UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Cmentarz polski koło Chicago - poszukiwania grobów

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: Cmentarz polski kolo Chicago, fotki, nazwiska

Post autor: Hania » pt paź 16, 2009 12:52 am

Witam - Zapomnialam dodac, ze w informacji z wyszukiwarki cmentarnej jest takze podany wiek zmarlego czy zmarlej
Jurek ty dobra dusza jestes ale uwazam, ze podales link i zainteresowani powinni sami szukac, to nie jest skomplikowane przeciez.
Niektorzy chcialiby miec podane "wszystko na talerzu", nie rozpuszczaj towarzystwa :)
Pozdrowienia, Hania
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » pt paź 16, 2009 1:15 am

Hania pisze:...
Jurek ty dobra dusza jestes ale uwazam, ze podales link i zainteresowani powinni sami szukac, to nie jest skomplikowane przeciez.
Niektorzy chcialiby miec podane "wszystko na talerzu", nie rozpuszczaj towarzystwa :)
To dla tych co nie znają angielskiego. Tak na zachętę, żeby zaczęli się uczyć :lol:

Pozdrawiam,
Jurek

Awatar użytkownika

eldroza54
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: eldroza54 » sob paź 17, 2009 10:06 pm

Witam !!!!!
jurek 10 - serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam .Elżbieta

wanda949
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: wanda949 » pn lis 02, 2009 7:55 pm

Witaj Haniu!
Myślę, że " z nieba mi spadłaś". Mam ogromną prośbę. Od trzech lat pracuję nad genealogią swoich trzech rodzin, z których przodkowie pod koniec XIX/XXw, wyemigrowali do Ameryki, przede wszystkim do Nowego Jorku i Chicago.
Prosiłabym Cię bardzo o sprawdzenie w Calumet City rodziny Grendów, m.in. Michała, Jana (Johna),Stanleya i Kunegundy,Wandy, Willama i Esther. Na tym cmentarzu pochowana jest cała, bardzo liczna, rodzina Grendów (Grędów)
Również prosiłabym o sprawdzenie rodziny Maciejewskich- Nicholasa i Franciszki, z d. Gręda.
Natomiast na cmentarzu w Niles spoczywa rodzina SZudzińskich - Pelagia i John, Stanley John Szudziński, Anna Szudzińska Maciejewska, Monika Pelagia Rempala.
Haniu, mam taki problem . W Nowym Jorku na cmentarzu St. Johna w dzielnicy Qeens jest pochowana jedyna siostra mojej babci ( zm. w 1939r.) i jej mąż (zm. w 1941r.) oraz z całą pewnością jej dzieci. Wiem, że jedna z ich córek, Mary,ur. w 1906r z męża nazywała się Thompson. Czy zdobycie zdjęć nagrobków i dowiedzenie się czegoś o odwiedzających groby potomkach i nawiązanie z nimi kontaktu, jest możliwe? Wiem, że wielu potomków(wnuków) żyje, ale gdzie i jak ich szukać? Biuro parafii st. Sylvestra na Brooklynie,gdzie znajdują sie akta metrykalne tej rodziny, mimo moich próśb o przysłanie ich kopii, do dziś dnia nawet mi nie odpisało, choć byłam gotowa za każdy dokument zapłacić.
Sredecznie pozdrawiam, Wanda
Mam nadzieję na jakiś odzew.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » pn lis 02, 2009 11:48 pm

Wanda i Jerzy -
Sprawdze nazwiska w indeksie cmentarnym. Jak bede miala wolny dzien. Juz mam kilkanascie nazwisk do sprawdzenia i chce to zrobic jeszcze w listopadzie.
Wanda podaje link gdzie mozesz szukac nazwisk zyjacych krewnych, bez imion, wedlug stanow, jak chcesz, latwe.
http://www.zabasearch.com

Takze Jurek na drugiej stronie tego tematu podal link gdzie mozna szukac krewnych zmarlych.

Informuje, ze z dniem dzisiejszym nie przyjmuje wiecej nazwisk do poszukania w indeksie cmentarnym cmentarzy katolickich w archidiecezji chicagowskiej. Musze najpierw zalatwic to co mam na liscie.
Pozdrowienia
Hania
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

wanda949

Post autor: wanda949 » wt lis 03, 2009 8:50 am

Haniu,dziękuję bardzo za odpowiedź.
Co do szukania krewnych, to problem polega na tym, że 4 córki mojej ciotki wyszły za mąż i oczywiście noszą inne nazwiska, których ja nie znam. Wiem, że wszyscy mieszkali w NOwym Jorku.
O dwóch synach - Andrew(ur.w 1912r.) i Johnie (ur.1918r.) też nic nie wiem, choć o rodzinie ich rodziców wiem bardzo dużo. Nawet mam ich zdjęcia sprzed wojny.
Ja od dwóch lat bardzo dużo robię w tym kierunku, aby ich odszukać.
Pozdrawiam, Wanda

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » wt lis 03, 2009 12:59 pm

Wanda - cos ci sie postaram wiecej dowiedziec gdzie mozesz i jak szukac.
Hania
Pozdrowienia Hania

wanda949

Post autor: wanda949 » wt lis 03, 2009 3:07 pm

Haniu, będę czekac na Twój odzew. Dodam tylko, że prosiłam o pomoc w poszukiwaniach rodziny gazetę "Nowy Dziennik" w Nowym Jorku, dyrektorów szkół polonijnych przykościelnych, Kongres Polonii Amerykańskiej w Chicago,a nawet Instytut Piłsudskiegow Nowym Jorku. Ten ostatni w marcu tego roku obiecał mi pomóc " w wydobyciu" kopii akt metrykalnych z parafii st. Sylvestra na Brooklynie, ale z każdym miesiącem, jak podejrzewam, ma coraz mniej zapału do tego. Dziś jest październik i żadnej informacji z Instytutu nie otrzymalam, choć wszystkie niezbędne dane przekazałam (bardzo dużo) i zdecydowałam sie ponieść koszty. Kongres Polonii natomiast w ogóle mi nie odpisał.
Pozostaję z szacunkiem, Wanda

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » wt lis 03, 2009 10:44 pm

Wanda - Wszystkie te organizacje, do ktorych sie zglosilas aby ci pomogli w poszukiwaniu dokumentow genealogicznych czy jakichkolwiek informacji poprostu sie tym nie zajmuja.
Nawet gdybym chciala zatelefonowac na cmentarz czy do parafii to nie moge tego uczynic bo o co mam pytac ?, nie podalas zadnego nazwiska w Nowym Jorku oprocz jednej corki: Mary Thompson. Mary Thompson rodzonych w 1906 roku jest 12 nazwisk w indeksie zmarlych w stanie Nowy Jork i New Jersey a calych Stanach przeszlo 100 Mary Thompson rodzonych w 1906. Bez nazwiska siostry twojej babci po mezu nic nie poszukaja na cmentarzu ani w parafii.
Niestety ja takze nic ci nie pomoge jesli chodzi o Nowy Jork, sorry. Nazwisko musi byc.
Skorzystaj takze z linku ze strony numer 2 w tym temacie, ktory zamiescil Jurek, poszukaj swoich zmarlych w stanie Illinois. Takze korzystaj z linku, ktory zamiescilam dzisiaj w odpowiedzi dla Jurka, indeks zmarlych w Stanach.
Pozdrowienia, Hania
Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 11:06 pm przez Hania, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia Hania

