UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Krych, Ciesielscy, Zielinscy + inne
Moderator: Moderatorzy
Krych, Ciesielscy, Zielinscy + inne
Witam :!:
Poszukuje przodkow po nazwiskach :?:
-Krych
-Ciesielscy
-Zielinscy
-Franciszka Borduna zd.Krych
-Maria Zygmuntowicz-Wolny zd.Krych
-Helena Michalczuk zd.Krych
Pozdrawiam
-Krych
-Ciesielscy
-Zielinscy
Pozdrawiam
Pozdrawiam Serdecznie !
Kazek
Kazek
Re: Krych,Ciesielscy,Zielinscy
Dzieki !
Serdeczne za wskazowke.
Strone obejrzalem niestety nic nie dopasowalem do mych przodkow?
Pozdrawiam!
Kazek
Serdeczne za wskazowke.
Strone obejrzalem niestety nic nie dopasowalem do mych przodkow?
Pozdrawiam!
Kazek
Pozdrawiam Serdecznie !
Kazek
Kazek
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Ciesielscy - z jakiego regionu ?
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
Z Wolynia a konkretnie z jakiej miejscowosci tego niewiem ale mieszkali w Ostrog pow.Rowne
Pozdrawiam Serdecznie !
Kazek
Kazek
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Do "azielika"...Poszukuje śladów rodziny Zielińskich, rejon Wieliczka / Winiary I połowa XXw. Jan Zieliński zm.Wieliczka 1947, żona Ludwika z d. Jaszczyńska ( nauczycielka). Dzieci Kazimierz, Marian, Janina, Tadeusz (ur. Winiary?).
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Iwono, Winiary jak najbardziej (nie potrzebny pytajnik) to miejscowość na drodze Myślenice-Gdów całkiem nie daleko Wieliczki. Powiaty wielicki i bocheński są pełne Zielińskich. Ja jestem jednym z wyjątków w tamtej okolicy bo jestem pierwszym pokoleniem kolonizującym swoją linią okolice tych powiatów
z mojego własnego wyboru. Zielińscy których nosze nazwisko są z powiatu wadowickiego przynajmniej tak jest do poczatku XIX wieku, więc wspólnych koligacji możemy się nie doszukać.
Odnośnie Zielińskich z małopolski przytocze jeszcze ciekawe zdanie jakie kiedyś przeczytałem w mailu do mnie od pewnego Pana który zawodowo zajmuje się heraldyką.
"W rejonie Bochni występują Zielińscy h. Ciołek, niektórzy heraldycy tą rodzinę zaliczają herbu Świnka, Doliwa i Prawdzic, ale podają, że wszyscy wywodzą się od Ciołków. W Małopolsce występują: Ciołkowie, Prawdzice. Występują również Zielińscy nobilitowani w Galicji w 1826 r."
Oczywiście musisz byc sceptyczna od zakładania z góry że Zielińscy których szukasz są herbowi, ale tego chyba nie trzeba nikomu na tym forum przypominać.
Pozdrawiam,
Andrzej

Odnośnie Zielińskich z małopolski przytocze jeszcze ciekawe zdanie jakie kiedyś przeczytałem w mailu do mnie od pewnego Pana który zawodowo zajmuje się heraldyką.
"W rejonie Bochni występują Zielińscy h. Ciołek, niektórzy heraldycy tą rodzinę zaliczają herbu Świnka, Doliwa i Prawdzic, ale podają, że wszyscy wywodzą się od Ciołków. W Małopolsce występują: Ciołkowie, Prawdzice. Występują również Zielińscy nobilitowani w Galicji w 1826 r."
Oczywiście musisz byc sceptyczna od zakładania z góry że Zielińscy których szukasz są herbowi, ale tego chyba nie trzeba nikomu na tym forum przypominać.
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Franciszek Florkiewicz i Tekla z Zielińskich -slub na pewno przed 1875 w okolicach Krakowa /syn rodzi sie już w Sieciechowicach/.
Może Tekla jest Ci znana?
Stefan
Może Tekla jest Ci znana?
Stefan
Witam serdecznie!1kazek pisze:Witam :!:
-Krych
-Ciesielscy
-Zielinscy
Pozdrawiam
Z jakiego regionu Zielińscy Cię interesują?Szukam w Wielkopolsce.
Edi
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Znalazłem koligacje z Zielińskimi, chyba właśnie z Krakowa 
Pozdrawiam, Marek

Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
Edi, w Wielkopolsce czyli gdzie? masz jakieś bliższe informacje o rejonie? z jakich lat?
Andrzej
Andrzej
Witam sedrdecznie!azielik pisze:Edi, w Wielkopolsce czyli gdzie? masz jakieś bliższe informacje o rejonie? z jakich lat?
Andrzej
Właśnie w tym problem,że wiem bardzo niewiele.Otóż Janina Maciejewska(1906-1975),córka Jana Maciejewskiego(1877-1950) z Wągrowca i Leokadii z domu Szulc(1879-1956),poślubiła Jana Zielińskiego.Nie wiem gdzie i kiedy wzięli ślub i skąd pochodziła Leokadia.
Pozdrawiam
Edi
-
To sie Edi nie dogadamy
ja poszukuje śladów rodziny Zielińskich w Wielkopolsce ale na przełomie XVIII/XIX wiek i w XIXwieku.
Andrzej

Andrzej