UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Monika Wojewódka
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu

Post autor: Monika Wojewódka » wt sie 17, 2010 3:56 pm

Mam prośbę do osób odwiedzających AAP o spisanie aktu małżeństwa Stanisława Piechowiaka i Agnieszki Miężał (może być zapis Miżał) wpis 21/1861 parafia katolicka Brody, sygnatura jednostki PM 024/13, sygnatura zamówienia mkr 642, pozycja na mikrofilmie 3.

prośba nieaktualna, akt znalazłam na szukajwarchiwach.pl :D
Ostatnio zmieniony śr paź 13, 2010 5:31 pm przez Monika Wojewódka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Monika Wojewódka

Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz

pitek181

Post autor: pitek181 » sob wrz 04, 2010 5:33 pm

Mam pytanie: czy jest możliwość przesyłania mikrofilmów pomiędzy AA? Interesuje mnie mikrofilm z AA w Poznaniu ale chciałbym przeglądać w AA w Warszawie. Pech chciał, że u Mormonów jest luka w urodzeniach pomiędzy 1785 - 1804 z Ostrowa Wlkp.

Pozdrawiam
Piotr Pacyna

Pacyna, Ampuła, Cierniak, Klusak, Strapagiel, Szałek, Szenfeld - Wielkopolska

Awatar użytkownika

bielecki
Kontakt:

Post autor: bielecki » sob wrz 04, 2010 7:04 pm

pitek181 pisze:Mam pytanie: czy jest możliwość przesyłania mikrofilmów pomiędzy AA? Interesuje mnie mikrofilm z AA w Poznaniu ale chciałbym przeglądać w AA w Warszawie. Pech chciał, że u Mormonów jest luka w urodzeniach pomiędzy 1785 - 1804 z Ostrowa Wlkp.

Pozdrawiam
Zła wiadomość: nie ma takiej możliwości.
Dobra wiadomość: na opisach filmów Mormonów są liczne błędy. To jeden z tych przypadków. Rzeczona księga chrztów jest na mikrofilmie nr 1201207 pozycja 4.

Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

pitek181

Post autor: pitek181 » sob wrz 04, 2010 8:42 pm

I jak tu się połapać. Czy jest jakaś możliwość aby u Mormonów zobaczyć jakie daty na mikrofilmie dotyczą jakiej parafii? Na tym mikrofilmie co podałeś są akta urodzeń 1785-1804 ale chciałbym się upewnić, że to faktycznie Ostrów Wlkp :) Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Piotr Pacyna

Awatar użytkownika

bielecki
Kontakt:

Post autor: bielecki » sob wrz 04, 2010 10:13 pm

Zasadniczo sprawdza się poprzez ich katalog na stronie http://www.familysearch.org/eng/Library ... t_fhlc.asp

Ale jeśli podaje on błędne informacje, a to się zdarza, to cóż - trzeba zaufać tym, co twierdzą, że jest błąd :)

W tym konkretnym przypadku, wydaje się, że księga została pierwotnie w Archiwum zarejestrowana jako księga z Mikstatu i dlatego wśród ksiąg z Mikstatu ją zmikrofilmowano. Potem przełożono ją do zespołu Ostrów Wlkp. ale na filmie oczywiście została tam gdzie była :P

Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

pitek181

Post autor: pitek181 » sob wrz 04, 2010 10:50 pm

Ufam, ufam :) Tylko myślałem, że jest taka lista dostępna na ich stronie, której np nie zauważyłem :) A zauważyłem jeszcze lukę w małżeństwach - brak 1840-1870. Patrzyłem na ten mikrofilm co podałeś ale niestety nie ma tam takiego zakresu dat. Czy byłbyś wstanie jakoś to sprawdzić:) ? Będę wdzięczny :)

Pozdrawiam
Piotr Pacyna

Awatar użytkownika

bielecki
Kontakt:

Post autor: bielecki » ndz wrz 05, 2010 8:35 am

pitek181 pisze:Ufam, ufam :) Tylko myślałem, że jest taka lista dostępna na ich stronie, której np nie zauważyłem :) A zauważyłem jeszcze lukę w małżeństwach - brak 1840-1870. Patrzyłem na ten mikrofilm co podałeś ale niestety nie ma tam takiego zakresu dat. Czy byłbyś wstanie jakoś to sprawdzić:) ?
Nie, ta księga najwyraźniej zaginęła całkowicie. Zachowały się w Archiwum Państwowym duplikaty dla tych lat (na innych mikrofilmach).

Polecam przy okazji katalog zasobu AAP na ich stronach aap.poznan.pl
Mormoni mają te same mikrofilmy, tylko numerują je inaczej. Można je jakoś dopasować. Katalog AAP jest godny zaufania.

Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

pitek181

Post autor: pitek181 » wt wrz 07, 2010 9:51 pm

Katalog AAP kojarzę, przeglądam właśnie mikrofilmy z akt w AAP. Dzięki za info o AP w Poznaniu. Może w październiku uda się odwiedzić archiwum. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Piotr Pacyna

Jasinski

Post autor: Jasinski » czw wrz 20, 2012 11:25 am

Hello,

Would it be possible to search the archives for me?

I am a French national and I do not speak polish, sorry.

My ancestor (Antoniego Jasinski) lived in Chrzastow with his wife Joanny Zabinskish and was born in the Kaliskie (Kalisz) province in 1780 - 1790.

They had 2 sons and several daughters. One of theirs sons was François Jasinski and he was probably born in Chrzastow (Posen province) or Wiela. He later had to emigrate to France because he was among the officers involved in the 1830 uprising.

Can you help me find information about them? Thank you very much.

Best Regards,
--
Christian Jasinski

Awatar użytkownika

Daniel Paczkowski
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Daniel Paczkowski » śr lut 06, 2013 11:24 am

Jeśli ktoś wybiera się w najbliższym czasie do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu, mam uprzejmą prośbę o dokładne spisane aktu chrztu Józefy Kaczmarek w księgach parafii rzymskokatolickiej w Ostrzeszowie. Chodzi o akt nr 57 z roku 1888.
Pozdrawiam

Daniel Paczkowski
http://danielpaczkowski.blogspot.com

Mike_M2
Podziękował/a: 21 razy

Post autor: Mike_M2 » wt lip 02, 2013 12:48 pm

Jako że nie po drodze mi do Poznania, mam prośbę do osób odwiedzających AA w Poznaniu o znalezienie i spisanie aktu chrztu (rok 1850 lub 1851, parafia Śrem) - szczegóły na priv. W zamian mogę odwdzięczyć się podobną przyszługą w AP w Łodzi.
Pozdrawiam,
Michał.

Awatar użytkownika

chrystian_orpel
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: chrystian_orpel » czw lip 04, 2013 9:54 pm

Jutro po południu co prawda nie będę w Poznaniu (niestety), ale w ośrodku mormońskim w Arras, a będę miał dostęp do odpowiedniego mikrofilmu ze Śremu. Proszę więc podać szczegóły.

Pozdrawiam

Chrystian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”