UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Poszukuję we Francji mojego dziadka
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Re: Poszukuję we Francji mojego dziadka
Magdo, moze w AP Poznan cos znajdziesz?
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 4541#34541
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 4541#34541
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Witam. Jak wcześniej pisałam poszukuję jakichś wiadomości o rodzinie mojego ojca Antonina Mallet z domu Bator.Ostatnio jeszcze raz przeczytałam list od ciotki z 1957 roku i tam pisze,że jej syn Louis w1957 roku poszedł do szkoły w Paryżu uczyć się elektryki i radio tak pisała,może to jest jakiś trop.Miał tam być 4 lata.
-
Reasumujac:
Jesli tak, to prawdopodobnie nie pojawi sie w wyszukiwarce naturalizacji.
Problem w tym, ze kazde liceum (techniczne) posiada wydzialy przygotowujace do roznych zawodow. Szkol takich w Paryzu bylo/jest kilkadziesiat, jesli nie wiecej.
Wiec proponuje:
-napisz do wszystkich dwudziestu merostw o akt urodzenia Louis'a (o ile urodzil sie w Paryzu),
-napisz list na adresy znajdujace sie w ksiazce telefonicznej, zaczynajac od paryskich,
-poogladaj zdjecia,
-przyjmujac obywatelstwo francuskie musiala pewnie miec pozwolenie Polski na zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa.
Dokumenty te pewnie sa gdzies w Polsce.
-napisz wiadomosc o poszukiwaniu np. tutaj http://www.genealogie.com/v4/forums/Def ... genealogie ->Perdu de vue
lub facebook (pewnie corka bedzie wiedziec o co chodzi),
-napisz do polskiego Czerwonego Krzyza
-napisz do francuskiego konsulatu w Polsce,
Do tlumaczenia polecam http://www.google.fr/language_tools?hl=fr
I najwazniejsze, jesli zdobedziesz nowe informacje powiadom nas.
Moze bedzie latwiej znalec Louis'a, a innym poszukujacym na terenie Francji Twoje doswiadczenia moga sie przydac.
ala115 pisze:Antonina Mallet z domu Bator córka Marii i Józefa ...
.Wyemigrowała do Francji w 1937 roku.Mieszkała w Paryżu lub okolice.
W 1944 urodziła syna Louisa.Miałaby dzisiaj 90 lat.
Czy jej maz byl Francuzem?ala115 pisze:.Otóż Antonina urodziła się prawdopodobnie w Luszowicach.Ostatni adres mi zaginął,bo korespondencja urwała się w 1958 roku.
Jej mąż miał na imię Jean.
Ztego co pamiętam w adresie był Paryż.
Jesli tak, to prawdopodobnie nie pojawi sie w wyszukiwarce naturalizacji.
Czy na zdjeciach nie ma czegos szczegolnego, np. pieczatki ...ala115 pisze:Ja znam tylko datę urodzin Luisa.Jestem w posiadaniu ostatniego listu od ciotki z 1958 roku.Mam również trochę zdjęć .
Nawet posiadanie ostatniego adresu zamieszknia nie rozwiazuje sprawy, bo ludzie zmieniaja miejsce zamieszkania.ala115 pisze:Witam! Widzę,że na pomoc można tutaj liczyć,ale jeśli chodzi o Francję i odszukanie krewnych nie znając ostatniego miejsca zamieszkania to graniczy z cudem.Czy ktoś może mi powiedzieć,czy istnieją jakieś spisy Polaków przybyłych do francji w 1937 roku.
W 1957 roku Louis mial 13 lat, szedl do liceum i prawdopodobnie cztery lata pozniej zdawal mature.ala115 pisze:Witam. Jak wcześniej pisałam poszukuję jakichś wiadomości o rodzinie mojego ojca Antonina Mallet z domu Bator.Ostatnio jeszcze raz przeczytałam list od ciotki z 1957 roku i tam pisze,że jej syn Louis w1957 roku poszedł do szkoły w Paryżu uczyć się elektryki i radio tak pisała,może to jest jakiś trop.Miał tam być 4 lata.
Problem w tym, ze kazde liceum (techniczne) posiada wydzialy przygotowujace do roznych zawodow. Szkol takich w Paryzu bylo/jest kilkadziesiat, jesli nie wiecej.
Wiec proponuje:
-napisz do wszystkich dwudziestu merostw o akt urodzenia Louis'a (o ile urodzil sie w Paryzu),
-napisz list na adresy znajdujace sie w ksiazce telefonicznej, zaczynajac od paryskich,
-poogladaj zdjecia,
-przyjmujac obywatelstwo francuskie musiala pewnie miec pozwolenie Polski na zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa.
Dokumenty te pewnie sa gdzies w Polsce.
-napisz wiadomosc o poszukiwaniu np. tutaj http://www.genealogie.com/v4/forums/Def ... genealogie ->Perdu de vue
lub facebook (pewnie corka bedzie wiedziec o co chodzi),
-napisz do polskiego Czerwonego Krzyza
-napisz do francuskiego konsulatu w Polsce,
Do tlumaczenia polecam http://www.google.fr/language_tools?hl=fr
I najwazniejsze, jesli zdobedziesz nowe informacje powiadom nas.
Moze bedzie latwiej znalec Louis'a, a innym poszukujacym na terenie Francji Twoje doswiadczenia moga sie przydac.
szukam:
szukam:
-
Alu, a moze Louis chodzil do polskiej szkoly w Paryzu?
Wiele dzieci polskich emigrantow uczylo sie tam jezyka polskiego, a czasami tez zdawaly mature.
Mysle ze warto napisac (po polsku):
Ecole Polonaise
15 rue Lamandé
75017 Paris, France
tel. 01 42 28 66 38
Wiele dzieci polskich emigrantow uczylo sie tam jezyka polskiego, a czasami tez zdawaly mature.
Mysle ze warto napisac (po polsku):
Ecole Polonaise
15 rue Lamandé
75017 Paris, France
tel. 01 42 28 66 38
szukam:
szukam:
-
Witam!
czy jest szansa sprawdzić Katarzyna mrozinska (siostra dziadka), napewno wyjechała do Francji razem z nim, dziadek wrocił do Polski w 1947 r. A co z nią? Prawdopodobnie została.
Pozdrawiam, Marta
czy jest szansa sprawdzić Katarzyna mrozinska (siostra dziadka), napewno wyjechała do Francji razem z nim, dziadek wrocił do Polski w 1947 r. A co z nią? Prawdopodobnie została.
Pozdrawiam, Marta
Pozdrawiam, Marta
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Czy jest jakaś szansa bym mógł odnaleźć swojego przodka. Wyjechał do Francji za chlebem. Pracował w Fabryce która została zbombardowana bądź był w niej wybuch a w jakim okresie to się działo to nie mam pojęcia. Nie mam żadnych informacji potwierdzających opowieści prababci która opowiadała mi to trochę czasu temu, nie wiem dokładnie kiedy i do jakiej miejscowości wyjechał przodek. Prawdopodobnie zginą w tej fabryce bo prababcia opowiadała że jej matka dostała taki właśnie list. Chcę się dowiedzieć czy mogę to jeszcze raz potwierdzić.
Przodek urodził się 1883 roku.
Nazwisko: Niemczuk
Imię: Paweł
Za wszelkie informację dziękuję.
Pozdrawiam
K.W
Czy jest jakaś szansa bym mógł odnaleźć swojego przodka. Wyjechał do Francji za chlebem. Pracował w Fabryce która została zbombardowana bądź był w niej wybuch a w jakim okresie to się działo to nie mam pojęcia. Nie mam żadnych informacji potwierdzających opowieści prababci która opowiadała mi to trochę czasu temu, nie wiem dokładnie kiedy i do jakiej miejscowości wyjechał przodek. Prawdopodobnie zginą w tej fabryce bo prababcia opowiadała że jej matka dostała taki właśnie list. Chcę się dowiedzieć czy mogę to jeszcze raz potwierdzić.
