UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jaka to parafia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 8 razy
Re: Jaka to parafia?
Należy przypuszczać , że były okresy w których nie było na stałe księdza w danej parafii (co się często zdarzało) i administrował parafią proboszcz z innej parafii.
Jakkolwiek czytając historie parafii w Andrychowie widać iż powstawała ona i z różnych przyczyn była likwidowana.
Patrz zapis z historii parafii:
1816
Próba reaktywowania w Andrychowie parafii. 16. maja roku miejscowa Gromada czyli lokalny samorząd potwierdziła dawne swoje uposażenia na rzecz miejscowego kościoła. Ono zapewniało tutejszemu samorządowi współudział w prawie patronatu czyli m. in. wpływaniu na wybór kandydata na proboszcza.
Równiez zapisy z poprzednich lat wskazuja , że jest to raz samodzielna parafia , a innym razem filia parafii w Wieprzu.
Równiez miejscowości należace do tej parafii mogły zmieniać swą przynależność.
Najłatwiej to przesledzić przeglądając roczniki wydawane przez każda diecezję w których podawane są spisy parafii , ich proboszczy i sporadycznie wykaz miejscowości do nich należących.
Jakkolwiek czytając historie parafii w Andrychowie widać iż powstawała ona i z różnych przyczyn była likwidowana.
Patrz zapis z historii parafii:
1816
Próba reaktywowania w Andrychowie parafii. 16. maja roku miejscowa Gromada czyli lokalny samorząd potwierdziła dawne swoje uposażenia na rzecz miejscowego kościoła. Ono zapewniało tutejszemu samorządowi współudział w prawie patronatu czyli m. in. wpływaniu na wybór kandydata na proboszcza.
Równiez zapisy z poprzednich lat wskazuja , że jest to raz samodzielna parafia , a innym razem filia parafii w Wieprzu.
Równiez miejscowości należace do tej parafii mogły zmieniać swą przynależność.
Najłatwiej to przesledzić przeglądając roczniki wydawane przez każda diecezję w których podawane są spisy parafii , ich proboszczy i sporadycznie wykaz miejscowości do nich należących.
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
W Archiwum Archidiecezjalnym w Krakowie mają na pewno. W Wielkopolsce noszą nazwę Elenchusy.
Ale uprzedzam , że roczniki z XVII wieku są bardzo ubogie w informacje.
Jeżeli nie znajdziesz tam informacji to maja tam, tzn. w archiwum, również teczki odnośnie każdej parafii z różnymi dokumentami , które można równiez przestudiować.
Ale uprzedzam , że roczniki z XVII wieku są bardzo ubogie w informacje.
Jeżeli nie znajdziesz tam informacji to maja tam, tzn. w archiwum, również teczki odnośnie każdej parafii z różnymi dokumentami , które można równiez przestudiować.
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
Do jakiej parafii w Poznaniu w XIX wieku (konkretnie w 1880) należała ulica Jezuicka?
Tomek
Tomek
-
Witam!
Chodzi chyba o Juseitenstrasse koło Kościoła Farnego. Wg spisu z 1888 roku należała do Kolegiaty św. Marii Magdaleny. Nie ma wyszczególnionej tej ulicy osobno . Jest jedynie podane Stare Miasto w granicach którego ta ulica się znajdowała. Obecnie nazywa się Świętojańska.
Oczywiście przepisałem się.
Chodzi o ul. Świętosławską
Chodzi chyba o Juseitenstrasse koło Kościoła Farnego. Wg spisu z 1888 roku należała do Kolegiaty św. Marii Magdaleny. Nie ma wyszczególnionej tej ulicy osobno . Jest jedynie podane Stare Miasto w granicach którego ta ulica się znajdowała. Obecnie nazywa się Świętojańska.
Oczywiście przepisałem się.

Ostatnio zmieniony śr cze 16, 2010 5:56 pm przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
Witam ponownie, już sam znalazłem odpowiedź. Na stronach WBC znalazłem książkę pt. Nazwy ulic w Poznaniu z planem Wielkiego Poznania, Zygmunt Zaleski, Poznań 1926
Tam jest podane, że ulica Jezuicka znajduje sie na Starym Mieście, od Starego Rynku do ul. Gołębiej, rzadko była zwana Jezuicką, zwykle Świętosławską, dopiero w XIX wieku przyjęła się nazwa ul. Jezuickiej. Stąd było moje pytranie, bo znalazłem nekrolog z Poznania z 1880 gdzie jest właśnie podana ta nazwa. Co do parafii, to myślę że jest to parafia farna, czyli św Marii Magdaleny. Pozdrawiam
Tomek
Tam jest podane, że ulica Jezuicka znajduje sie na Starym Mieście, od Starego Rynku do ul. Gołębiej, rzadko była zwana Jezuicką, zwykle Świętosławską, dopiero w XIX wieku przyjęła się nazwa ul. Jezuickiej. Stąd było moje pytranie, bo znalazłem nekrolog z Poznania z 1880 gdzie jest właśnie podana ta nazwa. Co do parafii, to myślę że jest to parafia farna, czyli św Marii Magdaleny. Pozdrawiam
Tomek
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Jaka to była parafia:
1. Łączewna w ok. 1844 r. (obecnie są 2 Łączewne niedaleko od siebie: w parafii Chodecz i w parafii Przedecz),
2. Krukowo w XIX w., ale przed 1835 r. (na pewno w 1835 r. i później jest w parafii Choceń na terenie powiatu włocławskiego) - czy może Śmiłowice albo Chodecz? Jak wygladały zmiany granic parafii na Kujawach w tym okresie?
