UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Herbarze i inne
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 628
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Herbarze i inne
Zainteresowanym służę pomocą jak chodzi o następujące książki:
Spis szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiey informacyi o dowodach szlachectwa, Warszawa 1851 [reprint]
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (oprac. E. Sęczys), Warszawa 2007
Herby rycerstwa polskiego, Kórnik 1988,
Herbarz szlachty Prus Królewskiej z XVII wieku (Jan Karol Dachnowski)
Mały almanach błękitny (Sławomir Leitgeber), Poznań-Warszawa 1993
Herbarz szlachty polskiej (S. Górzyński, J. Kochanowski), Warszawa 1990
Popularny herbarz rodzin i rodów polskich
Herbarz średniowiecznego rycerstwa polskiego (Józef Szymański), Warszawa 1993
Herbarz Rycerstwa W. X. Litewskiego (ks. Wojciecha Wijuka Kojałowicza), Kraków 1897 [reprint]
O heraldyce i heraldycznym snobizmie (Szymon Konarski), Warszawa 1992,
Polskie rody szlacheckie i ich herby (Tadeusz Gajl), Białystok 2000,
Armoriał czyli poczet herbów - klejnotów zacnych Polskich Rodów rycerskich i szlacheckich oraz możnych familii rycerskich i szlacheckich Wielkiego Księstwa Litewskiego (Bogusław Jerzy hr. Zajączkowski), 2005.
Na razie tyle udało się przepisać z półek.
Asia
Spis szlachty Królestwa Polskiego z dodaniem krótkiey informacyi o dowodach szlachectwa, Warszawa 1851 [reprint]
Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861 (oprac. E. Sęczys), Warszawa 2007
Herby rycerstwa polskiego, Kórnik 1988,
Herbarz szlachty Prus Królewskiej z XVII wieku (Jan Karol Dachnowski)
Mały almanach błękitny (Sławomir Leitgeber), Poznań-Warszawa 1993
Herbarz szlachty polskiej (S. Górzyński, J. Kochanowski), Warszawa 1990
Popularny herbarz rodzin i rodów polskich
Herbarz średniowiecznego rycerstwa polskiego (Józef Szymański), Warszawa 1993
Herbarz Rycerstwa W. X. Litewskiego (ks. Wojciecha Wijuka Kojałowicza), Kraków 1897 [reprint]
O heraldyce i heraldycznym snobizmie (Szymon Konarski), Warszawa 1992,
Polskie rody szlacheckie i ich herby (Tadeusz Gajl), Białystok 2000,
Armoriał czyli poczet herbów - klejnotów zacnych Polskich Rodów rycerskich i szlacheckich oraz możnych familii rycerskich i szlacheckich Wielkiego Księstwa Litewskiego (Bogusław Jerzy hr. Zajączkowski), 2005.
Na razie tyle udało się przepisać z półek.
Asia
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: Herbarze i inne
Wyszukiwanie herbów na podstawie zawartości tarczy.Warto zajrzeć na stronę http://herbyszlachty.pl/herbarz/herby_main.php Pozdrawiam Iwona.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
-
- Podziękowano: 1 raz
Witam
Chciałam poczytać ;Spis Przydomków Szlachty Pomorskiej ale niestety nie mogę .
Może coś żle robię ? Nawet się zalogowałam i nic...
Dlatego jeśli mogę prosić to poproszę o sprawdzenie mojego przodka Wawrzyńca Bastian Brzezińskiego.
Bardzo dziękuję Mariola
Chciałam poczytać ;Spis Przydomków Szlachty Pomorskiej ale niestety nie mogę .
Może coś żle robię ? Nawet się zalogowałam i nic...
Dlatego jeśli mogę prosić to poproszę o sprawdzenie mojego przodka Wawrzyńca Bastian Brzezińskiego.
Bardzo dziękuję Mariola
Mariola Gruszczyńska
-
- Kontakt:
Olu,
na temat sąsiadów czy zawodów w herbarzach nie ma wzmianek. Mogę co najwyżej sprawdzić czy dane nazwisko w nich występuje.