Przodek urodził się 1883 roku.
Nazwisko: Niemczuk
Imię: Paweł
Za wszelkie informację dziękuję.
Pozdrawiam
K.W
-
Szansa istnieje, ale poszukiwania trzeba zacząć w Polsce.
Po pierwsze, ze łatwiej Ci się poruszać bo znasz język i region z którego pochodził.
Tak wiec odszukaj jego aktu urodzenia, może będzie dopisek o zgonie.
Jeśli przyszedł list do rodziny, to taki sam list mógł przyjść do parafii/gminy.
Jeśli był żonaty i wdowa po nim wyszła ponownie za mąż, to w akcie tego ślubu będzie pewnie wzmianka o miejscu i czasie jego zgonu.
Jeśli miał dzieci, to warto sprawdzić śluby jego dzieci.
Itp, i td...
PS Jak Ci na imię?
Po pierwsze, ze łatwiej Ci się poruszać bo znasz język i region z którego pochodził.
Tak wiec odszukaj jego aktu urodzenia, może będzie dopisek o zgonie.
Jeśli przyszedł list do rodziny, to taki sam list mógł przyjść do parafii/gminy.
Jeśli był żonaty i wdowa po nim wyszła ponownie za mąż, to w akcie tego ślubu będzie pewnie wzmianka o miejscu i czasie jego zgonu.
Jeśli miał dzieci, to warto sprawdzić śluby jego dzieci.
Itp, i td...
PS Jak Ci na imię?
szukam:
szukam:
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Kontakt:
Aktu nie mogę znaleźć ale wiem że ślub brał w Janowie Lubelskim tylko również nie odnalazłem jak dotychczas aktu małżeństwa. Żona ponownie nie brała ślubu. Aktualnie poszukiwałem jedynie w aktach online które są do 1905 jeśli chodzi o małżeństwa ale również wiem że wcześniej był żonaty tylko również nie wiem z kim tyle co z dotychczasowych opowieści.Nie miałem czasu wybrać się do kościoła i postanowiłem zapytać tutaj czy istnieją może jakieś spisy emigrantów czy też pracowników polskich w fabrykach itp. A z tego co wiem przodek urodził się prawdopodobnie w miejscowości "Zubowice, Polska" tylko również nie posiadam żadnego aktu urodzenia, a że to kawałek ode mnie to w najbliższym czasie nie będę miał możliwości się tam wybrać.
Pozdrawiam
Kamil Wybrański
Pozdrawiam
Kamil Wybrański
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Kamil,
Emigracja polska we Francji w latach 1920-1930 to bylo 500 000 osob (pol miliona).
Nikt z nas , mieszkajacych we Francji, nie bedzie szukal z tak ograniczona iloscia informacji, jakie Ty podajesz.
Zacznij sam szukac w Polsce. Dostarcz nam podstawowe dane, ktore nam pomoga szukac tutaj.
Nie odmawiamy pomocy, ale trzeba byc rozsadnym.
Ty nie masz czasu, ani okazji poszukac, a my ? Myslisz, ze nasz czas jest nieograniczony ?
Czekamy na nowe wiadomosci,
Serdecznie pozdrawiam
,
Bozenna
Emigracja polska we Francji w latach 1920-1930 to bylo 500 000 osob (pol miliona).
Nikt z nas , mieszkajacych we Francji, nie bedzie szukal z tak ograniczona iloscia informacji, jakie Ty podajesz.
Zacznij sam szukac w Polsce. Dostarcz nam podstawowe dane, ktore nam pomoga szukac tutaj.
Nie odmawiamy pomocy, ale trzeba byc rozsadnym.
Ty nie masz czasu, ani okazji poszukac, a my ? Myslisz, ze nasz czas jest nieograniczony ?
Czekamy na nowe wiadomosci,
Serdecznie pozdrawiam

Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?