UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Moderator: Moderatorzy

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Post autor: danisha » pt paź 23, 2009 7:50 pm

Staszku czy Twoje poszukiwania Księskiego na tych terenach mają jakieś podstawy czy szukasz w ciemno?Pytam bo przeglądając parafię Opole Lubelskie często spotykałam nazwisko Książek natomiast ani razu Księski.Jak daleko sięgnąłeś w głąb i napotykałeś tą formę?
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Władysław Mądzik » wt paź 27, 2009 6:43 pm

danisha pisze:....Moim pra pra... był syn pary- Kazimierz Mędrek i Marianna Dzierżak-Maciej?Mateusz Mędrek ur. w latach(1805-1808).Może kiedyś dojdziemy?
Danka
Witam Danusiu! Oto co znalazłem w archiwalnych dokumentach metrykalnych w kościele parafialnym w Wąwolnicy k/Nałęczowa:
1. Mędrek Maciej,syn Kazimierza i Marjanny z Dzierżaków urodził się 16 II 1806 r.(akt 508/karta 78);
Zmarł w 1843 r. w wieku 36 lat (przepraszam,że w pośpiechu nie spisałem dokładnej daty ).
Miał ośmioro rodzeństwa.
2.Kazimierz Mędrek zmarł 5 XII 1839r.(akt 123/119) w wieku 60 lat,rodzice :niepamiętni
3.Mędrek Marjanna zmarła 6 IV 1833 r.(akt 52/426 ), wiek 50 lat, rodzice : Dzierżaki
Aktu urodzenia Marjanny nie znalazłem,co oznacza,że pochodziła(urodziła się ) z innej parafii : kierując się statystyką stawiałbym na Wilków.
4.Ojciec Kazimierza Mędrka,Marcin wziął ślub 11 X 1767 r. ( akt 23/ 214 ) z Agnieszką Nadziejową.
5.Mędrek Marcin urodził się 1 XI 1741 r.(akt 63/275) z Macieja i Jadwigi z Adamczyków.
6. Jego starszy brat,Grzegorz ,urodził się 8 III 1739 r.( akt 24/257)
7.Piotrowicz Łukasz,syn Marcina i Marjanny z Lipińskich ,urodził się 11X 1801 r.( akt 677/102 );
Piotrowicz Kiljan ur.się 19 VII 1799 r. (akt 619/94 ) z Marcina i Marjanny z Lipczyńskich.
Serdecznie pozdrawiam.
Włodek M.
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny

danisha

Post autor: danisha » śr paź 28, 2009 5:51 am

Przepiękne dzięki!!!
Czy Adamczykowie to będą Ci Twoi, czy wprowadziły tylko więcej zamieszania?
Jeśli byłbyś w Opolu sprawdź czy u nich zachowały się akta z lat 1813-1815?
W Lublinie ich nie ma.A wtedy urodziła się moja pra Wiktoria Kędzierska z Woli Rudzkiej
Przepraszam za to że nie odwdzięczyłam się zdjęciami aktów ale w archiwach jest zakaz fotografowania.W lutym zamawiałam ksero i czekałam do lipca na 7 kserówek.
Czy ksiądz w Opolu pozwala fotografować?
Pozdrawiam serdecznie
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » pt paź 30, 2009 4:55 pm

danisha pisze:....Czy Adamczykowie to będą Ci Twoi, czy wprowadziły tylko więcej zamieszania?
Jeśli byłbyś w Opolu sprawdź czy u nich zachowały się akta z lat 1813-1815?
W Lublinie ich nie ma.A wtedy urodziła się moja pra Wiktoria Kędzierska z Woli Rudzkiej....
Pozdrawiam serdecznie
Danka
Witam !
1.Adamczykowie to raczej nie,więc zamieszania mi nie wprowadzają .Moi to Lipczyńscy.
2.Jeśli chodzi o akty urodzin i zaślubin to z powyższego interesującego Cię okresu na pewno są. Nie jestem na 100 % pewnym ,ale sądzę ,że akty zmarłych z tych lat także są,tym bardziej że nie dotyczył ich okres sprofanowania kościoła w II połowie XVI w. przez Stanisława Słupeckiego,ówczesnego właściciela Opola ,który oddał miejscowy kościół kalwinom.Zdewastowano wtedy wnętrze kościoła parafialnego, jego wyposażenie, a także zniszczono księgi parafialne i dzieła biblioteki.
Najwcześniejsze akta są z roku 1635 i dotyczą zaślubin.
Akta urodzin rozpoczynają się od 1661 r. i są zindeksowane do 1804,co znacznie ułatwia poszukiwania .
Jeśli szukasz tylko Wiktorii to przy najbliższej okazji postaram się zapamiętać i znaleźć.
Pozdrawiam
Włodek .
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)

danisha

Post autor: danisha » pn lis 02, 2009 8:28 am

Włodku
Czy mógłbyś więcej coś napisać o interesujących Cię Lipczyńskich?
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » śr lis 04, 2009 11:46 pm

danisha pisze:Włodku
Czy mógłbyś więcej coś napisać o interesujących Cię Lipczyńskich?
Danka
Witam !
Marjanna Lipczyńska,ur.w 1818 r.,córka mieszczan z Wąwolnicy Łukasza i Anastazji z
Kolibskich , w 1834 r. wyszła za mojego pra-pra-dziadka Stanisława Floriana Mądziowskiego.
Zmarła w 1858 r.
Zapewne moi Lipczyńscy są blisko spokrewnieni z Twoją Marjanną - może kiedyś to udokumentujemy .
Serdecznie pozdrawiam.
Włodek M.

Awatar użytkownika

maggi_ko
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: maggi_ko » sob gru 05, 2009 4:36 pm

Włodku,
Poszukuję w tych okolicach nazwisk Walicki i Nowacki wiek XVIII i XIX. Czy coś się znajdzie w Twoich danych? Jak byś mógł sprawdzić także w publikacji "Opole Lubelskie.Historia miasta i powiatu ", byłabym bardzo wdzięczna.

(pomyliłam się w drugim nazwisku - błąd już naprawiony)

Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 3:00 pm przez maggi_ko, łącznie zmieniany 1 raz.
Małgosia

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » sob gru 05, 2009 5:47 pm

Bożenna - kwiatuszku :kwitnie:
Czy Twoja Jarocka to z okolic Międzyrzecza ? bo mam pewną w woj.kujawsko-pomorskim !
Jak co, to daj znać.
Tadeusz
Tadeusz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » ndz gru 06, 2009 4:57 pm

maggi_ko pisze:Włodku,
Poszukuję w tych okolicach nazwisk Walicki i Nowacki wiek XVIII i XIX. Czy coś się znajdzie w Twoich danych? Jak byś mógł sprawdzić także w publikacji "Opole Lubelskie.Historia miasta i powiatu ", byłabym bardzo wdzięczna.

(pomyliłam się w drugim nazwisku - błąd już naprawiony)

Pozdrowienia
Witam !
Dotychczas sprawdziłem Walickich i Nowakowskich:
1.W "Księdze ..." -niestety,nic nie znalazłem.
2.W publikacji dotyczącej Opola Lubelskiego:
-Nowakowscy:w tomie II jest dużo na ich temat,głównie ze względów patriotycznych: w Świeciechowie n/Wisłą dziedzic Nowakowski oraz jego rodzina z Dziórdziówki (Galicja) udzielali pomocy partyzantom z oddziału Józefa Zaliwskiego w kwietniu 1833 r.(tak,tak:w 1833) w czasie zbrojnego ruchu niepodległościowego.
-Waliccy:w tomie I i II wystepuje parokrotnie Grzegorz Walicki (dawniej nazywał sie Walik): w 1753 r. małżeństwo Walickich sprzedało półplac na rogu Nowego Rynku i ulicy Kazimierskiej
-w 1768 r.Grzegorz sprzedał łąkę z dawna zwana ciołkoszowską.
Znacznie więcej można się dowiedzieć przy lekturze"Opole Lubelskie .Historia miasta i powiatu" t. I i II autorstwa Krzysztofa Jastrzębskego.Napisz na priv to podam,gdzie w Warszawie być może można jeszcze dostać ww pozycje.
O Nowackich-muszę sprawdzić.
Pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

maggi_ko

Post autor: maggi_ko » ndz gru 06, 2009 6:18 pm

Włodku,

Dziękuję za szybkie sprawdzenie. Nowacki, o którego mi głównie chodzi był podobno plenipotentem dóbr opolskich u Lubomirskich (podejrzewam, że mógł być zwykłym rządcą) - niestety imienia nie znam.

Co do Walickich, chciałam się zorientować, czy to nazwisko było "zakorzenione" na tamtych terenach i upewnić się, czy niejaki Stanisław Walicki (brak danych o rodzicach) urodzony prawdopodobnie w latach 50-tych XVIII w. był elementem napływowym (żenił się w Opolu Lubelskim i tam zmarł, a syna chrzcił w Wąwolnicy) czy też mógł być "miejscowym".

