Witajcie!
Tak, chyba czytałem o tym Janie i Franciszku Maryańskich.
Najprawdopodobniej ten Jan Maryański będzie synem znalezionego przeze mnie Franciszka Maryańskiego, o którym czytałem w "Kuryerze dla wszystkich" z 1915 roku - można znaleźć kilka numerów tutaj:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra - po wpisaniu nazwiska Maryański wyskakuje kilka wyników.
Natomiast Walery Maryański - mam całkiem pokaźny fragment jego drzewa genealogicznego, skonstruowanego na podstawie różnych źródeł. Jego ojcem był również Walery Maryański, matką Aniela z Młodnickich. Miał braci: Bronisława, Stanisława i siostrę Zofię.
Syn zaś Walerego Maryańskiego - Tadeusz Maryański - zginął podczas II wś pod Monte Cassino i był odznaczony orderem Virtutti Militari.
Nota bene zastanawiałem się, czy ten Tadeusz Maryański nie był bratem mojego dziadka, ponieważ jednym z dzieci Franciszka i Petroneli Maryańskich (moich pradziadków) był właśnie Tadeusz. I on zaginął podczas II wś bez wieści. Jednak doczytałem gdzieś, że Tadeusz Maryański spod Monte Cassino był synem Walerego Maryańskiego.
Generalnie mam i zbieram małe "drzewka" genealogiczne różnych odłamów rodziny Maryańskich. Chodzi mi po głowie założenie strony internetowej rodu Maryańskich - wówczas być może zainteresowani nazwiskiem sami kontaktowaliby się ze mną i dokładali elementy układanki. Może kiedyś uda się zebrać to co mam jakoś w całość...
Pozdrawiam