UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

USC godne polecenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Monika Wojewódka
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: USC godne polecenia

Post autor: Monika Wojewódka » pt wrz 18, 2009 2:03 pm

Do przyjaznych USC można też zaliczyć USC w Warcie, mimo iż przez telefon poinformowano mnie, że ksera nie robią, po wysłanym wniosku (z podstawą prawną) otrzymałam ksero po niecałych 2 tygodniach. Jak się okazało, akta 2 osób, których m.in. dotyczył wniosek, nie znajdowały się w tamtejszym USC. Pani kierownik napisała mi, gdzie mam ich szukać. Wielkie podziękowania.
pozdrawiam
Monika Wojewódka

Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz

Awatar użytkownika

Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Post autor: Topol » ndz wrz 20, 2009 7:54 pm

Witam,
do listy urzędów przyjaznych genealogom - amatorom zalicza
się USC Grudziądz. Miła, bezproblemowa obsługa. :kwitnie: :kwitnie:
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Awatar użytkownika

wladekrz
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: wladekrz » ndz wrz 20, 2009 10:36 pm

Osobiście polecam USC w Dzikowcu i Majdanie Królewskim, powiat kolbuszowski, Podkarpacie.
Bardzo niemiła obsługa, etc w USC w Nowej Dębie, powiat tarnobrzeski, Podkarpacie. Właśnie czekam od nich na decyzję odmowną.
Pozdrawiam
Władek

„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”

Awatar użytkownika

Jarek Garnek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Jarek Garnek » ndz wrz 20, 2009 11:04 pm

Witam

Kopie aktów bez problemów można uzyskać w następujących USC z terenu województwa podlaskiego:
- USC w Brańsku,
- USC w Boćkach
- USC w Goniądzu
- USC w Bielsku Podlaskim.

USC Bielsk Podlaski najpierw chciał standardowe 5 zł oraz dodatkowe 11 zł za wydanie kopii aktu, ale po wpłaceniu 5 zł i moim pisemnym wyjaśnieniu (odwołaniu) wydano mi te kopie za 5 zł. Dodam że ww. USC, po podaniu przybliżonej daty (przedział 5-15 lat) odnalazły mi poszukiwane akty.

Natomiast USC z terenu województwa świętokrzyskiego: USC Busko Zdrój i USC Gnojno muszę pochwalić za to że udzielają wyczerpujących informacji z aktów, ale wniosek o wydanie kopii został rozpatrzony odmownie (USC Busko Zdrój, na odpowiedź z Gnojna jeszcze czekam)

Na mojej czarnej liście jest USC Będzin, część korespondencji z tym urzędem zamieściłem w jednym z wcześniejszych tematów dotyczących uzyskania kopii aktu stanu cywilnego. Obecnie rozpatrywane jest moje odwołanie przez wojewodę śląskiego.

Pozdrawiam
Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz

michasiek

Post autor: michasiek » wt wrz 29, 2009 7:33 pm

Do listy przyjaznych USC należy dodać: Siedlec k. Wolsztyna, Wolsztyn, Gniezno, Kurzętnik, Pelplin, Bartniczka (dawniej Grążawy), z podkreśleniem, iż tylko Kurzętnik i Bartniczka pobrały ode mnie opłaty w wysokości 5 zł od kopii. Pozostałe urzędy wykonały je za darmo.
Pozdrawiam i polecam!
Michał :D

Awatar użytkownika

iR3k

Post autor: iR3k » śr wrz 30, 2009 11:25 am

Witam!
Do powiększającej się listy przyjaznych USC dopisujemy:
USC Wola Uhruska woj. Lubelskie
USC Zwierzyniec woj. Lubelskie
jak również miejscowe parafie. Wspaniali ludzie życzliwi genealogom.

