UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Łódź

Moderator: Moderatorzy

monika_kurek

Re: AP Łódź

Post autor: monika_kurek » pn lis 02, 2009 2:02 pm

Witam - czy mogę i ja dołączyć z prośbą o sprawdzenie kilku rzeczy w AP Łódź? Szukam mojego pra- Piotra Popińskiego, urodzonego w Kutnie (nr zespołu 1537) z Macieja i Rozalii Popińskich... W akcie zgonu który posiadam nie mam nawet roku urodzenia - tylko że zmarły miał 52 lata (zm. w 1927 roku, może być to więc +/- 1 rok, myślę)... Nic nie wiem dalej, czy miał rodzeństwo i który był w kolejności (przeniósł się prawdopodobnie "za chlebem" pod Warszawę) , a chciałabym dotrzeć też do aktu ślubu rodziców. Będę wdzięczna za pomoc przy sprawdzeniu (mogę się ewentualnie odwdzięczyć przeszukując księgi parafialne w Słupii/k.Płocka, jestem chwilowo uziemiona z dziećmi w domu;) lub w inny sposób?). Czy mam skłądać jakieś podania do AP? Przeglądałam ich stronę i jestem głupsza niz zanim tam weszłam, szczerze mówiąc - proszę mi wybaczyć, dopiero startuję z moją przygodą.
Pozdrawiam, Monika

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » śr lis 04, 2009 1:01 am

krystyna pisze:Jurku,
dalsze poszukiwania dały efekt :ok:
par. NMP 1898r akt 3679 Konrad Hykiel lat 31 i Józefa Grąbczewska nadano imię Karol Mieczysław,
par. NMP 1897r akt 1321 Konrad Hykiel lat 30 i Józefa Grąbczewska lat 30 nadano imię Aleksander,
Krystyno
dopiero dziś dotarłem do twojego znaleziska - dziękuję bardzo. Mam nadzieję ze skorowidzu był błąd bo ten pierwszy nosi potem imiona Konrad Mieczysław. O Aleksandrze nie wiedziałem tzn wiadomo było ze były jeszcze dzieci ktore umierały szybko ale nie znałem ich imiom i dat. Już jutro zamówię skany z AP. Ciekawe czy w przypadku braku strny w księdze policzą mi kwerendę.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » śr lis 04, 2009 4:39 pm

Moniko,
Szukam mojego pra- Piotra Popińskiego, urodzonego w Kutnie (nr zespołu 1537) z Macieja i Rozalii Popińskich... W akcie zgonu który posiadam nie mam nawet roku urodzenia - tylko że zmarły miał 52 lata (zm. w 1927 roku,
przejrzałam Kutno lata 1873-1877 i w spisach akt urodzeń, ślubów i zgonów nie spotkałam nazwiska Popiński.

Krystyna

monika_kurek

Post autor: monika_kurek » śr lis 04, 2009 9:39 pm

Serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Niestety, znowu jestem w kropce...
Pozdrawiam, Monika

pm07

Post autor: pm07 » śr lis 04, 2009 10:01 pm

Dzień dobry

Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.

Pozdrawiam Przemek

krystyna

Post autor: krystyna » czw lis 05, 2009 5:54 pm

Arturze,
w APŁódź w aktach par. Brzyków nie wystepuje miejscowość Mała wieś a i nazwiska Kasprzak brak!.
Przez przypadek zajrzałam w akta tej par. w AAŁ(na mikrofilmach) i oto co znalazłam:
1900r akt 14 ur. Stanisław s. Antoniego i Marianny; adnotacja o slubie w 1922r z kim i gdzie
1898r akt 12 ur. Antoni s. jak wyżej; adnotacja o slubie w 1920r z kim i gdzie
1895 akt 41 ur.Marianna c. jak wyżej;
1902r akt 49 ponownie ur. Stanisław s. Antoniego i Marianny, adnotacja o ślubie w 1932r z kim i gdzie

pewnie należeli do par. Brzyków ale przynaleznośc akt stanu cywilnego administarcyjnie była inna.

Krystyna

Awatar użytkownika

Artur12
Podziękował/a: 12 razy

Post autor: Artur12 » czw lis 05, 2009 7:55 pm

Witaj Krystyno !

Jestem bardzo wdzięczny za informacje które odzszukałas. Nic do tej pory nie wiedziałem o moim prapradziadku i jego rodzeństwie. A czy mogłabyś mi podac namiary na te akta żebym mógł zamówic sobie kserokopie ?

