UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Emigracja do US

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Janusz Mielcarek

Re: Emigracja do US

Post autor: Janusz Mielcarek » pt maja 30, 2008 4:02 pm

Mam gorącą prośbę do znających problematykę polskiej emigracji do USA. Próbuję odtworzyć losy trzech braci Żmudzkich - moich wujów, którzy wyemigrowali do Detroit na początku XX wieku. Dysponuję tylko danymi z jednego manifestu z 1913 roku, dot. Władysława Żmudzkiego. W manifeście podany jest adres Detroit Hudson St 103.
Jaka jest szansa ustalenia do jakiej parafii należała wówczas ulica Hudson w tamtym okresie - czy w ogóle obowiązywała jakaś rejonizacja? Jak wyglądało w praktyce religijne życie emigranta? Gdzie ewentualnie powinienem się zwrócić z tym zapytaniem?
Będę szczerze zobowiązany za wszelkie sugestie. Dotychczasowe próby odnalezienia choćby najmniejszego śladu pobytu "moich" Żmudzkich, spełzły na niczym.
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek

ljgunia
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ljgunia » sob maja 31, 2008 4:26 pm

Panie Januszu proszę podać imiona pozostałych braci i daty urodzin.
Ja znalazłem:

Michał Żmudzki ur. 1882
Jan Żmudzki ur. 1883
Edward Żmudzki ur. 1883

Łukasz

Awatar użytkownika

Janusz Mielcarek

Post autor: Janusz Mielcarek » sob maja 31, 2008 5:41 pm

Łukaszu , dzięki za informacje. Niestety to nie "moi Żmudzcy". Owi trzej bracia to: Teofil Żmudzki ur. 27.02.1886 r. - Teresówka koło Hrubieszowa
Bronisław Żmudzki ur. 28.03.1891 r. - jw
Władysław Żmudzki ur. 14.08.1893 r. - jw
Ozłocę Cię za chociażby jedną trafną informację... :D
Pozdrawiam serdecznie.
Janusz Mielcarek

ljgunia

Post autor: ljgunia » sob maja 31, 2008 7:01 pm

U mnie jest podobna sytuacja, czterech braci wyjechało do US (prapradziadek wrócił do Polski) trochę na ich temat znalazłem, ale o Szymonie Guni nic, jak gdyby nie istniał, żadnych manifestów, censusów, są tylko dwa jego zdjęcia w rodzinie.
Znalazłem manifest o którym pan mówił. Z Władysławem płynął też jego bratanek Stanisław Loczyniec.
Czy miejscowość Chwaliszów (w manifeście Chaliszów) coś panu mówi? W manifeście jest napisane że Władysław mieszkał nie w Teresówce, ale w Chwaliszowie.
Czy tam przed wyjazdem mieszkali wszyscy trzej bracia?

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika

Janusz Mielcarek

Post autor: Janusz Mielcarek » sob maja 31, 2008 9:19 pm

Chwaliszow, to oczywiście Hrubieszów. Ta nazwa ma zresztą kilka odmian, np. Grebieszow, Rubieszow.
Łukaszu, skąd Twoje stwierdzenie, że Łuczyniec /bo tak brzmi jego prawdziwe nazwisko/ jest bratankiem Władysława Żmudzkiego? To dla mnie coś zupełnie nowego :shock:
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek

ljgunia

Post autor: ljgunia » sob maja 31, 2008 9:40 pm

Wróć! Nie bratanek tylko szwagier - mąż siostry Władysława, w manifeście zapisane jest, że Stanisław udaje się do szwagra (brother-in-law) Teofila Żmudzkiego.

Łukasz

jola493
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Emigracja do US

Post autor: jola493 » pn cze 02, 2008 2:32 am

Witam!
Bardzo prosze o pomoc,jestem początkującym genealogiem,pojecia nie mam jak poruszać się po portalach.Pradziadek mój Antoni Bronowicki ur.około 1854 - 1856 w Korcu woj Wołyń,wyjechał do USA przed I wojną światową dwa razy jeszcze odwiedził rodzinę i po tym kontakt sie w urwał.Prawdopodobnie wypłynął z Hamburga a zmarł w 1948r w wieku 92 lata.
Za każdą odowiedż będę bardzo wdzięczna i z góry dziekuję.
Jolanta
Jolanta Bielicka

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: kaskam » pn cze 02, 2008 10:50 am

Witaj

Znalazłam jednego, ale on urodził się później. W manifeście jest adnotacja, że został deportowany.

First Name: Anton
Last Name: Bronowicky
Ethnicity: Russian, Polish
Last Place of Residence: Nenilja, Russia
Date of Arrival: Jul 20, 1913
Age at Arrival: 42y
Marital Status: M
Ship of Travel: Kursk
Port of Departure: Libau
Manifest Line Number: 0017

A to link do wyszukiwarki, który podała kiedyś Marzenka odnośnie poszukiwania pasażerów statków do USA:
http://www.jewishgen.org/databases/eidb ... tarts&LNM=
Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845

jola493
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: jola493 » pn cze 02, 2008 9:56 pm

Witaj Kasiu!
Serdecznie dziekuje za odpowiedż,ale to nie mój pradziadziuś.A z linkami w języku angielskim to dla mnie sprawa nie do pokonania,jestem wiekowa osoba i z angielskim nie mam nic wspólnego,a Wam młodym zazdroszczę.

Gorąco pozdrawiam
Jolanta
Jolanta Bielicka

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » wt cze 03, 2008 11:29 am

Po wpisaniu do wyszukiwarki Ellis Island nazwiska Radko na pierwszej pozycji wyświetlił się mój przodek Andrej Radko z miejscowości Oczysenki :) (Ociesęki) ale wraz znim podróżowała żona Józefa i brat? - ich nie ma w spisie .... Niestety jak mój przodek ja zrusyfikowana zostałam i nie wiem czy jest tam coś jeszcze ????? Proszę zerknijcie i napiszcie !!!
Co to jest : Passenger Record , Ship Manifest , Ship Image ?????
Pozdrawiam i z góry dziękuję .
Jola Czerwiec :)

Awatar użytkownika

m_jaro
Podziękowano: 6 razy

Post autor: m_jaro » wt cze 03, 2008 2:15 pm

Witam,
Już tłumaczę co sie kryje pod tymi nazwami
Ship Manifest jest to lista pasażerów danego statku spisana w Ellis Island
Ship Image to zdjęcie statku, którym płynęła dana osoba
Passanger Record to są dane osoby z danego Manifestu w wersji tekstowej.

Andrzej Radko, o którym wspominasz, w 1910 płynął sam, w manifeście podawana była osoba, która została w kraju i tutaj jest podana żona Józefa. Możliwe, że płynął również w innym terminie, jednak nie znalazłam na Ancestry innego Andrzeja bardzo prawdopodobne że nazwisko zostało przekręcone i dlatego jest problem ze znalezieniem innych list.

W załączeniu lista z 1910 oraz lista z Hamburga z tego samego rejsu.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Marzena Jaroniewska
Marzena Jaroniewska

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » wt cze 03, 2008 10:06 pm

Ślicznie dziękuję !!!
Niestety na 2-gim obrazku nic nie odczytałam ..... czy są tam jeszcze jakieś wiadomości ??? Ja odczytałam że miał 32 lata w dniu wyjazdu no i te Oczysenki i .... nic więcej .
Pozdrawiam !!!!
Jola Czerwiec :)))
[Przypominam o pkt IV.4.k regulaminu]
Ostatnio zmieniony wt cze 03, 2008 10:45 pm przez czj, łącznie zmieniany 2 razy.
Jola Czerwiec :)

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: kaskam » wt cze 03, 2008 10:31 pm

Witaj

Na moje oko:
Jechał do friend (kolega/koleżanka) Katy (Kasia) ??? , Brooklyn NY sam płacił za bilet.
Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845

Awatar użytkownika

janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » czw cze 12, 2008 2:20 am

[Dla Janusza Mielcarek]

Witaj!
W parafii, the Sacred Heart Parish, w Dearborn, Michigan, byla pochowana Mary Zmudzki 8 wrzesnia 2007 roku. A 26 maja 2008 byla msza w intencji zmarlych parafian, wlacznie z Mary, wiec moze jej rodzina jest z tym kosciolem stale zwiazana. Mozna jej nazwisko widziec na stronie 7 ponizszego linku. Tam tez mozna znalesc adres parafii i nawet email do sekretarki parafii, o ile bys chcial napisac.

