UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Łódź
Moderator: Moderatorzy
-
Re: AP Łódź
Witam - czy mogę i ja dołączyć z prośbą o sprawdzenie kilku rzeczy w AP Łódź? Szukam mojego pra- Piotra Popińskiego, urodzonego w Kutnie (nr zespołu 1537) z Macieja i Rozalii Popińskich... W akcie zgonu który posiadam nie mam nawet roku urodzenia - tylko że zmarły miał 52 lata (zm. w 1927 roku, może być to więc +/- 1 rok, myślę)... Nic nie wiem dalej, czy miał rodzeństwo i który był w kolejności (przeniósł się prawdopodobnie "za chlebem" pod Warszawę) , a chciałabym dotrzeć też do aktu ślubu rodziców. Będę wdzięczna za pomoc przy sprawdzeniu (mogę się ewentualnie odwdzięczyć przeszukując księgi parafialne w Słupii/k.Płocka, jestem chwilowo uziemiona z dziećmi w domu;) lub w inny sposób?). Czy mam skłądać jakieś podania do AP? Przeglądałam ich stronę i jestem głupsza niz zanim tam weszłam, szczerze mówiąc - proszę mi wybaczyć, dopiero startuję z moją przygodą.
Pozdrawiam, Monika
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Krystynokrystyna pisze:Jurku,
dalsze poszukiwania dały efekt![]()
par. NMP 1898r akt 3679 Konrad Hykiel lat 31 i Józefa Grąbczewska nadano imię Karol Mieczysław,
par. NMP 1897r akt 1321 Konrad Hykiel lat 30 i Józefa Grąbczewska lat 30 nadano imię Aleksander,
dopiero dziś dotarłem do twojego znaleziska - dziękuję bardzo. Mam nadzieję ze skorowidzu był błąd bo ten pierwszy nosi potem imiona Konrad Mieczysław. O Aleksandrze nie wiedziałem tzn wiadomo było ze były jeszcze dzieci ktore umierały szybko ale nie znałem ich imiom i dat. Już jutro zamówię skany z AP. Ciekawe czy w przypadku braku strny w księdze policzą mi kwerendę.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Moniko,
Krystyna
przejrzałam Kutno lata 1873-1877 i w spisach akt urodzeń, ślubów i zgonów nie spotkałam nazwiska Popiński.Szukam mojego pra- Piotra Popińskiego, urodzonego w Kutnie (nr zespołu 1537) z Macieja i Rozalii Popińskich... W akcie zgonu który posiadam nie mam nawet roku urodzenia - tylko że zmarły miał 52 lata (zm. w 1927 roku,
Krystyna
-
Serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Niestety, znowu jestem w kropce...
Pozdrawiam, Monika
Dzień dobry
Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.
Pozdrawiam Przemek
Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.
Pozdrawiam Przemek
-
Arturze,
w APŁódź w aktach par. Brzyków nie wystepuje miejscowość Mała wieś a i nazwiska Kasprzak brak!.
Przez przypadek zajrzałam w akta tej par. w AAŁ(na mikrofilmach) i oto co znalazłam:
1900r akt 14 ur. Stanisław s. Antoniego i Marianny; adnotacja o slubie w 1922r z kim i gdzie
1898r akt 12 ur. Antoni s. jak wyżej; adnotacja o slubie w 1920r z kim i gdzie
1895 akt 41 ur.Marianna c. jak wyżej;
1902r akt 49 ponownie ur. Stanisław s. Antoniego i Marianny, adnotacja o ślubie w 1932r z kim i gdzie
pewnie należeli do par. Brzyków ale przynaleznośc akt stanu cywilnego administarcyjnie była inna.
Krystyna
w APŁódź w aktach par. Brzyków nie wystepuje miejscowość Mała wieś a i nazwiska Kasprzak brak!.
Przez przypadek zajrzałam w akta tej par. w AAŁ(na mikrofilmach) i oto co znalazłam:
1900r akt 14 ur. Stanisław s. Antoniego i Marianny; adnotacja o slubie w 1922r z kim i gdzie
1898r akt 12 ur. Antoni s. jak wyżej; adnotacja o slubie w 1920r z kim i gdzie
1895 akt 41 ur.Marianna c. jak wyżej;
1902r akt 49 ponownie ur. Stanisław s. Antoniego i Marianny, adnotacja o ślubie w 1932r z kim i gdzie
pewnie należeli do par. Brzyków ale przynaleznośc akt stanu cywilnego administarcyjnie była inna.
Krystyna
-
- Podziękował/a: 12 razy
Witaj Krystyno !
Jestem bardzo wdzięczny za informacje które odzszukałas. Nic do tej pory nie wiedziałem o moim prapradziadku i jego rodzeństwie. A czy mogłabyś mi podac namiary na te akta żebym mógł zamówic sobie kserokopie ?
Serdecznie pozdrawiam

Jestem bardzo wdzięczny za informacje które odzszukałas. Nic do tej pory nie wiedziałem o moim prapradziadku i jego rodzeństwie. A czy mogłabyś mi podac namiary na te akta żebym mógł zamówic sobie kserokopie ?
Serdecznie pozdrawiam

Przemorski Artur
-
Jak wspomniałam przeglądałam mikrofilmy w AAŁ i nie wiem czy w archiwum są księgi z tego okresu z par. Brzyków czy w parafii. To juz sam musisz się dowiedzieć.
adres do korespondncji e-mail: archiwum@archidiecezja.lodz.pl
A jak miał na imię Twój pra.. to na prv przeslę dane o jego ślubie?
Krystyna
adres do korespondncji e-mail: archiwum@archidiecezja.lodz.pl
A jak miał na imię Twój pra.. to na prv przeslę dane o jego ślubie?
