Powtórzę inaczej: nieważne czy importuję ze swojego komputera (upload GEDCOM), czy dodaję z lokalizacji na serwerze (add gedcom). Po zapisie konfiguracji wyrzuca mi błąd opisany wyżej, w obrębie całego menu "Current GEDCOMs".rafjak pisze:A nie lepiej załadować plik nie z serwera, tylko bezpośrednio z komputera łączącego się z serwerem?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
PhpGedView
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Re: PhpGedView
Pozdrawiam,
Konrad
Konrad
-
Witam.
Z tego co mi się wydaje plik editconfig_gedcom.php nie wymaga uprawnień do zapisu, ale oczywiście to też sprawdziłem. Nie w tym rzecz. To wygląda jakby po zatwierdzeniu formularza skrypt się gubił, stąd moje podejrzenia co do ścieżek w config. strony itp. Wydaje mi się jednak, ze wszystko mam poprawnie zrobione.rafjak pisze:Może uprawnienia nie takie dla tego pliku?
Pozdrawiam,
Konrad
Konrad
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witam ponownie,
Niestety próbuję tylko zgadywać, bo nie miałem jak dotąd tego problemu.
Może to kwestia samego systemu na którym jest phpGedView.
Mój stoi na UBUNTU-Linux i wszystko gra. Tylko ja mam chyba starszą wersję.
Pozdrawiam
Rafał
Niestety próbuję tylko zgadywać, bo nie miałem jak dotąd tego problemu.
Może to kwestia samego systemu na którym jest phpGedView.
Mój stoi na UBUNTU-Linux i wszystko gra. Tylko ja mam chyba starszą wersję.
Pozdrawiam
Rafał
-
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witam,
Chodziło mi raczej o system operacyjny.
A czy próbował Pan reinstalacji phpgedview?
Rafał
Chodziło mi raczej o system operacyjny.
Rafał
-
Serwer jest na linuksie. Parę baz z różnymi skryptami od paru lat na nim chodzi.rafjak pisze:Chodziło mi raczej o system operacyjny.
Przeinstaluję pro forma ;-)
Pozdrawiam,
Konrad
Konrad
-
- Podziękował/a: 56 razy
- Podziękowano: 34 razy
- Kontakt:
To będzie pytanie z gatunku "dla początkujących", ale mam drobny problem z ustawieniem chmodów, toteż dla pewności wolę się zapytać.
Chmod 777 ustawiamy na:
- katalog media
- katalog /media/thumbs
- plik gedcom (rozumiem, że tylko i wyłącznie plik z rozszerzeniem .ged)
Nie bardzo wiem o co chodzi z plikami językowymi - z tego co zrozumiałem, gdyby ktoś chciał je edytować to muszę je ustawić na 777, ale chyba nie jest to konieczne?
Sprawa najważniejsza - config.php powinien mieć chmod 755, ustawiam tak i w administracji wyskakuje mi napis - "Plik config.php nie jest zabezpieczony przed zapisem. Ze względów bezpieczeństwa należy ustawić prawa dostępu do tego pliku na tylko-do-odczytu kiedy konfiguracja zostanie zakończona."
Gdzie robię błąd?
Chmod 777 ustawiamy na:
- katalog media
- katalog /media/thumbs
- plik gedcom (rozumiem, że tylko i wyłącznie plik z rozszerzeniem .ged)
Nie bardzo wiem o co chodzi z plikami językowymi - z tego co zrozumiałem, gdyby ktoś chciał je edytować to muszę je ustawić na 777, ale chyba nie jest to konieczne?
Sprawa najważniejsza - config.php powinien mieć chmod 755, ustawiam tak i w administracji wyskakuje mi napis - "Plik config.php nie jest zabezpieczony przed zapisem. Ze względów bezpieczeństwa należy ustawić prawa dostępu do tego pliku na tylko-do-odczytu kiedy konfiguracja zostanie zakończona."
Gdzie robię błąd?
Pozdrowienia
Krystian
Krystian
Zaleca się ustawić plik config.php na tylko do odczytu gdy PGV będzie już skonfigurowane. Tak jak w podanym wyżej komunikacie.Krystian pisze:Sprawa najważniejsza - config.php powinien mieć chmod 755, ustawiam tak i w administracji wyskakuje mi napis - "Plik config.php nie jest zabezpieczony przed zapisem. Ze względów bezpieczeństwa należy ustawić prawa dostępu do tego pliku na tylko-do-odczytu kiedy konfiguracja zostanie zakończona."
Gdzie robię błąd?
Gdybyś chciał edytować to tak, musisz mieć 777. Uprawnienia do edycji mają tylko administratorzy.Krystian pisze:Nie bardzo wiem o co chodzi z plikami językowymi - z tego co zrozumiałem, gdyby ktoś chciał je edytować to muszę je ustawić na 777, ale chyba nie jest to konieczne?
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
13.01. ukazała się nowa wersja PGV: v4.2.4. Czy ktoś już może instalował? Wiadomo jakie są zmiany? Może jakieś nowinki?
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Możesz sprawdzić tutaj. Właśnie skończyłem instalację 4.2.4wuja pisze:13.01. ukazała się nowa wersja PGV: v4.2.4. Czy ktoś już może instalował? Wiadomo jakie są zmiany? Może jakieś nowinki?
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
Użytkowników PGV zapraszam do zapoznania się z programem webtrees
Jest to program wywodzący się z PGV. Rozwija się bardziej dynamicznie.
Posiada łatwy kreator przeniesienia danych z PGV do webtrees.
więcej informacji w wątku dotyczącym webtrees: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 93&start=0
Jest to program wywodzący się z PGV. Rozwija się bardziej dynamicznie.
Posiada łatwy kreator przeniesienia danych z PGV do webtrees.
więcej informacji w wątku dotyczącym webtrees: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 93&start=0
-
- Podziękowano: 2 razy
Witam,
czy jest możliwość w PGV ustawienia aby wyświetlane były nazwiska kobiet po ślubie, a nie nazwiska panieńskie?
Pozdrawiam
Paweł
czy jest możliwość w PGV ustawienia aby wyświetlane były nazwiska kobiet po ślubie, a nie nazwiska panieńskie?
Pozdrawiam
Paweł
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Nie pamiętam jak to jest PGV, ale w programie siostrzanym webtrees wyświetla się tak:
Kod: Zaznacz cały
Imię i nazwisko Wiktoria Cięcinka
Po ślubie Wiktoria Bednarz
-
- Podziękowano: 2 razy
Tak, jest taki tekst, jednak chodziło mi, żeby np na liście osób występujących w programie, albo w statystykach pokazywane było nazwisko po ślubie, a nie jak jest domyślnie nazwisko rodowe.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł