UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

"Polegli"

Rozmowy na temat cmentarzy, pomników, zabytków itd.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: "Polegli"

Post autor: wicy » ndz lut 15, 2009 3:01 pm

Miło mi poinformować, iż mimo nie sprzyjającej cmentarnym wypadom pogody, projekt nie zapadł w sen zimowy i dzięki autorom pamiętającym o projekcie wciąż przybywa do spisu cmentarzy i nazwisk. W dniu dzisiejszym zaliczyliśmy kolejny 1000 i baza danych zawiera już 31012 nazwisk, 2443 miejsca pamięci i 2769 fotografii tychże miejsc.
Serdeczne podziękowania dla autorów i wszystkich nadsyłających dane i informacje. :kwitnie:
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz maja 31, 2009 1:49 pm

Właśnie dzisiaj przekroczyliśmy w bazie "Polegli" kolejny tysiąc.
Jest więc już 32.012 nazwisk, 2.458 opisanych miejsc i 2.855 zdjęć.
Zapraszamy do korzystania w imieniu własnym i wszystkich, którzy współtworzą naszą stronę.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob lip 18, 2009 12:00 pm

Zawiadując danymi wprowadzanymi do bazy danych, otrzymuję korespondencję mailową od wielu osób, również przekazywaną na bieżąco przez Waldka, który także dostaje sporo maili z danymi.
Od czasu do czasu pojawiają się maile z prośbami o kontakt z osobami współtworzącymi projekt, listy w sprawie różnego typu wyjaśnień, dodatkowych informacji, itp.
Przyznam, że z początku nie notowałem adresów mailowych nadawców, gdyż wymaga to prowadzenia odrębnej buchalterii. Po czasie częściowo notowałem takie adresy by nie mylić maili z osobami, które z czasem przestały się podpisywać :)

Mam teraz ogromną prośbę - i APEL zarazem - do osób, które przekazywały dane na stronę poległych.
Proszę o przysłanie na mój adres podany na stronie Poległych jawnej zgody na zamieszenie obok nazwiska podanego w wykazie darczyńców adresu mailowego (oczywiście w postaci ograniczającej na ile się da używanie strony jako źródła spamu).

Jednocześnie osoby, które nie życzą sobie zamieszczenia ich nazwiska w jakimkolwiek miejscu bazy danych (być może są i takie) proszę o informację.

Awatar użytkownika

Konrad_Krupa

Post autor: Konrad_Krupa » sob wrz 12, 2009 10:36 pm

Witam.
Wybaczcie że zapytam, ale nie daje mi spokoju pytanie.
Przeglądam dziś stronę "Polegli" i zaskoczony jestem niemile, tym co tam zoczyłem. Niebieskie ściany kościoła w Piekarach Dabrówce?! Zmiany kolorystyki zdjęć , niektóre zdecydowanie je odrealniające. Czemu służą te "upiększenia" ? Wiem że zdjęcia to tylko dodatek, jednakowoż istotny.
Pozdrawiam.
Konrad

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob wrz 12, 2009 11:13 pm

Nie bardzo zrozumiałem o co chodzi... Jakie zmiany w kolorystyce zdjęć? Chodzi Ci o zmiany w pliku względem oryginału? Jakby co, już się tłumaczę :)
Nie dokonuję żadnych zmian w plikach foto poza dwoma: zrównoważeniem balansu kolorów (raczej dla zrównoważenia świateł i barw niż wyostrzania jakiejkolwiek barwy, ew. dla rozjaśnienia zbyt ciemnych zdjęć) i dodaniem logo strony. Logo dodaję wyłącznie po to, by ograniczyć ew. wykorzystanie Waszych zdjęć na innych stronach bez niczyjej wiedzy i zgody. Jeśli ktoś ma życzenie dodać własne nazwisko na zdjęciach, pozostawiam je bez dodawania logo strony. Należy jednak pamiętać, że zmniejszam zdjęcia do rozmiarów 600x450 (450x600) dla oszczędzenia miejsca na serwerze.
W każdej sprawie można się ze mną porozumieć. Jeśli wg autora cokolwiek jest nie tak, proszę pisać mi maile. Wszystko da się poprawić, zmienić, ulepszyć.