Serdecznie pozdrawiam :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie: :D
Przemorski Artur

krystyna

Post autor: krystyna » czw lis 05, 2009 8:17 pm

Jak wspomniałam przeglądałam mikrofilmy w AAŁ i nie wiem czy w archiwum są księgi z tego okresu z par. Brzyków czy w parafii. To juz sam musisz się dowiedzieć.
adres do korespondncji e-mail: archiwum@archidiecezja.lodz.pl

A jak miał na imię Twój pra.. to na prv przeslę dane o jego ślubie?

Krystyna

Awatar użytkownika

Jaro98220
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 64 razy
Kontakt:

Post autor: Jaro98220 » wt lis 10, 2009 4:32 pm

Co do wsi Piaski w parafii Szadek, to ta wieś jest położona ok. 6 km na wschód od Szadku. W skład tego sołectwa wchodzi również obecnie wieś Wola Przatowska.
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski

krystyna

Post autor: krystyna » wt lis 10, 2009 4:51 pm

Witaj,
Krzysztofie
W spisach akt stanu cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej św. Jana w Łodzi w latach 1895-1896 nie spotkałam nazwiska Poschadel (ani innego blisko znacznego) ani w urodzinach ani w ślubach.

Krystyna

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » wt lis 10, 2009 6:53 pm

Bardzo dziękuję Krystyno.
To ważna informacja, chociaż trochę mnie zmartwiła. Teraz nie wiem, kiedy ten Hans, Johann, a może nawet Jan się urodził. Jego rodzice Rudolf i Emilie i ich ślub to też zagadka. W tej parafii udało mi się odszukać ich syna Romana Posiadel, (Пocяgeль) - później Reinholda Poschadel ur.01.03.1901 nr aktu 301, mam jego kopię. Znam też datę datę urodzenia jego starszego brata - Ludwig ur.02.03.1898 r. Muszę napisać po ten akt może wtedy coś się wyjaśni. Może wcześniej należeli do innej parafii?
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

ewa_karulska

Post autor: ewa_karulska » wt lis 10, 2009 8:23 pm

Witam bardzo serdecznie. Od lat poszukuję bezskutecznie aktu urodzenia mojego pradziadka Apolinarego Dębowskiego. Urodził sie w 1852 r w Łodzi. Niestety nie znam parafii. W Łodzi rodziły sie i marły jego dzieci- Apolinary junior, Józefa,Kazimierz,Władysława,Stanisława i Henryk.Gdyby ktos trafił na takie nazwisko w Łódzkim Archiwum byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam serdecznie.Ewa

krystyna

Post autor: krystyna » wt lis 10, 2009 9:20 pm

Ewo,

odpowiedź na Twój post otrzymałaś od Elizy na forum Genealodzy. Najstarszą parafią w Łodzi jest par. NMP spróbuj więc pożyczyć mikrofilmy do najbliższego AP i sama poszukać interesujacych Cię akt.

Pozdrawiam Krystyna

ewa_karulska

Post autor: ewa_karulska » czw lis 12, 2009 11:43 am

Tak wiem, ale liczę też na przypadek i zrządzenie losu.A nóż , ktoś przez przypadek natrafi na takie nazwisko....Pozdrawiam serdecznie.Ewa

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » ndz lis 15, 2009 11:36 pm

Mam kilka pytań do stałych bywalców AP w Łodzi.

Wybieram się tam bo sporo zebrało mi się aktów do odszukania w tym archiwum.

1) Jeżeli przyjadę z Warszawy o godzinie 9.00 rano i od razu złożę "Zgłoszenie użytkownika" to czy mogę od razu zamówić interesujące mnie mikrofilmy/akty?
2) Jeżeli akta będą na mikrofilmach to czy jeżeli złożę "Zgłoszenie Użytkownika" np. o 9.30 to o której godzinie będę mógł przeglądać te mikrofilmy?
3) Co jeżeli akta nie są zmikrofilmowane? Ile się czeka w takim przypadku na przyniesienie ich przez pracownika archiwum?

Przede wszystkim chodzi mi o czas. Jeżeli wezmę 1 dzień urlopu i specjalnie pojadę do AP w Łodzi to chciałbym mieć pewność, że tego 1 dnia odszukam jak najwięcej interesujących mnie aktów. I chciałbym się dowiedzieć jaka jest procedura. Wiem jak to wygląda w AP w Grodzisku Mazowieckim bo byłem tam 3 razy, ale AP w Łodzi jest większe i może tam jest inaczej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania

Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”