UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pytanie do Admina

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Horg
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Pytanie do Admina

Post autor: Horg » pt lut 26, 2010 11:33 am

Przyłączam sie do prośby o wyjaśnienie, też mi to bardzo komplikuje działalność
Pozdrawiam, Ireneusz Sobański

PS ponadto powiedzcie mi proszę, w jaki sposób wyłączyć funkcję automatycznego wylogowania po X czasie, i czy w ogóle się to da. Kilka razy już mi się zdarzyło, że napisałem do kogoś długą wiadomość, ucieszyłem się że już skończyłem, radośnie klikam "wyślij" i.... przechodzę do okna ponownego logowania, a po zrobieniu tej czynności po mojej pracowicie konstruowanej wiadomości nie ma śladu. Trochę się wkurzyłem parę razy, teraz juz na szczęście robię sprytniej - przed wysłaniem klikam Ctr+A i Ctr+C a potem w razie czego Ctr+V i spoko. Ale sami chyba przyznacie, że to żadna metoda...
Ostatnio zmieniony pt lut 26, 2010 12:37 pm przez Horg, łącznie zmieniany 1 raz.

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pt lut 26, 2010 11:48 am

Popieram Zetke i Irka.
Myslalam ze to tylko ja jestem taka gadula :ops: wiec milczalam i cierpialam.

Gwoli wyjasnienia. Pamietam ze na poczatku forgenu administrator uznal, ze 20 PW powinno wystarczyc.

Prawda ze dodatkowe 20 PW mozna dac do "zapisz", ale mimo to nie mieszcze sie w normach.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

progalina
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: progalina » pt lut 26, 2010 3:10 pm

Horg
PS ponadto powiedzcie mi proszę, w jaki sposób wyłączyć funkcję automatycznego wylogowania po X czasie, i czy w ogóle się to da. Kilka razy już mi się zdarzyło, że napisałem do kogoś długą wiadomość, ucieszyłem się że już skończyłem, radośnie klikam "wyślij" i.... przechodzę do okna ponownego logowania, a po zrobieniu tej czynności po mojej pracowicie konstruowanej wiadomości nie ma śladu. Trochę się wkurzyłem parę razy,.....
:wow: - a ja myślałem, że to tylko mój problem, i dlatego pisałem wiadomości korzystając z Worda a potem kopiowałem do wiadomości lub na forum.
Ślicznie pozdrawiam.
Jan Ciereszko syn Zofii z Żywnów c. Michała s. Tomasza s. Wincentego s. Adama s. Sebastiana
- szukam wszystkiego co jest związane z nazwiskiem Żywno oraz Moniuszko

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob lut 27, 2010 10:15 pm

Chyba mam zaległości, więc odpowiem zbiorczo:
zetka - tak, 25 PW to limit ustawiany i konfigurowalny. Zwiększę na próbę wartość dwukrotnie, jednak zastrzegam, iż w przypadku zbyt dużego obciążenia forum wiadomościami PW limit ten zostanie ponownie zmniejszony. Forum nie jest systemem pocztowym. Prywatne wiadomości są ułatwieniem kontaktu między użytkownikami, jednak nie dysponujemy aż taką przestrzenią dyskową by pozwalać sobie na przechowywanie znacznej liczby wiadomości. Wiadomości można sobie "skopiowywać" na swój własny dysk jeśli są istotne.
Horg - o wylogowywaniu była już mowa wielokrotnie. Dla przypomnienia - na początek "zaptaszyć" opcję pod polami loginu i hasła, widoczną na stronie logowania użytkownika. Dla wyrobienia nawyków forumowych (takie wylogowywanie nie jest przypadłością wyłącznie forgenu) i dla bezpieczeństwa, polecam długie posty lub wiadomości pisać w odrębnym programie (choćby notatnik) lub przed wysłaniem zaznaczać i całość kopiować do schowka przed wysłaniem (lub poglądem postu).
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Horg
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Horg » pn mar 01, 2010 10:48 am

Dziękuję Adminowi za zwiększenie skrzynki, ze względu na założony przeze mnie temat:

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=71&t=7480

prowadzę ożywioną korespondencję pozaforumową z osobami, które pomocy potrzebują. Zwiększenie skrzynki jak najbardziej mi pomoże. Oczywiście powinno być to załatwiane na forum, jednak nie chciałbym "zaśmiecać" założnego przeze mnie wątku zbyt wieloma wątkami, bo boję się sam w tym pogubić. Jeśli Admin jednak ma inne zdanie, to prosze o info, zmienię zwyczaje :) Jednocześnie żeby nie obciążać serwera zobowiązuję się usuwać z poczty niepotrzebne wiadomości, i np sprawy już zakończone, albo przenosić je na pocztę prywatną.

Co do mojego pytania o automatyczne wylogowywanie, to nie wiem, czy do końca się zrozumieliśmy. Zaznaczenie odpowiednich kratek przy logowaniu niewiele mi pomoże bo z komputera, z którego się loguję na Forgen korzystają jeszcze inne osoby. Nie mam zresztą zastrzeżeń - wyłączam przeglądarkę internetową, więc i automatycznie wylogowuje mnie z wszystkich odwiedzanych stron. Jednak, jak juz pisałem, w trakcie pisania dłuższych wiadomości, niejako w tle, też mnie potrafi wyrzucić, i to bez żadnych oznak. Rozumiem że komputer czas, kiedy klepię w klawiaturę w czasie pisania do kogoś wiadomości traktuje jako okres bezczynności, i interpretuje jako domyślne porzucenie przeze mnie pracy w programie. Jednak z mojej strony to nie jest bezczynność - to ciężka praca, która już kilkakrotnie poszła na marne. Czy mogę prosić o wyjaśnienie, czemu ma służyć właściwie taka funkcja i czemu nie można jej samemu ustawić? Nie domagam się stanowczych zmian, bo jak już pisałem, przyzwyczaiłem się do tego zjawiska wyrabiając "odpowiednie nawyki forumowe", ale będę wdzięczny za wyjaśnienia.

