UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dawne Imiona
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Re: Dawne Imiona
Kinga to nie tylko wegierskie zdrobnienie imienia Kunegunda, ale samodzielne imie staro-wegierskie, dosyc popularne w tym kraju.hubertp pisze:Raczej Kunegunda, bo Kinga to pochodzące z Węgier zdrobnienie tego imienia.
Wegrom imie Kinga kojarzy sie z Polska http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_Kinga
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
-
- Podziękował/a: 27 razy
- Podziękowano: 20 razy
Olu - ja to czytam: Anniela, poprostu Aniela przez 2 "n".
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 10 razy
Też na początku tak pomyślałam - Anniela,ale oznaczyłam to sobie jako wersję niepewną.
Jeśli spojrzeć na sposób łączenia liter,to ja raczej skłaniałabym się ku wersji,że jest to imię Amriela a nie Anniela.
Ale pewności nie mam...
Jeśli spojrzeć na sposób łączenia liter,to ja raczej skłaniałabym się ku wersji,że jest to imię Amriela a nie Anniela.
Ale pewności nie mam...
Pozdrawiam,
Ola
Ola
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 19 razy
Olu, litera r jest wyraźnie zapisana w innych wyrazach - nie wątpliwości, że chodzi o Anielę 

Pozdrawiam serdecznie, Basia Cywińska
-
- Podziękowano: 1 raz
Czy ktoś spotkał się z takim imieniem jak Uscian (Ustyan), bardzo mi zależy na rozszyfrowaniu czy jest to imię/przezwa i czy jest odmiejscowe od Uścianki/Zaścianki.
Bardzo mi zależy na pomocy pasjonata językoznawcy. Pochodzenie od imienia Justyn sobie darowałem.
Bardzo mi zależy na pomocy pasjonata językoznawcy. Pochodzenie od imienia Justyn sobie darowałem.
Marcin
Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń
Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Ja z kolei "spotkałem" w akcie urodzenia imiona : Jan od Krzyża Stanisław Kostka
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Kontakt:
Czy ktoś z Was spotkał się z imieniem męskim Marcianus? Czy jest to odpowiednik naszego Marcina, czy też zupełnie inne imię? Dodam, że w tej samej parafii występuje imię Martinus=Marcin.
pozdrawiam
Magda Koffnyt
Magda Koffnyt
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 26 razy
Moim zdaniem to odpowiednik imienia Marcjan. Przykładem niech będzie cesarz bizantyjski Flavius Marcianus, tłumaczony jako cesarz Marcjan (por. Wikipedia).kufferka pisze:Czy ktoś z Was spotkał się z imieniem męskim Marcianus? Czy jest to odpowiednik naszego Marcina, czy też zupełnie inne imię?
Pozdrawiam,
Jan Paweł Gosiewski / Poznań
Jan Paweł Gosiewski / Poznań
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Kontakt:
Chyba pasuje 
Dziękuję za podpowiedź, a jeśli ktoś jeszcze będzie miał jakieś pomysły czekam

Dziękuję za podpowiedź, a jeśli ktoś jeszcze będzie miał jakieś pomysły czekam

pozdrawiam