UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AD Kielce.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: AD Kielce.

Post autor: zetka » czw cze 04, 2009 8:34 am

Może ktoś się orientuje gdzie mogę odnaleźć księgę urodzeń z 1869 roku parafii Kazimierza Wielka ( poza archiwum parafialnym):
AP Pińczów jej nie posiada, AD Kielce posiada urodzenia tylko do 1861 roku ?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » czw cze 04, 2009 9:42 am

zetka pisze:Może ktoś się orientuje gdzie mogę odnaleźć księgę urodzeń z 1869 roku parafii Kazimierza Wielka ( poza archiwum parafialnym):
Z tej

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... a%20Wielka

informacji wynikać powinno, że AP Pińczów nie ma jej mikrofilmów, ale powinny tam być w dokumentach.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw cze 04, 2009 10:20 am

Tak jak napisałam wyże j AP Pińczów jej nie posiada
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: keret » pt cze 12, 2009 11:35 pm

Witaj
Według opisu bazy Pradziad księga (rocznik) jak nic powinna znajdować się w AP Pińczów. To co znajduje się w bazie Pradziad to stan z 2008r przynajmniej taka informacja znajduje się na stronie Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych czyli według NDAP księga (rocznik) powinna leżeć w AP Pińczów.
http://archiwa.gov.pl/lang-pl/index.php ... Itemid=156
AD w Kielcach jej nie posiada tego rocznika ponieważ parafia Kazimierza Wielka nie przekazała jej do archiwum.
zetka pisze:Tak jak napisałam wyże j AP Pińczów jej nie posiada
M. Terek
----------------------------
www.matricula.allegata.pl
www.allegata.pl
-----------------------------

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » pt cze 12, 2009 11:49 pm

Co piszą na stronach Archiwum wiem :) jednak zwracałam sie do nich i nie maja :(
Pozdrawiam Żaneta

keret
Kontakt:

Post autor: keret » sob cze 13, 2009 10:54 am

Witaj
Zetka ale ktoś tu się mija z prawdą albo NDAP albo AP Pińczów,oczywiście dla nas to sprawa drugorzędna bo efekt końcowy jest taki że nie możemy skorzystać z rocznika który oficjalnie jest wymieniany w zasobach, w sumie informacja powinna być rzetelna jakby nie było są to urzędy państwowe
W sumie na dzień dzisiejszy wygląda to tak jakby AP Pińczów posiał gdzieś rocznik, co nie zmienia faktu że nadal nie wiemy gdzie go szukać i czy nasze poszukiwania mają sens.
zetka pisze:Co piszą na stronach Archiwum wiem :) jednak zwracałam sie do nich i nie maja :(
M. Terek
www.allegata.pl

keret
Kontakt:

Post autor: keret » śr cze 17, 2009 9:45 pm

Witam
Informacja dla tych co planują wizytę w AD Kielce, archiwum będzie nieczynne w dniach od 15 lipca do 15 sierpnia.
Pozdrawiam
M. Terek
www.allegata.pl

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » pn cze 29, 2009 4:17 pm

Czyli teraz powinno działać codziennie? Pytam bo numer telefonu nie odpowiada, zupełnie nie mogę się dodzwonić.

Łucja

30.06. Już się wyjaśniło, było tydzień nieczynne ale od dzisiaj jest czynne jeszcze 2 tygodnie.
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

jalowiec

Post autor: jalowiec » pt lip 31, 2009 8:53 am

Prośba nieaktualna
Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2012 10:20 am przez jalowiec, łącznie zmieniany 3 razy.

