witam wszystkich,
Bardzo prosze o przetlumaczenie mi tego aktu slubu miedzy Stanislawem Olczakiem a Marianna Broniszewska.
Jest on po Polsku pisany ale sam nie daje rady go przeczytac.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/804 ... 14fe0.html
pozdrawiam i z gory dziekuje,
Sandro
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Akt slubu Stanislawa Olczaka numer 9 parafia Chabielice
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Re: Akt slubu Stanislawa Olczaka numer 9 parafia Chabielice
To jest naprawde bardzo czytelna metryka:
swiadkowie: Benedykt Cichocki 59 lat komornik i Jakub Spochniak 40 l. gospodarz
pan mlody: Stanislaw Olczak 24 l. syn Antoniego i Katarzyny
panna mloda: Marianna Broniszewska 18 lat,corka Wincentego i Malgorzaty
swiadkowie: Benedykt Cichocki 59 lat komornik i Jakub Spochniak 40 l. gospodarz
pan mlody: Stanislaw Olczak 24 l. syn Antoniego i Katarzyny
panna mloda: Marianna Broniszewska 18 lat,corka Wincentego i Malgorzaty
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
-
AUTOR TEMATU - Posty: 309
- Podziękował/a: 6 razy
witam,
Ale informacje Pana mlodego, czy jest miejsce urodzenia. Wiem ze miejsce zamieszkania w Sulmierzycach a dalej???
pozdrawiam,
Sandro
Ale informacje Pana mlodego, czy jest miejsce urodzenia. Wiem ze miejsce zamieszkania w Sulmierzycach a dalej???
pozdrawiam,
Sandro
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witam
To moje odczytanie aktu.
Działo się w wsi Chabielicach dnia dwudziestego Listopada tysiąc osiemset trzydziestego pierwszego roku o godzinie drugiej po południu. Wiadomo czynimy,że w przytomności świadków Benedykta Cicheckiego komornika lat piećdziesiąt dziewięć i Jakóba [S...?] gospodarza lat czterdzieści mających obydwu w Osinach zamieszkałych , na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Stanisławem Olczakiem kawalerem lat dwadzieścia cztery liczącym w Sulmierzycach zamieszkały i tamże urodzonym z Antoniego i Katarzyny Olczaków a Maryanną Broniszewską panną w Osinach zamieszkałą a zrodzoną w wsi Dąbrowach Parafii [...?] z Wincentego i Małgorzaty Broniszewskich lat ośmnaście służącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach szóstym, trzynastym i dwudziestym Listopada w Parafiach Chabielskiej i Sulmierskiej iako też zezwolenie ojca nowozaślubionego ustne. Ze strony zaś nowozaślubionej obydwóch rodziców. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małzonkowie nowi oświadczają,że żadnych umów przedslubnych nie uczynili. Akt ten stawającym przeczytany i przez nas podpisany gdyż stawający pisać nie umieją.
Wyżej wyrażone akta Małżeństw Parafii Chabielskiej w obwodzie Piotrkowskim w liczbie dziewięciu nr 9 w dniu dzisiejszym zamykamy i własnoręcznie podpisujemy.
Chabielice dnia 31 Grudnia1831 Roku Franciszek Świrczyński
Tyle przeczytałam ,innych proszę o poprawki w miejscach których nie rozczytałam. Akt jest bardzo ładnie pisany i czytelny.
pozdrawiam Marianna
To moje odczytanie aktu.
Działo się w wsi Chabielicach dnia dwudziestego Listopada tysiąc osiemset trzydziestego pierwszego roku o godzinie drugiej po południu. Wiadomo czynimy,że w przytomności świadków Benedykta Cicheckiego komornika lat piećdziesiąt dziewięć i Jakóba [S...?] gospodarza lat czterdzieści mających obydwu w Osinach zamieszkałych , na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Stanisławem Olczakiem kawalerem lat dwadzieścia cztery liczącym w Sulmierzycach zamieszkały i tamże urodzonym z Antoniego i Katarzyny Olczaków a Maryanną Broniszewską panną w Osinach zamieszkałą a zrodzoną w wsi Dąbrowach Parafii [...?] z Wincentego i Małgorzaty Broniszewskich lat ośmnaście służącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach szóstym, trzynastym i dwudziestym Listopada w Parafiach Chabielskiej i Sulmierskiej iako też zezwolenie ojca nowozaślubionego ustne. Ze strony zaś nowozaślubionej obydwóch rodziców. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małzonkowie nowi oświadczają,że żadnych umów przedslubnych nie uczynili. Akt ten stawającym przeczytany i przez nas podpisany gdyż stawający pisać nie umieją.
Wyżej wyrażone akta Małżeństw Parafii Chabielskiej w obwodzie Piotrkowskim w liczbie dziewięciu nr 9 w dniu dzisiejszym zamykamy i własnoręcznie podpisujemy.
Chabielice dnia 31 Grudnia1831 Roku Franciszek Świrczyński
Tyle przeczytałam ,innych proszę o poprawki w miejscach których nie rozczytałam. Akt jest bardzo ładnie pisany i czytelny.
pozdrawiam Marianna