1. Łączewna w ok. 1844 r. (obecnie są 2 Łączewne niedaleko od siebie: w parafii Chodecz i w parafii Przedecz),
2. Krukowo w XIX w., ale przed 1835 r. (na pewno w 1835 r. i później jest w parafii Choceń na terenie powiatu włocławskiego) - czy może Śmiłowice albo Chodecz? Jak wygladały zmiany granic parafii na Kujawach w tym okresie?
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
Polecam zapoznać się z historią diecezji kujawsko-kaliskiej powstałęj w 1818 roku i istniejącej do 1925 roku. Jest na stronie Diecezji Włocławskiej
Najwcześniejsze spisy parafii z miejscowościami do nich należącymi znalałem za lata 1872-1874. Są również późniejsze.
I tutaj mogę służyc pomocą
Najwcześniejsze spisy parafii z miejscowościami do nich należącymi znalałem za lata 1872-1874. Są również późniejsze.
I tutaj mogę służyc pomocą

Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 26 razy
Witam
Mam problem z ustaleniem parafii rzymskokatolickiej dla miejscowości Łubianka/Łubianki w Galicji Austryjackiej.Być może jest to Zbaraż.
Z góry dziękuję za pomoc
Piotr Kowalski
Mam problem z ustaleniem parafii rzymskokatolickiej dla miejscowości Łubianka/Łubianki w Galicji Austryjackiej.Być może jest to Zbaraż.
Z góry dziękuję za pomoc
Piotr Kowalski
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Sprawdzales tutaj?
http://www.kami.net.pl/kresy/
http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Tuż pod Zbarażem są Lubianki Wyższe i Lubianki Niższe. Nie wiem czy o te chodzi?
Adam
Adam
-
- Podziękował/a: 7 razy
Do jakiej parafii należało Krajno w pow. kieleckim w XIX wieku?
Obecnie to samodzielna parafia (od końca XX wieku). Najbardziej historycznie należało do parafii Daleszyce. A czy pomiędzy były jakieś zmiany?
Obecnie to samodzielna parafia (od końca XX wieku). Najbardziej historycznie należało do parafii Daleszyce. A czy pomiędzy były jakieś zmiany?
Pozdrawiam
Jarek syn Tadeusza syna Mieczysława syna Ryszarda syna Wincentego syna ... Szostakowskiego
Jarek syn Tadeusza syna Mieczysława syna Ryszarda syna Wincentego syna ... Szostakowskiego
-
Wg. Wykazu z 1888 roku (Brevis Descriptio ks. Korytkowskiego) Otoczna należała do parafii Szemborowo. Starszych wykazów nie znalazłem. Wobec stabilności parafii przez ponad stuletni okres zaborów należy domniemywać, że w latach 40 również.
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
- Podziękował/a: 14 razy
Witam serdecznie! :)
Miałbym prośbę o pomoc w ustaleniu do jakiej parafii należała wieś Żabuże.
(do 1944 Zabuże leżało w powiecie sokalskim w woj. lwowskim, a do 15 lutego 1951 w woj. lubelskim (powiat hrubieszowski)).
w latach 1800-1875??
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Żaklina Król-Majewska
Miałbym prośbę o pomoc w ustaleniu do jakiej parafii należała wieś Żabuże.
(do 1944 Zabuże leżało w powiecie sokalskim w woj. lwowskim, a do 15 lutego 1951 w woj. lubelskim (powiat hrubieszowski)).
w latach 1800-1875??
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Żaklina Król-Majewska
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
W publikacji Tabella Miast Wsi Osad Królestwa Polskiego wyd.1827r są dwie miejscowości Zaburze /taki zapis/ jedna woj. Lubelskie pow. Zamojski par. Mokrelipie, druga woj Podlaskie pow. Łosicki par. Sarnaki.
Krystyna
Krystyna