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » wt lis 03, 2009 11:03 pm

Jurku - w indeksie zmarlych w Stanach sa 4 osoby o nazwisku Gil Elizabeth /Elzbieta/, prosze poszukaj, ktora ci pasuje a takze moze znajdziesz malzonka Elzbiety /Elizabeth/.
http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/ssdi.cgi
szukanie jest darmowe i nie trzeba sie logowac ani rejestrowac.
Wpisuj tylko nazwisko, chyba, ze znasz stan gdzie zmarli.
Powodzenia
Hania
Pozdrowienia Hania

wanda949

Post autor: wanda949 » śr lis 04, 2009 9:34 am

Haniu!
Pytałaś o nazwisko rodziny, której potomków poszukuję. Otóż siostra mojej babci (jedyna siostra) nazywała się Bronisława Drządzewska, z męża Makohon (1886-1939). Urodziła się w miejscowości Bieżuń, koło Sierpca.W 1903 r. wyemigrowała z koleżanką do Ameryki. Jej mąż to Joseph Makohon (1876-14 VIII 1941). Z mikrofilmu, który sprowadziłam z Ameryki poprzez kościół Mormonów w Warszawie wiem, że Joseph pochowany został na cmentarzu st. Johna w diecezji brooklyńkiej (dzielnica Qeens). Pewne jest więc, że i Bronisława jest pochowana na tymże cmentarzu.
Bronisława (Brona, Blanch) i Joseph mieli 5 lub 7 dzieci: Josepha jr.(ur.1905), Mary (1906), Bronisławę (1908), Dorothy (1909), Andrew (1912), Johna (1918) i Helen (1919). Wszystkie dzieci bardzo dobrze wykształcone. Joseph sam był inżynierem.
Rodzina zamieszkiwała w dwóch miejscach. Dlatego w latach 10-ych XXw przynależeli do parafii św. St. Kostki na Greenpoicie i stąd otrzymałam kopie zaslubin Bronisławy i Józefa (pochodził z Kudryńców- dziś Ukraina)oraz akta urodzeń Mary i Bronisławy (1908).Na odwrocie aktu urodzenia Mary była informacja z kościoła św, Sylvestra RC Church ( 416 Grant Ave, Brooklyn, NY 11208, tel. (718)647-1995), mówiąca o ślubie Mary z niejakim Patrickiem Josephem Tompsonem.
Od lat 20-ych rodzina Makohonów zamieszkiwała we własnym zakupionym domu przy 222 McKinley Ave. Dlatego przynależeli do parafii św. Sylvestra. I to stąd, mimo moich listów ( po angielsku) i próśb o kopie metrykaliów, szczególnie zaślubin dziewcząt,nie mam żadnej odpowiedzi.
Instytut Piłsudskiego, jak mi napisała Pan Prezes Magdalena Kapuścińska, kontaktował sie z biurem parafialnym, ale jak do tej pory, widać bez efektu.
Mając taką wiedzę o rodzinie (a to nie cała moja wiedza), cały czas mam nadzieje potomków Ciotki Bronislawy odnaleźć. Dodam jeszcze, że jestem obeznana prawie ze wszyskimi amerykańskimi stronami genealogicznymi.
Bardzo przepraszam za niezwykle długi list, ale zależało mi, byś miała możliwie dużo informacji, jeśli już postanowiłaś mi pomóc.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i przepraszam.
PS. Jestem ciekawa, gdzie można sie dowiedzieć, czy ma miejsce digitalizacja cmentarza św. Johna w NY?
Wanda

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » śr lis 04, 2009 2:15 pm

Wanda -
Family History Center /Mormoni/ maja w swoich zbiorach mikrofilmy z "Marriage Certificates, Brooklyn, N.Y., 1866-1937", jest tego sporo.
Wrzucilam na ich wyszukiwarke haslo Brooklyn i dalej New York, Kings, Brooklyn, i dalej...
Jesli masz mozliwosc szukania u Mormonow to jest material.
Ja niestety nie bede mogla ci pomoc bo mam swoich spraw tyle na glowie ale moge zadzwonic do parafii i zapytac jak sytuacja wyglada w twoim przypadku i czy moga pomoc.
Hania
Pozdrowienia Hania

jurek10

Post autor: jurek10 » śr lis 04, 2009 3:26 pm

wanda949 pisze:... otrzymałam kopie zaslubin Bronisławy i Józefa (pochodził z Kudryńców- dziś Ukraina) oraz akta urodzeń Mary i Bronisławy (1908)...
Wando,
piszesz, że masz akty urodzenia ale nie widzę dokładnych dat.
Może spróbuję zgadnąć?
Czy Mary urodziła się 3 kwietnia 1906 roku?

