UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
doplos
Podziękował/a: 3 razy

Re: Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Post autor: doplos » czw gru 31, 2009 8:46 am

Witam!

Anno poczytaj posty na Forgenie na temat teczek dowodowych;pisał o tym m.in.Jarek:

http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... ?f=2&t=481

Pozdrawiam Asia

Awatar użytkownika

krzysztof_feluś
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: krzysztof_feluś » czw gru 31, 2009 1:46 pm

Witam,
Moje pytanie gdzie skierować sprawę wglądu ewentualnej kopii teczki dowodowej. Zaznaczam iż jest to Urząd gminy i USC
Czy może do: Referatu Spraw Społecznych
Zajmującego się:

- Wpisami do ewidencji działalnosci gospodarczej

- Dowodami osoby, która ukończyła 18 lat

- Wymianą dowodu osobistego

- Wydaniem zaświadczenia o utracie dowodu osobistego

- Unieważnieniem dowodu osobistego "z urzędu" * na czym to polega?

Czy może do USC?
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ale39 » czw gru 31, 2009 2:29 pm

Krzysztofie, na pewno nie do USC. Ja napisałam (maila) do Wydziału Spraw Obywatelskich (tam gdzie wyrabia się dowody) podając ostatni adres zamieszkania i datę smierci z zapytaniem, czy cos takiego się zachowało i czy mogłabym liczyc na ewentualna kopię. Odpowiedź przyszła pozytywna (również) mailem. Kazano mi się zgłosić osobiscie i przejrzeć, co by mnie interesowało. W innych miejscowosciach, ten dział moze sie trochę inaczej nazywać. Ja pisałam do UM we Wrocławiu.
Pozdrawiam

Ola Erbert

sub_zero
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: sub_zero » wt sty 19, 2010 10:18 pm

Witam,

Napisałem e-mail z prośbą o sprawdzenie czy w urzędzie znajduje się teczka dowodowa mich pradziadków i ... niestety dowiedziałem się tylko że żeby to sprawdzić muszę najpierw znać serię i numer dowodu osobistego oraz przez kogo był dowód wydany.
Czy wiecie może gdzie można szukać tych informacji?

Pozdrawiam,

Przemek
"Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, Zapomnij o mnie."

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » śr sty 20, 2010 2:13 am

Sub_zero to żądanie serii i numeru dowodu jest przykro mi to stwierdzić ale idiotyczne, ktoś Cię spławił. Swego czasu odbywałem praktykę studencką w Wydziale Spraw Obywatelskich UM Katowice i tam wytłumaczono mi przy okazji, że:

1. teczka z wnioskami o wydanie dowodu osobistego zawsze znajduje się we właściwym urzędzie gminy lub miasta dla adresu zamieszkania danej osoby, jeśli ktoś się przeprowadzi urząd przesyła jego teczkę do nowego właściwego urzędu i oczywiście rejestruje gdzie co wysłał

2. żeby odnaleźć teczkę dowodową pradziadków musisz znać ich miejsca zamieszkania pomiędzy 1945 a rokiem śmierci. Po prostu dowody osobiste zaczęto wydawać w Polsce po 1945 roku a jeśli pradziadkowie zmarli niedawno gdzieś po 1995 to nie powinno być już żadnego problemu z odnalezieniem ich dowodów bo te dane powinny być w komputerze.

3. W katowickim UM istnieje również katalog osobowy mieszkańców, gdzie wszyscy katowiczanie są skatalogowani alfabetycznie-dźwiękowo (nie wiem czy dobrze to nazywam) chodzi o to że każdy jest zapisany w tym katalogu tak jak wymawia się jego nazwisko (a nie jak się go zapisuje) czyli np. państwo Chomik będą tam zapisani jako Homik, Rzepa jak Żepa, Góral jako Gural etc. I wiem że jest to katalog który istnieje/musiał istnieć w każdym urzędzie gminy/miasta właśnie po to żeby móc znaleźć daną osobę (bez konieczności znajomości jej numeru i serii dowodu).