Jednocześnie prośba WIELKA do autorów. W zasadzie 2 prośby:
1) gubię się czasami i może powstać zamieszanie jeśli podsyłacie mi lokalizacje ze skąpym opisem, zwłaszcza jeśli jest to kolejna lokalizacja w tej samej miejscowości lub nawet nowe miejsce na tym samym cmentarzu. Prosiłbym zatem o jasne określenie, czy dane są nowymi danymi, czy jest to uzupełnienie i rozszerzenie wzmiankowanego już w bazie miejsca - w takim wypadku proszę podawać np. w treści maila numer cmentarza (miejsca), który widoczny jest w pasku adresu po wejściu w opis każdej z lokalizacji.
2) druga prośba dotyczy literalnie wyrażonej zgody na zamieszczenie nazwiska w bazie i zgody na podanie nazwiska w formie odsyłacza z adresem e-mail. Pozwala to na bezpośrednie kontaktowanie się osób zainteresowanych daną miejscowością z autorem jej opisu, co wybawia mnie z niezręcznej sytuacji pośrednika, w której nie wiem czy mogę podawać adres mailowy autora. Może ktoś sobie tego nie życzyć dlatego osoby, których do tej pory nie pytałem odrębnym mailem proszę o przesyłanie jasnej informacji w tej sprawie w następnych mailach z danymi, bądź też odrębnym mailem.

Ufff... :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz wrz 13, 2009 11:28 pm

W sprawie fotek.
Zdjęcia mają charakter poglądowy. Po zmniejszeniu muszą być wyraźne. To nie wystawa artystyczna, a strona o miejscach spoczynku setek tysięcy żołnierzy.
Powiem więcej.
Sam zastanawiałem się na początku tego projektu, czy nie dawać wszystkich zdjęć w konwencji czarno-białej lub w sepii.
Pisałem też wielokrotnie, aby autorzy zdjęć zachowywali oryginały u siebie na dyskach (w miarę możliwości) bo u nas podlegają one kompresji i potencjalnie zainteresowana osoba niewiele z takiego zdjęcia będzie miała.
Stąd proponowałem, że jeśli ktoś się zwróci do nas z prośbą o fotki, to odeślemy do autorów zdjęć.
Ilość nadesłanych fotek i ich wielkość przekroczyła pojemność mojego komputera stacjonarnego i musiałem zrobić miejsce dla bieżących.
W związku z tym, jeśli ktoś chce, aby "podmienić" fotkę na inną, proszę nadesłać do Wicego jeszcze raz te fotki, bo nie przechowujemy kopii zapasowych.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz paź 25, 2009 4:50 pm

Z dużą satysfakcją informuję, że w bazie "Polegli w I Wojnie Światowej" znajduje się już ponad 34 tysiące nazwisk.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz lis 15, 2009 12:57 am

Miło mi poinformować, że dzięki zarwaniu kilku nocy przez Wicego, co stało się częściowo za sprawą podszeptu Bartka Małeckiego, który ostatnio również "dłubie" w tematyce poległych żołnierzy, strona projektu Polegli wzbogaciła się o nową funkcjonalność.

Od dzisiaj można wyszukiwać nazwiska poległych i miejsce ich upamiętnienia wg nazw i numeracji jednostek wojskowych.

Dodatkowo wszystko podzielone jest wg. walczących państw.
Całość połączona jest z mapą, na której oznaczono miejsca wystąpienia inskrypcji (najczęściej jest to miejsce pochówku).
Gdy najedziecie kursorem na wyświetlane na mapie punkty, pokażą się informacje o cmentarzu i miniaturka zdjęcia.
Sami zresztą zobaczcie :)
Oto bezpośredni link do wykazu jednostek wojskowych: Wykaz pułków
Waldemar Fronczak

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » ndz lis 15, 2009 12:30 pm

Witajcie,

Autorom tego opracowania GRATULUJĘ POMYSŁU :!: na takie przedstawienie projektu Polegli.

Pozdrawiam
Krystyna

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pn lis 23, 2009 9:37 pm

witam kochani,
a takie pytanko - gdzie się zgłasza nowe dane do tej bazy ?

