UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AD Kielce.

Moderator: Moderatorzy

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: keret » pt maja 09, 2008 2:30 pm

Witaj
czj pisze:Witajcie !
Odpowiedź otrzymałam przed chwilką :
Kargów i Tuczępy występują w Actach Officialiach i Episcopaliach.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No to pozostało tylko znaleźć czas lub osobę chętną do zajrzenia w te akta ................

P.S. To może i Raków tam jest ?????
a swoją drogą to jaka to pod jaką gminę mógł podlegać Szydłów ? bo w AP Kraków wypatrzyłam akta gminy Grabki /to ta okolica/ ...... może tam coś będzie
Hmm uważam iż nie są to księgi metrykalne których szukamy :), mogą to być sprawozdania z wizytacji, lub inna dokumentacja kościelna dotycząca działalności parafii.
Pozdrawiam

jerkre

Post autor: jerkre » pt maja 09, 2008 8:21 pm

Poszukując swoich danych znalazłam w Archiwum Państwowym w Krakowie /baza danych SEZAM/ akta gminy Szydłów z 1816-1829 i Dominium (?) 1807-1811 .........
sama jestem ciekawa gdzie mogą się znajdować akta z lat 1829-1875. Gdybyś coś znalazł daj znać .
Dzięki
Chyba to są poszukiwane akta, zwłaszcz że też w AP Kraków oddz.Wawel są zgomadzone akta okolicznych miejscowości.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt maja 09, 2008 8:54 pm

Jola, Jurek,
Jesli rzeczywiscie sa to akta metrykalne Szydlowa przed 1878 rokiem i uda Wam sie sprawdzic te informacje, pamietajcie o mnie.
Ja, z mojej strony, tez poszukam.
Informacja jest dla mnie zaskakujaca, gdyz od 4-ech lat szukam i nie udalo mi sie znalesc nic w zadnym archiwum.
To samo dotyczy Rakowa.
Ciekawa jestem zdania Macka (keret) na ten temat ?
Serdecznosci
Bozenna

Awatar użytkownika

czj
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: czj » sob maja 10, 2008 9:59 am

No to przydałby się jakiś fachowiec :wink: żeby wyjaśnił so oznaczają Officjalia i Episcopalia ............ :???:
Jeśli chodzi zaś o AP to wprawdzie mam kuzynkę w Krakowie ale czy znajdzie czas ????
Może tu na forum szybciej znajdziemy kogoś odwiedzającego Krakowskie Archiwa .....
Jola Czerwiec :)

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » sob maja 10, 2008 1:07 pm

Do Joli i Jurka,
Lista aktow, ktora dostalam od Jurka, a ktora dotyczy Szydlowa (AP Pinczow), to sa akty wyznania mojzeszowego.
Ja szukam aktow wyznania katolickiego, a tych przed 1878 rokiem w Szydowie nie ma.
Sprawdzilam dzis.
Jesli macie cos nowego na ten temat, prosze napiszcie.
Pozdrowienia
Bozenna

sieruga

Re: Archiwum Diecezjalne Kielce.

Post autor: sieruga » pn maja 12, 2008 1:44 pm

Jolu
akta te to akta biskupie i akta oficjałów (administratorów) - o ile dobrze pamietam :)
pewnie znajdą się tam opisy stanu poszczególnych parafii, dochodów itp- może protokoły z wizytacji
pozdrawiam
gośka
Pozdrawiam, Gośka

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » pn maja 12, 2008 10:04 pm

Nazwy zespołów mogą być różne dla różnych archiwów. Np. w AAP istnieje zespół o sygnaturze AE: Biskupi Poznańscy - Acta Episcopalia.
Pozdrawiam, Maria Jaś
Pozdrawiam, Maria Jaś

Awatar użytkownika

czj

Re:

Post autor: czj » wt maja 13, 2008 11:19 am

Właśnie wysłałam wiadomość do misia.j i poprosiłam o sprawdzenie czy to akta Tego Szydłowa są w AP w Krakowie ....... pozostaje czekać - dam znać.
P.S.
Do sieruga !!! Gosiu wysłałam Ci 10 maja 2 wiadomości - zerknij czy doszły i napisz ok? ( takie z linkami do stron)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » sob maja 24, 2008 10:15 pm

Czy w AD w Kielcach są akty z parafi Nakło lata 1880-1888? Jeśli tak to czy ktoś wybiera się do AD? miałbym wielką prośbę.

