UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rozwody

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Rozwody

Post autor: piotrowski79 » pt wrz 18, 2009 10:59 am

Podejrzewam, iż jeden z moich przodków rozwiódł się ze swoją żoną. Mieszkał na terenie Królestwa Kongresowego. Z tego co kojarzę w Księstwie Warszawskim obowiązywał Kodeks Napoleona, który dopuszczał rozwody, jak było z tym w Królestwie Kongresowym i później gdy zostało ono bezpośrednio już włączone do Rosji jako Przywiślański Kraj? Gdzie mogą być rejestry spraw rozwodowych? W archiwach sądów, czy archiwach państwowych?

Dziękuję za informacje
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Re: Rozwody

Post autor: aandy » pt wrz 18, 2009 11:11 pm

Wydaje mi się, że większość przepisów cywilnych Kodeksu Napoleona miało zastosowanie również w późniejszym okresie.

Co do trybu rozwodowego (i ew. wniosków co do możliwych miejsc przechowywania archiwaliów), zapoznałbym się z KN właśnie...
Pozdrawiam, Andrzej

lila
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: lila » czw sty 26, 2012 2:29 pm

Ja dowiedziałam się o rozwodzie z Konsystorza i Kurii Arcybiskupiej, spróbuj poszukać.
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

----------------------------------
Komorowski. Głowacki, Pacholski, Depczyński, Wnuk, Jesionowska,Drobka, Brzóstowski, Zywert, Wielgoszewski, Kuchowicz

cristovoro
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: cristovoro » czw sty 26, 2012 7:06 pm

Witam!
W Wielkopolsce znalazłem akt rozwodowy swojego pra z 1832 roku także poprzez Konsystorz i Kurię Arcybiskupią.
Pozdrawiam:
Krzysztof.
www.sibilski.org choć obecnie Nadobnik.

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw sty 26, 2012 8:02 pm

W Królestwie Polskim poczatkowo obowiazywał Kodeks Napoleona. Przyjęte rozwiązania prawne obowiązywały do 13 czerwca 1825 roku, kiedy nowy Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego uregulował zasady spisywania metryk przekazując je ponownie w całości do parafii, pozostawiając w gestii władzy świeckiej jedynie rozwody i metryki wyznań niechrześcijańskich. Od 24 czerwca 1836 r. nowe prawo o małżeństwach poddało rozwody kompetencji sądów kościelnych i od tego momentu władza świecka więcej nie ingerowała, tylko nadzorowała prawidłowość prowadzenia akt stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Lilla
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Lilla » sob sty 28, 2012 6:51 am

Witam!

Mój pradziadek był żonaty(ślub w 1909r w Piotrkowie Kujawskim), w 1920r wyemigrował do Stanów, tam w 1944r wziął ślub drugi raz. Czy musiał mieć rozwód w Polsce żeby ponownie się ożenić?

Pozdrawiam Lilla

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » sob sty 28, 2012 7:55 am

Istniały 3 drogi do powtórnego ożenku:
- rozwód (np z powodu trwałego rozpadu związku - w końcu był w Stanach od 22 lat w chwili drugiego ślubu)
- śmierć pierwszej żony
- zmiana wyznania i unieważnienie pierwszego ślubu
Niezaleznie od miejsca brania następnego ślubu, któraś z tych okoliczności musiała zajść, no chyba że dziadek był bigamistą ;)
Myślę natomiast, że unieważnienie lub rozwód z powodu stałego rozpadu związku mógł uzyskać w Stanach, bez przyjeżdżania do Polski, zwłaszcza, że była wojna i kontakt był utrudniony z krajem wroga (Niemcy).
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Lilla
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Lilla » sob sty 28, 2012 3:57 pm

mariamazur pisze:Istniały 3 drogi do powtórnego ożenku:
- rozwód (np z powodu trwałego rozpadu związku - w końcu był w Stanach od 22 lat w chwili drugiego ślubu)
- śmierć pierwszej żony
- zmiana wyznania i unieważnienie pierwszego ślubu
Niezaleznie od miejsca brania następnego ślubu, któraś z tych okoliczności musiała zajść, no chyba że dziadek był bigamistą ;)
Myślę natomiast, że unieważnienie lub rozwód z powodu stałego rozpadu związku mógł uzyskać w Stanach, bez przyjeżdżania do Polski, zwłaszcza, że była wojna i kontakt był utrudniony z krajem wroga (Niemcy).
Witam!
Prababcia zmarła w 1961r,więc musiałaby być powiadomiona o rozwodzie. Pewnie coś tam było,a ja o tym nic nie wiem. Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Lilla

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”