UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Moderator: Moderatorzy

case_logic

Re: Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Post autor: case_logic » pt sty 22, 2010 1:51 pm

Przepraszam, pomyliłem daty, chodzi mi o osobę, która zmarła w 1982r., więc może te ocalały.
Tami, a czy była możliwość skserowania dokumentów bez poświadczania ich mocy urzędowej ?
Pytam, bo z tych 3, może 4 teczek trochę materiałów może być i tak płacić 5 zł. za ksero jednej kartki, to może wyjść spora sumka. :)
Z pozdrowieniami Rafał z Gdańska :)

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » pt sty 22, 2010 2:34 pm

Rafał!
Napisałam na priva.
Pozdrawiam Tami

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » pt sty 22, 2010 3:10 pm

Z tego co pamiętam to dane każdej osoby były zapisywanie na małej karteczce kartonowej. Nie pamiętam dokładnie ale podejrzewam że przynajmniej pierwszy dowód został zapisany.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

case_logic

Post autor: case_logic » pt lut 12, 2010 4:01 pm

Urząd Miasta w Gdańsku - zdecydowanie polecam. Co prawda zanim trafiłem do odpowiedniego pokoju minęło 40 minut, ale za to rezultat wyśmienity. Będę mieć dostęp do wszystkich teczek dowodowych, o które prosiłem, oprócz jednej, która niestety uległa zniszczeniu w czasie powodzi. Poza tym nie musiałem udowadniać pokrewieństwa, bo Pani stwierdziła, że ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych. No i na koniec wypełniłem wszystkie wnioski i nic nie płaciłem. Potem to także będą sprawy groszowe, gdyż będą to tylko zwykłe kserokopie bez poświadczania mocy urzędowej.

Awatar użytkownika

Baas
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Baas » czw lut 18, 2010 9:14 pm

Witam,
zwróciłem się do Urzędu Miasta w Chorzowie z zapytaniem o teczkę dowodową mojego pradziadka zmarłego w 1983r. i otrzymałem odpowiedź, że teczki już niestety nie ma ale za to jest "Karta ewidencyjna". Nigdzie w poprzednich wątkach nie doczytałem się nic na ten temat (może mi umknęło) dlatego mam pytanie co może się tam znajdować? Czy są tam zapisane kolejne adresy zameldowania czy może jakieś inne informacje?
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk

case_logic

Post autor: case_logic » czw lut 25, 2010 10:01 pm

Na pewno warte jest to sprawdzenia. Nie napisałeś z którego roku pochodzi karta ewidencyjna, ale na pewno znajdziesz tam ostatni adres zameldowania, bądź zamieszkania, przy większym stopniu szczęścia będzie też informacja gdzie osoba mieszkała przed wojną, w trakcie okupacji i gdzie zamieszkała po wojnie. :)

kalikmi
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: kalikmi » pn paź 25, 2010 5:40 pm

Witam.Chciałbym się dowiedzieć od osób które korzystały z teczek dowodowych czy można otrzymac z tych teczek orginalne dokumenty np.Akt urodzenia,ślubu czy tylko kserokopie tych dokumentów ? czy można prosić o zwrot orginalnych zdjęć załączonych do wniosków czy tylko o ich skany lub kserokopie?A może można uzyskać całą teczkę?
Pozdrawiam Mirek

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » pn paź 25, 2010 5:46 pm

Ja korzystałam z teczek dowodowych .
Dostałam tylko kserokopie interesujących mnie dokumentów,ale i tak byłam zadowolona.

Pozdrawiam Krystyna

kalikmi

Post autor: kalikmi » sob lis 27, 2010 6:53 am

Witam.Chciałbym poprosić o pomoc bo już nie mam sił na ten Urząd.Oto krótka historia dostępu do teczki dowodowej mojej babci i dziadka.Pierwszą moją inicjatywą był telefon do tego Urzędu z prośbą o sprawdzenie czy znajdują się tam teczki dowodowe moich dziadków ( nieżyjących) babcia zm.2007 dziadek zm.1985 Pani z urzędu odpowiedziała że trzeba o to poprosić w formie pisemnej napisałem e-maila odpisali że nie posiadają więc poprosiłem o numery dowodów dziadków zasłaniali się Art 44 h ustawy z 10.04.1974 więc szukałem w mieście powiatowym tam jednak prosili właśnie o numery dowodów osobistych gdyż moi dziadkowie nie byli mieszkańcami tej gminy zadzwoniłem do USC gdzie były wydane akty zgonu, pani z USC podała bezpośrednio do Wydziału Spraw Obywatelskich nr.dowodu mojej babci bo tylko ten posiadała okazuje się że tam teczki również nie ma dzwonie ponownie do tego Urzędu i przedstawiam sprawę po rozmowie i ponownym sprawdzeniu okazuje się że teczka babci jest a dziadka nie.Piszę ponownie e-malia o przesłanie mi kserokopi dokumentów z teczki babci i numer dowodu dziadka.Odpisują że mam sobie wydrukować wniosek i przesłać(już wysyłałem takie wnioski do innych urzędów) tak zrobiłem w raz z orzeczeniem rzecznika GIODO.Odpisują że wniosek nie jest zgodny z obowiązującym wzorem i przesyłają wzory i jednocześnie na podstawie art 261 par.1 KPA wzywają do zapłaty.Wysyłam wnioski i dowód zapłaty 62zł (bo mi zależy) i odpisują cyt.Na podstawie art. 64 par.2 KPA Urząd Gminy w ........ wzywa o uzupełnienie danych z ewidencji ludności,zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych, gdyż w przesłanym przez Pana wniosku na nazwisko ......... w punkcie IV wniosku nie ma wskazania przepisu prawa ,do jakiego katalogu podmiotów uprawnionych Pan należy zgodnie z art 44 h itd.Poniżej podają treść Art 44 ust 1 i 2 Mam na to 7 dni co mam dalej robić. Pomóżcie Mirek

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » sob lis 27, 2010 11:27 am

Coś chyba pokręciłeś, bo Art 44 KPA dotyczy doręczeń i nie ma tam puntu h.

Jednolity tekst KPA tu: http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 071&type=3

chyba, że chodzi o inny akt prawny - w takim wypadku podaj proszę o jaki.

Być może chodzi o "Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych.", ale ta zostanie uchylona 2011-08-01
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9740140085

Aktem obowiązującym obecnie jest "Ustawa z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych"

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0101671131

z tym, że ta wejdzie w życie 2011-07-01

Wydaje mi się, że zaszło tu nieporozumienie między Tobą a Urzędem.
Tak naprawdę, to powinieneś napisać do archiwum właściwego urzędu o wgląd do teczki dowodowej, a z tego co piszesz, to napisałeś o wydanie danych z zasobu PESEL i D.O. które są prowadzone w wersji elektronicznej.

Tak po prawdzie, to wystarczyło by chyba podejść do miłej pani w okienku i porozmawiać jak człowiek z człowiekiem.. ;) to czasem czyni cuda :)

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

kalikmi

Post autor: kalikmi » sob lis 27, 2010 10:58 pm

Może coś faktycznie pokręciłem bo nie mogłem spokojnie przespać tej nocy.Rozmawiałem z tą panią tylko przez telefon ponieważ mam do tej gminy ok 150 km i nieraz trudno się wybrać osobiście,faktycznie pani rozmawiała ze mną bardzo miło ale podejrzewam że jakby się bała przesłać mi tych kserokopii dokumentów z teczki dowodowej.Po raz pierwszy mi się coś takiego zdarzyło a oglądałem już 6 teczek osobiście i otrzymywałem kserokopie interesujących mnie dokumentów i korespondencyjnie otrzymałem dokumenty z trzech gmin ale najlepiej chyba wyjaśni ostatnie pismo jakie otrzymałem:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ac ... 59176.html
Mirek

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz lis 28, 2010 6:47 am

No i w samym piśmie masz odpowiedź jak temat rozwiązać. Powinieneś wykazać interes prawny.

