Nazwisko które ma taki sam wynik mtDNA jak prababcia jest łemkowskie, sprawdziłam w bazie nazwisk łemkowskich, świetna lista:
http://www.lemko.org/genealogy/krasovskiy/namesUS.html
Tymczyk (Tymczak, Tymczuk). Co ciekawe dzisiaj jest notowane licznie w okolicach Zamościa (mapa nazwisk, wersje w nawiasie, ale wersja podstawowa też niedaleko, Jarosław).
I tak głośno myślę, że może ludzie o rodowodzie łemkowskim znaleźli się w dobrach Ordynacji Zamojskiej już dawniej, za pracą? Zwłaszcza jak byli maziarzami (słynne maziarstwo łemkowskie, np. wieś Łosie).
http://www.beskid-niski.pl/index.php?po ... maziarstwo
Ot swobodne dywagacje nt. jednego wyniku mtDNA. Ja dałam tam nazwisko Maziarz, a obok z takim samym wynikiem jest łemkowskie nazwisko odimienne, a Łemkowie świetnymi maziarzami byli co jest historycznie udowodnione.
Łucja
Ps. Chyba "załapałam", prababcia miała po prostu "rusińskie" korzenie, może bardzo głęboko, a może niegłęboko, nie wiem.
To może oznaczać np. byłą ziemię chełmską. Ten kierunek nie jest pozbawiony sensu, bo "pan" u którego pracowała pod Kraśnikiem przeprowadził się z byłej ziemi chełmskiej (jak miała 18 lat), może po prostu zabrał ze sobą służbę? Jest dużo niewiadomych, ale trop "rusiński" wydaje mi się bardzo możliwy. Nie wiadomo tylko jak głęboko (np. wiara, jakich metryk szukać). Może nie znalazłam do tej pory metryki urodzenia bo w grekokatolickich czy prawosławnych nie szukałam?
Szukając po internecie info o nazwisku Tymczyk (taki sam wynik mtDNA) przeczytałam ciekawą informację, że Łemkowie z Polakami nie wchodzili w związki małżeńskie, nawet jak mieszkali w jednej wsi, tylko każdy w ramach swojej grupy. No a moja brazylijska rodzina ma korzenie łemkowskie, ale z "innej strony", może to też na tej zasadzie, że w ramach swojej grupy narodowej/etnicznej małżeństwa??
Po prawdzie to ja już chcę ją koniecznie znaleźć i w każdą "bajkę" uwierzę

. A ta całkiem sensowną mi się dzisiaj wydaje.
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny