html ]

W tej sytuacji skrót z prostokątnej pieczątki 6a "F.L.A. 35", który rozszyfrowałem jako "Feld-Lazarett Abteilung" należy zapewne czytać jako "Feld-luftschiffer Abteilung.

Pozostaje jedynie wyjaśnić zagadkę jak Pani wuj przeniósł się z "F.L.A." o numerze 4 do jednostki o numerze 35 i z 10 DRez. do 29DP.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Kontakt:

Post autor: DankaW » sob sie 15, 2009 7:37 pm

wpasek pisze: Pozostaje jedynie wyjaśnić zagadkę jak Pani wuj przeniósł się z "F.L.A." o numerze 4 do jednostki o numerze 35 i z 10 DRez. do 29DP.
Dziękuję za naprawdę interesujące odpowiedzi.
Wędrówka wuja z jednej jednostki do drugiej pozostanie raczej tajemnicą. Nie ma w rodzinie już nikogo, kto mógłby cokolwiek w tym temacie powiedzieć. Pozostały młodsze roczniki, a wcale też już nie młode czyli moje pokolenie no i oczywiście młodsze.

Kolejne zdjęcie nr 9 przedstawia grypę żołnierzy. Załączam również notatkę na rewersie.

9Obrazek9aObrazek

Tu znów nie mam pojęcia kogo z rodziny może to zdjęcie dotyczyć. Na jego temat nie wiem nic więcej poza tym, że rodzina ojca pochodziła z okolic Koźmina.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska

Leo

Post autor: Leo » sob sie 15, 2009 9:51 pm

Pytanie do Danki:
Jesteś pewna, że te wszystkie kartki pisała ta sama osoba. Kariera wojskowa tego żolnierza wydaje mi się trochę za „kolorowa“. Kartki pocztowe są bez podpisu( 7a i 8a).
Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Kontakt:

Post autor: DankaW » ndz sie 16, 2009 1:07 am

Leonie.
Twoja opinia dała mi wiele do myślenia. Nie chciałam zaśmiecać Forum całą korespondencją jaką przechowała moja Babcia ( nie wiem jak to zrobiła, wojna i wysiedlenie ???) i widzę , że to był błąd.
Twoje sugestie zmusiły mnie do szczegółowej analizy posiadanych materiałów , której wynik przedstawiam poniżej. Oceń to.

Moja Babcia miała czterech braci. Urodzili się kolejno w latach 1882; 1885; 1887 i 1900.
W roku 1882 urodził się Wincenty ???
W roku 1885 urodził się Stanisław – ułan ze zdjęcia nr 1
W roku 1887 urodził się Władysław, ten ze zdjęcia nr 6. On też podpisuje kartkę nr 8 , a podpis jest wyraźny nie na 8a lecz na awersie kartki nr 8.
W roku 1990 urodził się Jan- zdjęcie bez numeru -Pamiątka szkoły mechaników łączności z 1925 r.
Najbogatsza korespondencja zachowała się - od i do Władysława. Zatem zamieszczam wszystkie kartki jakie znalazłam a dot. osoby Władysława. Może będzie możliwe na ich podstawie ustalić tylko jego drogę wojskową. Wam, specom w tej dziedzinie pozostawiam opinię czy te kartki są spójne i mogą dotyczyć wojskowej drogi jednej osoby.
Postaram się ją ułożyć wg dat.

1913Obrazek1913aObrazek1914Obrazek1914aObrazek1916Obrazek1916aObrazek
1917Obrazek1917aObrazek1918Obrazek,
a gdzie był Władysław w 1909 roku i co tam mógł robić?
Obrazek

Pozostała mi jeszcze jedna kartka, ta na zdjęciu nr 7 i 7a. Czy można ją przypisać do najstarszego syna Wincentego???
r.1915Obrazek Obrazek

Czy ta łamigłówka da się jakoś logicznie rozwiązać?. Ja nie wiem chyba już nic poza tym, że Babcia miała czterech braci i teraz pójdę :spi:.Może z rankiem oświeci mnie :sun: albo odłożę to wszystko do lamusa.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Kontakt:

Re: Seria zdjęć i kartek poczt. pruskich żołnierzy

Post autor: DankaW » ndz sie 16, 2009 10:26 am

Kartka z 1909 roku była pisana przez Władysława z miejscowości Rendsburg w Niemczech do brata Wincentego. Pod wielkim powiększeniem awersu tej kartki odczytałam na ciemnym polu podpis - brat Władysław. Z samej treści przesyłanej wiadomości wnioskowałabym , że w Rendsburgu pracował.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska

Awatar użytkownika

Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: Hania » ndz sie 16, 2009 4:04 pm

Witam Danusia - Jakze ci zazdroszcze tak wspanialych pamiatek ! Dobrze, ze twoja rodzina przechowywala takie skarby a one przetrwaly !
Jest to bardzo fascynujace, odczytywanie historii z kartek pocztowych, zycze ci wiele powodzenia w ustalaniu faktow dotyczacych twojego wuja.
Pozdrawiam serdecznie
Hania
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

Leo

Post autor: Leo » pn sie 17, 2009 8:27 pm

Jedno jest pewne, Władysław służyl w wojskach balonowych. Najpierw w Feldluftschiffer-Abteilung 4 (F.L.A. 4), potem w Feldluftschiffer-Abteilung 35 (F.L.A. 35). Ta druga jednostka nad Sommą była podporzadkowana 29 Dywizji Piechoty. Dokładniej napiszę jak znajdę więcej czasu.

Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
DankaW
Kontakt:

Post autor: DankaW » wt sie 18, 2009 9:38 am

Leonie.
Nie zdawałam sobie sprawy, że to taka skomplikowana osoba ten wuj Władysław. To co napisałeś zrozumiałam, ale co po drodze robi ta 10-ta rezerwy?. Być może że ta kartka wiąże się z Wincentym. O nim wiem tylko tyle, że pracował w Niemczech a potem na poczcie w Poznaniu.

Już poza tematem ale z czasów zaboru, załączam poniżej zdjęcia Wincentego w mundurze pocztowym i w stroju członka Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół". To ostatnie jest bardzo piękne.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 8:44 pm przez DankaW, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
DankaW

Wielkopolska

Awatar użytkownika

Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: Hania » wt sie 18, 2009 12:53 pm

Danusia - zdjecie przedstawiajace twojego wuja w stroju z Towarzystwa Sokol jest faktycznie piekne, pas z napisem Szczesc Boze /czy tak ?/w czapce piorko sokole a wuj wysportowany, miesnie jak sie patrzy i nie trzeba bylo wymyslnego sprzetu do cwiczen jak dzisiaj. Super pamiatka !
Pozdrowienia, Hania
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”