UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bogacki, Glinkowski, Kwapin, Pomietło, Rec

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Bogacki, Glinkowski, Kwapin, Pomietło, Rec

Post autor: Boguslawa_Matusiak » wt maja 27, 2008 10:34 am

Szukam osób noszących takie nazwisko lub informacji jeżeli w drzewach występują wymienione.

Bogacki - Bogacka Katarzyna - Rypin i okolice

Glinkowski - Glinkowski Franciszek - Łódź, Zduńska Wola, Sieradz i okolice

Kwapin - Anna Kwapin - Kraków i okolice

Pomietło - Wojciech Pomietło - Klecz koło Wadowic, Wadowice i okolice

Rec - Katarzyna Rec - Mielec, Strzyżów i okolice
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: Bogacki, Glinkowski, Kwapin, Pomietło, Rec

Post autor: azielik » śr mar 31, 2010 10:09 am

Nie podałas lat o jakie ci chodzi. Pozatym aktualnie na mapie nie ma miejscowości Klecz. Miejscowośc ta to obecnie Klecza Górna i Dolna. W czasach gdy była nazywana Klecz była przez lata wcielona do parafii Jaroszowice (tam bym szukał w księgach) i istotnie są to niemal przedmieścia Wadowic. Wieczorem postaram sie sprawdzić co mam o nazwisku Pomietło.

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Boguslawa_Matusiak
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » czw kwie 08, 2010 10:28 am

Witaj Andrzeju

Miejscowość Klecza (zjadłam "a") nazwisko Pomietło i imię Wojciech - to ojciec soleckich Pomietłów daty trudne do ustalenia. Ostatnia a właściwie pierwsza to 1893 rok urodzenia Władysława - osoby bezpośredniego z naszych przodków - ojciec mojej teściowej. Z jej opowieści wynika, że Wojciech ożenił się z Anną Kwapin.

W historii Kleczy odnalazłam innych Pomietłów - lata 1746 - Pomietło Tomasz potem rok 1776 i Pomietło Franciszek, Pomietło Wojciech i Pomietło Andrzej.

I dalej niestety luka - to przeszło sto lat więc brak trzech czterech pokoleń.

Pewną wskazówką jest wzmianka teściowej o bracie Władysława Pomietło o imieniu najprawdopodobniej Adam.

Pozdrawiam

Bogusia
Bogusława Matusiak

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » czw kwie 08, 2010 10:53 am

Szukałem tego nazwiska w książce Putka dokładnie o tym rejonie lecz nic nie znalazłem, zdawało mi się że temat już sie nie ruszy więc nie pisałem o tym. A można wiedziec jak oni skoczyli (co ich skłoniło) z Kleczy do Solca? przecież to setki km. Mam w rodzinie podobny skok około 1923 roku z okolic Andrychowa do Wielkopolski i dotąd nie wiem czy to była masowa praktyka w powiecie wadowickim, obietnica lepszego życia na osadnictwie, przypadek, czy cos innego.

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Boguslawa_Matusiak
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » wt kwie 13, 2010 9:36 am

Witam

Wersja oficjalna tego przemieszczenia brzmi "za chlebem". Taką jeszcze potwierdziła moja teściowa (ma 83 lata ale pamięć jednak niezła). Jest jeszcze jedna nieoficjalna - ucieczka przed odpowiedzialnością, okazuje się że Władysław Pomietło miał jeszcze jednego syna - brata teściowej. O nim nim jednak, o jego matce brak informacji - jest to temat tabu w rodzinie.

Pojawia się maleńki kolejny trop - brat Władysława Adam i jego syn Konstanty Pomietło.

W księgach Solca Kujawskiego w roku 1931 pojawia się również Józef Pomietło, który jednak jest całkowicie nieznany mojej teściowej. Nazwisko jak nazwisko, przypadek czy też jednak jakaś rodzina? to cały czas zagadka.

Pozdrawiam
BM
Bogusława Matusiak

kaphis
Podziękowano: 2 razy

Post autor: kaphis » ndz sty 22, 2012 11:55 am

Witam

Zainteresowal mnie ten watek ze wzgledu na to , ze od dluzszego czasu przygotowuje sie do przeprowadzenia badan rodzinnych w okolicach Wadowic. Druga sprawa to w wypowiedziach Waszych pojawiaja sie dwie interesujace mnie nazwy Klecza Dolna oraz Strzyżów. Teraz napisze ile ja wiem juz w temacie. Moj prapradziadek Franz Käppeler syn bogatego wlasciciela ziemskiego pojawia sie okolo roku 1890 w miejscowosci Jaszczurowa tam rodzi sie brat mojej prababci Karol. Moja prabacia Joanna rodzi sie 9 lat pozniej w miejscowosci Klecza Dolna. Zona Franza byla Alojza zd. Matuszek corka Ferdynanda i Jozefiny Seibert ktorzy najprawdopodobniej pochodzili ze scislych okolic Wadowic. Moj prapradziadek mial odkupic browar piwny w Kleczy Dolnej . Ze wzgledu na jego niemieckie pochodzenie miejscowa ludnosc nie chetnie kupowala u niego piwo wiec postanowil sprzedac browar i wyruszyl dalej na wschod. Kolejny slad pojawia sie w 1921 roku w Strzyżowie nad Wislokiem. Tam wlasnie moja prababcia poslubia kapelmistrza orkiestry wojskowej i wraz z nim w 1922 roku osiedla sie w Katowicach wraz z Pulkiem Piechoty w ktorym sluzyl moj pradziadek. Prapradziadek umiera w 1927 roku w Katowicach. Jego corka a moja prababcia urodzona w Kleczy Dolnej umiera rok po nim rowniez w Katowicach. Moja praprababcia umiera w Rzeszowie - daty jeszcze nie ustalilem. Moj prapradziadek podczas swojego pobytu w miejscowosci Strzyżów mial uzyskac tytul Honorowego Obywatela. Ich potomkowie zyja dzis w okolicach Rzeszowa , na Gornym Slasku oraz na terenie Niemiec. Wiekszosc informacji pochodzi z opowiadan rodzinnych a daty i nazwy miejscowosci sa poparte odpisami dokumentacji slubow , narodzin i zgonow. Moze moj wpis nie dokonca zwiazany jest z tematem ale nawiazuje do wymienionych miejscowosci oraz przedstawia powod przesiedlenia sie o setki km dalej od miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam
Marek Z.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”