Tak więc nie musisz znać serii dowodu.... Jeśli ktoś będzie twierdził że nie mają katalogu alfabetyczno-fonetycznego to proszę spytać co się z nim stało. W Katowicach 10 lat temu czy jeszcze wcześniej przeniesiono wszystkie akta osobowe do komputera, nawet osób zmarłych bo ich karty meldunkowe nadal są tam przechowywane (tylko w innej szufladzie) nadal w kolejności alfabetycznej (nazwa ulicy i dzielnicy). Więc nie trzeba znać serii dowodu.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zbigniew 50 » śr sty 20, 2010 7:30 am

Sebastianie
Ale z tego co ja wiem to teczki dowodowe nie zawsze się zachowały ,to po pierwsze.
Następnie takowa teczka istniała w USC dla danego powiatu (w moim przypadku),do 10 lat po śmierci danej osoby, a po tym okresie
albo niszczyli ,albo przekazywali do archiwum .
Ja akurat miałem szczęście wyciągając dokumenty potrzebne do sprawy z Polsko -Niemieckim Pojednaniem ,
to było 12 lat po śmierci dziadka ,i pani która pomagała w odszukaniu w/w dokumentów była zdziwiona że to tu jeszcze jest.
Ale twoje wskazówki są naprawdę bardzo cenne .
Zbigniew Dykiel
Zbigniew 50

Jan_Bielecki
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Jan_Bielecki » śr sty 20, 2010 8:44 am

Ja z kolei pytałem o takie teczki w USC w mieście, które nie jest siedzibą powiatu. W mieście tym żył mój dziadek ( 1893-1948), ale jego dowód osobisty wyrabiany był w pobliskim mieście powiatowym i to przez Komendę Powiatową MO, tak mnie poinformowano. Ani w USC ani na policji nic nie wiedzą o takich teczkach. Moje pytanie - prośba - gdzie mam szukać?
Jan Bielecki

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zbigniew 50 » śr sty 20, 2010 11:19 am

Ja bym proponował zapytać w USC - powiatowym ,tam na pewno mają zasoby archiwalne co do ewidencji ludności.
Chyba że miejscowość o jaką pytasz zmieniła na dzień dzisiejszy rejon powiatu.
Ale jeżeli weźmiesz pod uwagę rejon (powiat)gdzie twa osoba musiała wyrabiać dokument tożsamości to na pewno dojdziesz do miejsca
przechowywania wniosków i ewentualnie innych dokumentów.
Ale uprzedzam tak jak już wspomniałem wcześniej ,i inni,nie wszystkie archiwa postanawiały zarchiwizować te dokumenty,(po prostu po
10-ciu latach mogli za zgodą władz zwierzchnich zniszczyć)
A co do policji to oni raczej się tym nie zajmowali ,i tam nawet niema sensu dzwonić ,tam nic nie uzyskasz,to nie jest aparat dla takich jak my.
Powodzenia
Zbigniew
Zbigniew 50

Pawlikowski
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Pawlikowski » śr sty 20, 2010 1:14 pm

Przemek
Miałem taką samą sytuację. Chodziło o osobę która zmarła w 1966 roku. Skierowano mnie do innego pokoju. Otrzymałem nr dowodu po kilku dniach. Myślę że, ten rocznik nie był jeszcze ,,skomputeryzowany,, i dlatego ustalano go ,,odręcznie,,. Po ustaleniu numeru stwierdzono tylko że teczki już nie ma.
Rysiek

Awatar użytkownika

Młynarka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 30 razy
Kontakt:

Post autor: Młynarka » śr sty 20, 2010 2:05 pm

Jan_Bielecki pisze:W mieście tym żył mój dziadek ( 1893-1948), ale jego dowód osobisty wyrabiany był w pobliskim mieście powiatowym i to przez Komendę Powiatową MO, tak mnie poinformowano. Ani w USC ani na policji nic nie wiedzą o takich teczkach. Moje pytanie - prośba - gdzie mam szukać?
Z początku wydawaniem dowodów osobistych nie zajmowały się jak dzisiaj gminy, lecz Powiatowe Komendy MO. Koperty dowodowe wydawane przez Komendy Powiatowe MO zostały później przekazane do urzędów gmin. W niektórych gminach są jeszcze teczki dowodowe (dopiero od 1960 r. wprowadzono koperty dowodowe) z początku lat 50 XX wieku.
I nie szukaj w USC, bo tam rzeczywiście nie będą wiedzieć, lecz w Urzędzie Miejskim w Wydziale Ewidencji Ludności, Wydziale Spraw Obywatelskich (różnie się to nazywa).
Trochę mylące jest podpięcie tego wątku pod temat "USC". :D
Pozdrawiam
Lila Molenda

http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu
Fornalik-Stęszew,okol. Chełmży
Jezierski,Osses-Szreniawa,Modrze,Poznań

sub_zero
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: sub_zero » śr sty 20, 2010 8:47 pm

