UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Odwołanie od decyzji kierownika USC

Moderator: Moderatorzy

Botev
Kontakt:

Re: Odwołanie od decyzji kierownika USC

Post autor: Botev » pn sty 18, 2010 10:04 pm

Baas pisze:I teraz pytanie. Jak ma wyglądać odwołanie od w/w decyzji? Podobnie jak odwołanie od pierwszego pisma? Tzn. mam napisać, że zgodnie z orzeczeniem trybunału konstytucyjnego kierowniczka uSC nie ma racji i że w Częstochowie wydają itd.?
Tak. Poza tym przeczytałem teraz dokładnie orzeczenie TK i znalazłem tam wzmiankę o tym, że na podstawie art. 79 ust. 2 prawa o aktach stanu cywilnego wydaje się zaświadczenia o wpisach dokonanych w księdze stanu cywilnego. Zdaniem TK zaświadczenie to może zawierać dane nie mieszczące się w formule odpisu zupełnego aktu stanu cywilnego. Moim zdaniem - w świetle stanowiska TK nt. kopii aktów - może to być podstawa prawna do wydania potwierdzonej przez USC kserokopii. Sądzę, że warto się na ten ustęp powołać. Oczywiście oprócz przytaczanego wyżej przez Joannę rozporządzenia.

Zatem - kserokopie albo w formie zaświadczenia o dokonanym wpisie albo osobno jako kserokopie właśnie. :)
Baas pisze:Poza tym czy mam zaadresować odwołanie do USC w Bolesławiu i tylko w piśmie wpisać "Wojewoda Małopolski za pośrednictwem USC w Bolesławiu"?
Właśnie tak. USC w Bolesławiu może wtedy jeszcze raz przemyśleć sprawę i wydać kserokopie - w przeciwnym razie ma obowiązek przesłać pismo do Wojewody z własnym stanowiskiem w sprawie. Jeżeli wojewoda podzieli stanowisko USC, pozostanie skarga do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.
Baas pisze:z tym, że ja nigdzie nie powoływałem się na te 2 konkretne paragrafy.
Powołałeś się na podstawę prawną, zamieszczoną na stronie UM w Częstochowie, wspominając, że potrzebujesz kopii do badań genealogicznych. No to sobie wybrali odpowiednie paragrafy. Muszę przyznać, że urzędnik ma trochę racji - wygląda mi to na lukę prawną, bo nigdzie nie jest expressis verbis napisane, że wydaje się kserokopie. Przydałaby się jasna wykładnia NSA w tej sprawie.
Radek

Lista nazwisk i parafii na mojej stronie: http://www.botev.pl/genealogia.htm

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » wt sty 19, 2010 9:40 am

pawelnowinski pisze:
Jak dla mnie, jedynym argumentem przemawiającym za decyzją odmowną, jest stan ksiąg i to, że mogą ulec zniszczeniu podczas kserowania. Ale nie powinno mieć to przełożenia na wykonanie fotokopii.
Cóż mogę już coś powiedziec na ten temat. Niestety dla USC Andrychów jest to bariera urastająca do rozmiarów astronomicznych, chociaż księgi są w b.dobrym stanie. Ani ksera ani (tymbardziej) fotokopii się nie dostanie, Panie nie reformowalne, urzędnicze wyrocznie jak z Barei. A sprawdzenie czy dana osoba się pojawia w ich księgach w zakresie lat to, to już wogóle perwersja i zboczenie. Wszystko podać na talerzu z dokładną datą bo nie mają czasu (za to jest czas na ciasteczko i kawkę, sam widziałem). Pani kierowniczka jeszcze bardziej radykalna niż jej podwładne. I co tu z takim USC zrobić?
Ostatnio zmieniony czw sty 21, 2010 2:05 pm przez azielik, łącznie zmieniany 1 raz.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » wt sty 19, 2010 10:36 am

Rozumiem że wszystkie odmowy masz na piśmie, bo jeśli to urzędnicze 'nie" jest tylko na tzw. gębę to moim zdaniem tak jakby wcale nie było wniosku, więc nie może być mowy o decyzji administracyjnej.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » wt sty 19, 2010 11:04 am

:nie: wtedy wyszedłem z założenia że będąc tam osobiście więcej załatwię, tym bardziej że w rozmowie telefonicznej panie wydawały się być pomocne. Już w korespondencji mailowej i rozmowie telefonicznej usłyszałem że nie wyszukują osób gdy dany jest zakres lat. Wymówką na miejscu było że księgi stare i ciężkie a ksero gdzieś daleko i czasu nie ma (tak jakby genealogia była lokalną pandemią). Prawdę mówiąc to wizyta u tych Pań mnie tak zniechęciła że postanowiłem udać sie do źródła czyli do parafii (USC ma kopie), lecz do tego muszą być księgi na miejscu bo wtedy były w skanowaniu :co: (nie dowiedziałem sie przez kogo) dodatkowo ja i ksiądz musimy się z czasem "zsynchronizować". Rozumiem że sugerujesz jednak drogę bardziej oficjalną. Już pisze w takim razie do nich pierwsze pisemko, chociaż zauważyłem że czasami w księgach parafialnych te mniej oficjalne wpisy mogą być bardziej cenne niż te urzędowe. Dam znac jak mi poszło drogą oficjalną, papierową.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » wt sty 19, 2010 11:22 am

Co do wyszukiwania w zakresie lat - Panie raczej mają rację, ale zdarzają się przypadki, że bardziej "ludzcy urzędnicy" pomagają w takich przypadkach.
łatwo jest powiedzieć "nie", ale kiedy urzędnik otrzyma oficjalne pismo - listem poleconym -musi odpisać i nie wystarczy
" nie" :lol:
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

Awatar użytkownika

Baas
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Baas » wt sty 19, 2010 8:50 pm

Joanno faktycznie gdzieś mi umknęło to Rozporządzenie... :glupek:
Botev pisze:Powołałeś się na podstawę prawną, zamieszczoną na stronie UM w Częstochowie, wspominając, że potrzebujesz kopii do badań genealogicznych. No to sobie wybrali odpowiednie paragrafy. Muszę przyznać, że urzędnik ma trochę racji - wygląda mi to na lukę prawną, bo nigdzie nie jest expressis verbis napisane, że wydaje się kserokopie. Przydałaby się jasna wykładnia NSA w tej sprawie.
haha, szkoda, że nie wybrali sobie cytowanego wyżej przez Joanne ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 22 grudnia 1999 r. [...], które również jest na tej stronie :lol:
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk

Awatar użytkownika

Baas

Post autor: Baas » pn lut 01, 2010 8:02 pm

Dzisiaj dostałem informację, że kierowniczka USC jednak przesłała moje odwołanie do wojewody małopolskiego :(

Jakby tego było mało dostałem informację, że z wpłaconej przeze mnie kwoty(za wydanie kopii) 10zł zostało zaliczone na poczet opłaty za wydaną decyzję...ręce opadają...

Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać na decyzję wojewody(zapewne odmowną) i składać wniosek o ewentualny odpis zupełny lub zwykły :(
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » pn lut 01, 2010 8:07 pm

Jeśli tak się stanie - mam nadzieję że jednak odpowiedz w końcu będzie pozytywna- to Bolesław będzie kolejnym po Krakowie Urzędem S.C. w woj. małopolskim, z którym przegrywają genealodzy amatorzy :(
Pozdrawiam Żaneta

Botev
Kontakt:

Post autor: Botev » wt lut 02, 2010 12:02 am

Baas pisze:Jakby tego było mało dostałem informację, że z wpłaconej przeze mnie kwoty(za wydanie kopii) 10zł zostało zaliczone na poczet opłaty za wydaną decyzję...ręce opadają...
Tak z ciekawości - podali jakąś podstawę prawną takiego działania?
Radek

Awatar użytkownika

Baas

Post autor: Baas » wt lut 02, 2010 1:41 pm

Nie podali, dodatkowo informacja o pobraniu w/w opłaty była na oddzielnej kartce. Wszystko przyszło wraz z informacją o przekazaniu akt sprawy do wydziału spraw obywatelskich urzędu wojewódzkiego.
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:

Botev
Kontakt:

Post autor: Botev » wt lut 02, 2010 4:48 pm

Tak myślałem - ukradli 10 zł.
Radek

Awatar użytkownika

Baas

Post autor: Baas » pn mar 08, 2010 8:42 pm

W dniu dzisiejszym dostałem odpowiedź na moje odwołanie od decyzji kierownika USC w Bolesławiu i niestety decyzja jest negatywna :mad:

Jutro postaram się zeskanować pismo i wrzucić linka ale ogólnie Urząd Wojewódzki pisze, że na dzień dzisiejszy brak jest regulacji prawnej jednoznacznie normującej kwestię wydawania kopii bądź fotokopii ksiąg stanu cywilnego. Przypominają również o już wcześniej opisywanym na tym forum stanowisku RPO, że ograniczenie wydawani kopii akt może wynikać ze złego stanu technicznego dokumentów i decyzja o ewentualnym wydaniu kopii w takim wypadku należy do Kierownika USC. Natomiast orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego na które się powołałem dotyczyło wykładni stosowania nieobowiązującego już Rozporządzeni Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 14 lutego 1987 roku zatem orzeczenie powyższe nie ma zastosowania do stanu faktycznego i ma znaczenie jedynie doktrynalne. Poza tym ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 22 grudnia 1999 r. [...] stanowi akt prawny, który reguluje zasady gromadzenia dokumentacji w urzędzie a nie kreuje uprawnienia Wnioskodawcy.

