UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

MireQ
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 33 razy

Re: Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Post autor: MireQ » pn lut 22, 2010 8:33 am

Miazek pisze:Witaj Włodku,
dziękuję bardzo za informacje, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Józefa Plewińskiego urodzonego około roku 1880 w Szczekarkowie s. Piotra i Zofii z d. Solis
oraz innych osób o tym nazwisku.
Pozdrawiam Czarek
Wiem, że czasowo to nie ten okres ale może występują jego rodzice, dziadkowie
Aktualnie pracuje nad mikrofilmami mormonow z sasiedniej parafii - Karczmiska - tutaj takze sa zapisani Solisowie urodzeni w Rogowie. (Czasami sa zapisani jako Solisz).
1. Wawrzyniec Solis i Marianna, dzieci:
ur.1712 Maciej
ur.1730 Maciej
ur.1733 Antoni
2. Jozef i Agnieszka, ur.1730 Marcin
3. Jan i Magdalena, ur.1733 Wojciech
4. Maciej i Anna, ur.1733 Marcin
5. Wojciech i Urszula, ur.1762 Maciej

Poza tym:
Katarzyna Solis wyszla za Ignacego Nowaczka i urodzila w Zmijowiskach w wieku 30 lat Michala w 1872
Jozefa Solis wyszla za Kazimierza Nowaczka i urodzila w Chodliku w wieku 23 lat Andrzeja w 1876 roku.
pozdrawiam, MireQ
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Miazek
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: Miazek » pn lut 22, 2010 10:14 am

Witaj MireQ,
serdecznie dziękuję za informacje, gdybyś trafił jeszcze na Ścibiorów byłbym niezmiernie szczęśliwy.
Pozdrawiam Czarek

Awatar użytkownika

MireQ

Post autor: MireQ » pn lut 22, 2010 10:52 am

Witaj!
Niestety to nazwisko wsrod urodzonych w KARCZMISKACH w latach 1710-1877 nie wystepuje.
Wzem, ze to jest zla wiadomosc, ale mam i dobra... po zakonczeniu Karczmisk zabieram sie za parafie Wilkow! Jeden z moich pradziadkow urodzil sie w tej parafii a jego ojciec tam zawieral dwukrotnie zwiazek malzenski czyli nie obedzie sie bez zamawiania mikrofilmow z Wilkowa.
pozdrawiam,MireQ
MireQ

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Władysław Mądzik » śr lut 24, 2010 7:38 pm

Miazek pisze:... mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Józefa Plewińskiego urodzonego około roku 1880 w Szczekarkowie s. Piotra i Zofii z d. Solis
oraz innych osób o tym nazwisku.....
Witaj Czarku !
W tomie II " Opole Lubelskie.Historia miasta i powiatu" autorstwa Krzysztofa Jastrzębskiego znalazłem króciutką informację ,że w 1861 r. dzierżawcą wsi Polanówka był Antoni Plewiński.
Ale najważniejszą informację dla Ciebie znalazłem na str.599 przy opisie specyfikacji majątku dóbr opolskiego klasztoru popijarów związanej z rozwiązaniem zakonu przez cara po powstaniu styczniowym , że do wyceny nieruchomości jako biegły został powołany m.in. Piotr Plewiński-gumienny (dozorca) z folwarku opolskiego.
Sądzę ,że to właśnie Twój Piotr, zaś Antoni to zapewne jego bliska rodzina ( brat, ojciec ? )
Pozdrawiam
Włodek
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Miazek

Post autor: Miazek » śr lut 24, 2010 10:52 pm

Witaj Włodku,
nie wyciągałbym tak pochopnych wniosków, skoro Józef urodził się w 1880 roku to ile lat mógłby wtedy mieć jego ojciec Piotr minimum 20 max 50 czyli musiał się urodzić w latach 1830 -1860 za duża rozbieżność nie wiem czy Józef miał rodzeństwo i miejsce urodzenia Szczekarków nie znam tych stron, nie wiem jak to daleko od Opola?
Dziękuję za pomoc ale poczekam na więcej informacji.
Pozdrawiam Czarek

marysia13
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: marysia13 » śr lut 24, 2010 11:54 pm

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Dziubak , Deszczka.
Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam.
Marianna.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » czw lut 25, 2010 12:39 am

Miazek pisze:.... skoro Józef urodził się w 1880 roku to ile lat mógłby wtedy mieć jego ojciec Piotr minimum 20 max 50 czyli musiał się urodzić w latach 1830 -1860 za duża rozbieżność nie wiem czy Józef miał rodzeństwo i miejsce urodzenia Szczekarków nie znam tych stron, nie wiem jak to daleko od Opola?
....
Czarku !
To tylko moja optymistyczna teza wynikająca z faktów historycznych.Nazwisko Plewiński w parafii wilkowskiej pojawiło się właśnie z uwagi na Antoniego, który był dzierżawcą Polanówki . Szczekarków ( ok.2,5 km od Polanówki, ok. 20 km od Opola ) wtedy był siedzibą klucza szczekarkowskiego Kazimierza Wydrychiewicza,właściciela dóbr opolskich. A skoro Piotr był dozorcą folwarku opolskiego to miał także kontakt ze Szczekarkowem . Nigdzie nie podaje się wieku Piotra,więc Piotr ożeniony z panną Solisówną równie dobrze mógł być synem tego Piotra -dozorcy ( a to już druga teza ) . Ale na ostateczne rozstrzygnięcie tej zagadki przyjdzie nam poczekać do wiosny .
Pozdrawiam
Włodek
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)

Awatar użytkownika

Miazek

Post autor: Miazek » czw lut 25, 2010 7:13 am

Włodku,
najbardziej optymistyczną sprawą byłoby gdyby się okazało, że Antoni jest ojcem Piotra :D
Pozdrawiam Czarek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » pn mar 01, 2010 11:04 pm

marysia13 pisze:Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Dziubak , Deszczka.
Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam.
Marianna.
Witaj Marianno !
Niestety, powyższych nazwisk w "Księdze " nie znalazłem. Z podobnie brzmiących występuje tylko Deszczak-nazwisko znane jest także w parafii Opole Lubelskie. Podobne nazwisko Dziubek Stanisław znalazłem w tomie I "Historii miasta i powiatu Opole Lubelskie " ( zmarł bezpotomnie w czasie epidemii dżumy w latach 1623-1626,majątek po nim prawem Bożym i pospolitym przypadł na rzecz dworu).
Pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

MireQ

Post autor: MireQ » wt mar 02, 2010 7:11 am

Witaj!
Nazwisko Deszczak występuje w drugiej połowie 18 wieku w Rogowie oraz Słotwinach (parafia Karczmiska), natomiast nazwisko Dziubak w 1746 roku w Karczmiskach, urodziła się Róża Dziubak.
Dziubak to może być również forma od Dziuba (syn Dziuby to Dziubak) a Deszczka to córka Deszczaka.
Pozdrawiam, MireQ
MireQ

Awatar użytkownika

Wasiliki

Post autor: Wasiliki » śr mar 03, 2010 10:09 pm

Witam i bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska SZAJA. Dziękuję i pozdrawiam Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » pt mar 05, 2010 1:57 pm

Wasiliki pisze:Witam i bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska SZAJA. Dziękuję i pozdrawiam Danka
Witam !
Niestety, nazwiska powyższego w "Księdze " nie znalazłem. Współcześnie nazwisko nie występuje w parafii wilkowskiej ani też w regionie. Wg książki telefonicznej z 2002 r., nazwisko 6 razy zapisano w Kraśniku . Jest także w powiecie Janów Lubelski.
Powodzenia i pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

Wasiliki

Post autor: Wasiliki » sob mar 06, 2010 6:16 pm

Władysławie bardzo dziękuję. Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » śr mar 10, 2010 7:16 pm

danisha pisze:....Jeśli byłbyś w Opolu sprawdź czy u nich zachowały się akta z lat 1813-1815?
W Lublinie ich nie ma.A wtedy urodziła się moja pra Wiktoria Kędzierska z Woli Rudzkiej....
Danka
Witaj Danusiu !
Zdążyłem przejrzeć tylko 1811-1813 rok.
W zaślubionych znalazłem :
Janiszkowice 10 luty 1811 r. JAN KĘDZIERSKI 24 lat i Marianna Judwiczanka 18 lat,świadkowie :Tomasz Kędzierski i Kasper Pomorski
W urodzonych :Wola Rudzka 23 maja 1813 r. ANTONI , ojciec Jan KĘDZIERSKI, matka Marianna z Juźwickich
Być może Jan to ojciec Twojej Wiktorii, ale sprawdzę to dopiero po Świętach Wielkanocnych(pierwsze trzy miesiące nie sprzyjały wizytom w parafiach : styczeń i początek lutego to Kolęda, luty -mrozy i odśnieżanie,zaś marzec to z kolei czas na rekolekcje ).
Pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » ndz mar 14, 2010 10:03 pm

[quote]ksieski2st:
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Księski, Księzki, Xięski.
Pozdrawiam.[quote]
Witaj Staszku !
Znalazłem akt ślubu z 1850 r., z którego wynika ,że Paweł Józef Księzki to syn Łukasza i Apolonii z Grudzińskich, zamieszkały w Kazimierzu, zaś Ludwika Rozalia Wójcikowska mieszkająca w Kępie Choteckiej to córka Jana i Zuzanny z Nowakowskich , niegdyś zamieszkałych we wsi Łopoczno.
Fotokopie aktu wysyłam na priv.
Pozdrawiam
Włodek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”