UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pradziadek-widmo - Franciszek Maryański

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Re: Pradziadek-widmo - Franciszek Maryański

Post autor: wlodzimierz_macewicz » pn lut 22, 2010 9:17 pm

zbyhu pisze:
.... Maryanski ....
Zbyszek Maryański
Witam,
chyba nie pomoge, ale ciekawostka. Moja prababka Marianna z. d. Stelmaszczyk (ur. w Ostrowii Mazowieckiej, wyjechala
do USA przed I wojna sw. zostawiajac nieslubna corke -- moja Babcie) wyszal za maz w USA za Marianskiego (po jego smierci za Marchelskiego), z obu malzenstw byly dzieci.
Pozdrawiam WM

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: wlodzimierz_macewicz » pn lut 22, 2010 10:10 pm

azymek5 pisze:Witaj Zbyszku!
Nazwisko Mariański (pisane na metrykach dawniej: Maryański) nie jest mi obce w moim rodzie.Szukając na Wielkopolsce proponuje brać pod uwagę również okolice Brok, Małkinia Wielka i Orło, bo tam pojawia się wspomniane nazwisko przed powstaniem styczniowym (potem na Wołyniu). Nie przeglądałem jeszcze mikrofilmów z Broku z XIX wieku (pod względem Mariańskich) co planuję dokonać w tym roku, aby znaleść przodków moich wujków.
Edek
OOO,

to by pasowalo do watku mojej prababki. Wyjechala ona do swojego brata Franciszka Stelmaszyka (wyjechal wczesniej do USA),
a byc moze znalazla meza ,,wsrod swoich'' (Ostrow Maz. to wlasnie te okolice)

pozdrawiam WM
Pozdrawiam WM

Awatar użytkownika

domislaw
Podziękowano: 7 razy
Kontakt:

Post autor: domislaw » pn lut 22, 2010 10:19 pm

porta pisze:Rzeczywiście złe Rogowo :/
W bazie danych PRadziad nie ma żadnych wyników dla parafii o nazwie Lubcz.
Witam,

może się mylę, ale wydaje mi się, że w bazie "Pradziad" są informacje na temat parafii o nazwie Lubcz (link poniżej) :)

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Pozdrawiam,

Krzysztof Dmochowski
Pater semper incertus est

Awatar użytkownika

porta
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: porta » pn lut 22, 2010 10:43 pm

Rzeczywiście masz rację (umknęło mojej uwadze), ale ten Lubcz to miejscowość na opolszczyźnie. Też strzał w płot :/

Pozdrawiam
Radosław

Awatar użytkownika

domislaw
Podziękowano: 7 razy
Kontakt:

Post autor: domislaw » pn lut 22, 2010 11:34 pm

porta pisze:Też strzał w płot :/
Ależ ja w nic nie strzelałem. Napisałem tylko, że miejscowość o nazwie: "Lubcz" figuruje w bazie "pradziad" :)

Co do Rogowa (pow. żniński) to na mój gust dokumentów trzeba szukać w:

Archiwum Państwowym w Bydgoszczy Oddział w Inowrocławiu
88-100 Inowrocław, ul. Narutowicza 58
tel: (52) 357-64-44

Pozdrawiam,

Krzysztof Dmochowski
Pater semper incertus est

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Podziękował/a: 7 razy
Kontakt:

Post autor: zbyhu » czw lut 25, 2010 5:43 pm

Witam!

Dzięki za pomoc i wskazówki. Czekam ciągle na odpowiedzi z AP w Bydgoszczy i z USC w Poznaniu. Jak się zirytuję, to wezmę dzień urlopu i tam pojadę :]. 350km, ot, spacer ;).

Na WTG-Gniazdo jestem zarejestrowany, przedstawiałem tam swój problem, ale jakiegoś większego oddźwięku niestety nie było ze strony forumowiczów. Zainteresował się tematem jeden użytkownik, z którym korespondowałem przez prywatne wiadomości, ale w pewnym momencie przestał odpisywać.

Pozdrawiam
Zbyszek

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » sob lut 27, 2010 11:31 pm

Witam!
Zauważyłam duże zainteresowanie nazwiskiem Maryański / Mariański. W książce „Czy wiesz kto to jest?” wyd. z 1938r. znalazłam notki autobiograficzne:
MARIAŃSKI Jan Mieczysław Stanisław- samorządowiec, ur. 28.05.1898 w Radominie, pow. rypiński, syn Franciszka i Leokadii z Walińskich, ożeniony z Marią Niebieszczańską, zam. W Płocku (...)
MARYAŃSKI Walery – inż. Gen. Bryg. W stanie spocz., ur. 02.01.1875 w Stulsku pow. żydaczowski, zam. we Lwowie (....)
Wiem, że nie są to ci szukani przez Was, ale nazwisko chyba raczej mało popularne.Jeśli mogą się przydać całe notki, przepiszę.
Pozdrawiam. Grażyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: moyra777 » sob lut 27, 2010 11:56 pm

Witam,

Rodzina Maryańskich, wystepujaca w moim drzewie, rowniez na poczatku XIX wieku pojawila sie w Krosniewicach :) Byli z zawodu organistami :)
Ostatnio zmieniony ndz lut 28, 2010 2:49 pm przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » ndz lut 28, 2010 9:23 am

Witajcie!

