UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
"Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Re: "Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw
Pozycja 1545 to o ile pamiętam Bochnia a 1542 też małopolskie okolice - sprawdzę wieczorem.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Witam, proszę o sprawdzenie dwóch nazwisk: Krukowski i Milowicz, z góry dziękuję Ania Kwasny
Dzięki Krzysztofie
Pozdrawiam, Łukasz
Staniszewski, Kosmendowski
Staniszewski, Kosmendowski
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Ania_K pisze:Witam, proszę o sprawdzenie dwóch nazwisk: Krukowski i Milowicz, z góry dziękuję Ania Kwasny

Aniu; nie ma żadnego z podanych przez Ciebie nazwisk.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Sebastian,
1542 Piotrowski Wojciech, urodził się w Tymbarku a później był urzędnikiem pod Proszowicami w Przęsławicach. 1545 Piotrowski Laurenty mieszczanin z Bochni.
Jak sam widzisz Nowe Miasto Korczyn nie pojawia się.
To już są wszystkie wpisy o Piotrowskich
Majchrowski niestety brak.
Andrzej
1542 Piotrowski Wojciech, urodził się w Tymbarku a później był urzędnikiem pod Proszowicami w Przęsławicach. 1545 Piotrowski Laurenty mieszczanin z Bochni.
Jak sam widzisz Nowe Miasto Korczyn nie pojawia się.
To już są wszystkie wpisy o Piotrowskich
Majchrowski niestety brak.
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Krzysztofie !
Miecznikowska, to moja prababka, nie mam pojęcia jak się do niej zabrać, może coś jest na temat tego nazwiska?
Pozdrawiam Gosia
Miecznikowska, to moja prababka, nie mam pojęcia jak się do niej zabrać, może coś jest na temat tego nazwiska?
Pozdrawiam Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;
-
Gosiu; na temat swej prababki niczego nie znajdziesz w tym wspaniałym dziele Waleriana Nekandy Trepki, gdyż pisał on owo dzieło w pierwszej połowie XVII wieku, a poza tym głównie piętnował plebs za podszywanie się pod szlachetnie urodzonych.gosiaczek51 pisze:Krzysztofie !
Pozdrawiam Gosia
Do prababki musisz dążyć poprzez akta dziadka lub babki, ew. przez rodzeństwo babki lub dziadka, a nie zaczynać od poszukiwania jej ok. 400 lat temu poprzez zapiski nt. nazwiska u Nekandy Trepki.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Dziękuję Krzysiu!
nie spojrzałam wcześniej,że to XVIIw.
W przyszłym tygodniu wybieram się na poszukiwania.
Pozdrawiam serdecznie Gosia
nie spojrzałam wcześniej,że to XVIIw.
W przyszłym tygodniu wybieram się na poszukiwania.
Pozdrawiam serdecznie Gosia

Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
Krzysztofie , czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Wróblewski , Wrębski ewentualnie Wrembski i Legutko. Dodam , że znalazłem już opis , który podałeś wcześniej o Marcinie Wyrwie - alias Legutko . Pozdrawiam
Grzesiek
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Witam,
bardzo proszę o sprawdzenie w wolnej chwili nazwisk: Bielecki, Dmowski, Kisieliński, Ługowski, Niemirka, Skolimowski, Żukowski z ziemi siedleckiej.
Z góry dziękuję za pomoc:)
bardzo proszę o sprawdzenie w wolnej chwili nazwisk: Bielecki, Dmowski, Kisieliński, Ługowski, Niemirka, Skolimowski, Żukowski z ziemi siedleckiej.
Ostatnio zmieniony ndz cze 05, 2011 6:25 pm przez aniemirka, łącznie zmieniany 3 razy.
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Bardzo prosze,Krzysztofie,o sprawdzenie nazwisk: Gołysko,Jurkowski,Kozak,
Laskowski,Żarecki.
Dziekuję,pozdrawiam-Krystyna
Laskowski,Żarecki.
-
suchy pisze:Krzysztofie , czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Wróblewski , Wrębski ewentualnie Wrembski i Legutko. Dodam , że znalazłem już opis , który podałeś wcześniej o Marcinie Wyrwie - alias Legutko . Pozdrawiam

Grzegorzu;
Wróblewski - brak
Wrębski / Wrembski – brak
Legutko – nie ma niczego ponad to co już przeczytałeś.
Krzysztof
-
aniemirka pisze:Witam, bardzo proszę o sprawdzenie w wolnej chwili nazwisk: Bielecki, Dmowski, Kisieliński, Ługowski, Niemirka, Skolimowski, Żukowski z ziemi siedleckiej.

Anno;
Dmowski – brak
Kisieliński – brak
Niemirka – brak
Skolimowski – brak
Żukowski – brak
Krzysztof
-
kra43 pisze:Bardzo prosze,Krzysztofie,o sprawdzenie nazwisk: Gołysko,Jurkowski,Kozak,
Laskowski,Żarecki.

Krystyno;
Gołysko – brak
Jurkowski nazywał się Jakub, chłopa Jurka syn z Luborzyce, wsi biskupiej dwie mili od Krakowa; Kulesą ojca jego zwano, drudzy Jurkiem. Ten syn Jurków służył do psów za psiarczyka u kr. Skarszowskiego, kanonika krakowskiego, w Goszczy wsi od Krakowa dwie mili kilka lat. Potem pojął był circa 1618 ślusarzównę, z Olkusza rodziczkę, co służyła przedtem u Gniewka w Szczodrkowicach u Skały miasteczka trzy mile od Krakowa, a potem u p. Łasińskiej służyła. Po ożenieniu za urzędnika w Batowicach u kanonika był, potem u ks. Dąbskiego w Gołyszynie circa 1633, potem w Goszczy, kanoniczej wsi, za urzędnika i Anno 1639. Za szlachcica udawał się (byli Jurkowscy h. Grzymała, Leliwa, Jastrzębiec), chodził z lisim kołnierzem u ferezyjnej i konie miewał, szabla oprawna. Miał dwu synków: Misiek miał 11 lat Anno 1639, Staś 7 lat. Uczyli się oba już, za szlachtę będą się potężniej zwać. Brat żony tego Jurkowskiego nazwanego ślusarz po wsiach tak robiąc chodził. Siostra jej zaś za kowalem w Krakowie przed Św. Anny furtką. Druga za krawcem kulawym, Niemcem, na Grodzkiej ulicy w Krakowie.
Kozak – brak
Laskowski, co instygatorem był królewskim i Anna 1633. Zadał mu był pan Samuel Zorowski, kasztelan oświęcimski, że chłop, powiedział dowodnie, skąd był rodzic. Zaś Obuch, konfederat chocimski, którego byli insi posłali do króla w poselstwie od żołnierzów, ten, jadąc przez Jadowniki wieś, którą Laskowski od króla miał, napadł na dwór i posiekł kłódki u spiżarń, a kazał brać owsy dla koni i dla siebie bić gęsi i kury, a wołał, że „godniejsza by dać tę wieś mnie zasłużonemu niż chłopskiemu bękartowi temu”, i wskazał do Laskowskiego przez urzędnika i chłopy, aby go napomnieli, by się nie zwał szlachcicem, gdyż chłop jest i bękart, a powiedał, iż wiedział, z której wsi, a jak chłopa zwano, co był jego bęś etc.
Anno 1511 de Laskowski co Sarmata ex oppido Mościsko Russiae, advocati filio, qui legatu fuit ad regem Poloniae a Salambeio, Turcarum caesare; o tym lodocus Ludovicus Decius fol. 78.
Żarecki – brak
Krzysztof