UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Centralne Archiwum Wojskowe

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: Centralne Archiwum Wojskowe

Post autor: hykiel » ndz mar 07, 2010 2:46 am

Magdalena Smolska Kwinta pisze: Kilka razy zwracałam się z prośbą o informacje do CAW'u, zawsze wysyłałam maila i zawsze dostawałam po kilku dniach odpowiedź (również mailem), a następnie dokumenty odnalezione podczas kwerendy były przysyłane pocztą.
Bądźmy trochę bardziej konkretni. Napisałem, że dla celów genealogicznych kwerend nie robią. Konkretnie taką informację uzyskałem w rozmowie telefonicznej z pracownikiem infomacji naukowej CAW w ostatni piątek(5.03.2010).
Napisz kiedy ostatnio zrobiono ci kwerendę i czy do celów genealogicznych.

Ale podstawowym celem tego postu było poszukiwanie osoby ktora w najbliższym czasie planuje być w CAW i ustali dla mnie sygnaturę ( potrzeba nie więcej niz 20 minut).
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz mar 07, 2010 10:54 am

Jurku!
Zwracając się do CAW prosiłam o wyszukanie interesujących mnie dokumentów dotyczących konkretnej osoby, ostatnie informacje z CAW uzyskałam w sierpniu ubiegłego roku, nie byłam w Warszawie osobiście, wszystko otrzymałam drogą pocztową i cel był iście genealogiczny.

Awatar użytkownika

hykiel

Post autor: hykiel » pn mar 08, 2010 10:19 pm

Magdaleno
jak widzisz cos sie zmieniło bo ja potrzebuję wiedzy o bardzo konkretnym przypadku znam unikalne imię i nazwisksko numer krzyza Virtuti Millitarii idate przyznania a kolekcja jest świeżo po konserwacji i nowym opracowaniu. Nawet kwerendy w celu ustalenia konkretnej sygnatury nie chcą mi zrobić.

Ponieważ własnie taki był cel mojego postu - uzyskać pomoc osoby ktora bedzie w CAW i tą sygnature ustali a jak widać nikt sie nie zgłosił, przeniose swoją prośbe na www.genealodzy.pl może tamci forumowicze bywają w CAW i zechcą mi pomóc
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » wt mar 09, 2010 11:53 am

Jurku, gdybyś dalej nie mógł znaleźć genealoga, który ma w planie CAW, możesz spróbować zapytać na forach historyczych:

fora historyczne - www.historycy.org/, forum.historia.org.pl/, forum.histmag.org/

Pozdrawiam
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Jarek Garnek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Jarek Garnek » wt mar 09, 2010 4:12 pm

Witaj Jurku

Postaram się Ci pomóc. Podaj szczegóły.

Pozdrawiam
Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz

Awatar użytkownika

hykiel

Post autor: hykiel » wt mar 09, 2010 4:18 pm

Jarku
Chodzi o ustalenie sygnatury teczki odznaczeniowej Krzyża Virtuti Militari, brata mego dziadka, szwoleżera rokitniańskiego i o ile to moozna stwierdzić ile kart ta teczka zawiera.
Szwoleżer Mieczysław Konrad Hykiel - krzyż przyznany posmiertnie w 1922r krzyż nr 5603. (Myslę ze to po nowym opracowaniu tej kolekcji, co trwało 3 lata - i tyle czekam, nie powinno zająć więcej niz 20 minut.) .

Nota bene poległ 31.08 1920 pod Komarowem koło Zamościa w największej bitwie konnej XXw .
W tym roku w ostatnią niedzielę sierpnia będą tam w Komarowie uroszystości 90 rocznicy bitwy i rekonstrukcja (około 200 konnych )
pozdrawiam
Jurek Hykiel

a_pie

Post autor: a_pie » wt mar 09, 2010 5:56 pm

ja też staram się o dokumenty z CAW dotyczące mojego pradziadka. kontakt mailowy mnie rozczarował, ale kiedy tam zadzwoniłam zostałam bardzo uprzejmie potraktowana i poinstruowana jak postępować. Jednak jeżeli chcemy załatwić sprawę na odległość musimy w chwili obecnej uzbroić się w cierpliwość.
Aleksandra

Zamojszczyzna: Szymański, Cisło, Szewczuk, Mrysza, Marczuk, Efler, Błazucki
Śląsk Cieszyński: Burzyk, Guzowski, Pieczka, Maślanka, Bożkiewicz
Małopolska: Sieprawski, Sapiński, Ptak
Kielecczyzna: Nowak, Marzec, Kowalski

mtsawiccy
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mtsawiccy » pt mar 12, 2010 8:20 pm

Witam,
tak przypatruje się rozmowie na temat CAW i chciałbym się upewnić w jednej kwestii. Czy kolekcja akt Virtuti Militari jest już dostępna dla zwykłego śmiertelnika? Jest to dla mnie informacja ważna, gdyż chciałbym uzyskać dostęp do teczki VM mojego pradziadka, dwukrotnego kawalera tego orderu.

Tomek
Pozdrawiamy Magda i Tomek
--------------------------------------------------------
Magda: Poszukiwany Georgius Polentz, sutor (szewc) z Lautenburga, urodzony około 1790 (+-10lat), ale gdzie?
Tomek: Lis, Wróbliński, Sawiccy i Sarol z Wilna

Awatar użytkownika

Jarek Garnek
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: Jarek Garnek » pt mar 12, 2010 8:52 pm

Witam

Byłem wczoraj w CAW i dowiedziałem się że kolekcja Virtuti Militari nie jest jeszcze dostępna. Archiwum przyjmuje rewersy ale czekają one na odblokowanie tego zasobu które ma nastąpić wkrótce. Po udostępnieniu tego zasobu zostanie on zdjęty z wykazu zbiorów wyłączonych z udostępniania który znajduje się na stronie CAW.

Pozdrawiam
Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz

mtsawiccy
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mtsawiccy » pt mar 12, 2010 9:32 pm

Dzięki Jarku za szybką odpowiedź.
W moim przypadku przed złożeniem rewersu będzie jeszcze konieczne uzyskanie zgody Dyrektora CAW na dostęp do tej teczki, ale z tym nie ma raczej problemu. Na zgodę czeka się około 2 tygodni.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiamy Magda i Tomek
--------------------------------------------------------
Magda: Poszukiwany Georgius Polentz, sutor (szewc) z Lautenburga, urodzony około 1790 (+-10lat), ale gdzie?
Tomek: Lis, Wróbliński, Sawiccy i Sarol z Wilna

Awatar użytkownika

hykiel

Post autor: hykiel » sob mar 13, 2010 12:04 am

Jarku
dziekuję ci za pomoc w uzyskaniu sygnatur i dodatkowe informacje ktore zdobyłes dla mnie z własnej inicjatywy
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Darek P
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Darek P » śr cze 23, 2010 10:31 am

Witam,
niestety potwierdzają się informacje Jerzego. CAW obecnie nie wykonuje kwerend dla celów genealogicznych o czym informuje na swojej stronie. Kontakt telefoniczny potwierdził taki stan rzeczy. Bardzo miła pani mimo różnych prób "obejścia" ( jak najbardziej legalnych :) ) tego zapisu grzecznie aż stanowczo odmówiła... :(

Wszelkie poszukiwania w chwili obecnej można wykonywać osobiście a dla osób z poza Warszawy poprzez przedstawiciela....

I tu pojawia się nieśmiałe moje pytanie...
Czy znajdą się chętni warszawiacy do pomocy w odnalezieniu dokumentów potwierdzających 3 fakty z życia mojego dziadka tzn. przynależności do 25 Pułku Ułanów Wlkp.; pobytu w Szkole Podchorążych Jazdy w Nowej Wsi w latach 1938-39 i pobytu w stalagu w czasie II WŚ.

Zainteresowane osoby proszę o kontakt na pw

Pozdrawiam
Darek

Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » śr sie 04, 2010 10:24 pm

Witam!

Chciałbym zapytać jak wyglądają samodzielne poszukiwania w CAW dokumentów "zwykłych" żołnierzy - bardzo skomplikowane procedury, długi czas oczekiwania, czy trzeba się wcześniej zapowiedzieć telefonicznie/mejlowo? Oraz byłbym wdzięczny za informacje, jak przedstawia się sprawa uzyskania kserokopii-można je zamówić poprzez e-mail?

Chciałbym po wakacjach pojechać do Warszawy (albo poprosić kogoś wybierającego się do CAW, jeżeli odnalezienie stosownych teczek jest prozaiczne łatwe i na podstawie sygnatur będzie można zamówić mejlowo kserokopie/skany), w celu przekonania się czy zachowały się jakieś informacje dotyczące 3-5 osób. Jeżeli jednak okaże się to nad wyraz skomplikowane i czasochłonne, to będę musiał póki co zrezygnować ze swych planów...
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Darek P
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Darek P » sob sie 07, 2010 3:29 pm

Bartłomieju,

odpowiedzi na interesujące Cię pytania znajdziesz chociażby w tym wątku..
Ja też poszukuję informacji na temat zwykłego żołnierza.
W moim przypadku wyglądało to tak:

- najpierw musisz uzyskać zgodę Dyrektora CAW na dostęp do interesujących Cię informacji. Formalność -wysyłasz mailem druk ze strony CAW:
http://www.caw.wp.mil.pl/udostepnianie/index_korz.htm
Ja po niecałym tygodniu taką zgodę uzyskałem

- Po złożeniu wniosku o udostępnienie oddzwoniła do mnie pani z Archiwum i powiedziała, że najpierw trzeba się pojawić w archiwum w celu odszukania dokładnej sygnatury akt. Zaznaczam chodzi tu o akta osobowe dotyczące okresu przedwojennego i II wojny. W chwili obecnej są zindeksowane tylko litery A i B. Przykładowe sygnatury podane na stronie CAW są nie wystarczające...

-następnie znając sygnaturę należy zamówić - okres realizacji jak mnie poinformowano do 2 tygodni

- z powyższego wynika, że trzeba się pojawić min. 2 razy w CAW co dla osób z poza Warszawy ( tak jak ja) jest to pewien problem.... Rozwiązaniem jest pełnomocnik -osoba przez Ciebie upoważniona

- z moich informacji wynika, ze nie ma problemu ze zrobieniem kopii dokumentów cennik na stronie: http://www.caw.wp.mil.pl/udostepnianie/index_korz.htm
Warunek - dokładna sygnatura akt :)

Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem. Jeśli moje informacje są nie pełne lub ktoś może je zaktualizować również będę wdzięczny za informacje.

Tak więc czekam na wrzesień -otwarcie archiwum po przerwie urlopowej - i do boju!

pozdrawiam
Darek Przybył

Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny

Awatar użytkownika

Jaro98220
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 64 razy
Kontakt:

Post autor: Jaro98220 » pt paź 22, 2010 7:04 pm

Czy ktoś wybiera się w najbliższym czasie do archiwum ? Mam cztery sygnatury teczek osobowych i chciałbym żeby ktoś mi sprawdził co zawierają.
:sun:
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”