UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wykaz osadników wojskowych i cywilnych na Kresach Wschodnich
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 57
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Re: Osadnicy wojskowi i cywilni kresów Wschodnich.
Po raz kolejny muszę przeprosić za "gościa", ale znowu mnie wylogowało :evil:
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Tadziu,
Poprosze o sprawdzenie nazwiska Jarocki.
Szukam Ignacego Jarockiego i Waleriana (Walerego) Jarockiego.
Ewentualnie Stanislaw i Konstanty Jarocki.
Okres: pierwsza polowa XIX wieku.
Z gory slicznie dziekuje
Bozenna
Poprosze o sprawdzenie nazwiska Jarocki.
Szukam Ignacego Jarockiego i Waleriana (Walerego) Jarockiego.
Ewentualnie Stanislaw i Konstanty Jarocki.
Okres: pierwsza polowa XIX wieku.
Z gory slicznie dziekuje
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Kontakt:
Jolu,
Skoneczny Władysław, sierżant, woj. wołyńskie, pow. Kostopol, gm. Stepań, osada Stare Dworzce, nr działki 8, (inna nazwa osady Stare Dworce).
Pozdrawiam Tadeusz
Skoneczny Władysław, sierżant, woj. wołyńskie, pow. Kostopol, gm. Stepań, osada Stare Dworzce, nr działki 8, (inna nazwa osady Stare Dworce).
Pozdrawiam Tadeusz
-
- Kontakt:
Bożenno,
osadnictwo wojskowe prowadzone było na początku lat dwudziestych XX wieku, a Ty piszesz ,że interesują Ciebie dane z połowy XIX wieku. Nie wiem na ile będą przydatne informacje które podam. Znalazłem kilku Jarockich w wykazie osadników i wszystkich tu wymieniam, moze coś sobie dopasujesz(?):
- Eljasz, pion. (nie bardzo wiem co to za skrót), woj białostockie, pow. Wołkowysk, gm. Mścibów, osada Bagon,
- Józef, kanonier, poleskie, pow. Drohiczyn, gm. Drohiczyn, osada Kuczki, nr działki 1, (inna nazwa miejscowości Ruczki),
- Józef, porucznik , wołyńskie, pow. Łuck, gm. Połonka, osada Połonka, nr działki 8,
- Stanisław, plutonowy, wołyńskie , pow. Dubno, gm. Radziwiłłów, osada Radziwiłłów, nr działki 35.
Pozdrawiam, Tadeusz
osadnictwo wojskowe prowadzone było na początku lat dwudziestych XX wieku, a Ty piszesz ,że interesują Ciebie dane z połowy XIX wieku. Nie wiem na ile będą przydatne informacje które podam. Znalazłem kilku Jarockich w wykazie osadników i wszystkich tu wymieniam, moze coś sobie dopasujesz(?):
- Eljasz, pion. (nie bardzo wiem co to za skrót), woj białostockie, pow. Wołkowysk, gm. Mścibów, osada Bagon,
- Józef, kanonier, poleskie, pow. Drohiczyn, gm. Drohiczyn, osada Kuczki, nr działki 1, (inna nazwa miejscowości Ruczki),
- Józef, porucznik , wołyńskie, pow. Łuck, gm. Połonka, osada Połonka, nr działki 8,
- Stanisław, plutonowy, wołyńskie , pow. Dubno, gm. Radziwiłłów, osada Radziwiłłów, nr działki 35.
Pozdrawiam, Tadeusz
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Wybacz, Tadziu,
Pewnie zle przyczytalam. Myslalam, ze te informacje dotyczaca XIX wieku.
Szukalam Pulku Czynnych Weteranow w Kocku w latach 1800-1840.
Przepraszam,
Serdecznosci
Bozenna
Pewnie zle przyczytalam. Myslalam, ze te informacje dotyczaca XIX wieku.