http://www.parishpdf.com/internet_pdf_f ... arborn.pdf

Nie wiem czy to wlasciwa rodzina Zmudzkich, ale warto sie gdzies przyczepic! Januszu, moze juz tam pisales? Jezeli nie pisales, to mozna poprosic zeby Twoj list dali w rece tej rodziny. Mysle, ze to zrobia. Wedlog SSDI Death Index, Mary Zmudzki urodzila sie 22 marca 1911 roku, wiec mogla byc corka, mowmy, Teofila, ktory wiemy, ze przybyl do USA przed rokiem 1913. A moze zona, jednego z synow Teofila.

Januszu, widzialam Twoje ogloszenia na genforum i rootweb, wiec mysle ze sobie dasz rade z j. angielskim i ze znasz co to jest SSDI Death Index. Pomyslalam, ze moze ci krewni mieli tylko dziewczeta, bo naprawde jest malo Zmudzkich w Stanach poza tymi, ktorzy chyba niedawno przybyli. Sadze to po imionach. Czy jest mozliwosc, ze oni pojechali z powrotem do Polski? A moze troche skrocili nazwisko, bo jest tez kilka osob o nazwisku ZMUD. W Stanach bylo duzo uprzedzenia co do Polakow, duzo pracodawcow nie chcialo angazowac ludzi z czysto polskimi nazwiskami. To jest jedna z przyczyn czemu ludzie zmieniali nazwiska, szczegolnie w latach 1920ch, o ile sie nie myle.

Nie wiem co to przyniesie, ale spytalismy sie o parafie w Detroit gdzie Hudson ulica przynalezala. Takze zobaczymy jak bys mogl sie starac o negrologi tych trzech Zmudzkich, ktorzy zmarli w Michigan (z SSDI death Index). A moze juz wiesz, ze oni nie sa Twoja rodzina? Czy moze juz pisales do Zmudzkich, znajdujac nazwiska w whitepages.com? Dam znac jak sie cos dowiem. Zycze powodzenia w poszukiwaniach!
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

Awatar użytkownika

janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » czw cze 12, 2008 6:34 pm

Witaj Januszu!

Nie wiem czy widziales odpowiedz na Twoja wiadomosc na genforum (#38287), Alex napisal, ze jego dziadek to Zhmutskiy Maryan Teofilovich co znaczy, jak on dalej pisze, ze jego pradziadek to Teofil. To imie Maryan chyba dowodzi o polskosci tej rodziny bo chyba Rosjanie nie uzywali imienia Marian czy Marjan. Alex podal ta wiadomosc 17 stycznia 2007 roku jak byl w Kanadzie, dziadzio mieszka na Ukrainie.
http://genforum.com/poland/messages/38287.html

Ten link napewno znasz:
http://ssdi.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/ssdi.cgi
W tym linku znalazlam 3 Zmudzkich ktorzy zmarli w Michigan (Mary Zmudzki, Teresa Zmudzki, Edward Zmudzki). Moze w ponizszych bibliotekach by mozna dotrzec do ich nekrologow.

O ile bys chcial prosic o nekrolog z Dearborn, Michigan, to mozna wyslac list poczta opisujac dokladnie ktory nekrolog potrzeba i zalaczajac zaadresowana i posteplowana koperte. Tyle przeczytalam na ich stronie. Chetnie w prezencie Ci wysle amerykanskie znaczki. Adres:
Adult Services
Henry Ford Centennial Library
16301 Michigan Ave.
Dearborn, MI 48126
http://www.dearbornlibrary.org

O ile bys chcial pisac o nekrologi do Hamtramck, Michigan, to bedzie trzeba popytac o ich podejscie do nekrologow bo nic nie widzialam na ich stronie internetowej. Ale tam sa zalaczone mailowe adresy do kilku pracownikow biblioteki, nawet kilka polskich nazwisk, wiec napewno ktos by odpowiedzial. Strona biblioteki:
http://hamtramck.lib.mi.us/about.html
Pozdrawiam serdecznie,
Jana Tusk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”