UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Spis ur. zaślub. zmarłych Parafii Radomsko, 1808-1850
Moderator: Moderatorzy
Re: Spis ur. zaślub. zmarłych Parafii Radomsko, 1808-1850
Witam .
Proszę o sprawdzenie nazwiska Poteralski.
Zdaję sobie sprawę ,że to zagłębie Poteralskich,
ale chodzi mi o tego jednego tzn. Ignacy Poteralski
W aktach chtrzu jego córek,a jest to 1878 i 1880 r.
Ignacy ma okolo 50 lat. Interesują mnie również
małżeństwa z tego okresu. Żoną Ignacego była Joanna zd. Mikulska.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Beata
Proszę o sprawdzenie nazwiska Poteralski.
Zdaję sobie sprawę ,że to zagłębie Poteralskich,
ale chodzi mi o tego jednego tzn. Ignacy Poteralski
W aktach chtrzu jego córek,a jest to 1878 i 1880 r.
Ignacy ma okolo 50 lat. Interesują mnie również
małżeństwa z tego okresu. Żoną Ignacego była Joanna zd. Mikulska.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Beata
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Nie wiem kogo tak naprawdę Beatko pytasz ale podpowiem Ci, że w genetece na "genealodzy.pl " są indeksy urodzonych i zaślubionych w parafii Radomsko opracowane przez Włodzimierza Stefani.
Urodzonych Poteralskich jest 67 a zaślubionych 22.
Twój Ignacy urodził się w 1881 roku akt 233.
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?
Alicja
Urodzonych Poteralskich jest 67 a zaślubionych 22.
Twój Ignacy urodził się w 1881 roku akt 233.
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?
Alicja
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Pani Alicjo, a czy moglaby pani sprawdzić w indeksie występowanie nazwiska Strycharz, Strychalski, Strychacki lub Strychalski? Byłabym ogromnie wdzięczna.
Ja natomiast moge posłużyc indeksem ASC Parafii Przedbórz, woj. łódzkie za lata 1810-1816.
Pozdrawiam
Krystyna
Ja natomiast moge posłużyc indeksem ASC Parafii Przedbórz, woj. łódzkie za lata 1810-1816.
Pozdrawiam
Krystyna
-
Witam.
Niestety w Radomsku w żadnej z tych postaci nazwisko nie występuje. Występuje natomiast w parafii sąsiadującej z Przedborzem a mianowicie w Chełmie.
1850 rok akt 20. ślub - Jan Strychalski + Jadwiga Malikowska
1864 rok akt 20. ślub- Wincenty Strychalski + Petronela Merdalska
oraz w parafii Koprzywnica (świętokrzyskie):
1882 rok Józef Strychacki + Marianna Wiśniewska
Ja natomiast mogę sprawdzić czy nazwisko to występuje na radomszczańskich cmentarzach.
Parafia Przedbórz mnie interesuje z uwagi na fakt, iż moi przodkowie o nazwisku Bartnik zamieszkiwali przez blisko 100 lat ( 1840 - do około 1940) właśnie pod Przedborzem we wsi Wierzbowiec a wcześniej też okoliczne wsie Zagórze, Goszczowę.
Proszę zatem o sprawdzenie czy w latach tych pojawia się nazwisko Bartnik, Kuder lub Kuderski.
Pozdrawiam Alicja
Niestety w Radomsku w żadnej z tych postaci nazwisko nie występuje. Występuje natomiast w parafii sąsiadującej z Przedborzem a mianowicie w Chełmie.
1850 rok akt 20. ślub - Jan Strychalski + Jadwiga Malikowska
1864 rok akt 20. ślub- Wincenty Strychalski + Petronela Merdalska
oraz w parafii Koprzywnica (świętokrzyskie):
1882 rok Józef Strychacki + Marianna Wiśniewska
Ja natomiast mogę sprawdzić czy nazwisko to występuje na radomszczańskich cmentarzach.
Parafia Przedbórz mnie interesuje z uwagi na fakt, iż moi przodkowie o nazwisku Bartnik zamieszkiwali przez blisko 100 lat ( 1840 - do około 1940) właśnie pod Przedborzem we wsi Wierzbowiec a wcześniej też okoliczne wsie Zagórze, Goszczowę.
Proszę zatem o sprawdzenie czy w latach tych pojawia się nazwisko Bartnik, Kuder lub Kuderski.
Pozdrawiam Alicja
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 27 razy
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Mastalerz, Masztalerz
Pozdrawiam
Henryk
Proszę o sprawdzenie nazwiska Mastalerz, Masztalerz
Pozdrawiam
Henryk
Henryk W. Mastalerz
-
Henryku ja nie posiadam żadnych indeksów wymienionych w tytule tego wątku. Osoba, która założyła ten temat i deklarowała pomoc chyba dawno zniknęła z forum. Ja natomiast jako, że mieszkam w Radomsku mam trochę lokalnej literatury i niekiedy mogę pomóc.
Oczywiście jeżeli chodzi o zdjęcia z radomszczańskich cmentarzy to zawsze służę pomocą.
Wcześniej udzieliłam odpowiedzi bo pewnie pani Krystyna nie korzystała jeszcze z wyszukiwarki na "genealodzy.pl"
Na wszelki wypadek wynotuję i Tobie choć pewnie te informacje już posiadasz.
1856 rok akt 59 Augustyn Dworakowski + Marianna Mastalerz (Radomsko)
1854 rok akt 11 Marceli Mastalerz + Marianna Zajączkowska Chełmo)
1900 rok akt 708 ur. Marianna Mastalerz (Radomsko)
1904 rok akt 271 ur. Stanisław Mastalerz(Radomsko)
1906 rok akt 775 ur. Stefan Masztalerz (Radomsko)
Pozdrawiam Alicja
Oczywiście jeżeli chodzi o zdjęcia z radomszczańskich cmentarzy to zawsze służę pomocą.
Wcześniej udzieliłam odpowiedzi bo pewnie pani Krystyna nie korzystała jeszcze z wyszukiwarki na "genealodzy.pl"
Na wszelki wypadek wynotuję i Tobie choć pewnie te informacje już posiadasz.
1856 rok akt 59 Augustyn Dworakowski + Marianna Mastalerz (Radomsko)
1854 rok akt 11 Marceli Mastalerz + Marianna Zajączkowska Chełmo)
1900 rok akt 708 ur. Marianna Mastalerz (Radomsko)
1904 rok akt 271 ur. Stanisław Mastalerz(Radomsko)
1906 rok akt 775 ur. Stefan Masztalerz (Radomsko)
Pozdrawiam Alicja
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Radomsko lata 1735-1816
Krystyna;
16.01.1800 r. Radomsko, urodził się Paweł, matka Gertruda Strycharzanka, ojciec nieznany
Henryk;
23.02.1778 r Rożny, ślub Lab. Błażej vulgo Masztalerz i Helena Pileczczanka, rodziców nie podano
Krystyna;
16.01.1800 r. Radomsko, urodził się Paweł, matka Gertruda Strycharzanka, ojciec nieznany
Henryk;
23.02.1778 r Rożny, ślub Lab. Błażej vulgo Masztalerz i Helena Pileczczanka, rodziców nie podano
Rysiek
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Dla Alicji:
W indeksie akt USC Przedborza figuruje:
akt urodzenia nr 123/1811 Tekla Bartnik, c.Stanisława i Agnieszki Rybak, ur. 11.09.1811 we wsi Rączki
akt urodzenia nr 4/1815 Paweł Bartnik, s. Stanisława i Agnieszki, ur.10.01.1815 w Rączkach
akt małżeństwa nr 25/1815 Antoni Bartnik vel Długosz, s.Szymona i Marianny z Agnieszką Ujmówną, c. Błażeja i Gertrudy Sokołówny - ślub 26.11.1815, oboje zamieszkali we wsi Rączki
Pozdrawiam
Krystyna
W indeksie akt USC Przedborza figuruje:
akt urodzenia nr 123/1811 Tekla Bartnik, c.Stanisława i Agnieszki Rybak, ur. 11.09.1811 we wsi Rączki
akt urodzenia nr 4/1815 Paweł Bartnik, s. Stanisława i Agnieszki, ur.10.01.1815 w Rączkach
akt małżeństwa nr 25/1815 Antoni Bartnik vel Długosz, s.Szymona i Marianny z Agnieszką Ujmówną, c. Błażeja i Gertrudy Sokołówny - ślub 26.11.1815, oboje zamieszkali we wsi Rączki
Pozdrawiam
Krystyna
-
Alicjo
serdecznie dziękuję
Henryk
serdecznie dziękuję
Henryk
Henryk W. Mastalerz
-
Witam!