Pozdrawiam Mateusz
Mateusz Fryszer

Awatar użytkownika

Kornelia Major
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Kornelia Major » ndz maja 25, 2008 1:29 am

mateusz1010 pisze:Czy w AD w Kielcach są akty z parafi Nakło lata 1880-1888? Jeśli tak to czy ktoś wybiera się do AD? miałbym wielką prośbę.

Pozdrawiam Mateusz
Parafię Nakło gm.Lelów masz w Częstochowie w AP.nr zesp.255 od 1867-1895

pozdrawiam Kornelia
Ostatnio zmieniony pn maja 26, 2008 1:03 am przez Kornelia Major, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » ndz maja 25, 2008 9:00 am

Myślałem, że w AD w Cz-wie nie ma Nakła, wiem, że w AP jest, ale do Archiwum Państowego nie mam wstępu :shock:

Pozdrawiam
Mateusz Fryszer

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re:

Post autor: keret » pn maja 26, 2008 10:05 am

witaj
Jarek Garnek pisze:Witam
Uprzejmie proszę
1. Maciej Poniewierka i Tekla Fitowska - rok 1844 akt 27
2. Wojciech Garnek i Marianna Zawierucha - rok 1831 akt 21
3. Antoni Gardyna i Agata Banasik - rok 1836 akt 13
Ad 2 i 3 jeżeli nadal potrzebujesz foty to opisz na moją skrzynkę pocztową,
Ad 1 jeżeli chodzi o małżeństwa brakuje roczników 1844-1845, jedna księga kończy się na 1843r a następna zaczyna od 1846r.
rako390 pisze: Ponawiam na ogólnym forum swoją bezskuteczną prośbę (pw. keret -odpowiedź wymijająca) do odwiedzających AD Kielce:
Księga urodzonych 1856-1860 najbliższa współczesności z Imielna, jest kilka osób o nazwisku Rak jeżeli jesteś zainteresowany pisz na moja skrzynkę pocztową

Mateusz
Jeżeli chodzi Nakło o którym pisze Kornelia to w AD Kielce masz wszystko ale poniżej roku 1880
Pozdrawiam
M. Terek
----------------------------
www.matricula.allegata.pl
www.allegata.pl
-----------------------------

Awatar użytkownika

Jarek Garnek
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Jarek Garnek » pn maja 26, 2008 1:03 pm

Do kereta

Bardzo dziękuję za pamięć.
Mam już zdjęcia aktów o które prosiłem wcześniej. Właśnie dzisiaj chciałem odwołać moją prośbę. Jednocześnie dołączam do grona osób liczących na odnalezienie akt z parafii Szydłów. Dwoje z moich przodków których ustaliłem na podstawie tych aktów małżeństwa pochodzi właśnie z parafii Szydłów.

Pozdrawiam

Jarek Garnek
Podwaja własne życie, kto przeszłość rozważa. - Ludwik Kondratowicz

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » wt maja 27, 2008 11:35 am

Dla wszystkich zainteresowanych Szydłowem : od misia.j otrzymałam takie wstępne wiadomości :
Akta gminy Szydłów - nikt na podstawie danych w katalogu nie jest w stanie mi powiedzieć, o który Szydłów chodzi. Jeżeli o ten w świętokrzyskiem - akta powinny być w Radomiu lub Kielcach. Zespoły 642/13 i 642/20 są w oddziale na Wawelu, nie wystarczyło mi już czasu, żeby tam pobiec. Ale dowiedziałam się, że to akta archiwum siedliszowskiego Załuskich herbu Junosza i prawdopodobnie tylko dlatego są w Krakowie, że akta pochodzą z prywatnego archiwum rodzinnego (a takie zbiory są na Wawelu). To archiwum rodzinno-majątkowe Załuskich, ale m. in. są tam fragmenty akt gmin Grabki, Brzeziny, Brzozówka, Januszowice i Szydłów. Zespół 642/13 dotyczy lat 1816-1829, zespół 642/20 (dominium Szydłów) lat 1807-1811.

Mam zapewnienie naszej koleżanki że zajrzy do tych akt w 2-giej połowie czerwca - jeśli ma zwrócić na coś konkretnie uwagę to piszcie do mnie na PW a ja jej przekażę.

Czy nie zainteresował Was ten Radom? - jeszcze dziś wyślę do nich zapytanie czy nie ma tam "naszych akt " :)
No to czekamy dalej ....
Pozdrawiam !!!

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » wt maja 27, 2008 5:48 pm

Jola,
Wielka prosba do osoby, ktore odnajdzie slady aktow z Szydlowa z XIX wieku.
Dwa nazwiska miedzy 1800 a 1878 rokiem: Jardel i Baranski.
Od lat juz szukam.
Z gory dziekuje.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”