Witam!
Uprzejmie proszę o podanie etymologii nazwisk:
Gliwa
Grabski
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Michał.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gliwa, Gliwny, Grabski
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska F-G
Witam
Gliwa 1603 - od gwarowego gliwa ‘rodzaj grzyba’, z gwarowego gliwieć ‘psuć się’.
Grabski 1386 - od nazw miejscowych Grab, Grabie (częste).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Gliwa 1603 - od gwarowego gliwa ‘rodzaj grzyba’, z gwarowego gliwieć ‘psuć się’.
Grabski 1386 - od nazw miejscowych Grab, Grabie (częste).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Witam!
Dziękuję za podanie etymologii nazwisk, o które prosiłem wczoraj
W jednym nazwisku popełniłem błąd i dlatego proszę jeszcze o podanie etymologii nazwiska:
Gliwny
Pozdrawiam,
Michał.
Dziękuję za podanie etymologii nazwisk, o które prosiłem wczoraj

W jednym nazwisku popełniłem błąd i dlatego proszę jeszcze o podanie etymologii nazwiska:
Gliwny
Pozdrawiam,
Michał.
Ostatnio zmieniony sob lis 17, 2012 11:30 am przez Mike_M2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witam
Gliwny - od gwarowego gliwa ‘rodzaj grzyba’, z gwarowego gliwieć ‘psuć się’.

Gliwny - od gwarowego gliwa ‘rodzaj grzyba’, z gwarowego gliwieć ‘psuć się’.