Można albo w odpowiedzi napisać, że te informacje i materiały są Ci to niezbędne do wszczęcia sprawy spadkowej - powinno wystarczyć.

Jeśli jednak to nie wystarczy, to można w biurze podawczym właściwego sądu rejonowego złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie ustawy po tej osobie - a wtedy będziesz miał dokument stwierdzający Twój interes prawny , dokument potwierdzony pieczęcią sądu :)

pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

kalikmi

Post autor: kalikmi » ndz lis 28, 2010 2:39 pm

Lecz jak tu teraz kłamać jeśli rozmawiałem że jest mi to potrzebne do badań genealogicznych mojej rodziny.Pozdrawiam Mirek

Awatar użytkownika

Agnieszka Wellem
Podziękował/a: 26 razy
Podziękowano: 3 razy

Dostęp do teczek dowodowych krewnych - ponowdna odmowa USC!

Post autor: Agnieszka Wellem » śr sty 12, 2011 1:55 pm

Dobry wieczor,

wystapilam o wydanie teczki dowodowej krewnej w linii bocznej zmarlej w 2005 roku niedaleko Warszawy. Dzisiaj dostalam odmowe ze strony kierowniczki miejscowego USC w Puszczy Marianskiej. Powoluje sie ona na ustawe 7 10.04. 1974 roku o ewidencji ludnosci i dowodach osobowych; w artykule 44h ust. 2 jest mowa o wykazaniu sie interesem prawnym lub interesem faktycznym w otrzymaniu danych za zgoda osob ktorych one dotycza. Wedlug pani kierowniczki mam interes faktyczny, ale nie mam zgody, osoby ktorej te dane dotycza, poniewaz ta osoba nie zyje. W zwiazku z dokumenty, o ktore prosze, nie moga zostac mi udostepnione.

Od decyzji USC odwolalam sie pisemnie do tego samego USC, podajac ze ustawa z roku 1974 o ewidencji ludnosci i dowodach osobowych nie obowiazuje juz od dnia 8.01. 2011 roku oraz zalaczajac opínie GODO. Niestety przyszla dzis ponowna odpowiedz na pismie, gdzie znow powoluja sie na ochrone danych osobowych. W pismie jest poluczenie o przyslugujacym mi prawie do odwolania sie do Wojewody Mazowieckiego.
Nie wiem, czy jest sens odwolywac sie do Wojewody Mazowieckiego, choc bardzo mi zalezy na uzyskaniu zdjecia i blizszych danych o niej i jej przodkach. Co mam napisac w odwolaniu? Od 1984 roku mieszkam poza Polska i nie mam doswiadczenia z tego typu procedurami.

Bylamby wdzieczna za wszelkie sugestie. Pokrewienstwo moge udokumentowac tylko do pewnego momentu (aktu urodzenia jej dziadka!!).

Wdzieczna Agnieszka W.
Ostatnio zmieniony pt lut 04, 2011 9:01 pm przez Agnieszka Wellem, łącznie zmieniany 1 raz.

patrcio15

Post autor: patrcio15 » pt sty 14, 2011 6:44 pm

Ja wielokrotnie występowałem po teczki dowodowe mojej rodziny i to z lini bocznej i prostej.
Nigdy nie napotkałem się z odmową lub jakimś uporczywymi odmowami, niektóre urzędy tylko każda sobie za tą usługe słono płacic np. 5zł za poświadczenie za zgodność z oryginałem.
Nie rozumiem tylko jednego że UM ja wystapi o zgode na zniczenie tzw. teczki dowodowej to Archiwa bez zbednego namyslu tej zgody udzielaja czy wtedy kopie są zachowane u nich ??
Rozchodzi mi sie o to ponieważ toczy sie sprawa o mienie zabużanskie i boje się że może upasc po porzez to ze teczki nie ma ......
Teczki dowodowe to jedne z większych zródeł informacji o przodkach, naprawde warto ubiegac się o ich zawartość !!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”