Przeglądam właśnie książkę pana Edwarda Lewandowskiego "Glinojeck - miasto i gmina" i czytam tam, że niemiecki cmentarz z I wojny światowej znajduje się w lesie należącym do wsi Dreglin. Na cmentarzu tym złożono zwłoki ponad 100 żołnierzy niemieckich, poległych w tej okolicy w 1915 r. podczas trwających ponad pół roku bojów pozycyjnych. Cmentarz jest odrestaurowany (książka jest 1998, ja tak sama nigdy nie byłam). Dalej jest napisane, że w okolicy były jeszcze dwa cmentarze z tego czasu: jeden w lesie koło Kowalewka, ale został zlikwidowany przez ekshumację zwłok i przeniesienie ich właśnie na cmentarz do lasu w Dreglinie. Drugi - rosyjski - był w lesie należącym do cukrowni w Glinojecku. Jego również zlikwidowano (w 1926 r.), przenosząc szczątki na cmentarz wojenny do Opinogóry Dolnej.
Obu tych miejsc brak jest w bazie. Kiepska sprawa, że nie ma nazwisk pochowanych... Ale ile zdobyłam informacji, tyle przekazałam.

Beata

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn lis 23, 2009 10:45 pm

Dzięki za pamięć o "Poległych". Informacje o miejscach do wpisu przekazywane są mailem na pocztę moją lub Waldka. Z przekazanej przez Ciebie notki mogę niestety zamieścić jedynie miejsce jako lokalizację "do sprawdzenia" w terenie, gdyż jak wiadomo spis obejmuje miejsca "zinwentaryzowane" w terenie organoleptycznie i nazwiska zachowane w formie inskrypcji, czyli to co dziś jest na cmentarzu a nie w wykazach archiwalnych i publikacjach.
W każdym razie, dzięki za informację, być może wiosną ktoś zorganizuje sobie ciekawą wycieczkę i ustali co obecnie można zastać na miejscu.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz gru 06, 2009 2:36 pm

Dotychczas podawałem komunikaty o bazie Polegli gdy przyrastał w niej kolejny tysiąc nazwisk.
Tym razem nastąpił znaczący skok i to zarówno w ilości zinwentaryzowanych miejsc, jak i ilości odnotowanych nazwisk.

Dzięki pracy Tomka Wajdy, który systematycznie jeździ po województwie dolnośląskim i opolskim, przybyło nam kilkadziesiąt nowych miejsc i kilkaset zdjęć.

Z kolei Maria Odrowąż, która do niedawna samotnie zbierała materiały z Dolnego Śląska, zmobilizowała grupę zapaleńców (Ryszard Pawlikowski, Joanna Szeliga, Maria Ragowska, Jadwiga Maciejowska i Stanisław Ruciński) ze ŚTG i zinwentaryzowała cmentarz obozu w Łambinowicach, co dało w efekcie ponad 6 tysięcy nowych nazwisk.

Dzięki pracy Marii z zespołem i Tomka, strona Polegli powiększyła się o ponad 7 500 wpisów i liczy 41 405 nazwisk i 2 611 miejsc.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob gru 19, 2009 5:49 pm

W naszej bazie przekroczyliśmy kolejny tysiąc nazwisk. Mamy ich już ponad 42 tysiące.
Przybyło także wiele nowych miejsc ze Śląska i pokaźna ilość zdjęć.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob gru 19, 2009 7:41 pm

Moi Drodzy, tak to jest, jak się człowiek pospieszy z informacją :)
Ilość dosłanych ostatnio przez Tomka Wajdę zdjęć i nazwisk sprawiła, że utworzyła się duża kolejka danych do wprowadzenia. Dzisiaj Wicy postanowił wprowadzić wszystko i w ten sposób w ciągu kilku godzin doszło kolejnych 1000 nazwisk.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob gru 19, 2009 7:47 pm

Jest taka kapela - Kombajn do zbierania kur po wioskach :D
Otóż nasz Kombajn do zbierania pomników po wioskach zarzucił mnie taką ilością miejsc, że muszę wnieść małe sprostowanie: nie wrzucone jest wszystko! W kolejce czeka jeszcze ok. 80 miejsc :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze i zabytki”