Juz ledwo widze przegladajac mapy.. dlatego postanowilam pojsc innym zasugerowanym tropem -"przywedrowal z wlascicielami"... Czyli zaczelam analizowac wlascicieli dworu w ktorym Wincenty byl fornalem a potem stangretem. Ale przed analiza wlascicieli, troche z historii rodzinnej, ktora znam.
Wincenty Zynowski pojawia sie w Rejowcu prawdopodobnie okolo 1859 roku, w 1860 jako stangret dworski poslubia sluzaca dworska Urszule Domownik. W 1863 roku rodzi sie jedna z dwoch odnalezionych przeze mnie corek Antonina, wedlug aktu Wincenty jest fornalem dworskim zamieszkalym we wsi Kobyle (obecnie czesc Rejowca). Wladyslawa (moja praprababcia) Zynowska rodzi sie w 1869 roku.
Z przekazow rodzinnych Wladyslawa Zynowska pracowala jako szafarka na dworze w Kanie (ktory nalezal rowniez do Woronieckich), nie jest to potwierdzone na 100% ale wiem, ze o. Jacek Woroniecki przychodzil na jej grob jak tylko byl w Rejowcu, z czego domniewam, ze byla to raczej prawda, ze pracowala na dworze gdzie o. Jacek sie urodzil.
Według Almanach błękitny : genealogia żyjących rodów polskich:"W 1781 r. miasteczko odziedziczyła Marianna Barbara Zaleska – córka Piotra Zaleskiego. W tym samym roku wyszła za mąż za Józefa Kajetana Ossolińskiego, herbu Topór. Ossoliński w Rejowcu wzniósł pałac. W 1805 r. miasteczko stało się własnością rodu Łubieńskich. W 1832 r. Łubieńscy wystawili Rejowiec na sprzedaż. Nowym właścicielem miasta został książę Adam Woroniecki, herbu Korybut".
Tak wiec skoro dwa pokolenia mojej rodziny wedlug aktow pracuja na dwoch dworach, ktore nalezaly od polowy XIX wieku do Woronieckich, zalozmy, ze Wincenty zostal sprowadzony przez ks. Adama lub jego zone. Dlatego tez probowalam znalezc Gołkowo, Wieniawy, Siedliska i Mereszówki.ks. Adam Woroniecki h. Korybut, linia lubelska: "pan na Rejowcu i Gołkowie" poslubil Leokadye z Potockich h. Lubicz w Warszawie, corke Franciszka Ksawerego na Wieniawach, Siedliskach i Mereszówce w lubelskim. Ks. Adama syn ks Mieczyslaw byl wlascicielem dobr Kanie w gubernii lubelskiej
Gołkowo nie moge znalezc...
Wieniawy rowniez, chyba ze nie mowimy o lubelskim tylko o Wieniawa – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie przysuskim, w gminie Wieniawa. Ale czy Potoccy byli jego wlascicielami??
Siedlisk w Polsce jest okolo 27 ale zakladajac, ze sa to Siedliska w lubelskim to mamy trzy:
Siedliska – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie biłgorajskim, w gminie Józefów.
Siedliska – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie krasnostawskim, w gminie Fajsławice.
Siedliska – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie lubartowskim, w gminie Kamionka.
Mereszowki nie moge znalezc...
Moze ktorys z naszych specjalistow od szlachty moglby mnie oswiecic czy po pierwsze, ktoras z wyzej wymienionych miejscowosci nalezala do Woronieckich lub Potockich, a po drugie, gdzie moga sie znajdowac nie odnalezione przeze mnie dobra...
Dziekuje serdecznie za pomoc.