Sprawdzę herbarze i odezwę się niebawem.
Asia
na temat sąsiadów czy zawodów w herbarzach nie ma wzmianek. Mogę co najwyżej sprawdzić czy dane nazwisko w nich występuje.
Sprawdzę herbarze i odezwę się niebawem.
Asia
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
witam
czyja to może być pieczęć ?:
tarcza z dwoma prostokatnymi uchami, pionowo podzielona na dwie częsci, na jednej głowa osła?, na drugiej podkowa grzbietem do góry z krzyżem nad podkową, nad nimi girlanda z końcami wychodzącymi poza tarczę i przechodzącymi przez ucha, nad tarczą korona, nad koroną coś na kształt dwóch zwierzaków (jelenie??), z dołu, częściowo pod tarczą, prostokąt a pod nim girlanda.
Wiem że najlepszym byłoby zdjęcie pieczęci ale nie wiem jak go tutaj zamieścić.
Pozdrawiam
J.Dejna
czyja to może być pieczęć ?:
tarcza z dwoma prostokatnymi uchami, pionowo podzielona na dwie częsci, na jednej głowa osła?, na drugiej podkowa grzbietem do góry z krzyżem nad podkową, nad nimi girlanda z końcami wychodzącymi poza tarczę i przechodzącymi przez ucha, nad tarczą korona, nad koroną coś na kształt dwóch zwierzaków (jelenie??), z dołu, częściowo pod tarczą, prostokąt a pod nim girlanda.
Wiem że najlepszym byłoby zdjęcie pieczęci ale nie wiem jak go tutaj zamieścić.
Pozdrawiam
J.Dejna
-
- Kontakt:
Olu,olka-ze-slupska pisze:Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat Kiersnowskich w województwie nowogródzkim, oraz ich majątkach (Michałów, Gajpole), zawodach, sąsiadach.. Zaczynam te drogę i trochę błądzę.. ratunku...Ola Kiersnowska
tyle udało mi się znaleźć:
Kiersnowski, h. Kierznowski – pierwsza wzmianka w 1500 r.
(T. Gajl)
Mam jeszcze kilku Kiersnowskich znalezionych w spisie osób WOREYD z 1928 roku. I tak:
Kiersnowski Jan Kazimierz, adw., Warszawa, Śniadeckich 9,
Kiersnowski Józef, Dyr. Państw. Zakł. Graficzn., Warszawa, Jerozolimska 30, tel. 148-80,
Kiersnowski Stanisław, Ziemianin, Marja z hr. Sumińskich, Szepietowo, poczta, telegraf i stacja kolejowa na miejscu,
Kiersnowski Władysław, Ziemianin, Daniszew, poczta, telegraf i stacja kolejowa – Smorgonie.
Może Ci się przyda w poszukiwaniach.
Asia
Serdeczności,
Asia
-
- Kontakt:
Romku,RoBo pisze:Asiu,czy byłabyś,tak grzeczna i sprawdziła nazwisko Przybyłowicz.Bardzo Ci dziękuję.
Roman Przybyłowicz
grzeczna to ja zawsze jestem

Przybyłowicz, h. Sulima, 1650 rok (pierwsza wzmianka).
Nie figuruje w Spisie Szlachty wylegitymowanej w Królestwie Polskim w latach 1836-1861.
WOREYD:
Przybyłowicz Wojciech, radca Min. Wyzn. Relig. i Ośw. Publ., Warszawa, Wileńska 13.
O rodzie Sulimów:
SULIMA - ex Almania genus ducens, cuius viri animosi et hinorum cupidi. Inter quos sub nostra etate Zavissius de Garbow, Niger dictus, magna excellentia claruit.
SULIMA - ród wywodzący się z Niemiec, mężowie jego odważni i żądni sławy. Wśród nich ostatnimi czasy błyszczał niezwykłą znamienitością Zawisza z Garbowa, zwany Czarnym.
(Jan Długosz, Insignia)
Serdeczności,
Asia
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 1 raz
Asiu,serdecznie dziękuję za informacje,a że jesteś grzeczna, to nie wątplłem w to ani na
chwilę,tak mi się napisało. :oops:
Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz
chwilę,tak mi się napisało. :oops:
Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz
Roman Przybyłowicz
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Basiu,
Oczywiscie, ze jest mozliwe. To jest nawet prawdopodobne.
Nazwisko "Ziarko" na pierwszy rzut oka, nie jest nazwiskiem szlacheckim.
Ale samo nazwisko nic nie znaczy. W Polsce sa tysiace rodzin o szlacheckich nazwiskach, ktore nic ze szlachta nie maja wspolnego.
Sa tez rodziny o nazwiskach "nieszlacheckich" ktorych czlonkowie dostali szlachectwo za zaslugi.
Szlachectwo pradziadka moglo byc zwiazane z jego stanowiskiem lub pozycja spoleczna, ale niczym nie udowodnione. Mogla byc to sprawa "umowna".
Mam w rodzinie burmistrza miasta (lata 1860), ktory ma wpisane w dokumenty "pochodzenie szlacheckie", a ja wiem, ze ta galez rodziny nie byla szlachta, tylko mieszczanami.
Mam tez w moim drzewie galez starej szlachty polskiej (wylegitymowanej) i absolutnie nie moge znalesc miejsca ich pochodzenia.
Mysle, ze najpierw trzeba znalesc miejsce urodzenia babci. Mozesz szukac przez jej akt urodzenia, slubu, zgonu, albo przez akty dotyczace jej rodzenstwa.
Potwierdzenie szlachectwa Twojego pradziadka nie doprowadzi Cie bezposrednio do gniazda Twojej rodziny.
Jedynie dowiesz sie, ze rodzina byla szlacheckiego pochodzenia...nic wiecej.
Zycze sukcesow
Bozenna Derecka
Oczywiscie, ze jest mozliwe. To jest nawet prawdopodobne.
Nazwisko "Ziarko" na pierwszy rzut oka, nie jest nazwiskiem szlacheckim.
Ale samo nazwisko nic nie znaczy. W Polsce sa tysiace rodzin o szlacheckich nazwiskach, ktore nic ze szlachta nie maja wspolnego.
Sa tez rodziny o nazwiskach "nieszlacheckich" ktorych czlonkowie dostali szlachectwo za zaslugi.
Szlachectwo pradziadka moglo byc zwiazane z jego stanowiskiem lub pozycja spoleczna, ale niczym nie udowodnione. Mogla byc to sprawa "umowna".
Mam w rodzinie burmistrza miasta (lata 1860), ktory ma wpisane w dokumenty "pochodzenie szlacheckie", a ja wiem, ze ta galez rodziny nie byla szlachta, tylko mieszczanami.
Mam tez w moim drzewie galez starej szlachty polskiej (wylegitymowanej) i absolutnie nie moge znalesc miejsca ich pochodzenia.
Mysle, ze najpierw trzeba znalesc miejsce urodzenia babci. Mozesz szukac przez jej akt urodzenia, slubu, zgonu, albo przez akty dotyczace jej rodzenstwa.
Potwierdzenie szlachectwa Twojego pradziadka nie doprowadzi Cie bezposrednio do gniazda Twojej rodziny.
Jedynie dowiesz sie, ze rodzina byla szlacheckiego pochodzenia...nic wiecej.
Zycze sukcesow
Bozenna Derecka
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Basiu,
Przepiekna pamiatka rodzinna po babci.
Jesli myslisz, ze akt urodzenia babci jest trudny do zdobycia, to moze jej akt slubu bedzie dostepny? W tym akcie moze byc miejsce pochodzenia jej rodzicow, albo aneks do slubu z jej aktem urodzenia.
"Porozmawiaj" z naszymi kolegami z "Kresow". Oni znaja ten problem.
Serdecznosci
Bozenna Derecka
Przepiekna pamiatka rodzinna po babci.