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » pt paź 02, 2009 8:59 pm

To ja od siebie mogę pochwalić:

USC Łódź-Centrum - polecam szczególnie osobistą wizytę w celu załatwienia sprawy
USC Szadek - pełen profesjonalizm i sympatyczne podejście (prosiłem przez e-mail o przeszukanie trzech lat, Pani przeszukała akta z zakresu lat 27, ksero bez problemu drogą pocztową)
USC Łask - wszystko można uzyskać drogą e-mail'ową bądź telefonicznie, ksero tylko gdy stan ksiąg na to pozwala (trzeba tylko wykazać pokrewieństwo)
USC Poddębice - co prawda Pani nie zgodziła się na zrobienie ksero ale pozwoliła na wgląd do ksiąg na miejscu bądź uzyskanie informacji drogą telefoniczną

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Awatar użytkownika

marco1967
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: marco1967 » sob paź 03, 2009 6:21 pm

Witam
Napisałem do USC Gniezno i otrzymałem odpowiedź, że po wpłaceniu 22zł za akt to otrzymam dokument. No nie wiem, czy ten USC jest przyjazny genealogom.
Pozdrawiam
Marek
Marek

michasiek

Post autor: michasiek » pn paź 05, 2009 6:17 pm

Drogi Marku,
być może źle sformułowałeś wniosek. Ja wyraźnie zaznaczyłem, że zależy mi na kserokopii aktu ślubu moich przodków, a nie na odpisie, do tego załączyłem ściągnięty dawno temu z portalu PTG wniosek o poświadczenie kopii aktu nie mającej mocy prawnej (mogę przesłać wzór na maila lub może ktoś z forumowiczów podrzuci link). Na początku otrzymałem odpowiedź, że aktu nie znaleźli, w co nie chciało mi się wierzyć, gdyż w akcie zgonu mojej prababci zaznaczono numer aktu ślubu zawartego właśnie w Gnieźnie. Napisałem zatem ponownie, podając numer aktu i zaznaczając, żeby sprawdzili też księgi Gniezno-wieś. Po kilku dniach otrzymałem darmową kserokopię.
Myślę, że sukces w zmaganiach z USC zależy tylko i wyłącznie od poprawnie i sugestywnie sformułowanego pisma, nie dającego zbytniego pola manewru urzędnikom :D Należy jasno i jednoznacznie określić, co chcemy otrzymać. Nieraz warto też udowodnić, że mamy prawo wnioskować o ksero (stąd ww. wniosek - jest tam podana m.in. podstawa prawna)
Pozdrawiam i zapraszam na priv!

Awatar użytkownika

marco1967
Podziękowano: 2 razy

Post autor: marco1967 » pn paź 05, 2009 7:53 pm

Michale, prześlij mi wniosek na adres: mdk107@wp.pl, faktycznie, żele sformuowałem swoją potrzebę od urzędu
Pozdrawiam
Marek
Marek

Awatar użytkownika

Jarek Garnek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Jarek Garnek » śr paź 14, 2009 6:48 pm

Witam

Nawiązując do mojego postu z 20 września br. z przyjemnością i wielką radością :) informuję, że na mój kolejny wniosek o wydanie kopii aktu urodzenia mojego dziadka, USC Busko Zdrój przesłało mi tę kopię i to za darmo :ok: . W porównaniu z poprzednim wnioskiem uzupełniłem go o prośbę aby kolejna odmowa była wydana w formie decyzji administracyjnej.

Z tego wniosek, że nigdy nie należy odpuszczać.

Mam nadzieję, że podobnie miła niespodzianka spotka mnie ze strony USC w Będzinie z którym koresponduję od marca br. Niestety wojewoda śląski nie uwzględnił mojego odwołania, więc niebawem sprawa trafi do WSA.

Pozdrawiam
Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz

michasiek

Post autor: michasiek » czw paź 15, 2009 12:37 pm

Do listy przyjaznych USC należy dodać również Pleszew, bardzo szybki odzew i kompetentna obsługa wniosku.

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » śr paź 28, 2009 8:57 pm

Do listy USC godnych polecenia dodaję USC w Wartkowicach :)
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 9:03 pm przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Awatar użytkownika

Baas
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Baas » śr paź 28, 2009 9:01 pm

Szczerze polecam USC w Siemianowicach Śląskich.
Miłe Panie w archiwum poświęciły mi dzisiaj półtorej godziny na znalezienie daty zgonu babci mojego teścia (miałem upoważnienie) przeszukując wszelkie dostępne im dokumenty kartka po kartce:-) Dodam jeszcze, że wykonywały swoją pracę z niezwykłą pasją co jak na urzędnika państwowego jest rzeczą niebywałą:-)

Pozdrawiam,
Bartek
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk

michasiek

Post autor: michasiek » śr paź 28, 2009 9:55 pm

Dodaję USC Czermin. Szybkie załatwienie sprawy i to tylko za pośrednictwem poczty elektronicznej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”