Czy mógłbym prosić o odszukanie danych nastepujących aktów małżeństwa:
Wincenty Szczygłowski + Gertruda Dziadkiewicz (prawdopodobnie rok 1816 lub wcześniej)
Adam Marczyk + Apolonia Berek (Prawdopodobnie rok 1820 lub wcześniej)
Pozdrawiam,
Michał
Czy mógłbym prosić o odszukanie danych nastepujących aktów małżeństwa:
Wincenty Szczygłowski + Gertruda Dziadkiewicz (prawdopodobnie rok 1816 lub wcześniej)
Adam Marczyk + Apolonia Berek (Prawdopodobnie rok 1820 lub wcześniej)
Pozdrawiam,
Michał
-
Michał
Folwarki Miejskie nr aktu 78, data 17.02.1814
Wincenty Szczygłowski, lat 26 i 7 mcy, przy rodzicach zamieszkały, ojciec Hilary, matka Franciszka? ze Starostków, zamieszkali we Folwarkach Miejskich
Gertruda Dziadkiewiczówna, lat skończonych 16, przy rodz. zamieszkała, ojciec Roch, matka Teresa Pierzak,
zam. Folwarki Miejskie
Świadkowie; Andrzej Kałuziński, Ignacy Rapczyński, Michał Piotrowski, Stanisław Kurasiewicz
Radomsko nr aktu 44, data 19.02.1810
Adam Marczyk, majster rzeźniczy, lat 32, urodzony w Radomsku, ojciec Wojciech majster rzeźniczy, matka Helena z Dziadkiewiczów, zamieszkali w Radomsku
Apolonia Borkowna, lat 23, córka Urbana Borka i Anny z Pietrzaków, zamieszkałych w Folwarkach Miejskich
Świadkowie; Piotr Marczyk majster rzeźniczy stryj młodego, lat 50, Kacper Teresiński, Jan Kosowski, Szymon Urbanek
Wyraźnie pisze Borkowna, Borka
Akta sporządził Maciej Szymański urzędnik USC
Folwarki Miejskie nr aktu 78, data 17.02.1814
Wincenty Szczygłowski, lat 26 i 7 mcy, przy rodzicach zamieszkały, ojciec Hilary, matka Franciszka? ze Starostków, zamieszkali we Folwarkach Miejskich
Gertruda Dziadkiewiczówna, lat skończonych 16, przy rodz. zamieszkała, ojciec Roch, matka Teresa Pierzak,
zam. Folwarki Miejskie
Świadkowie; Andrzej Kałuziński, Ignacy Rapczyński, Michał Piotrowski, Stanisław Kurasiewicz
Radomsko nr aktu 44, data 19.02.1810
Adam Marczyk, majster rzeźniczy, lat 32, urodzony w Radomsku, ojciec Wojciech majster rzeźniczy, matka Helena z Dziadkiewiczów, zamieszkali w Radomsku
Apolonia Borkowna, lat 23, córka Urbana Borka i Anny z Pietrzaków, zamieszkałych w Folwarkach Miejskich
Świadkowie; Piotr Marczyk majster rzeźniczy stryj młodego, lat 50, Kacper Teresiński, Jan Kosowski, Szymon Urbanek
Wyraźnie pisze Borkowna, Borka
Akta sporządził Maciej Szymański urzędnik USC
Rysiek
Witam,
Jeśli można, to bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Majewski i Kaczmarczyk (Kaczmarek) . Szukam konkretnie ślubu Pawła Majewskiego z Julianną Kaczmarczyk i aktu urodzenia Julianny. Niestety nie znam dat tych wydarzeń, w/w ślub mógł mieć miejsce w latach 1820 do 50-53.
