UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Centralne Archiwum Wojskowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 9 razy
- Kontakt:
Re: Centralne Archiwum Wojskowe
Dawidzie,
napisz do CAW - koniecznie zwykły list (nie e-mail) podając w nim podstawowe dane o pradziadku jak daty i miejsca urodzenia, itd.
Ja pisałem do CAW raz, po kilku miesiącach dostałem list wraz z kserokopią akt mojego dziadka więzionego w obozie w ZSRR; fakt, że podałem im dokładne sygnatury z ośrodka KARTA. O służbie w wojsku dziadka nic nie znaleźli, mimo, że wytypowałem jednostkę wojskową na podstawie zdjęć i miejsc stacjonowania. Podobno akta tej jednostki zostały akurat zniszczone.
O moim pradziadku także nic nie znaleźli, ale tu zupełnie nie wiedziałem gdzie i kiedy walczył. Była w rodzinie wersja, że zginął na I WŚ. Jak się później okazało, zmarł na astmę w 1919... Co oczywiście nie wyklucza tego, że owa astma była następstwem wojny i że nabawił się jej na froncie, wrócił do domu i zmarł. Niestety - tego nie wiem.
Z tego, co ustaliłem najlepsza sytuacja jest, kiedy poszukiwana w CAW osoba została odznaczona. Mają tam zdaje się alfabetyczne katalogi odznaczonych i wtedy jest zdaje się możliwość ustalenia jednostek, w których ta osoba służyła. Resztę akt mają posegregowane jednostkami i bez znajomości choćby jednej z nich nic nie znajdą.
napisz do CAW - koniecznie zwykły list (nie e-mail) podając w nim podstawowe dane o pradziadku jak daty i miejsca urodzenia, itd.
Ja pisałem do CAW raz, po kilku miesiącach dostałem list wraz z kserokopią akt mojego dziadka więzionego w obozie w ZSRR; fakt, że podałem im dokładne sygnatury z ośrodka KARTA. O służbie w wojsku dziadka nic nie znaleźli, mimo, że wytypowałem jednostkę wojskową na podstawie zdjęć i miejsc stacjonowania. Podobno akta tej jednostki zostały akurat zniszczone.
O moim pradziadku także nic nie znaleźli, ale tu zupełnie nie wiedziałem gdzie i kiedy walczył. Była w rodzinie wersja, że zginął na I WŚ. Jak się później okazało, zmarł na astmę w 1919... Co oczywiście nie wyklucza tego, że owa astma była następstwem wojny i że nabawił się jej na froncie, wrócił do domu i zmarł. Niestety - tego nie wiem.
Z tego, co ustaliłem najlepsza sytuacja jest, kiedy poszukiwana w CAW osoba została odznaczona. Mają tam zdaje się alfabetyczne katalogi odznaczonych i wtedy jest zdaje się możliwość ustalenia jednostek, w których ta osoba służyła. Resztę akt mają posegregowane jednostkami i bez znajomości choćby jednej z nich nic nie znajdą.
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Dawid!
Ja osobiście pisałem zapotrzebowanie na dokumenty mailem, zawsze była odpowiedź, nie od razu, trochę to trwało. Odpowiedź miałem zawsze po znalezieniu dokumentów, w jednym wypadku gdy nic nie odnaleziono zawiadomili mnie o tym. Podawałem to co wiedziałem o przodkach. W wypadku braci mojego dziadka znałem tylko datę urodzenia jednego z nich (ze strony Muzeum Wojska Polskiego), a i tak dokumenty znaleźli.
Pisz! Brak informacji też jest informacją.
Pozdrawiam, Marek
Ja osobiście pisałem zapotrzebowanie na dokumenty mailem, zawsze była odpowiedź, nie od razu, trochę to trwało. Odpowiedź miałem zawsze po znalezieniu dokumentów, w jednym wypadku gdy nic nie odnaleziono zawiadomili mnie o tym. Podawałem to co wiedziałem o przodkach. W wypadku braci mojego dziadka znałem tylko datę urodzenia jednego z nich (ze strony Muzeum Wojska Polskiego), a i tak dokumenty znaleźli.
Pisz! Brak informacji też jest informacją.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
Dziękuję Maćku, dziękuję Marku!
