UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Post autor: Władysław Mądzik » śr paź 07, 2009 9:41 pm

danisha pisze:.... w 18oo roku niejaka Marianna Dzierżak (moja pra...babka) wychodzi za Kazimierza Mędrka chłopa z Kowali.Nie wiem gdzie był ślub-czyżby w Wąwolnicy?
Pozdrawiam serdecznie Danka
Witaj Danusiu !
Już się wyjaśniło-ślub odbył się w Wąwolnicy 19 stycznia 1800 r.
Dowód wyślę na priv ( jeśli wcześniej go otrzymam ).
Pozdrawiam
Włodek M.
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny

maga100
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: maga100 » czw paź 08, 2009 7:38 pm

Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Berdecki/a
Brodowski/a
Opoka
Michalczyk
Rutkowski/a
Pozdrawiam Małgorzata

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » pt paź 09, 2009 5:53 am

Włodku nie wiem jak mam Ci DZIĘKOWAĆ!!!
Nie myślałam że tak szybko będziesz w Wąwolnicy.Ciekawe czy moja i Twoja linia Dzierżków się przecina?Moim pra pra... był syn pary- Kazimierz Mędrek i Marianna Dzierżak-Maciej?Mateusz Mędrek ur. w latach(1805-1808).Może kiedyś dojdziemy?Wyprawę do Wąwolnicy musiałam odłożyć do następnego roku.Czym mogę Ci się odwdzięczyć?Niedługo prawdopodobnie będę w Lublinie.Planuję wyprawę do AP Sandomierz,Starachowice,Radom.Gdyby Ci było coś potrzeba napisz.
Danka
Jestem Ci bardzo,bardzo wdzięczna.

Awatar użytkownika

ksieski2st

Post autor: ksieski2st » pt paź 09, 2009 9:13 am

danisha pisze: ...
Moim pra pra... był syn pary- Kazimierz Mędrek i Marianna Dzierżak-Maciej?Mateusz Mędrek ur. w latach(1805-1808).
...
Danka
...
Witaj Danuto!
W drzewku mojej żony pojawia się Katarzyna Dzierżak (prababka), ur w 1877 r. ślub ze Stanisławem Bartnikiem w 1894r., mieszkali w Kaliszanach (gm. Józefów nad Wisłą, pow. Opole Lubelskie), zmarła 23.12.1962 r. pochowana z mężem na cmentarzu w Opolu Lubelskim.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Stach Księski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » śr paź 14, 2009 10:00 am

maga100 pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Berdecki/a
Brodowski/a
Opoka
Michalczyk
Rutkowski/a
Pozdrawiam Małgorzata
Witam !
Niestety,żadnego z podanych nazwisk w Księdze nie znalazłem( nie są znane w tym rejonie także i dzisiaj ). Z podobnie brzmiących jedynie kilkakrotnie powtarza się nazwisko BERBECKI.
Pozdrawiam
Włodek M.
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)

Awatar użytkownika

ksieski2st

Post autor: ksieski2st » czw paź 15, 2009 2:14 pm

Władysław Mądzik pisze:Jestem w posiadaniu „ Księgi Akt Zaślubionych w parafii wilkowskiej,1741-1797 ”,wydanej przez Regionalne Towarzystwo Powiślan w Wilkowie nad Wisłą (woj.lubelskie) , autorstwa Wojciecha Włodarczyka przy udziale Michała Kopczyńskiego i Janusza Ogińskiego.
Władysław
Witam.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Księski, Księzki, Xięski.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Stach Księski

maga100

Post autor: maga100 » czw paź 15, 2009 4:59 pm

Dziękuję. Wszystkie nazwiska są na pewno z lubelskiego.
Pozdrawiam Małgorzata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » pt paź 16, 2009 9:17 pm

maga100 pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk:
Berdecki/a
Brodowski/a
Opoka
Michalczyk
Rutkowski/a
Pozdrawiam Małgorzata
Witam ponownie !
Twoje stwierdzenie ,że wszystkie nazwiska są na pewno z lubelskiego skłoniło mnie do ponownego przejrzenia Księgi ( przejrzałem także ponownie spis gospodarzy z parafii wilkowskiej z 1848 r.).
Wprawdzie nie wiem, na ile Twoje poszukiwania są ukierunkowane na tą część lubelskiego Powiśla ,ale opłaciło się :znalazłem jeden zapis w końcowych latach Księgi zaślubionych.
Bardzo przepraszam, że za pierwszym razem przeoczyłem nazwisko Michalczyk-zapewne to skutek nocnego śledzenia prawie 1600 zapisów (ok.3200 nazwisk nowożeńców i tyleż samo świadków ).
Rok 1787 poz.14 : Pracowity Melchior MICHALCZYK kawaler x Marianna Krowna
{{ najprawdopodobniej Kurówna(Kurkówna),gdyż nazwisko Kur , Kurek pojawia się nie tylko w ww spisie gospodarzy Żmijowisk ,ale w Księdze z 1764 r.w poz.16 jest zapis o ślubie Antoniego Kurka ze Żmijowisk z Marianną Biniedzianką ze Szczekarkowa }}
panna , ŻMIJOWISKA,4 II, świadkowie : Franciszek Drąg,Krzysztof Walczyk,wszyscy ze Żmijowisk .
Pozdrawiam i życzę sukcesów na drogach genealogii .
Włodek M.
Ostatnio zmieniony sob paź 17, 2009 12:41 pm przez Władysław Mądzik, łącznie zmieniany 1 raz.

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » sob paź 17, 2009 6:55 am

Włodku jeszcze raz Dziękuję za akt ślubu Kazimierza i Marianny.
Pozdrawiam serdecznie
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » sob paź 17, 2009 9:46 pm

danisha pisze: ... w 18oo roku niejaka Marianna Dzierżak (moja pra...babka) wychodzi za Kazimierza Mędrka chłopa z Kowali.
Pozdrawiam serdecznie Danka
Witam !
Danusiu ! Być może będziesz mieć twardy orzech do ....rozstrzygnięcia. W spisie urodzonych w Wąwolnicy znalazłem dwóch Kazimierzów Mędrków z Kowali . Masz wybór :
1. jeśli wierzyć zapisowi z aktu ślubu z 19 stycznia 1800r.,że Twój Kazimierz miał wtedy 21 lat to :
urodził się on 28 lutego 1779 r. z Marcina i Agnieszki z Nadziejów (poz.13 , strona 238)
2.jeśli jeszcze nie miał 21 lat to :
urodził się 8 marca 1780r. z Łukasza i Marjanny z Hałasów (poz.28, str.246) .
Dodam,że w parafii wąwolnickiej, a szczególnie w Kowali nie tylko w tamtych latach był wybitny urodzaj na Mędrków.
Jeśli zdecydujesz to mnie poinformuj,może kiedyś będę miał okazję ,aby Ci pomóc w znalezieniu rodziców Marcina lub Łukasza. Decyzja należy do Ciebie !!!
Pozdrawiam
Włodek M.

maga100

Post autor: maga100 » ndz paź 18, 2009 6:33 am

Dziękuję bardzo za Melchiora Michalczyka – może kiedyś znajdą się powiązania. Rodzina jest z parafii chodelskiej, ale przecież nasi przodkowie też się przemieszczali – za pracą, za ziemią. Zbyt mało wiem w tej chwili, zbieram dopiero informacje, więc raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam
Małgorzata.

Awatar użytkownika

ewapach
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewapach » ndz paź 18, 2009 9:17 am

:> Po prześledzeniu niemal całego wątku pozwolę sobie i ja zapytać o nazwisko Piłat. Księgi parafialne prowadzone są ...enigmatycznie może więc tu coś uda się znależć!?
:) per aspera ad astra
Ewa Pachucka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » wt paź 20, 2009 4:41 pm

ksieski2st:
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Księski, Księzki, Xięski.
Pozdrawiam.[/quote]
Witam !
Sprawdziłem,niestety nie znalazłem żadnego z tych nazwisk(brak tez ich w spisie gospodarzy
z 1848 r.). Podobnie brzmiące nazwisko Książek Wawrzyniec znalazłem jedynie w spisie zaślubionych w 1906 r. poz.42(oryginalny zapis w języku rosyjskim : Ksionżek Lawrentij z Ożok ? Wiktorja )
Pozdrawiam
Włodek M.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » wt paź 20, 2009 8:04 pm

ewapach pisze::> Po prześledzeniu niemal całego wątku pozwolę sobie i ja zapytać o nazwisko Piłat. Księgi parafialne prowadzone są ...enigmatycznie może więc tu coś uda się znależć!?
Witam.
Ewo! Trafiłaś w samą "10" ,ale nie wiem czy to był strzał przemyślany i nakierunkowany na tą parafię czy tez był to strzał próbny poszukiwawczy,gdyż nazwisko Piłat pojawia się często nie tylko w parafii wilkowskiej,ale także w sąsiedniej w Karczmiskach.
W ww Księdze najwcześniejszy zapis z 1743 r. dotyczy ślubu Jana Piłata kawalera i Zofii Kęcik panny,oboje z Rogowa.
Dodam ,że w uzupełnieniu "Księgi " , zawierającym spis gospodarzy wiosek z parafii Wilków z 1846 r. nazwisko PIŁAT występuje 6 razy : Kłodnica x1 , Majdany x1,Wólka Polanowska x1 i
3x w Rogowie.
Jeśli Twoje ślady prowadzą Cię do Wilkowa , to podaj więcej konkretów(imiona osób poszukiwanych i przybliżony czas ) , a wtedy moja pomoc będzie bardziej efektywna,gdyż posiadam także trochę danych z początków XIX i XX wieku(urodziny i śluby).
Pozdrawiam
Włodek Mądzik

Awatar użytkownika

ksieski2st

Post autor: ksieski2st » czw paź 22, 2009 9:09 am

Witam!
Sprawdziłem,niestety nie znalazłem żadnego z tych nazwisk(brak tez ich w spisie gospodarzy
z 1848 r.). Podobnie brzmiące nazwisko Książek Wawrzyniec znalazłem jedynie w spisie zaślubionych w 1906 r. poz.42(oryginalny zapis w języku rosyjskim : Ksionżek Lawrentij z Ożok ? Wiktorja )
Pozdrawiam
Włodek M.
Witam Włodku/Władku!
Dziękuję.
Pozdrawiam.
Stach Księski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”