Krystyna
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 64 razy
- Kontakt:
Co do wsi Piaski w parafii Szadek, to ta wieś jest położona ok. 6 km na wschód od Szadku. W skład tego sołectwa wchodzi również obecnie wieś Wola Przatowska.
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski
-
Witaj,
Krzysztofie
W spisach akt stanu cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej św. Jana w Łodzi w latach 1895-1896 nie spotkałam nazwiska Poschadel (ani innego blisko znacznego) ani w urodzinach ani w ślubach.
Krystyna
Krzysztofie
W spisach akt stanu cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej św. Jana w Łodzi w latach 1895-1896 nie spotkałam nazwiska Poschadel (ani innego blisko znacznego) ani w urodzinach ani w ślubach.
Krystyna
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 29 razy
Bardzo dziękuję Krystyno.
To ważna informacja, chociaż trochę mnie zmartwiła. Teraz nie wiem, kiedy ten Hans, Johann, a może nawet Jan się urodził. Jego rodzice Rudolf i Emilie i ich ślub to też zagadka. W tej parafii udało mi się odszukać ich syna Romana Posiadel, (Пocяgeль) - później Reinholda Poschadel ur.01.03.1901 nr aktu 301, mam jego kopię. Znam też datę datę urodzenia jego starszego brata - Ludwig ur.02.03.1898 r. Muszę napisać po ten akt może wtedy coś się wyjaśni. Może wcześniej należeli do innej parafii?
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas.
To ważna informacja, chociaż trochę mnie zmartwiła. Teraz nie wiem, kiedy ten Hans, Johann, a może nawet Jan się urodził. Jego rodzice Rudolf i Emilie i ich ślub to też zagadka. W tej parafii udało mi się odszukać ich syna Romana Posiadel, (Пocяgeль) - później Reinholda Poschadel ur.01.03.1901 nr aktu 301, mam jego kopię. Znam też datę datę urodzenia jego starszego brata - Ludwig ur.02.03.1898 r. Muszę napisać po ten akt może wtedy coś się wyjaśni. Może wcześniej należeli do innej parafii?
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice
-
Witam bardzo serdecznie. Od lat poszukuję bezskutecznie aktu urodzenia mojego pradziadka Apolinarego Dębowskiego. Urodził sie w 1852 r w Łodzi. Niestety nie znam parafii. W Łodzi rodziły sie i marły jego dzieci- Apolinary junior, Józefa,Kazimierz,Władysława,Stanisława i Henryk.Gdyby ktos trafił na takie nazwisko w Łódzkim Archiwum byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam serdecznie.Ewa
-
Ewo,
odpowiedź na Twój post otrzymałaś od Elizy na forum Genealodzy. Najstarszą parafią w Łodzi jest par. NMP spróbuj więc pożyczyć mikrofilmy do najbliższego AP i sama poszukać interesujacych Cię akt.
Pozdrawiam Krystyna
odpowiedź na Twój post otrzymałaś od Elizy na forum Genealodzy. Najstarszą parafią w Łodzi jest par. NMP spróbuj więc pożyczyć mikrofilmy do najbliższego AP i sama poszukać interesujacych Cię akt.
Pozdrawiam Krystyna
-
Tak wiem, ale liczę też na przypadek i zrządzenie losu.A nóż , ktoś przez przypadek natrafi na takie nazwisko....Pozdrawiam serdecznie.Ewa
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 13 razy
Mam kilka pytań do stałych bywalców AP w Łodzi.
Wybieram się tam bo sporo zebrało mi się aktów do odszukania w tym archiwum.
1) Jeżeli przyjadę z Warszawy o godzinie 9.00 rano i od razu złożę "Zgłoszenie użytkownika" to czy mogę od razu zamówić interesujące mnie mikrofilmy/akty?
2) Jeżeli akta będą na mikrofilmach to czy jeżeli złożę "Zgłoszenie Użytkownika" np. o 9.30 to o której godzinie będę mógł przeglądać te mikrofilmy?
3) Co jeżeli akta nie są zmikrofilmowane? Ile się czeka w takim przypadku na przyniesienie ich przez pracownika archiwum?
Przede wszystkim chodzi mi o czas. Jeżeli wezmę 1 dzień urlopu i specjalnie pojadę do AP w Łodzi to chciałbym mieć pewność, że tego 1 dnia odszukam jak najwięcej interesujących mnie aktów. I chciałbym się dowiedzieć jaka jest procedura. Wiem jak to wygląda w AP w Grodzisku Mazowieckim bo byłem tam 3 razy, ale AP w Łodzi jest większe i może tam jest inaczej.
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania
Pozdrawiam
Wybieram się tam bo sporo zebrało mi się aktów do odszukania w tym archiwum.
1) Jeżeli przyjadę z Warszawy o godzinie 9.00 rano i od razu złożę "Zgłoszenie użytkownika" to czy mogę od razu zamówić interesujące mnie mikrofilmy/akty?
2) Jeżeli akta będą na mikrofilmach to czy jeżeli złożę "Zgłoszenie Użytkownika" np. o 9.30 to o której godzinie będę mógł przeglądać te mikrofilmy?
3) Co jeżeli akta nie są zmikrofilmowane? Ile się czeka w takim przypadku na przyniesienie ich przez pracownika archiwum?
Przede wszystkim chodzi mi o czas. Jeżeli wezmę 1 dzień urlopu i specjalnie pojadę do AP w Łodzi to chciałbym mieć pewność, że tego 1 dnia odszukam jak najwięcej interesujących mnie aktów. I chciałbym się dowiedzieć jaka jest procedura. Wiem jak to wygląda w AP w Grodzisku Mazowieckim bo byłem tam 3 razy, ale AP w Łodzi jest większe i może tam jest inaczej.
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania
Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty