autor: Władysław Mądzik » pt paź 16, 2009 9:17 pm
maga100 pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Berdecki/a
Brodowski/a
Opoka
Michalczyk
Rutkowski/a
Pozdrawiam Małgorzata
Witam ponownie !
Twoje stwierdzenie ,że wszystkie nazwiska są na pewno z lubelskiego skłoniło mnie do ponownego przejrzenia Księgi ( przejrzałem także ponownie spis gospodarzy z parafii wilkowskiej z 1848 r.).
Wprawdzie nie wiem, na ile Twoje poszukiwania są ukierunkowane na tą część lubelskiego Powiśla ,ale opłaciło się :znalazłem jeden zapis w końcowych latach Księgi zaślubionych.
Bardzo przepraszam, że za pierwszym razem przeoczyłem nazwisko Michalczyk-zapewne to skutek nocnego śledzenia prawie 1600 zapisów (ok.3200 nazwisk nowożeńców i tyleż samo świadków ).
Rok 1787 poz.14 : Pracowity Melchior MICHALCZYK kawaler x Marianna Krowna
{{ najprawdopodobniej Kurówna(Kurkówna),gdyż nazwisko Kur , Kurek pojawia się nie tylko w ww spisie gospodarzy Żmijowisk ,ale w Księdze z 1764 r.w poz.16 jest zapis o ślubie Antoniego Kurka ze Żmijowisk z Marianną Biniedzianką ze Szczekarkowa }}
panna , ŻMIJOWISKA,4 II, świadkowie : Franciszek Drąg,Krzysztof Walczyk,wszyscy ze Żmijowisk .
Pozdrawiam i życzę sukcesów na drogach genealogii .
Włodek M.
Ostatnio zmieniony sob paź 17, 2009 12:41 pm przez
Władysław Mądzik, łącznie zmieniany 1 raz.
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny