porta pisze:Jeśli żona pobierała po nim rentę to akta powinny być trzymane 50 lat od daty śmierci żony. Kiedy zmarła jego żona? Moim zdaniem w ZUSie nic nie znajdziesz. A masz może jakieś dane dodatkowe na przykład numer akt emerytalnych? Może powinnaś szukać w innym Archiwum Zakładowym PKP?Patrycja_K pisze:Mam pytanie odnośnie poszukiwań w Archiwum Zakładowym, byłam raz nawet w tym w Gdańsku i dowiedziałam się, że nie mają już akt mojego pradziadka, który zginął w 1940 r., ale dowiedziałam się, że jeśli ktoś pobierał później rentę po nim to mogą się znaleźć w ZUS-ie. I tu moje pytanie, gdzie w tym wypadku dokładniej się zwrócić w sprawie tych akt?
Najpierw rentę dostawał jego syn, a później (gdy ukończył chyba 18 lat), żona pradziadka, która zmarła w 1991 roku i do tego czasu ją dostawała.
Jednak w bazie danych Archiwum PKP nie było danych mojego pradziadka, więc powiedziano mi, że nie ma jego teczki

Co do dodatkowych danych, jak nr akt emerytalnych w tej chwili nie posiadam. Mogę ewentualnie spytać dziadków czy mają jeszcze jakiś dokument na ten temat.
A jest jakieś inne Archiwum, pod które podlega Gdańsk?