Tak więc wszystko sprowadza się do tego, że jeśli w art. 79 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego nie ma jasno napisane, że wydaje się kopie to choćbyśmy cytowali nie wiadomo jakie przepisy, rozporządzenia, stanowiska itp. to i tak Kierownik USC decyduje czy wydawać kopie czy nie.

Tak więc jestem zmuszony zamówić skrócone odpisy z aktów płacąc za każdy z nich po 22 zł. Pozostaje tylko nierozwiązana sprawa 10zł, które "ukradli". Zastanawiam się tylko czy udawać głupa i wysłać wniosek o wydanie odpisów uiszczając opłatę pomniejszoną o 10zł bo może się okazać, że za chwilę taniej będzie pofatygować się osobiście te 400km w dwie strony :F Czy jest jakaś podstawa prawna do "skasowania" przez urzędnika 10zł za wydanie decyzji administracyjnej? Znając życie to tak łatwo się nie skończy i będę jeszcze musiał udowodnić swoje pokrewieństwo...
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:

Botev
Kontakt:

Post autor: Botev » śr mar 10, 2010 9:18 pm

Baas pisze:Czy jest jakaś podstawa prawna do "skasowania" przez urzędnika 10zł za wydanie decyzji administracyjnej?
Zapytaj - jak nie podadzą podstawy prawnej, każ im to zwrócić na swoje konto.
Radek

Awatar użytkownika

krissto
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: krissto » pt gru 17, 2010 12:20 am

Marku po pierwsze w jaki sposób złożyłeś wniosek o wydanie odpisu Aktu zgonu? jeśli pisemnie to musisz otrzymać pisemną odpowiedź wraz z uzasadnieniem. To co piszesz jest dla mnie niewyobrażalne we współczesnym świecie!
Mam nadzieję, że jednak nie próbowałeś uzyskać coś wyłącznie "po prośbie" bo teraz nic nie udowodnisz, a pani urzędniczka się wyprze! No ale możesz zacząć od nowa, czyli po prostu napisz wniosek ( w każdym USC powinien być jego wzór) załącz dowód wpłaty (udokumentuj choć w opisie swe pokrewieństwo) i czekaj na pisemną odpowiedź. Jak uzyskasz odmowną, będziesz mógł zrobić drugi krok czyli odwołać się. Pamiętaj każda decyzja musi mieć podstawę prawną!

Ten tekst, że ojciec biologiczny został wykreślony po przysposobieniu, to do katalogu żartów z dawnego systemu można zakwalifikować.

Powodzenia w słusznej walce!
Krzysztof

elbeta
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: elbeta » pt gru 17, 2010 8:45 am

Marku
Jeżeli mogę coś dorzucić do tego co napisał Krzysztof.
Po pierwsze - faktycznie nic ustnie wyłącznie na piśmie. I pamiętaj o potwierdzeniu, dacie otrzymania przez USC wniosku.
Po drugie - jest gdzieś przecież Twój akt urodzenia (pierwszy - z biologicznym ojcem). To jest dokument, który daje Ci podstawę do domagania się aktu zgonu ojca. Jeżeli nie masz takiego aktu to możesz go odnaleźć w USC Twojego miejsca urodzenia lub w dokumentacji sądowej związanej z przysposobieniem.
Po trzecie - jeżeli dobrze zrozumiałam to po śmierci Twojego ojca mama ponownie wyszła za mąż. Czyli w chwili śmierci byli małżeństwem i oczywiście, że Ty możesz domagać się aktu zgonu męża Twojej mamy.
Po czwarte - akt zgonu (nawet osoby nie powiązanej rodzinnie) może domagać się każdy, kto udowodni swój interes prawny. Najczęściej są to sprawy spadkowe czy związane z wierzytelnościami. Napisz w piśmie, że właśnie ten akt potrzebny Ci jest do celów spadkowych (po ojcu). Żeby założyć taką sprawę trzeba przecież dołączyć w sądzie odpis aktu zgonu, więc nie daj się urzędniczce jak np. zażąda numeru sprawy sądowej (kto wie co mogą wymyślić). USC nie ma prawa kontrolować spraw sądowych.
I po piąte - powodzenia :)
Elżbieta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”