UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Miesiąc jęz. polski

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rozek19
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Miesiąc jęz. polski

Post autor: rozek19 » ndz sie 01, 2010 6:20 pm

Witam,

(1)
Trafiłem na pismo wcześniejszego księdza i mam problemy z odczytaniem nazwy miesiąca w następującej metryce urodzenia (ASC Praszka 52/1824) mojej praprapra(3)babci Katarzyny Krzemińskiej:
Roku tysiąc ośmset dwudziestego czwartego dnia piętnastego grudnia? o godzinie czwartej popołudniu przed nami gospodarzem praskim urzędnikiem stanu cywilnego gminy Praszka w powiecie wieluńskim województwie kaliskim stawił się Kazimierz Krzemiński lat czterdzieści pięć liczący w Strojcu zamieszkały i okazał nam dziecię płci żeńskiej, które urodziło się w domu iego w dniu dwunastym bm. o godzinie iedenastey w wieczór, oświadczając iż jest spłodzone z niego i żony iego Jadwigi Słabianki lat trzydzieści liczącej i życzeniem iego jest nadać mu imię Katarzyna. Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu nam dziedzięcia w przytomności Stanisława Marjańskiego lat czterdzieści liczącego i Andrzeja Sasa lat ośmdziesiąt liczącego w Strojcu zamieszkałych, akt niniejszy stawającym przeczytany został i podpisany przez nas, gdyż stawaiący pisać nie umieią. Ksiądz Albin Sławiński Gosp. Urzędnik Cyw.
Przy okazji:

(2)
Czy drugie podkreślenie to słowo „gospodarzem”? Pasowałoby mi raczej „proboszczem”, ale w podpisie jest chyba „gos. p.” (gospodarz praski).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
MR
Ostatnio zmieniony ndz sie 01, 2010 6:36 pm przez rozek19, łącznie zmieniany 2 razy.
Maciej Róg „Rożek” (Rozek19)
genealogia.mrog.org / blog.mrog.org
Szukam rodziny w miejscowościach: Dymki, Huta Komorowska, Krzątka, Niedzielsko, Nowa Dęba, Ożarów, Popowice, Strojec, Wieluń, jak również z dawnego obszaru parafii: Majdan Królewski oraz Praszka

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Re: Miesiąc jęz. polski

Post autor: elza » ndz sie 01, 2010 6:28 pm

Miesiąc to kwiecień, a ten drugi wyraz to " komendarz " praski. Komendarz to stanowisko kościelne - tymczasowy zarządca.

pozdrowienia Ela
Ostatnio zmieniony ndz sie 01, 2010 6:30 pm przez elza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

PiotrGerasch
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 23 razy
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch » ndz sie 01, 2010 6:30 pm

... dokładnie: kwiecień, komendarz

pozdrawiam
Piotr Gerasch

marysia13
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: marysia13 » ndz sie 01, 2010 6:34 pm

Witam
Mnie się wydaje,że tam jest zapisany miesiąc kwiecień
Pozdrawiam Marianna.
ps. nie zauważyłam wcześniejszych wpisów.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rozek19
Kontakt:

Post autor: rozek19 » ndz sie 01, 2010 6:38 pm

Szukając w międzyczasie w książce Gosi Nowaczyk czegoś o datach, nie sądziłem, że dostanę tak szybko i tak wiele odpowiedzi. Dziękuję!! Rzeczywiście, kwiecień. Wygląd pierwszej litery mnie zmylił (bardziej mi to przypomina G).

To mam jeszcze takie pytania:

(3)
Jak rozumiem w okresie 1807-1825 w Kongresówce parafialne duplikaty do celów świeckich nie informują o chrzcie?

(4)
Praszka w 1824 r. była pod zaborem rosyjskim, w duplikacie jest tylko jedna data. Jak rozumiem — juliańska?

Dzięki :)
Szukam rodziny w miejscowościach: Dymki, Huta Komorowska, Krzątka, Niedzielsko, Nowa Dęba, Ożarów, Popowice, Strojec, Wieluń, jak również z dawnego obszaru parafii: Majdan Królewski oraz Praszka

Awatar użytkownika

Młynarka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 30 razy
Kontakt:

Post autor: Młynarka » pn sie 02, 2010 9:17 pm

Witaj,
rozek19 pisze:Jak rozumiem w okresie 1807-1825 w Kongresówce parafialne duplikaty do celów świeckich nie informują o chrzcie?
W roku 1824 w Królestwie Polskim obowiązywał jeszcze ciągle Kodeks Napoleona, „zastąpiony” w 1826 roku Kodeksem Cywilnym Królestwa Polskiego. Poczytaj np. tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kodeks_cyw ... _Polskiego
Kodeks Napoleona nie przewidywał podawania w aktach sc daty chrztu, był to kodeks całkowicie świecki:
„(…) W akcie urodzenia, wymieniony będzie dzień, godzina, mieysce urodzenia, płeć dziecięcia, imiona mu nadane; i imiona, nazwiska, stan, mieysce zamieszkania rodziców iego i świadków. (…)”
Zmienił to Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego.
rozek19 pisze:Praszka w 1824 r. była pod zaborem rosyjskim, w duplikacie jest tylko jedna data. Jak rozumiem — juliańska?
W 1824 r. w aktach stanu cywilnego KP stosowano daty kalendarza gregoriańskiego (czyli obecnie obowiązującego).
Z okresem wprowadzenia podwójnego datowania w formacie: juliański stary styl (gregoriański nowy styl) bywało różnie. W opracowaniach spotkać można ujednoliconą datę: rok 1868. Jednak praktyka w poszczególnych parafiach pokazywała co innego. Roboczo można chyba przyjąć, że podwójne datowanie zaczęto stosować od lat 70-tych XIX w. Było o tym w poniższym wątku:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ski#p60558

Dla dociekliwych:
1. treść Kodeksu Napoleona (wyd. 1813)
2. treść Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego (wyd. 1877 r.)
Pozdrawiam
Lila Molenda

http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu
Fornalik-Stęszew,okol. Chełmży
Jezierski,Osses-Szreniawa,Modrze,Poznań

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rozek19
Kontakt:

Post autor: rozek19 » wt sie 17, 2010 6:48 pm

Muszę przyznać, że w mojej parafii (Praszka) podwójne datowanie niekonsekwentnie zdarzało się w duplikatach już w latach 1840-tych (zakładam, że powstawały na bieżąco). Ale później zniknęło, by pojawiać się znów tylko trochę bardziej konsekwentnie od wczesnych lat 1860-tych.

Ale dziękuję za uspokojenie, że jedna data co do zasady musiała być gregoriańska. Bowiem brak konsekwencji księży (powrót do jednej daty po okresie dwóch dat) wywoływał moje wątpliwości, czy aby na pewno jedyna data jest nadal gregoriańska.

DZIĘKUJĘ raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie,
MR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”