UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Family Tree Builder - MyHeritage

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

mika_tomasz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Re: Family Tree Builder - MyHeritage

Post autor: mika_tomasz » wt maja 11, 2010 6:14 pm

aktawres pisze:Ponawiam pytanie i proszę o pomoc.

Czy istnieje możliwość, żeby dziecko podciągnąć tylko pod jednego z małżonków? Drugi małżonek jest tylko mężem matki dziecka, nie jest jednak jego ojcem - tak żeby było jasne :)

Można to zrobić w ten sposób:
Dziecku dopisujemy oboje biologicznych rodziców, matkę znamy a ojciec jeżeli jest przeszkoda piszemy Nieznany lub pozostawiamy puste pola a jako typ związku zaznaczamy Partnerzy. Dopisujemy matce drugiego partnera/męża.
Klikamy na dziecku prawym przyciskiem i włączamy funkcję "Rodzice" i "Dołącz rodziców".
Zaznaczamy 3 opcję "Istniejący biologiczni a nowi przybrani" i wybieramy z tabelki nowych rodziców przybranych, matka ta sama i jej drugi partner.
Dziecko będzie wtedy widoczne w dwóch miejscach na drzewie, z przybranym ojcem będzie połączone przerywaną kreską.
Wiem że jest tu problem z matką bo raz jest biologiczna a raz przybrana ale nic innego na razie nie wymyśliłem.
Historia Wietrzychowic: http://sites.google.com/site/cmeto2009
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk

aktawres
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: aktawres » wt maja 11, 2010 6:38 pm

Dzięki,
sądziłem że jest jakiś sposób bardziej "oficjalny" :)
Niestety ojca dziecka nie znam :(
Ktoś badał rodziny Podgórskich, Gietka i Staszkiewicz (Dąbrówka), Murawskich (okolice między Ciechanowem a Pułtuskiem), Adamczewskich (Pomiechówek), Jabłońskich (Cieksyn), Błaszczak i Rudnickich (Grodziec)?

Michał S.
Pozdrawiam

Dejna Jan

Post autor: Dejna Jan » pt maja 21, 2010 12:13 am

Witam
Przy imporcie pliku gedcom z PAF5 w do programu Family Tree Builder 4.00.916 automatycznie zapisywane są imiona również jako przyrostki, i przez to są wyświetlane podwójnie. Jak można pozbyć się przyrostków hurtowo a nie wchodząc do danych poszczególnych osób?

Pozdrawiam
JD

Awatar użytkownika

izabelami
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: izabelami » pn cze 14, 2010 5:52 pm

Mój problem rozwiązany, okazało się że zaatakował mnie wirus i zjadł mi czcionkę, dlatego powstawały luki.
Iza

Awatar użytkownika

RoBo
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: RoBo » wt cze 22, 2010 12:14 pm

Witam!
Może ktoś się orientuje,dlaczego w opublikowanym drzewie na stronie MyHeritage nie wyświetlają się wszystkie zdjęcia portretowe ,mimo,że w programie FTB są?Bardzo proszę
o radę.Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz

Awatar użytkownika

RoBo

Post autor: RoBo » śr wrz 15, 2010 1:25 pm

Witam!
Mam problem z publikacją projektu z FTB do MyHeritage.Gdy z programu FTB chcę wysłać aktualizację projektu otrzymuję
informację,że nie udanło się nawiązać połączenia z internetem. Może ktoś ze znawców tego programu podpowie w czym
tkwi problem.
Z poważaniem
Roman
Roman Przybyłowicz

Awatar użytkownika

RoBo

Post autor: RoBo » pt paź 08, 2010 8:41 pm

Witam!
Czy ktoś ze znawców programu FTB i strony Myheritage może wyjaśnić,czy można,a jeśli tak
to w jaki sposób, wydrukować drzewo ze zdjęciami?Proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz

Awatar użytkownika

RoBo

Post autor: RoBo » pt paź 08, 2010 8:44 pm

Witam!
Czy ktoś ze znawców programu FTB i strony Myheritage może wyjaśnić,czy można,a jeśli tak
Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz

skunk
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: skunk » pt paź 08, 2010 8:49 pm

RoBo pisze:Witam!
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o stronę Myheritage to robimy tak:
1)Wybieramy u góry zakładkę "Drzewo genealogiczne"
2)Następnie zakładkę "Wykresy&Księgi"
3)Tam wybieramy co chcemy dokładnie wydrukować dla konkretnej osoby, jakie mają być zawarte informacje i styl wydruku i klikamy "Stwórz wykres"

Chwilę to potrwa i dostaniemy na maila plik pdf do ściągnięcia i wydrukowania.

Pozdrawiam
Kuba

Danuta
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: Danuta » ndz paź 10, 2010 11:59 am

Witam! mam ściągnięty program FTB wersja 4:0 zanim go dobrze poznałam, moja córka spowodowała, że wszysrkie osoby mi się podwoiły. Ona nie pamięta gdzie "klikała",a ja nie wiem co zrobić, zeby było jak dawniej. Każdą osobę po kolei kasować? (mam ich około 1000). Bardzo proszę o radę Danuta

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 18, 2010 8:27 pm

W związku z rozgorzałą dyskusją na forum genealodzy.pl związaną z kradzieżą danych z drzew na portalu myheritage.pl
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... f42b.phtml
mam pytanie do osób lepiej znających się na tajnikach internetu ode mnie :)
Do budowy drzewka używam bezpłatnego programu Family Tree. Na portalu mam wczytane drzewko o bardzo okrojonej wersji dotyczącej tylko moich przodków w linii prostej. Czy zatem jeśli używam funkcji "DOPASOWANIE" w trakcie pracy na drzewku w swoim komputerze i on line zostają odnalezione połączenia i podobieństwa u innych użytkowników to działa to również w drugą stronę??
Czyli czy ktoś będzie miał taki sam dostęp do mojego drzewa ( tego nieoficjalnego nie zamieszczonego na portalu) :?:
Mam nadzieję że jasno się wyraziłam o co mi chodzi :) :glupek:
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » czw lis 18, 2010 8:38 pm

"Tego nieoficjalnego nie zamieszczonego na portalu" czyli którego? domyślne ustawienia FTB publikują twój "projekt" w momencie gdy jesteś online i go zapisujesz. Chyba że ustawiłaś inaczej. Wszelkie dopasowania są wynikiem analizowania istniejących/zapisanych na stronie projektów.

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 18, 2010 9:17 pm

W moim komputerze mam drzewo którego nie publikuje - zawiera ok 5000 osób. Na stronie myheritage.pl "załadowałam" plik .ged zrobiony na potrzeby publikacji czyli tylko linia prosta ( bez kuzynów, ciotek itp.)
Jednak kiedy pracuje na komputerze z tym dużym drzewem korzystam czasem z opcji dopasowanie i wtedy on-line program (chyba) wyszukuje w innych dostępnych drzewach połączeń.
Myślałam że jasno to opisałam, a jednak chyba nie mówimy o tym samym albo ja nie jestem w tym temacie zbyt kumata :) :glupek:
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

mika_tomasz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: mika_tomasz » czw lis 18, 2010 9:30 pm

Wg mnie program FTB robi dopasowania tylko do drzew które są opublikowane w sieci czyli zamieszczone na serwerze MyHeritage. Uruchomiłem program FTB i poprzez inne konta próbowałem odnaleźć swoje dane ale za każdym razem wyszukiwał tylko te opublikowane. Prosze też zauważyć, że FTB nie wykonuje dopasowań on-line dla całego drzewa a tylko dla tego kawałka który aktualnie edytujemy.
Historia Wietrzychowic: http://sites.google.com/site/cmeto2009
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 18, 2010 9:33 pm

Tomku zgadza się po części - ja nie mam opublikowanego całego swojego drzewa a dopasowania mam w wielu miejscach mojego drzewa podczas pracy z programem. czyli do osób których nie umieściłam w drzewie na portalu. I właśnie to mnie zastanawia.....

"""Uruchomiłem program FTB i poprzez inne konta..." - co to znaczy ? Ja się wcale nie loguję bo pracuje na programie, który ściągnęłam
Pozdrawiam Żaneta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”