Szukalam Pulku Czynnych Weteranow w Kocku w latach 1800-1840.
Przepraszam,
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 4 razy
Witaj Tadeuszu!!!
Serdecznie dziekuję za odpowiedź,jest dla mnie bardzo wazna,a tak na marginesie,czy sa w Twoim wykazie inne wiadomosci o tej rodzinie.
Serdecznie pozdrawiam
Jolanta
Serdecznie dziekuję za odpowiedź,jest dla mnie bardzo wazna,a tak na marginesie,czy sa w Twoim wykazie inne wiadomosci o tej rodzinie.
Serdecznie pozdrawiam
Jolanta
Jolanta Bielicka
-
- Kontakt:
Jolu,
niestety innych informacji w wykazie osadników na temat podanej Tobie osoby, niestety nie ma. Mogę jeszcze wyszukać ewentualnie innych osadników wojskowych z tej miejscowości.
Pozdrawiam Tadeusz
niestety innych informacji w wykazie osadników na temat podanej Tobie osoby, niestety nie ma. Mogę jeszcze wyszukać ewentualnie innych osadników wojskowych z tej miejscowości.
Pozdrawiam Tadeusz
Witam, Tadeusz czy mógłbyś mi sprawdzić następujące nazwiska wśród osadników wojskowych na Wołyniu (byli żołnierze armii Hallera)
Mąkowski Stanisław
Lewandowski Ignacy
Rozmus
Gruszecki
Bednarek Teofil - prawdopodobnie osadnik cywilny
Pozdrowienia
katarzyna
Mąkowski Stanisław
Lewandowski Ignacy
Rozmus
Gruszecki
Bednarek Teofil - prawdopodobnie osadnik cywilny
Pozdrowienia
katarzyna
-
- Podziękowano: 67 razy
Zapewne chodzi o pioniera, czyli sapera kawalerii.data pisze: - Eljasz, pion. (nie bardzo wiem co to za skrót), woj białostockie, pow. Wołkowysk, gm. Mścibów, osada Bagon,
Pozdrawiam, Tadeusz
Albo też takiego "pół sapera" - w jednostkach piechoty istniały formacje inżynieryjne, które miały ograniczone zadania w porównaniu z regularnymi saperami.
pozdrawiam
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
-
- Kontakt:
Katarzyno,
- nazwisko Mąkowski nie występuje w wykazach osadników wojskowych,
- Lewandowski Ignacy, kapral , woj. wołyńskie, pow. Włodzimierz Woł. gm. Werba, osada Ochnówka , nr działki 74, (inna nazwa osady - Grabiny, Stasin),
- Rozmus Paweł , st. żandarm, poleskie, pow. Pińsk, gm. Żabczyce, osada Krasiczyn,
- Rozmus Julian, ogniomistrz, wołyńskie, pow. Włodzimierz Woł., gm. Werba, osada Ochnówka, nr działki 78, (Grabiny, Stasin),
- Gruszecki Jan, kapral, poleskie, pow. Brześć/Bugiem, gm. Motykały, osada Kowerdziaki,
- Gruszecki Tadeusz Kazimierz, porucznik, wołyńskie, pow. Włodzimierz Woł., gm.Werba, osada Ochnówka (Grabiny , Stasin),
- Gruszecki Stefan, szeregowy, wołyńskie, pow. Horochów, gm. Beresteczko, osada Łobaczówka, działka nr 8,
- Bednarek Stanisław, szeregowy, poleskie, pow. Kamień Koszyrski, gm. Kamień koszyrski, osada Huta Kamieńska,
Bednarek teofil w wykazie nie figuruje.
Pozdrawiam Tadeusz
- nazwisko Mąkowski nie występuje w wykazach osadników wojskowych,
- Lewandowski Ignacy, kapral , woj. wołyńskie, pow. Włodzimierz Woł. gm. Werba, osada Ochnówka , nr działki 74, (inna nazwa osady - Grabiny, Stasin),
- Rozmus Paweł , st. żandarm, poleskie, pow. Pińsk, gm. Żabczyce, osada Krasiczyn,
- Rozmus Julian, ogniomistrz, wołyńskie, pow. Włodzimierz Woł., gm. Werba, osada Ochnówka, nr działki 78, (Grabiny, Stasin),
- Gruszecki Jan, kapral, poleskie, pow. Brześć/Bugiem, gm. Motykały, osada Kowerdziaki,
- Gruszecki Tadeusz Kazimierz, porucznik, wołyńskie, pow. Włodzimierz Woł., gm.Werba, osada Ochnówka (Grabiny , Stasin),
- Gruszecki Stefan, szeregowy, wołyńskie, pow. Horochów, gm. Beresteczko, osada Łobaczówka, działka nr 8,
- Bednarek Stanisław, szeregowy, poleskie, pow. Kamień Koszyrski, gm. Kamień koszyrski, osada Huta Kamieńska,
Bednarek teofil w wykazie nie figuruje.
Pozdrawiam Tadeusz
-
- Kontakt:
Wojtku,
Pozdrawiam , Tadeusz
Serdeczne dzięki za wyjaśnienia, domyślałem się, że skrót można czytać jako "pionier", ale nie bardzo potrafiłem znaleźć odniesienie do określonego stopnia wojskowego.wojciechz pisze: Zapewne chodzi o pioniera, czyli sapera kawalerii.
Albo też takiego "pół sapera" - w jednostkach piechoty istniały formacje inżynieryjne, które miały ograniczone zadania w porównaniu z regularnymi saperami.
Pozdrawiam , Tadeusz
-
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Witam Panie Tadeuszu,
Czy mógł by Pan sprawdzić czy w tym spisie pojawia się nazwisko Terlikowski lub Czajewski.
dziękuję i pozdrawiam
Darek
Czy mógł by Pan sprawdzić czy w tym spisie pojawia się nazwisko Terlikowski lub Czajewski.
dziękuję i pozdrawiam
Darek
Dariusz "Darecki" Czajewski z Wa-wy 
poszukuje krewnych o nazwisku Terlikowski, Czajewski .....
http://terlikowscy.gene.xon.pl

poszukuje krewnych o nazwisku Terlikowski, Czajewski .....
http://terlikowscy.gene.xon.pl
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Tadeuszu
Dziękuje za dane a wracając do mojego wcześniejszego zapytania odnośnie Kowalskiego to rocznik może być w granicach 1887-1892 a miejscowości na Wołyniu to kto wie? Ośmigowicze , Torczyn.
Czy wśród znalezionych Kowalskich jest może Feliks(Felix) i przy okazji poproszę o nazwisko Krawczyk
Serdecznie pozdrawiam też Tadeusz
Dziękuje za dane a wracając do mojego wcześniejszego zapytania odnośnie Kowalskiego to rocznik może być w granicach 1887-1892 a miejscowości na Wołyniu to kto wie? Ośmigowicze , Torczyn.
Czy wśród znalezionych Kowalskich jest może Feliks(Felix) i przy okazji poproszę o nazwisko Krawczyk
Serdecznie pozdrawiam też Tadeusz
Tadeusz
-
- Kontakt:
Darku,
Terlikowski Julian, kapral, woj. wołyńskie , pow. Krzemieniec, gm. Wiśniowiec, osada Kniażyn, nr działki 80, (inna nazwa osady Wola Wilsona).
Niestety nazwisko Czajewski w wykazie osadników nie występuje.
pozdrawiam Tadeusz
Terlikowski Julian, kapral, woj. wołyńskie , pow. Krzemieniec, gm. Wiśniowiec, osada Kniażyn, nr działki 80, (inna nazwa osady Wola Wilsona).
Niestety nazwisko Czajewski w wykazie osadników nie występuje.
pozdrawiam Tadeusz