UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Webtrees
Dziś się dowiedziałem, że nastąpił podział wśród twórców programu PhpGedView i powstał nowy program webtrees. Jest to na razie program w wersji beta bazujący na PGV ale będzie osobno rozwijany.
Re: webtrees
Cytat z głównej strony webtrees:
https://launchpad.net/webtrees/+download
Pierwsza wersja webtrees spodziewana jest dopiero w sierpniu, ale niemalże codziennie pojawia się kolejna wersja testowa tej aplikacji oznaczona numerem wersji SVN. Wersje testowe są naogół całkowicie spolszczone.webtrees opiera się na popularnej aplikacji PhpGedView ("PGV"). Podczas gdy PGV ma na celu zrobienie wszystkiego dla wszystkich, webtrees ma na celu być skuteczne i efektywne przy użyciu odpowiedniej kombinacji narzędzi, technik projektowania i otwartych standardów.
https://launchpad.net/webtrees/+download
Pierwsza oficjalna wersja webtrees jest już dostępna. Zachęcam.
http://webtrees.net
http://launchpad.net/webtrees/1.0/1.0.0 ... -1.0.0.zip
http://webtrees.net
http://launchpad.net/webtrees/1.0/1.0.0 ... -1.0.0.zip
webtrees posiada kreatora, który umożliwia przeniesienie danych z PGV.
Krótka instrukcja.
1. Usuwamy pliki PGV z wyjątkiem pliku config.php i katalogów index oraz media
2. Wgrywamy pliki webtrees
3. Wchodzimy na własną stronę
4. Podajemy informacje wymagane przez kreatora
5. Po przejściu procesu instalacji klikamy odnośnik kreatora transferu danych z PGV
6. Należy podać pełną ścieżkę do katalogu index - najczęściej jest to ./
7. Gotowe
Krótka instrukcja.
1. Usuwamy pliki PGV z wyjątkiem pliku config.php i katalogów index oraz media
2. Wgrywamy pliki webtrees
3. Wchodzimy na własną stronę
4. Podajemy informacje wymagane przez kreatora
5. Po przejściu procesu instalacji klikamy odnośnik kreatora transferu danych z PGV
6. Należy podać pełną ścieżkę do katalogu index - najczęściej jest to ./
7. Gotowe
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 22 razy
- Kontakt:
czym możesz mnie przekonać do zmiany? Czym to się różni od PGV? Jak chodzę po demie to nie widzę różnic.
pozdrawiam
Maciej
pozdrawiam
Maciej
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Jest to program, na razie, podobny do PGV, ale będzie się rozwijał po swojemu. Na pewno ma jedną, dla mnie, ważna zmianę - niezalogowany gość odwiedzający stronę nie widzi rodziców poszczególnych osób (indywidualna karta, diagramy itp.).
Witam.
Pobrałem program spakowany zip, rozpakowałem i wgrałem na serwer. Po wywołaniu index.php wyświetla komunikat:
Parse error: syntax error, unexpected '{' in /var/www/sites/yoyo.pl/a/n/angro/e107_plugins/webtrees/includes/session.php on line 189
Sprawdzałem ten plik session.php ale nie bardzo wiem gdzie tkwi błąd. Czy tylko jam mam takiego pecha.
Proszę o radę.
Pobrałem program spakowany zip, rozpakowałem i wgrałem na serwer. Po wywołaniu index.php wyświetla komunikat:
Parse error: syntax error, unexpected '{' in /var/www/sites/yoyo.pl/a/n/angro/e107_plugins/webtrees/includes/session.php on line 189
Sprawdzałem ten plik session.php ale nie bardzo wiem gdzie tkwi błąd. Czy tylko jam mam takiego pecha.
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Andrzej Groberek
Andrzej Groberek
Jaka wersja PHP na serwerze? webtrees wymaga PHP w wersji co najmniej 5.2.3angro51 pisze:Parse error: syntax error, unexpected '{' in /var/www/sites/yoyo.pl/a/n/angro/e107_plugins/webtrees/includes/session.php on line 189
Witam.
Moja baza to 5.0.67 i jeżeli wymagana jest wyższa to faktycznie jest problem. Jednak oznaczenie błędu jaki jest zgłaszany sugeruje, że jest tam jakaś literówka dotycząca nawiasu a to nie ma nic wspólnego z wersją bazy.
Moja baza to 5.0.67 i jeżeli wymagana jest wyższa to faktycznie jest problem. Jednak oznaczenie błędu jaki jest zgłaszany sugeruje, że jest tam jakaś literówka dotycząca nawiasu a to nie ma nic wspólnego z wersją bazy.
Pozdrawiam
Andrzej Groberek
Andrzej Groberek
Ja się pytam o wersję PHP a nie bazy danych.angro51 pisze:Witam.Moja baza to 5.0.67 i jeżeli wymagana jest wyższa to faktycznie jest problem. Jednak oznaczenie błędu jaki jest zgłaszany sugeruje, że jest tam jakaś literówka dotycząca nawiasu a to nie ma nic wspólnego z wersją bazy.
Linia 189 w pliku to:
Kod: Zaznacz cały
try {
Nie wiem jaka wersja PHP jest dostępna domyślnie na serwerach yoyo.
-
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
•PHP4 jest w wersji 4.4.4
•PHP5 jest w wersji 5.1.2
co sugeruje, że user może wybrać sobie wersję w panelu zarządzającym.
Z FAQ na stronie yoyo:
"Jak włączyć PHP5?
Po prostu zmieñ rozszerzenie pliku skryptu PHP na php5 z domyślnego php.
Możliwe, że będzie konieczna również wewnątrz skryptów, tj. zamiana wszystkich .php na .php5. Pracujemy nad prostszym rozwiązaniem."
Więc albo przemianuj wszystkie pliki albo czekaj aż "popracują"
•PHP5 jest w wersji 5.1.2
co sugeruje, że user może wybrać sobie wersję w panelu zarządzającym.
Z FAQ na stronie yoyo:
"Jak włączyć PHP5?
Po prostu zmieñ rozszerzenie pliku skryptu PHP na php5 z domyślnego php.
Możliwe, że będzie konieczna również wewnątrz skryptów, tj. zamiana wszystkich .php na .php5. Pracujemy nad prostszym rozwiązaniem."
Więc albo przemianuj wszystkie pliki albo czekaj aż "popracują"

czyli wraz za stara - jak już wspomniałem webtrees wymaga 5.2.3compnet pisze:•PHP5 jest w wersji 5.1.2
Jednym zdaniem: na yoyo.pl webtrees nie pójdzie.
Tak przy okazji dostępna jest wersja 1.0.1, gdzie usunięto błędy wykryte w wersji 1.0.0.
usunięto około 30 błędów, jeden z nich poważny, gdyż nie zawsze wysyłały się wiadomości do użytkowników, którzy chcieli się zarejstrować na stronie, a przez to nie mogli tego potwierdzić.rrafaell pisze:Jakieś zmiany duże, małe?