UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Spisy, publikacje nt. więźniów o. koncentracyjnego Stutthof

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Patrycja_K
Podziękował/a: 15 razy

Re: Spisy, publikacje nt. więźniów o. koncentracyjnego Stutt

Post autor: Patrycja_K » ndz cze 20, 2010 10:58 pm

gosiaczek51 pisze:Witaj Partycjo!
Posiadam książkę "Za drutami Stutthofu" wspomnienia byłego więźnia Wacława Mitura.
Książka nie posiada indeksu nazwisk, jest wykaz więźniów wypisanych w 1942r. ze szpitala obozowego -13 osób.
Jest kilka fotogrfii m.innymi Komendant obozu Stutthof, oficerowie obozowi, widok na baraki obozowe,na wieżę obserwacyjną i piec krematoryjny. W treści książki autor pisze o wielu kolegach i przyjaciołach, podając ich nazwiska. Jakiego nazwiska poszukujesz? może akurat coś znajdę!
Gosia :pa:

Poszukuję więcej informacji nt. Bogdana Lange (ur. 1906-1940-rozstrzelany), z tego co wiem to pracował przy wyrębie drzew.
Jeśli coś przy okazji znajdziesz to będę wdzięczna za informacje :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » ndz cze 20, 2010 11:00 pm

gosiaczek51 pisze:Jeszcze jedno Patrycjo, zapomniałam wcześniej napisać.
Ja dostałam dość wyczerpującą odpowiedz od Polskiego Czerwonego Krzyża na temat straconego tam mojego wujka,podano mi numer obozowy i dokładną datę kiedy został stracony :( .
Czy próbowałaś pisać do Czerwonego Krzyża?
Pozdrawiam Gosia :pa:
Do Czerwonego Krzyża się nie zwracałam. A akta w Muzeum w Stutthofie nt. pradziadka zachowały się szczątkowo, więc nie wiem czy PCK będzie mógł mieć więcej informacji
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski

Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » ndz cze 20, 2010 11:41 pm

Patrycjo!
Przejrzałam książkę, nie znalazłam Lange Bogdan, przekartkowałam jednak pobieżnie, ponieważ nie ma indeksu nazwisk, spróbuję ją przeczytać, piszę,że spróbuję,bo jest makabryczna,są to wspomnienia byłego więźnia, któremu udało się zbiec, zapisałam nazwisko i jeśli coś znajdę, odpiszę.
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » wt cze 22, 2010 8:47 pm

gosiaczek51 pisze:Patrycjo!
Przejrzałam książkę, nie znalazłam Lange Bogdan, przekartkowałam jednak pobieżnie, ponieważ nie ma indeksu nazwisk, spróbuję ją przeczytać, piszę,że spróbuję,bo jest makabryczna,są to wspomnienia byłego więźnia, któremu udało się zbiec, zapisałam nazwisko i jeśli coś znajdę, odpiszę.
Dziękuję bardzo :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » sob sie 28, 2010 12:49 am

Witam :ok:
muszę wam o tym napisać !! bo to właśnie za sprawą Waszych pomysłów znalazłam definitywnie wuja.
Otóż zwróciłam się elektronicznie do Bad Arolsen i pisemnie od USC.
Akt (ślubu) z USC ma przyjść na dniach (sporo kosztowało, ale trudno...). Natomiast Bad Arolsen znalazł wuja (szybciej i za darmo). Jeśli ktoś z czytających ma wątpliwości czy warto tam się zgłosić, to mój przypadek potwierdza, że warto. W elektronicznym wniosku opisałam wszystko co wiem, tak jak i wam tutaj. W odpowiedzi dostałam co następuje: pismo (jak widać w języku polskim, więc nie ma problemów ze zrozumieniem - dodatkowo jest powód aresztowania) oraz kartę obozową (tą niestety po niemiecku, więc nie rozumiem ani słowa.... ale za pomocą słownika google doszłam, że na końcu jest notka, że wuj był ..... w "dobrej kondycji fizycznej").

Przykra historia, wychodzi na to, że wuj został aresztowany w czerwcu 1944, kiedy to jego żona była w 2 miesiącu ciąży. Z tego co zrozumiałam najpierw był przetrzymywany w Schrottersburg=Płocku (2,5 miesiąca), a potem trafił do obozu koncentracyjnego Stutthof koło Gdańska, gdzie zmarł po 1,5 miesiąca. Jego żona rodzi 2,5 miesiąca później i nadaje dziecku imię po zamordowanym mężu - Wacław. Niestety dziecko żyje tylko 9 dni....
Dokumenty jakie żona otrzymała z obozu nie zachowały się. Wydaje się, że po wojnie sprawa śmierci wuja nie została uregulowana, aż do 59' roku kiedy to USC sporządza akt zgonu wuja (pewnie na prośbę rodziny), wpisując jako datę śmierci 1946 rok - prawdopodobnie dlatego, że akta akurat z tego roku, jak się niedawno dowiedziałam, spłonęły.

.... a miał tylko 32 lata.

jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc w rozwikłaniu tej historii
Beata

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » sob sie 28, 2010 10:04 am

Patrycjo

W dniu 11 września, w siedzibie PomTG, jest spotkanie z p. Elżbietą Grot - Kustoszem Muzeum Stutthof.

Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » wt wrz 07, 2010 7:03 pm

Zatoka pisze:Patrycjo

W dniu 11 września, w siedzibie PomTG, jest spotkanie z p. Elżbietą Grot - Kustoszem Muzeum Stutthof.

Pozdrawiam

Janusz

Dziękuję za informację :)

Ja również pozdrawiam
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

sekunda09

Re: Spisy, publikacje nt. więźniów o. koncentracyjnego Stutthof

Post autor: sekunda09 » ndz lip 20, 2014 12:31 pm

Witam
Mam na imię Rafał , napiszę o jaką pomoc Mi chodzi , Moja żyjąca Babcia przebywała w obozie przejściowym w Dachał , pracowała w rolnictwie .
Mam nazwisko tego niemca u którego pracowała , adres ...... tą sprawą miał się zajać Mój nieżyjący Tata , ale nic nie załątwił Chcę poznać całą historię , , chodzi mi też o odszkodowanie ..

Gdzie mam napisać, do jakiej instytucji , może ktoś wie gdzie napisać ,zadzwonić , prosił bym adres goni mnie czas bo Babcia ma już 90 lat .

Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam wykazu, publikacji”