UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
PhpGedView
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: PhpGedView
Witam.
Mam problem z stroną w PhpGedView. Otóż przy otwarciu strony otwiera się plik GEDCOM drugi a nie pierwszy. W ikonie strona główna jest : Rodzina Pilarczyk....(2),Genealogia rodziny Rykała...(1), Rodzina Wojtala (3). Czy jest to możliwe i jak to ustawić aby przy pierwszym otwarciu strony wyświetlał się plik Genealogia rodziny Rykała....(1)
Pozdrawiam Jurek
Mam problem z stroną w PhpGedView. Otóż przy otwarciu strony otwiera się plik GEDCOM drugi a nie pierwszy. W ikonie strona główna jest : Rodzina Pilarczyk....(2),Genealogia rodziny Rykała...(1), Rodzina Wojtala (3). Czy jest to możliwe i jak to ustawić aby przy pierwszym otwarciu strony wyświetlał się plik Genealogia rodziny Rykała....(1)
Pozdrawiam Jurek
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Kontakt:
Dzięki wielkie.wooc pisze:Po prostu usuwasz te moduły z katalogu modules.kasztelan pisze:1. Chciałbym usunąć całkowicie ze strony phpgedview ikonki i odnośniki do galerii, forum i asystenta badań.Zauważyłem, że tu jest to zrobione.
Oto mi chodziło.
Pozdrawiam,
Przemysław Bąk
Zdravím všechny!
Przechodzisz do strony Zarządzaj plikami GEDCOM i pod nagłówkiem jest pole wyboru domyślnego pliku.jurek49 pisze:Witam.
Pozdrawiam Jurek
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 22 razy
- Kontakt:
szukam i szukam i mnie trafia...
otóż dodając od dołu do góry drzewa osobę doszedłem do tych samych osób co w innej gałęzi - identyczni rodzice. Czy ktoś wie jak sobie poradzić z relacją kołową w phpgedview?
Pozdrawiam
Maciej
otóż dodając od dołu do góry drzewa osobę doszedłem do tych samych osób co w innej gałęzi - identyczni rodzice. Czy ktoś wie jak sobie poradzić z relacją kołową w phpgedview?
Pozdrawiam
Maciej
W czym dokładnie masz problem? Zerknij do mnie na stronę na osobę I9. Wśród przodków tej osoby w są te same osoby po stronie ojca co i matki.Scalak pisze:szukam i szukam i mnie trafia...otóż dodając od dołu do góry drzewa osobę doszedłem do tych samych osób co w innej gałęzi - identyczni rodzice. Czy ktoś wie jak sobie poradzić z relacją kołową w phpgedview?
-
- Kontakt:
z relacją kołową... ale dzięki za chęć pomocy! Wyedytowałem rodziny i "przeniosłem" delikwentkę ;)
Ostatnio zmieniony wt cze 08, 2010 11:38 pm przez Scalak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Dziękuję Łukaszu.wooc pisze:Przechodzisz do strony Zarządzaj plikami GEDCOM i pod nagłówkiem jest pole wyboru domyślnego pliku.jurek49 pisze:Witam.
Pozdrawiam Jurek
W międzyczasie ustawił mi to kolega. Zawsze na początku z nowym programem są problemy.
-
- Kontakt:
@Łukasz - oglądnąłem Twoje drzewo a zwłaszcza organizację i mam prośbę czy możesz zdradzić:
1. czy dodajesz źródła we wszystkich 3 miejscach osobno czy da się jakoś hurtem? Widzę, że masz w "Multimediach" przy zdjęciach, w "Źródłach" i przy "Faktach i danych". Jeśli można to jakoś automatyzować to poproszę o zdradzenie tajemnicy.
2. Jak wstawiasz domyślną fotkę "braku fotki" (tę szarą). Gdzieś (gdzie?) ją wgrałeś do multimediów i potem jakoś (jak?) ustawiłeś jako domyślną? Pytam bowiem standardowo jako zdjęcie osoby wchodzi mi pierwsze zdjęcie z "multimediów" a wolałbym własnie takie rozwiązanie jakie masz u siebie.
z góry dzięki za cenne wskazówki
Maciek
1. czy dodajesz źródła we wszystkich 3 miejscach osobno czy da się jakoś hurtem? Widzę, że masz w "Multimediach" przy zdjęciach, w "Źródłach" i przy "Faktach i danych". Jeśli można to jakoś automatyzować to poproszę o zdradzenie tajemnicy.
2. Jak wstawiasz domyślną fotkę "braku fotki" (tę szarą). Gdzieś (gdzie?) ją wgrałeś do multimediów i potem jakoś (jak?) ustawiłeś jako domyślną? Pytam bowiem standardowo jako zdjęcie osoby wchodzi mi pierwsze zdjęcie z "multimediów" a wolałbym własnie takie rozwiązanie jakie masz u siebie.
z góry dzięki za cenne wskazówki
Maciek
Ad.1. Niestety powiązania trzeba ustawić osobno.Scalak pisze:@Łukasz - oglądnąłem Twoje drzewo a zwłaszcza organizację i mam prośbę czy możesz zdradzić:1. czy dodajesz źródła we wszystkich 3 miejscach osobno czy da się jakoś hurtem? Widzę, że masz w "Multimediach" przy zdjęciach, w "Źródłach" i przy "Faktach i danych". Jeśli można to jakoś automatyzować to poproszę o zdradzenie tajemnicy.2. Jak wstawiasz domyślną fotkę "braku fotki" (tę szarą). Gdzieś (gdzie?) ją wgrałeś do multimediów i potem jakoś (jak?) ustawiłeś jako domyślną? Pytam bowiem standardowo jako zdjęcie osoby wchodzi mi pierwsze zdjęcie z "multimediów" a wolałbym własnie takie rozwiązanie jakie masz u siebie.
ad.2. Jeśli nie chcesz aby pierwsze zdjęcie było domyślne dla osoby to dla zdjęcia, które chcesz aby było domyślne należy włączyć opcję Wyróżnione zdjęcie a dla pozostałych wyłączyć. Szare ikonki w przypadku braku wyróżnionego zdjęcia dostępne będą w następnej wersji. Ja mam wersję testową u siebie.
-
- Kontakt:
o widzisz a ja dotychczas zamieniałem ich kolejność w edycji GEDCOM. Swoją drogą chyba najmniej roboty.Jeśli nie chcesz aby pierwsze zdjęcie było domyślne dla osoby to dla zdjęcia, które chcesz aby było domyślne należy włączyć opcję Wyróżnione zdjęcie a dla pozostałych wyłączyć.
skąd można ją pobrać (nie widzę na sourceforge bet)?Szare ikonki w przypadku braku wyróżnionego zdjęcia dostępne będą w następnej wersji. Ja mam wersję testową u siebie.
-- edit --
odpowiem sobie sam: svn -> trunk
-- end edit --
pozdrawiam
Maciej
-
- Kontakt:
Panie Łukaszu,
zauważyłem, że na Pana stronie w dziale multimedia zdjęcia są ładnie posortowane w różnych katalogach. Gdzie mogę definiować takie katalogi w PhpGedView (dodanie "z buta" nic nie daje)?
z góry dziękuję za pomoc
Maciek
zauważyłem, że na Pana stronie w dziale multimedia zdjęcia są ładnie posortowane w różnych katalogach. Gdzie mogę definiować takie katalogi w PhpGedView (dodanie "z buta" nic nie daje)?
z góry dziękuję za pomoc
Maciek
Najpierw trzeba w konfiguracji GEDCOM w sekcji Multimedia ustawić liczbę poziomów podkatalogów dla multimediów większą niż 0. Domyślnie jest 0 czyli wszystkie pliki w jednym katalogu bez możliwości dodawania podkatalogów.Scalak pisze:zauważyłem, że na Pana stronie w dziale multimedia zdjęcia są ładnie posortowane w różnych katalogach. Gdzie mogę definiować takie katalogi w PhpGedView (dodanie "z buta" nic nie daje)?
-
Witaj Łukaszu.
Już pytałem o to na 13 str. ale dziś zobaczyłem to działające na Twej stronie. Chodzi o to, że na głównej stronie programu PhpGedView w ulubionych Gedcom po prawej stronie jest lupa (+) - która działa oraz odnośnik do wykresów , który u mnie nie działa.Czy mógłbyś mi pomóc w ustawieniach aby to działało?
Pozdrawiam Jurek R.
Ponadto w profilu wpisałem moją stronę http://www.rykala.com.pl/ , która jest nie widoczna w postach.
Już pytałem o to na 13 str. ale dziś zobaczyłem to działające na Twej stronie. Chodzi o to, że na głównej stronie programu PhpGedView w ulubionych Gedcom po prawej stronie jest lupa (+) - która działa oraz odnośnik do wykresów , który u mnie nie działa.Czy mógłbyś mi pomóc w ustawieniach aby to działało?
Pozdrawiam Jurek R.
Ponadto w profilu wpisałem moją stronę http://www.rykala.com.pl/ , która jest nie widoczna w postach.
Łukaszu
W wersji testowej którą używasz w diagramach jest "Mapa rodowa" - czy to standardowa część najnowszej wersji PhpGedView
W wersji testowej którą używasz w diagramach jest "Mapa rodowa" - czy to standardowa część najnowszej wersji PhpGedView

Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
-
- Kontakt: