UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jaka to wieś? Kto odczyta?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Jaka to wieś? Kto odczyta?
A może jednak Krzefiny? Też myslałam, ze to Krzesiny, tylko w tekscie nigdzie s nie przypomina f.
Tutaj nawet znalazłam taką miejscowość, ale nie mam pojecia, gdzie by to mogło być.
http://books.google.pl/books?id=Z841AAA ... 22&f=false
Tutaj nawet znalazłam taką miejscowość, ale nie mam pojecia, gdzie by to mogło być.
http://books.google.pl/books?id=Z841AAA ... 22&f=false
Pozdrawiam
Ola Erbert
Ola Erbert
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 23 razy
- Kontakt:
Olu,
to jest właśnie litera s. Zobacz Koniński Folwark.
pozdrawiam
to jest właśnie litera s. Zobacz Koniński Folwark.
pozdrawiam
Piotr Gerasch
-
- Podziękowano: 3 razy
Bardzo dziękuję za pomoc
Teraz już mogę poszukać dalej.
Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski

Teraz już mogę poszukać dalej.
Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski
-
Poszukałem nieco w internecie i wygląda, że mam 3 a w zasadzie 2 kierunki poszukiwań;
1) Krzesiny - obecnie część Poznania (lotnisko dla F-16), dawniej wieś szlachecka od XIII w.
2) Krzesin - wieś w okolicach Kutna
3) Krzesin - pow. Słubicki, woj. Lubuskie. Ten trop raczej do wykluczenia ze względu na odległość...
Pozostaje sprawdzić najpierw trop 1) i 2).
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Bogdan Kajkowski
1) Krzesiny - obecnie część Poznania (lotnisko dla F-16), dawniej wieś szlachecka od XIII w.
2) Krzesin - wieś w okolicach Kutna
3) Krzesin - pow. Słubicki, woj. Lubuskie. Ten trop raczej do wykluczenia ze względu na odległość...
Pozostaje sprawdzić najpierw trop 1) i 2).
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Bogdan Kajkowski
Krzesiny, obecnie samodzielna parafia (od 1 marca 1958) wcześniej należały do parafii w Głuszynie.Bogdan Kajkowski pisze:...
... Bogdan Kajkowski
Dodam, że Pokrzywno (moje Pokrzywno), kiedyś, podobnie jak Krzesiny, podpoznańska wieś, należy dziś do krzesińskiej parafii.
I taka ciekawostka: dziś, podczas Dnia Genealoga, organizowanego przez WTG i AAP w siedzibie archiwum można było zobaczyć sporo archiwaliów z parafii głuszyńskiej (i to nie tylko księgi metrykalne, ale wiele różnych dokumentów).
Pozdrawiam, Maria Jaś
Witam!
Poznańskie Krzesiny odpadają. W roku 1818 (przypuszczalna data urodzin pana młodego) Krzesiny leżały w Wielkim Księstwie Poznańskim, a nie Królestwie Polskim.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
Poznańskie Krzesiny odpadają. W roku 1818 (przypuszczalna data urodzin pana młodego) Krzesiny leżały w Wielkim Księstwie Poznańskim, a nie Królestwie Polskim.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
-
Witam,
Minęły ponad 2 lata i tajemnica w końcu się rozwikłała. Mój przodek urodził się w Kruszynach par. Bobrowiec koło Brodnicy. Mam już jego akt urodzenia i akt ślubu jego rodziców w tej samej wsi.
Wszystko to z pomocą braci genealogicznej, bo sam już raczej straciłem nadzieję na znalezienie. Niedawno odezwał się do mnie "kuzyn"...z którym mam wspólnego przodka Kajkowskiego w XVIII w.... i to on właśnie odnalazł mi "poszukiwany" akt Błażejewskiego. Żeby było ciekawiej to okazało się, że inny z jego przodków (nie ma nic wspólnego z moimi) był świadkiem właśnie w poszukiwanym akcie. Jak to ładnie skomentował - "Nasi przodkowie w różnych miejscach deptali sobie po piętach"..
Życząc wszystkim, którzy szukają i nie mają rozwiązań swoich "zagadek" jak najszybszego ich rozwiązania
Pozdrawiam
Bogdan
Minęły ponad 2 lata i tajemnica w końcu się rozwikłała. Mój przodek urodził się w Kruszynach par. Bobrowiec koło Brodnicy. Mam już jego akt urodzenia i akt ślubu jego rodziców w tej samej wsi.
Wszystko to z pomocą braci genealogicznej, bo sam już raczej straciłem nadzieję na znalezienie. Niedawno odezwał się do mnie "kuzyn"...z którym mam wspólnego przodka Kajkowskiego w XVIII w.... i to on właśnie odnalazł mi "poszukiwany" akt Błażejewskiego. Żeby było ciekawiej to okazało się, że inny z jego przodków (nie ma nic wspólnego z moimi) był świadkiem właśnie w poszukiwanym akcie. Jak to ładnie skomentował - "Nasi przodkowie w różnych miejscach deptali sobie po piętach"..
Życząc wszystkim, którzy szukają i nie mają rozwiązań swoich "zagadek" jak najszybszego ich rozwiązania
Pozdrawiam
Bogdan