Więcej info na priv

Pozdrowienia
Małgosia

Gabriel_Jacek
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: Gabriel_Jacek » ndz gru 06, 2009 6:40 pm

Prośba moja dotyczy sprawdzenia nazwisk Główczyński i Stanikowski. Występowali w tych rejonach - Piotrawin. Może przyszli z innego miejsca okolic Opola?
Dziękuję za sprawdzenie.
P.S.
Nowakowski Stanisław mieszkał w 1905 r. w Sobótce, dotyczy wcześniejszego zapytania na Forum.
Jacek
Ostatnio zmieniony pn gru 07, 2009 9:03 am przez Gabriel_Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » pn gru 07, 2009 12:07 am

maggi_ko pisze:Włodku,
....Co do Walickich, chciałam się zorientować, czy to nazwisko było "zakorzenione" na tamtych terenach i upewnić się, czy niejaki Stanisław Walicki (brak danych o rodzicach) urodzony prawdopodobnie w latach 50-tych XVIII w. był elementem napływowym (żenił się w Opolu Lubelskim i tam zmarł, a syna chrzcił w Wąwolnicy) czy też mógł być "miejscowym".
Witaj Małgosiu!
W tomie I,str.354 wyczytałem: W 1561 roku mieszkali w mieście Opolu...... Był Walenty Wal ( kowal zamkowy ). W tomie II zaś (str.274) czytamy,że w II połowie XVII w. Agnieszka Szwedzikowska została wydana za Grzegorza Walickiego( dawniej nazywał sie Walik).
Po analizach pisowni wielu nazwisk , w tym także mojego( m.in.Mątko,Mądko,Mądkowicz,Mądzio,Mądziowski ,Mądzik,Mądzikowski ),spotykanych w zapisach metrykalnych od I połowy XVII w. do końca XIX i to w różnych parafiach, odważyłbym się i z wielkim prawdopodobieństwem przypisałbym pochodzenie Walika właśnie od Wala ( Walik znaczy syn Wala).
Może coś więcej znajdziesz w pozycji "Opole Lubelskie.Nil Nisi Verum" autorstwa Krzysztofa Jastrzębskiego ( niestety,ja nie posiadam tej pozycji).
Pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

maggi_ko

Post autor: maggi_ko » pn gru 07, 2009 8:18 pm

Włodku,

Dziękuję Ci bardzo :kwitnie:. Opcji z ewolucją nazwiska do tej pory nie brałam pod uwagę, ale to interesujący i wart sprawdzenia trop.

Pozdrawiam serdecznie
Małgosia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » wt gru 08, 2009 10:28 pm

maggi_ko pisze:..... Nowacki, o którego mi głównie chodzi był podobno plenipotentem dóbr opolskich u Lubomirskich (podejrzewam, że mógł być zwykłym rządcą) - niestety imienia nie znam...
Witaj Małgosiu!
W wymienianej wczesniej historii miasta Opola Lub. występuje trzykrotnie nazwisko ekonoma NOWACZYŃSKIEGO ( bez imienia ) :
raz w 1771r. przy okazji wymiany gruntów przez księżną Zofię Lubomirską na przedmieściach Opola, dwa razy w 1765 r. przy rozliczeniach spadkowych i finansowych rodziny Krzeczkowskich.
Autor dwutomowej historii,Krzysztof Jastrzębski dodaje ,że Nowaczyński był w 1768 r. nazywany wielmożnym, a dwa lata później awansował na urząd gubernatora klucza opolskiego.
Nazwisko Nowacki pojawia sie tylko raz : W 1811 r.umarła w wieku 25 lat Łucja Nowacka przy krótkim opisie epidemii ,która wystąpiła w Opolu i parafii( zmarło wtedy 306 osób, w tym w mieście 112).
Pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

maggi_ko

Post autor: maggi_ko » śr gru 09, 2009 11:05 am

Witaj Włodku,

Twoje informacje są szalenie interesujące. Jak to mówią wszystko się zgadza oprócz kasy :rotfl: . Ten Nowaczyński funkcją i "czasem występowania" bardzo pasuje. Pytanie zatem, czy jego córka przy chrzcie swego syna w roku 1797 mogła być zapodana jako "de Nowacka" :co: Nie pozostaje nic innego jak szerzej zarzucić sieci tj. i na Nowackich i Nowaczyńskich. Jak tak dalej pójdzie, chyba będę musiała zaplanować wakacje w tamtym regionie :) .

Pozdrowienia
Małgosia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”