Wygląda na to, że najlepszym wyjściem będzie napisanie do CAW w obu formach: tradycyjnej i elektronicznej. Postaram się jeszcze zrobić rozeznanie - nic mi nie wiadomo o odznaczeniach pradziadka, ale kto wie? Koniecznie muszę napisać, bo nie daruję sobie, jeśli nie znajdę szczegółowych informacji na temat jego służby. Dziękuję jeszcze raz za Wasze rady, pozdrawiam,
Dawid
Wygląda na to, że najlepszym wyjściem będzie napisanie do CAW w obu formach: tradycyjnej i elektronicznej. Postaram się jeszcze zrobić rozeznanie - nic mi nie wiadomo o odznaczeniach pradziadka, ale kto wie? Koniecznie muszę napisać, bo nie daruję sobie, jeśli nie znajdę szczegółowych informacji na temat jego służby. Dziękuję jeszcze raz za Wasze rady, pozdrawiam,
Dawid
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
Szukam:
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 8 razy
Dawidzie
Najpierw zadzwoniłem do CAW-u.Młody bardzo uprzejmy pracownik poinformowałmnie żebym napisał WSZYSTKO co wiem
o swoim ojcu.Na szczęście dysponowałem aktami osobistymi ojca ,gdzie wymienione były zarówno jednostki jak równiez czasookres służby wojskowej.
Prawda jest jednak taka że CAw dysponuje wnioskami o nadanie odznaczeń.
To co wiem w CAW akta II WŚ są tylko w stanie szczątkowym.
Napisz wszystkie swoje dane ,określ równiez stopień pokrewieństwa.
Wysłałe tylko maila i po ponad 3 miesiącach otrzymalem odpowiedz pocztą.
Powodzenia
Najpierw zadzwoniłem do CAW-u.Młody bardzo uprzejmy pracownik poinformowałmnie żebym napisał WSZYSTKO co wiem
o swoim ojcu.Na szczęście dysponowałem aktami osobistymi ojca ,gdzie wymienione były zarówno jednostki jak równiez czasookres służby wojskowej.
Prawda jest jednak taka że CAw dysponuje wnioskami o nadanie odznaczeń.
To co wiem w CAW akta II WŚ są tylko w stanie szczątkowym.
Napisz wszystkie swoje dane ,określ równiez stopień pokrewieństwa.
Wysłałe tylko maila i po ponad 3 miesiącach otrzymalem odpowiedz pocztą.
Powodzenia
Jasiu Wielebnowski
-
- Podziękował/a: 2 razy
Witam serdecznie,ja mam takie pytanie,jakiś czas temu napisałam do CAW w sprawie mojego dziadka,w odpowiedzi odesłali mnie do IPN ,moze ktoś ma pomysł dlaczego,dodam że napisałam maila,podałam date urodzenia i miejsce,imię i nazwisko,dane jego rodziców,że był odznaczony,posiadam dokument tego odznaczenia,podałam też że dziadek walczył z UPA i był w KBW,w wojsku był do lat 60,w latach 51-52 był tez ranny gdzieś prawdopodobnie w bieszczadach,pozdrawiam,Monika
Monika-c.Józefa Mazur-s.Stanisława-s.Ludwika-s.Wojciecha-s.Józefa-s.Michała-s.Jędrzeja
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 16 razy
Witaj Pani Moniko,myślę że odesłano Panią do IPN,ponieważ KBW to były formacje wojskowe o całkiem innym profilu szkolenia niż WP.Zadaniem ich było np.ochrona granic ,walki z bandami UPA ,sama nazwa Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego mówi sama za siebie.I podlegały pod MSW,miały pilnować porządku wewnęcznego w kraju .Jak wiadomo były skierowane przeciwko obywatelom,dlatego tą sprawą w wyjaśnieniu może pomóc IPN.W CAW mogą być tylko dok.związane z wojskiem polskim
cymjan
-
- Podziękował/a: 2 razy
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź,napiszę do IPN i zobaczę co mi odpowiedzą,pozdrawiam gorąco ,Monika
Monika-c.Józefa Mazur-s.Stanisława-s.Ludwika-s.Wojciecha-s.Józefa-s.Michała-s.Jędrzeja
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
Dawidzie,
tym razem absolutnie w temacie
- nie napisałeś nigdzie, o jaką służbę pradziadka Ci chodzi - gdzie, kiedy, w jakich latach, w której wojnie. Być może CAW nie jest dysponentem dokumentacji, której szukasz.
tym razem absolutnie w temacie

Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 13 razy
Krzysiu,
mój dziadek służył w Wojsku Polskim w okresie międzywojennym. Pochodził z Czajkowa (okolice Wielunia, Ostrzeszowa) i wiem tylko, że grał w wojskowej orkiestrze na trąbce
oraz to, że w 1927 roku był już na pewno w Grodnie - nie wiem, kiedy go tam przeniesiono. Jak już mówiłem - nie mam pojęcia w jakiej jednostce służył, gdzie zaciągnął się do wojska ani kiedy to było. I, niestety, nikt z rodziny już mi tego nie powie...
Pozdrawiam,
DM
PS. Krzychu, mam nadzieję, że nie chowasz urazy
mój dziadek służył w Wojsku Polskim w okresie międzywojennym. Pochodził z Czajkowa (okolice Wielunia, Ostrzeszowa) i wiem tylko, że grał w wojskowej orkiestrze na trąbce

Pozdrawiam,
DM
PS. Krzychu, mam nadzieję, że nie chowasz urazy

Dawid Myśliwiec
Szukam:
Szukam:
-
No, skoro okres międzywojenny, to do CAW. Z tego co pamiętam, to na maile odpowiadają w dzień lub dwa.
Pytałem, bo gdyby np. w grę wchodziła służba w czasie I wojny, to już zupełnie inna para kaloszy. Te archiwa są w Warszawie (AGAD - armia austriacka), Niemczech (Bundesarchiv - armia pruska) i Rosji (Centr Chranienija Istoriko-Dokumientalnych Kolliekcji Rossijskoj Fiedieracji, Moskwa). Tyle dowiedziałem się właśnie z CAW.
Pozdro, Krzysiek
P.S.
Nie przesadzajmy
Nie ma o co
Pytałem, bo gdyby np. w grę wchodziła służba w czasie I wojny, to już zupełnie inna para kaloszy. Te archiwa są w Warszawie (AGAD - armia austriacka), Niemczech (Bundesarchiv - armia pruska) i Rosji (Centr Chranienija Istoriko-Dokumientalnych Kolliekcji Rossijskoj Fiedieracji, Moskwa). Tyle dowiedziałem się właśnie z CAW.
Pozdro, Krzysiek
P.S.
Nie przesadzajmy

Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
Witam!
Krzyśku nie zgodze się z tobą. CAW nie odpowiada na e-maile, zawsze odpowiada pocztą. Jedynie dają znać, że prośba została zarejestrowana. Na odpowiedź czeka się nawet i pół roku.
Pozdrawiam
Krzyśku nie zgodze się z tobą. CAW nie odpowiada na e-maile, zawsze odpowiada pocztą. Jedynie dają znać, że prośba została zarejestrowana. Na odpowiedź czeka się nawet i pół roku.
Pozdrawiam
Mateusz Fryszer
-
Co ja na to poradzę, że mnie akurat odpowiedzieli
Po wymianie kilku maili i skonkretyzowaniu pytania, po tygodniu dostałem odpowiedź (też e-mail), co znaleziono w kartotece personalno-odznaczeniowej (nic).
Następnie poproszono mnie o przesłanie książeczek wojskowych szukanych osób z pisemnym podaniem i po ponad 3 miesiącach dostałem zaświadczenie o odbyciu służby wojskowej przez jednego z dziadków (gdzie, kiedy - Lwów 1932-33).
To tyle.
Krzysiek

Po wymianie kilku maili i skonkretyzowaniu pytania, po tygodniu dostałem odpowiedź (też e-mail), co znaleziono w kartotece personalno-odznaczeniowej (nic).
Następnie poproszono mnie o przesłanie książeczek wojskowych szukanych osób z pisemnym podaniem i po ponad 3 miesiącach dostałem zaświadczenie o odbyciu służby wojskowej przez jednego z dziadków (gdzie, kiedy - Lwów 1932-33).
To tyle.
Krzysiek
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Potrzebuję drobnej pomocy
Witam
Uzyskałem prawo do poszukiwań w kolekcji miedzywojennych Virtuti Militari. Niestety troche sie w CAW zmieniło i proponują mi przyjechanie na miejsce odszukanie sygnatury co potrwa max 20 min znam numer Krzyza datę przyznania i nazwisko jest niepowtarzalne. Potem po wypełnieniu rewersu juz nastepnego dnia otrzymam materiały. Nie chcą tez dla celów genealogicznych zrobić płatnej kwerendy.
Mogę w celu ustalenia sygnatury dac pełnomocnictwo komuś i wtedy nie trace jednego dnia.
I o to chce kogos kto bedzie wkrótce w CAW prosić.
Uzyskałem prawo do poszukiwań w kolekcji miedzywojennych Virtuti Militari. Niestety troche sie w CAW zmieniło i proponują mi przyjechanie na miejsce odszukanie sygnatury co potrwa max 20 min znam numer Krzyza datę przyznania i nazwisko jest niepowtarzalne. Potem po wypełnieniu rewersu juz nastepnego dnia otrzymam materiały. Nie chcą tez dla celów genealogicznych zrobić płatnej kwerendy.
Mogę w celu ustalenia sygnatury dac pełnomocnictwo komuś i wtedy nie trace jednego dnia.
I o to chce kogos kto bedzie wkrótce w CAW prosić.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
Wczoraj dzwoniłam do CAW. Bardzo sympatyczna pani poinformowała mnie, że mogę wysłać zapytanie mailem. Po wykonanych ustaleniach wyznaczą mi termin na zapoznanie się z dokumentami. Traz czekam na informację od nich. Pozdrawiam i poinformuję Was o odpowiedzi z CAW. Danka
mateusz1010 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Mateuszu!
Kilka razy zwracałam się z prośbą o informacje do CAW'u, zawsze wysyłałam maila i zawsze dostawałam po kilku dniach odpowiedź (również mailem), a następnie dokumenty odnalezione podczas kwerendy były przysyłane pocztą.