(1)
Trafiłem na pismo wcześniejszego księdza i mam problemy z odczytaniem nazwy miesiąca w następującej metryce urodzenia (ASC Praszka 52/1824) mojej praprapra(3)babci Katarzyny Krzemińskiej:
Przy okazji:Roku tysiąc ośmset dwudziestego czwartego dnia piętnastego grudnia? o godzinie czwartej popołudniu przed nami gospodarzem praskim urzędnikiem stanu cywilnego gminy Praszka w powiecie wieluńskim województwie kaliskim stawił się Kazimierz Krzemiński lat czterdzieści pięć liczący w Strojcu zamieszkały i okazał nam dziecię płci żeńskiej, które urodziło się w domu iego w dniu dwunastym bm. o godzinie iedenastey w wieczór, oświadczając iż jest spłodzone z niego i żony iego Jadwigi Słabianki lat trzydzieści liczącej i życzeniem iego jest nadać mu imię Katarzyna. Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu nam dziedzięcia w przytomności Stanisława Marjańskiego lat czterdzieści liczącego i Andrzeja Sasa lat ośmdziesiąt liczącego w Strojcu zamieszkałych, akt niniejszy stawającym przeczytany został i podpisany przez nas, gdyż stawaiący pisać nie umieią. Ksiądz Albin Sławiński Gosp. Urzędnik Cyw.
(2)
Czy drugie podkreślenie to słowo „gospodarzem”? Pasowałoby mi raczej „proboszczem”, ale w podpisie jest chyba „gos. p.” (gospodarz praski).
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
MR