Jesli myslisz, ze akt urodzenia babci jest trudny do zdobycia, to moze jej akt slubu bedzie dostepny? W tym akcie moze byc miejsce pochodzenia jej rodzicow, albo aneks do slubu z jej aktem urodzenia.
"Porozmawiaj" z naszymi kolegami z "Kresow". Oni znaja ten problem.
Serdecznosci
Bozenna Derecka
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Kontakt:
Bożenna ma rację.Karolina55 pisze:Witaj Asiu,
Czy jest możliwe, by na świadectwie z 1917 r. (w języku rosyjskim)było o kimś napisane,że był szlachcicem, gdyby ten ktoś nie miał potwierdzonego szlachectwa?
Pozdrawiam. Barbara
Nie jestem takim znawcą tematu, ale szlachta musiała się wykazać, że ma takie, a nie inne pochodzenie, by wykluczyć wszelkie uzurpacje (czy to do tytułu czy do herbu). Samo świadectwo nie jest jeszcze wiarygodnym źródłem. Dla przykładu podam, że zwłaszcza w latach powojennych w nekrologach, biletach wizytowych, korespondencji, artykułach prasowych spotykano tytuły przy nazwiskach nie mających z arystokracją nic wspólnego. Jedni robili to z niewiedzy, inni ze snobizmu a jeszcze inni kurtuazyjnie, z grzeczności.
Można było dopisać sobie (nawet i w dobrej wierze) tytuł, to co dopiero jeden mały herbik

Co do samych nazwisk - to również racja, że te z końcówką na "-ski" nie oznaczały przynależności do szlachty. Dla przykładu mozna wspomnieć o rodach: Świnków, Górków, Kiszków, Tarłów, Paców, Łosiów.
Nazwiska nieszczególnie szlacheckie na pierwszy rzut oka, prawda?

Serdecznie Cię pozdrawiam
Asia
Serdeczności,
Asia
Witam. Jezeli mozna prosze o sprawdzenie nazwiska Korniak. Chcialabym sie dowiedziec cokolwiek. Czy osoby o tym nazwisku mialy swoj herb, skad sie wywodzili? Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam. Aneta.
-
Witaj Asiu,
Czy mógłbym prosić cię o sprawdzenie indeksu pozycji "Herbarz szlachty Prus Królewskiej z XVII wieku (Jan Karol Dachnowski)"? Wiem, że w Prusach Królewskich w XVII wieku na pewno nie brakowało Rynkowskich zaliczających się do drobnej szlachty, informacje o tej rodzinie jednak w herbarzach spotkać można bardzo rzadko. Jeżeli jednak jest to książka dotycząca Prus Królewskich, to daje to jakieś szanse. Będę wdzięczny za sprawdzenie nazwiska Rynkowski i Rinkowski.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Rynkowski
Czy mógłbym prosić cię o sprawdzenie indeksu pozycji "Herbarz szlachty Prus Królewskiej z XVII wieku (Jan Karol Dachnowski)"? Wiem, że w Prusach Królewskich w XVII wieku na pewno nie brakowało Rynkowskich zaliczających się do drobnej szlachty, informacje o tej rodzinie jednak w herbarzach spotkać można bardzo rzadko. Jeżeli jednak jest to książka dotycząca Prus Królewskich, to daje to jakieś szanse. Będę wdzięczny za sprawdzenie nazwiska Rynkowski i Rinkowski.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Rynkowski
Genealogia Rynkowskich...
Mój obszar poszukiwań: Ziemia Dobrzyńska: Lidzbark Welski (Lautenburg), Rynek Lubawski (Rinnek), Boleszyn, Tarczyny, Grodziczno, Mroczno, Zwiniarz, Wielki Łęck, Rybno, Mszano, Rumian, Nowe Miasto Lubawskie, Kiełpiny...
Mój obszar poszukiwań: Ziemia Dobrzyńska: Lidzbark Welski (Lautenburg), Rynek Lubawski (Rinnek), Boleszyn, Tarczyny, Grodziczno, Mroczno, Zwiniarz, Wielki Łęck, Rybno, Mszano, Rumian, Nowe Miasto Lubawskie, Kiełpiny...