Pozdrawiam,
Jurek

wanda949

Post autor: wanda949 » śr lis 04, 2009 8:19 pm

Odpowiadam najpierw Hani, potem Jurkowi
Będę Ci bardzo wdzięczna Haniu za wykonanie telefonu do parafii św. Sylvestra w Nowym Jorku. Z Instytutem Piłsudskiego byłam tak umówiona ( marzec/kwiecień 2009r), że za dokumenty otrzymane z parafii założą za mnie pieniądze ( jeden dokument 5 dol.), a ja po ich otrzymaniu wpłacę pieniądze tu w Polsce na konto Instytutu właśnie.
Co do Familysearch. Oczywiście, można "ściągnąć" dokumenty tu do Warszawy poprzez Mormonów. I ja to robię. Problem tylko w tym, że ma to sens tylko w wypadku, jeśki zna się konkretną datę slubu, czy zgonu. Jeśli ja wiedziałam z Italiengen, że Joseph zmarł 14 sierpnia1941r., to wiedziałam z jakiego miesiąca konkretnie sprowadzić ten mikrofilm. Na mikrofilmach jest najczęściej ok. 2000 akt metrykalnych. Jeden taki mikrofilm wymaga przeglądania przez kilku godzin. A moje oczy takiego nawału pracy też nie wytrzymują. Jestem po dwóch operacjach prawego oka ( m.in. na otwór w plamce żółtej)
W tej chwili, od dwóch miesięcy czekam na mikrofilm z zaślubinami Mary. Okazało się, że są trzy mikrofilmy z listopada 1926 r. Pierwszy
mikrofilm, który zamówiłam, był nie trafiony. Czekam teraz na drugi..
Zamówiłam mikrofilm dotyczący ślubu Mary tylko dlatego, że znam dokładną datę tego ślubu -26 XI 1926r. Inaczej nie ma o czym mówić. Żeby przeczytać taki mikrofilm, jadę specjalnie do Warszawy, syn mój bierze wolny dzień, bo zna trochę angielski i siedzimy razem kilka godzin i pracujemy.
Znów wyszło tego sporo. Przepraszam Cię Haniu i dziekuję za wszystko.
Teraz do Jurka
Podaję dokładne daty:
1) Ślub Bronisławy Drządzewskiej i Józefa Makohona - 14 II 1904r.
2) Marianna Makohon - ur. w 3 IV 1906r.; ochrzczona 15 IV 1906r.
Ślub z Patrickiem Josephem Tompsonem - 26 XI 1926r.
3) Bronisława Makohon - ur. 5 VI 1908r.; ochrzczona 21 VI 1908r.
Jurek, skąd się dowiedziałeś, że Mary urodziła się 3 IV 1906r. ?
Jestem w szoku. Wielkie dzięki
Wanda

jurek10

Post autor: jurek10 » czw lis 05, 2009 12:56 am

wanda949 pisze:...
2) Marianna Makohon - ur. 3 IV 1906r.; ochrzczona 15 IV 1906r.
Ślub z Patrickiem Josephem Tompsonem - 26 XI 1926r.
3) Bronisława Makohon - ur. 5 VI 1908r.; ochrzczona 21 VI 1908r.
Może to jest Twoja Mary:
MARY THOMPSON, ur. 03 Apr 1906, zgon Nov 1984,
ostatni adres: 90036 (Los Angeles, Los Angeles, CA),
SSN: 067-01-2329, New York.

Kiedy urodził się Patrick?
Jakie amerykańskie imię miała Bronisława?

Pozdrawiam,
Jurek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”