UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Syberyjska zagadka

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Syberyjska zagadka

Post autor: moyra777 » pn wrz 21, 2009 5:50 pm

Dzien dobry,

Mam pytanie dotyczace teoretycznego wyliczania prawdopodobnego roku urodzenia osoby. Pare dni temu napisala do mojego znajomego dziewczyna z Rosji poszukujaca swoich przodkow w Polsce. Zobaczyla, ze na jego stronie wystepuje Marcin Slezak urodzony w 1756 r stwierdzajac, ze prawdopodobnie jest to jej przodek. Abstrahujac juz od faktu, ze nie wiedza skad ich Marcin pochodzil, wiec od razu mowie, ze nie chodzi tutaj o polaczenie osob na sile i udowodnienie, ze jest to jej przodek. Mnie bardziej interesuje poznanie waszej opinii czy dobrze kalkulujemy dla samych siebie rok urodzenia rosyjskiego Marcina Slezaka.

Wedlug dziewczyny i jej drzewa, jeden z wnukow Marcina, Dimitri urodzil sie w 1880r a drugi Konstanty w 1885 roku (sa jeszcze imiona dwojga dzieci ale juz bez dat). W tym samym drzewie ktore mu przeslala bez zadnej daty podany jest jako ojciec Aleksander, ktorego ojcem jest Marcin, oczywiscie tez bez zadnych dat. Dodatkowo twierdzi, ze wie z przekazow rodzinnych, ze Marcin wraz z ojcem zostal zeslany na Syberie w 1794 roku i po jakims czasie sciagneli swoja rodzine. Biorac pod uwage wszystkie te daty - urodzenia wnuka, urodzenie i zeslania Marcina, wydaje mi sie, ze jest to nie mozliwe.

Z moich kalkulacji, zakladajac, ze dwoje dzieci bez dat mogly urodzic sie wczesniej (wiem jest to szerokie zalozenie) Aleksander mogl sie rodzic pomiedzy 1840-1850 rokiem, wiec Marcin mogl sie rodzic pomiedzy 1800-1820 rokiem. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze Marcin mogl miec np. 60 lat jak sie urodzil Aleksander i Aleksander tez mogl miec pozno dzieci, ale czy jest to mozliwe zeby byla az taka rozpietosc dat?? 1756 a 1880 pomiedzy dziadkiem a wnuczkami?? :co:

Tak tylko dodam na koniec, oczywiscie zasugerowalismy, zeby poszukali metryk zgonu Aleksandra i Marcina, czy urodzenia pozostalego rodzenstwa, wtedy bedzie latwiej cokolwiek ustalic, tylko teraz tak dla siebie zastanawiam sie czy jest mozliwe, ze miedzy pokoleniami jest taka rozpietosc dat urodzenia.

Dziekuje za wszystkie sugestie :sun:
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Awatar użytkownika

bożena
Podziękował/a: 34 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Syberyjska zagadka

Post autor: bożena » pn wrz 21, 2009 6:13 pm

Myślę, że jest to możliwe. Mój pradziadek jeden urodził się w 1842, drugi w 1815 mój ojciec w 1925 wię różnica wieku jest dość znaczna. I drugi przykład Mój Dziadek ur. w 1877 mój Brat w 1954 :pa: Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender

Awatar użytkownika

Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: Hania » pn wrz 21, 2009 7:49 pm

Agnieszko - u mnie takze jest duza roznica wieku miedzy urodzeniem np. mojego pradziadka w 1836, jego najmlodsza corka rodzi sie w 1899 a wnuk /z tej najmlodszej corki/ urodzil sie w 1930 roku. Glosuje za tym, ze jest bardzo mozliwe. Zwlaszcza, ze moj pradziadek mial druga zone mlodsza o 20 lat i ona zapewne dodawala jemu wigoru :)
Jeszcze dodam, ze moja babcia wlasnie ta najmlodsza corka, mogla miec wiecej dzieci /obliczajac jej wiek/, mogla przynajmniej jeszcze 15 lat bez problemu rodzic dzieci, wtedy roznica lat miedzy pradziadkiem a wnukami bylaby jeszcze wieksza.
Pozdrowienia, Hania
Ostatnio zmieniony pn wrz 21, 2009 8:03 pm przez Hania, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

Awatar użytkownika

Kuba_Wojtczak
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Kuba_Wojtczak » pn wrz 21, 2009 7:57 pm

I ja się przyłączam do "tak".
Mój praprapra dziadek urodził się w 1838. Jego najmłodsza cóka urodziła się w 1900 roku. Niestety zmarła w młodości, ale gdyby miała dzieci do 50 roku życia, mój przodek zostałby dziadkiem mając około 120 lat...
Pozdrawiam!
Kuba

jolka12
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: jolka12 » pn wrz 21, 2009 7:57 pm

Jeden z moich pradziadkow ur 1837 zm 1918 mial jednaścioro dzieci (trzy zony) najstarsze dziecko urodzilo sie w roku 1858 a najmlodsze w 1891. Ostatnim wnukiem pradziadka byl moj tato rocznik 1928. Takze jestem za tym, ze jest to bardzo mozliwe.
Jolanta

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
moyra777
Podziękowano: 8 razy

Post autor: moyra777 » wt wrz 22, 2009 1:08 am

Dziekuje wam wszystkim za odpowiedz... :sun:
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

kwach
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: kwach » wt wrz 22, 2009 9:13 am

Za wiele nowego nie dodam, ale mogę podać przykład z własnej rodziny bardziej zbliżony czasowo do omawianego przez Ciebie - z przełomu XVIII/XIX w.
Moj 5xpradziadek urodził się w 1717r., jego syn zaś ("środkowy") w 1766r., a z kolei córka tego drugiego (moja 3xprababka) w 1813r. - a była II dzieckiem po ślubie. Z racji że 4xpradziadek jeszcze pożył (zm. w 1855r.) i miał młodą żonę to spłodził ich jeszcze kilkoro. Więc przypadek jak najbardziej możliwy nawet w tych czasach - XVIII w.
pozdrawiam: Michał ;)

woj1986
Podziękował/a: 13 razy

Post autor: woj1986 » pt lis 16, 2012 5:05 pm

Witam
Mam wielką prośbę..Rodzice mojej prababki Andrzej 1863 i Rozalia Mikita 1870 wraz z 2 córkami i synem Franciszkiem 1910 udali się do siostry Andrzeja pod Czelabińsk( siostra mojego dzidzia mówiła że niedaleko stacji Szumicha). Był okres I Wojny Światowej .Prababcia poznała tam mojego pradziadka który był zesłańcem i pracował na kolei..Pobrali się w Czelabińsku ok 1917 roku. Następnie udali się do Gdeszyc skąd pochodził mój pradziadek a rodzice mojej prababci mieli dojechać później. Lecz już nie tylko nie dotarli na dzisiejszą Ukrainę ale ślad o nich zaginął. Czy jest szansa ustalić co się z nimi stało?
Pozdrawiam
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”