Gdzieś czytałem że koperty dowodowe są posegregowane w archiwum urzędu na kilka kategorii np.
1. osoby żyjące
2. osoby zmarłe w bardzo nieodległym okresie czasu (ich odnalezienie nie nastręcza żadnych problemów)
3. osoby zmarłe w okresie - powiedzmy 2-5 lat temu (trzeba już się trochę napracować żeby odnaleźć daną kopertę)
4. osoby zmarłe wcześniej niż 5 lat temu (ich odnalezienie wymaga bardzo dużo pracy i czasu)

Ponadto koperty są podobno poukładane na pułkach według serii i numeru ostatniego dowodu osobistego - znając serię i numer można bez problemu odnaleźć daną kopertę.

Ad. Sebastian

Czy za pomocą katalogu alfabetyczno-fonetycznego o którym pisałeś można ustalić serię i numer ostatniego z wydanych dowodów osobistych?

Pozdrawiam,

Przemek
"Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, Zapomnij o mnie."

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » czw sty 21, 2010 8:38 pm

Witajcie - już kilka razy korzystałam z kopert dowodowych i to w różnych urzędach miast i gmin. Z całą pewnością jest tak jak napisała Lila trzeba pytać w wydziałach spraw obywatelskich czy ewidencji ludności - tam gdzie wyrabia się dowód osobisty.
Zawsze odszukanie trwało zaledwie kilka minut nawet jeśli dziadek zmarł lat 30 temu a ciotka 4 lata temu. Pytano mnie o nazwisko, imię i datę śmierci. Potem druczek do wypełnienia z wyjaśnieniem kto i po co, no i opłata jeśli chciałam uzyskać kserokopie dokumentów.
Może miałam szczęście ale jak do tej pory nie spotkała mnie odmowa. Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

Andrzej 1966
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Andrzej 1966 » pt sty 22, 2010 10:32 am

No to i ja dorzucę kamyczek do tematu. W wydziałach spraw meldunkowych, które w 1975 roku (reforma administracyjna) przejęły sprawy dowodowe od milicji istniał pewien schemat przejmowania z milicji dokumentów z dowodami związanych. Otóż milicja przekazała wówczas do USC i wydziałów meldunkowych teczki dowodowe osób, które żyły w 1975 roku. Pozostałe teczki zostały zarchiwizowane w archiwach państwowych, MSW lub zniszczone. Oczywiście były odstępstwa od tej reguły. Dlatego trzeba mimo wszystko próbować szukać. Zawsze jest szansa, że teczka naszego przodka, nawet jeżeli nie żył już w 1975 roku, została przez milicję przekazana.
radzę też mimo wszystko nie dać się zwieść o niszczeniu dokumentów po 10 latach. Wbrew pozorom urzędy wcale nie są do tego skore, bo forma zniszczenia musi być nieodwracalna i często bywa po prostu kłopotliwa. W trzech urzędach stanu cywilnego w których korzystałem z wglądu do teczek dowodowych dokumenty nie zostały zniszczone od 1975 roku, to jest od momentu ich przekazania. W jednym urzędzie próbowano w mi wmówić, że ich już nie mają w dwóch kolejnych nie było żadnych problemów. Ot, co miasto to obyczaj.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).

case_logic

Post autor: case_logic » pt sty 22, 2010 11:16 am

Czytając ten wątek skłoniliście mnie do odszukania teczek dowodowych, wczoraj wysłałem maila z pytaniem do U.M. w Gdańsku, odnośnie osób zmarłych w 1985, 2001,2003,2007r., także zobaczę jaki będzie rezultat. Mam jednak inne pytanie, odnośnie teczek osób żyjących. Czy jest możliwie również uzyskanie kopii dokumentów. Konkretnie chodzi tutaj o mojego dziadka, nie chcę go "bawić" w jakieś jeżdżenie po urzędach i latanie od okienka do okienka, czy mogę to robić w jego imieniu, czy muszę mieć jakieś poświadczenie dziadka, że wyraża zgodę, abym to ja zajął się sprawą, czy tylko on sam może dokonać wglądu do teczki ? :)
Z pozdrowieniami Rafał z Gdańska :)

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » pt sty 22, 2010 1:43 pm

Teczek dowodowych z 1985 roku nie ma ,uległy zniszczeniu podczas powodzi.
Wiem ,bo sama szukałam teczki osoby zmarłej w 1985 roku.
Reszta będzie do wglądu .

Pozdrawiam Tami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”