PS w trakcie pisania tej wiadomości też mnie wyrzuciło, dobrze że zrobiłem wcześniej Ctr+C :)

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn mar 01, 2010 12:08 pm

To ja odpowiem "po chłopsku", jako, że techniczne sprawy nie są moja mocna stroną :)
Nasze forum, jak i wszystkie inne, mieści się na płatnym serwerze. Koszty utrzymania ponosimy z Wicym z prywatnej kieszeni.
Każdy serwer udostępnia odpowiednio zaplanowany transfer.
Od wielkości tego transferu zależy wysokość płaconego abonamentu. My płacimy za optymalny transfer co widać po stabilności forum. Jak wygramy w totka, to zwiększymy transfery, Drogi Kolego.
Jeśli przekroczymy przydzielone parametry, to skutkuje albo podniesieniem opłat, albo czasowym "zawieszeniem" serwera, co często obserwujecie na innych forach.
Każda zalogowana osoba, to połączenie zliczane przez serwer. Gdybyśmy nie mieli zabezpieczeń o których mówił Wicy, to gdyby wszyscy uczestnicy po zalogowaniu się poszli na kawę lub wyszli z domu i zapomnieli się wylogować, to by oznaczało zablokowanie systemu i przekroczenie transferów.
To by uniemozliwiło z kolei pracę innym, aktywnym użytkownikom.
To tak po chłopsku, niekoniecznie precyzyjnie od strony technicznej.

Jest jedna sztuczka na wylogowywanie, o której już pisałem: trzeba mieć zawsze otwartą główną stronę forum, a wszelkie czynności wykonywać w osobnych oknach :)
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

bielecki
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: bielecki » ndz mar 07, 2010 9:57 pm

Czy można by sprawić, żeby na dole powiadomienia o prywatnej wiadomości, napisane było "TĘ WIADOMOŚĆ", a nie "TĄ" ?
:)

Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn mar 08, 2010 9:28 am

Można. Zajmę się tym.

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » ndz mar 14, 2010 8:06 am

Witam
Jakiś czas temu aby ukryc pewne nasze działania w związku z aukcjami powtał temat "Allegro- interesujące aukcje" na Forum uzytkowników widoczny tylko dla uzytkowników forum a rownoczesnie pozostał identyczny w tytule temat "Allegro - interesujące aukcje" w Kawiarence Na kazdy temat, widoczny dla wszystkich.
Coś z tym trzeba zrobić, to jest zadanie dla moderatorów i admina.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz mar 14, 2010 7:15 pm

hykiel pisze:Witam
Jakiś czas temu aby ukryc pewne nasze działania w związku z aukcjami powtał temat "Allegro- interesujące aukcje" na Forum uzytkowników widoczny tylko dla uzytkowników forum a rownoczesnie pozostał identyczny w tytule temat "Allegro - interesujące aukcje" w Kawiarence Na kazdy temat, widoczny dla wszystkich.
Coś z tym trzeba zrobić, to jest zadanie dla moderatorów i admina.
Czy ja wiem, czy trzeba...? Ten "mniej widoczny" dział i wątek dotyczył aukcji, w których użytkownicy, czyli my, byliśmy bezpośrednio zaangażowani jako kupujący. Nie każdy musiał wiedzieć, że kupujemy, co i za ile.
Drugi wątek aukcji dotyczy wszelkich interesujących aukcji, które mogą zaciekawić kogoś indywidualnie.

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » ndz mar 14, 2010 10:49 pm

Nie wiem jak to się stało,wykonywałam polecenia komputera i trafiłam tu jako gość, ale to ja -Ela z Pachulskich napisałam wcześniejszy post.
Przepraszam,że tak to wyszło.
Życzę dobrej i spokojnej nocy.
Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pn mar 15, 2010 7:11 am

Moim zdaniem Ela robi bardzo przydatną, ale i ciężką pracę wyszukując na allegro perełek. Mam nadzieję, że nie ustanie w tym zadaniu :)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

izabelami
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: izabelami » pn mar 15, 2010 9:11 am

Witam, dlaczego jestem wylogowywana? Szukam tematów i gdy chcę go otworzyć okazuje się że muszę się zalogować ponownie.
Iza

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn mar 15, 2010 9:37 am

izabelami pisze:Witam, dlaczego jestem wylogowywana? Szukam tematów i gdy chcę go otworzyć okazuje się że muszę się zalogować ponownie.
Proszę sobie przeczytać choćby ten wątek i częściej używać na forum opcji "szukaj". Temat był już wielokrotnie poruszany.

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » pn mar 15, 2010 9:57 am

gość pisze:
bielecki pisze:Czy można by sprawić, żeby na dole powiadomienia o prywatnej wiadomości, napisane było "TĘ WIADOMOŚĆ", a nie "TĄ" ?
:)

Pozdrawiam,
Łukasz
Tę wiadomość??? Dlaczego nie tą wiadomość???
Wyprowadziłeś mnie z równowagi tą wiadomością (narzędnik). Po chwili skasowałem tę wiadomość (biernik).

Forma "tą" w bierniku jest dopuszczalna (ale nie obowiązująca) jedynie w użyciu potocznym [przyp. admina: i wyłacznie mówionym].
Bartek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”