Pozdrawiam Darek
Jeśli można, to bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Majewski i Kaczmarczyk (Kaczmarek) . Szukam konkretnie ślubu Pawła Majewskiego z Julianną Kaczmarczyk i aktu urodzenia Julianny. Niestety nie znam dat tych wydarzeń, w/w ślub mógł mieć miejsce w latach 1820 do 50-53.
Pozdrawiam Darek
Ryśku,
Wielkie, wielkie dzięki.
Dostarczyłeś mi dane praprapraprapradziadków mojej żony.
Czy mógłbyś jeszcze sprawdzić następujący akt małżeństwa:
Walenty Klekowski + Rozalia Bilicz lub Bilic (ślub w roku 1832 lub wcześniej).
Pozdrawiam,
Michał
Wielkie, wielkie dzięki.
Dostarczyłeś mi dane praprapraprapradziadków mojej żony.
Czy mógłbyś jeszcze sprawdzić następujący akt małżeństwa:
Walenty Klekowski + Rozalia Bilicz lub Bilic (ślub w roku 1832 lub wcześniej).
Pozdrawiam,
Michał
-
Michał
Brylisko i Folwarki nr aktu 33, data 20.02.1819 r
-Walenty Klekowski ur. i zamieszkały Brylisko, rodzice; Benedykt i zmarła już Marianna Starostecka, lat 31 ur.14.02.1788 r
-Rozalia Biliczówna, lat 19 i pół, zam.Folwarki Miejskie, rodzice; Dominik Bilicz i Barbara Borowiecka
Darek
W latach 1808-53 nie znalazłem pary małżeńskiej jakiej szukasz
Ale; rok 1826 Strzałków, ślub
-Paweł Majewski, wdowiec, ur. Rozprza, zam. Strzałków, lat 35, rodzice Wojciech i Marianna Dzbankowska już nie żyją
-Marianna Makowska, panna, 25 lat, rodzice; Kazimierz i Barbara Więcek już nie żyją
Może Paweł pierwszy ślub brał w Rozprzy?
W 1815 roku (Strzałków) Paweł Majewski, lat 24 ma syna Błażeja z wdową Brygidą z Wolskich Wieczorkową lat 35. Nie pisze aby byli małżeństwem
Rok 1798 urodziła się Julianna Kaczmarczyk, rodzice; Leonard i Cecylia (nie podano nazwiska matki)
Rok 1803 urodziła się Julianna Karczmarczyk, rodzice; Franciszek i Justyna (nie podano nazwiska matki)
wyraźnie pisze Karczmarczyk
Brylisko i Folwarki nr aktu 33, data 20.02.1819 r
-Walenty Klekowski ur. i zamieszkały Brylisko, rodzice; Benedykt i zmarła już Marianna Starostecka, lat 31 ur.14.02.1788 r
-Rozalia Biliczówna, lat 19 i pół, zam.Folwarki Miejskie, rodzice; Dominik Bilicz i Barbara Borowiecka
Darek
W latach 1808-53 nie znalazłem pary małżeńskiej jakiej szukasz
Ale; rok 1826 Strzałków, ślub
-Paweł Majewski, wdowiec, ur. Rozprza, zam. Strzałków, lat 35, rodzice Wojciech i Marianna Dzbankowska już nie żyją
-Marianna Makowska, panna, 25 lat, rodzice; Kazimierz i Barbara Więcek już nie żyją
Może Paweł pierwszy ślub brał w Rozprzy?
W 1815 roku (Strzałków) Paweł Majewski, lat 24 ma syna Błażeja z wdową Brygidą z Wolskich Wieczorkową lat 35. Nie pisze aby byli małżeństwem
Rok 1798 urodziła się Julianna Kaczmarczyk, rodzice; Leonard i Cecylia (nie podano nazwiska matki)
Rok 1803 urodziła się Julianna Karczmarczyk, rodzice; Franciszek i Justyna (nie podano nazwiska matki)
wyraźnie pisze Karczmarczyk
Rysiek