UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Łódź

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: AP Łódź

Post autor: hykiel » pn paź 12, 2009 11:20 pm

Krystyno
to bardzo szybko. A wiec istnieją oddzielne skorowidze za te lata. Mysle ze bedzie jako Gikiel, ale widzę ze jeden z braci był zapisany jako Hykel.
Dziekuję jak nie wiem co.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » wt paź 13, 2009 5:08 pm

Witaj,

Dzięki życzliwosci pracowników AP :kwitnie: :kwitnie: miałam możliwość przejrzenia skorowidzów urodzin par NMP od ręki, przeczytałam literki H i G. W 1900r nic nie znalazłam w 1899r występuje nazwisko, które odczytuję jako Hykisz ze znakiem miękkim na końcu i dzieci Bronisława akt 3122,Zygmunt 3205 i Marianna 3206. Zygmunt i Marianna wyglągają na rodzeństwo /akt po akci/ ale Konrada brak.
Być może trzeba zajrzeć w akta par.Podwyższenia Krzyża Świętego, która została wydzielona w 1885r z par NMP.

Pozdrawiam Krystyna

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » wt paź 13, 2009 11:54 pm

Krysiu
dizękuję bardzo za ograniczający poszukiwania negat. Nic z tego nie rozumiem - to moze 1898, a może tak jak ty sądzisz. Starszy brat i młodsza siostra w WNMP
Przepraszam za brak precyzji .
Konrad Mieczysław Hykiel zginął w walce z bolszewicka Armią Konną Budionnego jako 21letni szwoleżer 2 Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich w zwycięskiej bitwie pod Komarowem koło Zamościa w dn 31.08.1920
pozdrawiam
Jurek Hykiel

krystyna

Post autor: krystyna » czw paź 15, 2009 3:14 pm

Do Sebastiana
Mój pradziadek Józef Kwiatkowski był poborcą podatkowym mniej więcej w latach 1890-1905. Na początku podobno w Kaliszu, później w Stawiszynie gdy otworzono tam oddział.

W AP Łódź znajdują się dokumenty Izby Skarbowej z Kalisza
W dokumentach Izby Skarbowej w Kaliszu znajdują się dokumenty dotyczace słuzby rewizora po kaliskiej Guberni Antona Kwiatkowskiego 1869r, dokumentów dotyczących Józefa Kwiatkowskiego nie spotkałam. Prawie wszystkie dokumenty w tym zbiorze pisane są w j. rosyjskim.

Pozdrawiam Krystyna

rafael
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: rafael » pn paź 19, 2009 3:57 pm

Witam!
Miałbym ogromną prośbę.
Poszukuję aktu ślubu swoich przodków:Piotr Kępka i Marianna Kajtaniak.Wiem,że w 1876 zmarło im dziecko a w 1879 urodziła się córka w parafii Błędów.Niestety nie ma w tej parafii aktu ślubu.
Przypuszczam,że Marianna pochodziła z innej parafii będącej w okolicy.Drogą eliminacji i na podstawie obecnego występowania nazwiska Kajtaniak,wnioskuję że mogło to być w jednej z tych parafii:
Sadkowice (nr zespołu 1659)
Lubania (nr zespołu 1544)
Miałbym prośbę czy mógłby ktoś z Państwa mi sprawdzić czy jest tam ten ślub i jakieś informacje o tych małżonkach w przedziale od 1870 do 1876?
Niestety sam nie mogę pojechać do Łodzi ze względów finansowych.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
Pozdrawiam
Rafał

Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?

krystyna

Post autor: krystyna » pn paź 19, 2009 5:58 pm

Jurek Hykiel,

odczytuję jako Hykisz ze znakiem miękkim na końcu i dzieci Bronisława akt 3122,Zygmunt 3205 i Marianna 3206. .

Zajrzałam do ksiąg metrykalnych par.NMP w Łodzi z 1899r. Podane dzieci są rodzeństwem, daty urodzenia są różne ale chrzest wszystkich odbył się w 1899r, rodzicami byli Zygmunt Hykisch i Julianna.
W skorowidzu :czyta: z 1886r tez nie znalazłam nazwiska Hykiel.
Krystyna

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » śr paź 21, 2009 9:56 am

Do Krystyny

Bardzo , bardzo dziękuję za podane informacje i jednocześnie przepraszam za tak długie milczenie, ale córa studiuje i zabiera ze sobą laptopa no i to co ważne - otwierające urządzonko okno na świat. Informacje, przyznam, zaskoczyły bo wszystko wskazywało właśnie na tę parafię. Obecnie mam mętlik znów zaczynam od nowa urabianie tej osoby czyli dziadka mojego męża - im więcej powiedzmy tez do sprawdzenia tym więcej z nim problemów.

Z informacji które posiadamy i dokumentów wynika że urodził się na pewno w powiecie sieradzkim, to potwierdziło się w dokumentach kiedy przybyli do Solca w roku 1931- sam podawał te informacje na zgłoszeniu o zameldowaniie. W akcie zgonu również podana jest ta miejscowość czy wioska - Piaski.

Czyli nie pozostaje nic innego jak na razie odpuścić tę osobę a zająć się inną akurat z mojego drzewa. Pradziadka Józefa zostawiam córce ponieważ ona studiuje Ochronę Dóbr Kultury więc ma także nauki genealogiczne i zadeklarowała pomoc.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas.

Na fotografii ten kudłacz to Orfeus - alaskan, pies znajomej z pracy która ma takich 4 sztuki - jej córka biega na zawodach.

Pozdrawiam październikowo ale bardzo ciepło.

Bogusia
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

krystyna

Post autor: krystyna » śr paź 21, 2009 4:37 pm

Bogusiu,

W między czasie zajrzałam do publikacji Diecezji Włocławskiej, wg której miejscowość Piaski występuje w par.Mąkolno, Szadek, Bobrowniki i Świnice Warckie, i Szadek najbardziej pasuje do Twoich poszukiwań.
Ponieważ par. Szadek to parafia moich przodków to chciała bym Ci pomóc. Spróbuję jeszcze raz zajrzeć do ksiąg w szerszym zakresie lat czy może urodziły się inne dzieci ??.
Powiem Ci, że dwa lata pózniej w tej parafii urodziła się moja przodkini i też nie znalazłam metryki urodzenia, dopiero zapis odnalazłam w roku ślubu.
Proponuję dalsza korespondencje przenieść na maila.
Pozdrawiam :pa:
Krystyna

krystyna

Post autor: krystyna » śr paź 21, 2009 6:43 pm

Piotrze,
akt ślubu Jana Kępińskiego i Stanisławy Ciurzyńskiej v. Ciużyńskiej w latach 1902-1903 w parafii Wieluń
Par. Wieluń 1902 akt 53
Działo sie w Wieluniu 7/10 sierpnia 1902 o 10 rano stawił sie Jan Kapistram Kępiński kawaler kancelista lat 29 ur i mieszkajacy w Działoszynie syn zm. Piotra i żyjacej Teodory z Kędzierskich i Stanisława Ciurzyńska panna lat 19 ur. i mieszkajaca w Wieluniu przy rodzicach córka Ludwika i Marianny z Walczakowskich. Świadkowie Stanisław Walczakowski lat 42i Jozef Walczakowski lat 30

Pozdrawiam Krystyna

krystyna

Post autor: krystyna » śr paź 21, 2009 11:56 pm

Jurku,
dalsze poszukiwania dały efekt :ok:
par. NMP 1898r akt 3679 Konrad Hykiel lat 31 i Józefa Grąbczewska nadano imię Karol Mieczysław, świadek Stefan Hykiel,
par. NMP 1897r akt 1321 Konrad Hykiel lat 30 i Józefa Grąbczewska lat 30 nadano imię Aleksander, chrzestnym byli Antoni Ruzenberg fon Lenk nauczyciel i Aniela fon Lenk w obecnosci Stefana Hykel

a w poprzednim poście oczywiście rok 1896r a nie 1886.

Pozdrawiam Krystyna

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » sob paź 24, 2009 3:02 pm

Krystyno!!!

Dziękuję!!!! :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie: To moi pradziadkowie! :jupi:

Jak Cię spotkam, to Cię chyba uściskam! Jesteś nieoceniona! Jak ja Ci się odwdzięczę? :)

Chyba tylko tak, że jak będę w AP w Grodzisku to mogę coś sprawdzić dla Ciebie. :)

Pozdrawiam Bardzo Serdecznie
Piotr
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

krystyna

Post autor: krystyna » sob paź 24, 2009 6:10 pm

Piotrku,
Cóż zasoby AP Grodzisk to nie „moja parafia”. Ponieważ akt ur. Stanisławy powinien znajdować się w księgach to spróbuję jeszcze go odszukać, bo zakres lat który dla niej podałeś b. odbiega od rzeczywistości. W przypadku par. Żdzary proponuję abyś sprowadził mikrofilmy do AP Grodzisk, bardzo często akta z tego okresu nie miały indeksów.

Pozdrawiam Krystyna

Awatar użytkownika

Artur12
Podziękował/a: 12 razy

Post autor: Artur12 » sob paź 24, 2009 8:08 pm

Witam !
Zwracam się z uprzejmą prosbą o pomoc w odszukaniu i spisaniu aktów z Archwum w Łodzi:

parafia Brzyków

Kasprzk Antoni ur. 27.05.1898 wieś
Kasprzak Stanisław ur. 04.05.1900 Mała wieś
między 1890-1900 rodziło się ich rodzeństwo: Władysław, Józef, Stefan, Marianna i Rozalia dzieci Antoniego i Marianny Kasprzak ze Ścieburów.

Bardzo bym prosił o pomoc za którą z góry dziękuję.

SERDECZNIE POZDRAWIAM
Przemorski Artur

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » sob paź 24, 2009 8:14 pm

Mam wielką prośbę. Szukam trzech aktów:
- akt urodzenia Hansa (Johanna) Poschadel (występuje też Posiadel, Пocяgeль) 1895-1896
- akt urodzenia Alfred Poschadel (występuje też Posiadel, Пocяgeль) 1902-1905
- akt małżeństwa ich rodziców Rudolfa Poschadel (występuje też Posiadel, Пocяgeль) i Emilie Zahn (Цань) ślub 1895.
Wszystko:
1565/0 Akta stanu cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej św. Jana w Łodzi

Akty będę chciał zamówić, więc proszę tylko o numer i datę.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » ndz paź 25, 2009 11:45 am

Krystyno,

Akt który odnalazłaś (Jan Kępiński+Stanisława Ciużyńska) ma dla mnie kluczowe znaczenie. Po prostu "załatał" on dziurę w wywodzie przodków którą miałem. Nie wiedziałem, czy ten Jan urodzony w działoszynie to na 100% mój pradziadek. Teraz już wiem na 100% :) Mam informacje o aktach urodzenia Jana, Stanisławy, ich rodziców, i dziadka Jana Kępińskiego. Teraz już sobie poradzę. Wszystkie kserokopie aktów zamówię pocztą z archiwum z Łodzi.

Już nie będę Cię fatygował. Dziękuję za pomoc jeszcze raz i polecam się na przyszłość. :)

Pozdrawiam
Piotrek
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”