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » sob sie 29, 2009 9:01 pm

paien pisze:Witam
Zwracam sie z pytaniem do osób bywajacych w AD Kielce- czy w jego zasobach znajdują sie księgi metrykalne parafii: Chlina (od1992 diecezja Sosnowiec- wcześniej Kielce) i Żarnowiec? Jeśli tak to od którego roku? I w ogóle czy korzystanie z zasobów Archiwum jest bezproblemowe? Nie chciałbym wybierać sie do Kielc w ciemno.
Z góry dziekuje. Pozdrownienia- Mirek.
Wczoraj rozmawiałem z siostrą pracującą w Archiwum. Powiedziała mi ona, iż po reformie podziału administracyjnego kościoła w 1992 archiwalne dokumenty dotyczące parafii, które znalazły się w granicach nowych diecezji i archidiecezji zostały przeniesione właśnie do nich. Tak więc wszystkie akta z parafii Chlina są w Archiwum Diecezjalnym w Sosnowcu a nie w Kielcach. Ponadto jak podaje baza Pradziad, również archiwa z AP w Kielcach zostały przeniesione do AP w KATOWICACH.
Tak więc wyprawa do Kielc jest całkowicie niepotrzebna i będzie stratą czasu.

zawartość Archiwów Państwowych (odnośnie parafii) można sprawdzić w bazie PRADZIAD:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php

a zawartość Archiwów Diecezjalnych tu:

http://parafie.genealodzy.pl/
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

piotrowski79

Post autor: piotrowski79 » sob sie 29, 2009 9:03 pm

zetka pisze:Może ktoś się orientuje gdzie mogę odnaleźć księgę urodzeń z 1869 roku parafii Kazimierza Wielka ( poza archiwum parafialnym):
A próbowałaś szukać u Mormonów? Oni mają większość na mikrofilmach.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » sob sie 29, 2009 11:46 pm

piotrowski79 pisze:
A próbowałaś szukać u Mormonów? Oni mają większość na mikrofilmach.

Nie mają.
Pozdrawiam Żaneta

piotrowski79

Post autor: piotrowski79 » ndz sie 30, 2009 12:07 am

Nigdzie nie ma takiej informacji. Wysnułem tylko błędny wniosek, za co przepraszam. Nie sprawdziłem gdzie znajduje się ta parafia na mapie. Administracyjnie było to województwo katowickie a obecnie śląskie. Więc to do AP w Katowicach od samego początku wysyłano te akta. Błędem było to że założyłem że skoro była to diecezja kielecka to dokumenty wysyłano nie tylko do AD w Kielcach ale również do AP Kielce.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

piotrowski79

Post autor: piotrowski79 » pt wrz 11, 2009 7:43 pm

Prośba do osób odwiedzających AD w Kielcach. Proszę o sprawdzenie następujących aktów urodzeń: nr 12 i 67 z roku 1866 z parafii w Nowym Korczynie, oraz o odszukanie następujących osób w tejże parafii (akty urodzenia, zgonu i ślubu)
Wszystkie akty za ten okres są w języku polskim.

Adam Piotrowski urodzony pomiędzy 1830 - 1854 zawarł związek małżeński z Rozalią Kapińską

Józef Piotrowski urodzony 1858 ożenił się z Maryanną Łabędź (syn Adama i Rozalii)

Jakób Piotrowski (syn) urodzony między 1813 a 1822 zawarł związek z Julianną Lipińską

Jakób Piotrowski (ojciec) urodzony około 1793 ożeniony Maryanną Kapińską (nie znam dat urodzenia)

Jan Piotrowski (ojciec Jakóba) nie znam ani daty urodzenia ani śmierci więc proszę o wyliczenie przybliżonej daty z aktu urodzenia Jakóba (ojca) Jan ożenił się z Rozalią Wojdawską

Tomasz Piotrowski urodzony w 1837 roku ożeniony z Katarzyną Preficz tu prosił bym o sprawdzenie imion rodziców Tomasza.

W zamian za pomoc oferuję pomoc przy odszukaniu dokumentów w AP i AD w Katowicach. Dziękuję bardzo.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 3:52 pm przez piotrowski79, łącznie zmieniany 4 razy.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: julia » pt wrz 11, 2009 8:04 pm

Żaneto,
Sprawdź co posiada AP w Katowicach?
Ostatnio przeglądałam indeks rzeczowy i o ile pamiętam, to chyba występowała tam również Kazimierza Wielka.
Pozdrawiam Julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”