UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Olinski (Oliński)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tadeusz1604
Podziękował/a: 4 razy

Olinski (Oliński)

Post autor: tadeusz1604 » pt sty 22, 2010 1:42 pm

Dzień dobry, mój znajomy z Brazylii poszukuje przodków w Polsce. Nazywa się OLINISKI.Prawdopodobnie jest to niepoprawna forma gramatyczna nazwiska OLIŃSKI.Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam Tadeusz

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwiska N-P

Post autor: ewaduch » pt sty 22, 2010 6:57 pm

Witaj Tadeuszu :D

Olinski, Oliński (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Ol-, typu staropolskiego Olena (= Helena), Oleksander, Oleksy lub od wschodniosłowiańskiego oleń ‘jeleń’, prasłowiańskiego oleń.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Olinski (Oliński)

Post autor: Tami » pt sty 22, 2010 7:15 pm

Mój kuzyn nosi nazwisko Oliński,mieszka w Gdańsku.

Pozdrawiam Tami

Awatar użytkownika

TomekD
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Olinski (Oliński)

Post autor: TomekD » pt sty 22, 2010 9:29 pm

Tadeuszu, Tami

Moje poszukiwania koncentrują się na nazwisku Odoliński.
Brzmienie obu nazwisk (Oliński, Odoliński) jest bardzo zbliżone.

Może być też tak że oboczność nazwiska Oliński nie jest tak ścisła jak sądzi Tadeusz.

Na dziś nie mam potwierdzenia żadnych związków moich Odolińskich z Olińskimi.
Mam też jednak sporo zagadek w moich poszukiwaniach które czekają na rozwiązanie...

Współcześnie nosicieli obu nazwisk w Polsce jest ledwie kilkuset.
Co ciekawe, współczesny rozkład geograficzny tych nazwisk w Polsce wydaje się być dość zbliżony.

Bardzo chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej o waszych Olińskich.
Bardziej ogólne informacje będą interesujące nie tylko dla mnie, jeżeli pojawiłyby się bardziej szczegółowe pytania zapraszam na PW.

PS. Wysyłam po raz drugi po skasowaniu identycznego postu - po moderacji wylądowało tam gdzie jak sądziłem wysłałem pomyłkowo...

PS #2
Waldemarze, napisałem może niezbyt jasno w PS
To ja sam skasowałem swój post i go odtworzyłem w identycznej formie.
Wskutek moderacji (uzasadnionej) oryginał zmienił swoje miejsce na to gdzie odpowiedziła Ewa, ale ja wygłupłem :-)
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 10:22 pm przez TomekD, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam, Tomek
Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Nazwiska N-P

Post autor: Fronczak Waldemar » pt sty 22, 2010 9:45 pm

TomekD pisze: PS. Wysyłam po raz drugi po skasowaniu identycznego postu - po moderacji wylądowało tam gdzie jak sądziłem wysłałem pomyłkowo...
Nic nie zostało skasowane. Wątek został założony z naruszeniem zasad kącika "etymologii" i po prostu został w całości podpięty w odpowiednie miejsce.
Jeśli chcecie rozmawiać o samym nazwisku, to proszę dodać odrębny wątek w dziale "szukam nazwiska".
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska N-P”