Tak, chyba czytałem o tym Janie i Franciszku Maryańskich.
Najprawdopodobniej ten Jan Maryański będzie synem znalezionego przeze mnie Franciszka Maryańskiego, o którym czytałem w "Kuryerze dla wszystkich" z 1915 roku - można znaleźć kilka numerów tutaj:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra - po wpisaniu nazwiska Maryański wyskakuje kilka wyników.

Natomiast Walery Maryański - mam całkiem pokaźny fragment jego drzewa genealogicznego, skonstruowanego na podstawie różnych źródeł. Jego ojcem był również Walery Maryański, matką Aniela z Młodnickich. Miał braci: Bronisława, Stanisława i siostrę Zofię.
Syn zaś Walerego Maryańskiego - Tadeusz Maryański - zginął podczas II wś pod Monte Cassino i był odznaczony orderem Virtutti Militari.

Nota bene zastanawiałem się, czy ten Tadeusz Maryański nie był bratem mojego dziadka, ponieważ jednym z dzieci Franciszka i Petroneli Maryańskich (moich pradziadków) był właśnie Tadeusz. I on zaginął podczas II wś bez wieści. Jednak doczytałem gdzieś, że Tadeusz Maryański spod Monte Cassino był synem Walerego Maryańskiego.

Generalnie mam i zbieram małe "drzewka" genealogiczne różnych odłamów rodziny Maryańskich. Chodzi mi po głowie założenie strony internetowej rodu Maryańskich - wówczas być może zainteresowani nazwiskiem sami kontaktowaliby się ze mną i dokładali elementy układanki. Może kiedyś uda się zebrać to co mam jakoś w całość...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: moyra777 » pn mar 01, 2010 3:03 am

zbyhu pisze:Generalnie mam i zbieram małe "drzewka" genealogiczne różnych odłamów rodziny Maryańskich. Chodzi mi po głowie założenie strony internetowej rodu Maryańskich - wówczas być może zainteresowani nazwiskiem sami kontaktowaliby się ze mną i dokładali elementy układanki. Może kiedyś uda się zebrać to co mam jakoś w całość...
Pozdrawiam
Zbyszku jezeli chcesz mozemy skonsultowac nasze drzewka :)
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » pn mar 01, 2010 7:12 pm

Zbyszku, cd notki autobiograficznej na pw. Pozdrawiam Grażyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » śr mar 03, 2010 9:45 pm

Witajcie!

Grażyno - dziękuję za informacje - już odpisałem Ci na PW.

Moyra - tak jak wspomniałem na PW - jestem zainteresowany tematem :).

A w kwestii poruszanych tutaj wątków... Dzwoniłem do tej Parafii z miejscowości Lubcz i... niestety wszystko co posiadali sprzed II wś zostało przekazane do Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie. Spróbuję tam napisać...

USC w Poznaniu nie odpowiedziało na mojego maila - będę musiał tam zadzwonić.

Pozdrawiam
Zbyszek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » czw kwie 29, 2010 3:53 pm

Witam!

Po przerwie mam tylko takie wieści, iż udało mi się zdobyć odpis aktu małżeństwa mojej prababci Petroneli Maryańskiej z jej drugim mężem - Albertem Służewskim. Daty: ślubu, urodzin potwierdziły się. Nazwiska rodziców potwierdziły się. Poznałem nazwiska świadków. Ale w niczym mnie to nie zbliżyło do mojego pradziadka Franciszka Maryańskiego.

Pytanie moje: czy gdziekolwiek są rejestrowane rozwody? Bowiem na akcie ślubu jest adnotacja, iż prababcia jest osobą rozwiedzioną. A z moich danych by wynikało, iż rozwód musiałby się odbyć między wrześniem 1913 a wrześniem 1914 roku, więc ew. przeszukiwania istniejących zasobów nie byłyby szerokie...

Oprócz tego zamówiłem u Mormonów mikrofilm z parafii Lubcz, na którym będę usiłował znaleźć akt ślubu prababci Petroneli z pradziadkiem Franciszkiem Maryańskim. Nie mam żadnej informacji, że ślub odbył się właśnie tam, ale sprawdzić nie zaszkodzi :).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » wt lip 27, 2010 7:40 pm

Witam!

Po dłuższej przerwie nie mam niestety żadnych dobrych wieści.
Duże nadzieje pokładałem w Mormonach, ale i oni niestety zawiedli. Przejrzałem u nich mikrofilmy z parafii Lubcz i Rogowo. W parafii Rogowo faktycznie nie były rejestrowane małżeństwa osób zamieszkujących Gałęzewo (gdzie urodziła się moja prababcia Petronela). Tę miejscowość obejmowała parafia Lubcz. Ale niestety i tam nie znalazłem wzmianki o małżeństwie mojej prababci z pradziadkiem Franciszkiem.
Skoro więc nie mam żadnych informacji o pradziadku, zaś małżeństwo nie odbyło się w rodzinnej parafii prababci, to szukaj wiatru w polu...
Jedyny punkt zaczepienia, jaki jeszcze mam, to informacja z zapisków rodzinnych, że prababcia brała ślub w Puławach (czyli w innym zaborze).
Czy ktoś się orientuje może, jakie parafie istniały w Puławach w okolicach roku 1896? Jest to chyba moja ostatnia szansa - przejrzeć u Mormonów parafie z Puław.

Pozdrawiam

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » wt lip 27, 2010 7:54 pm

Proszę sprawdzić na www.genealodzy.pl w tamtejszej wyszukiwarce parafii. Jest podana data erygowania każdej z nich.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”