UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

PhpGedView

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
makros
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: makros » czw kwie 24, 2008 10:36 am

W przypadku Gallery2 nie mogę Ci pomóc ale powiem jak ja zrobiłem
Na stronie dodałem do osoby tylko podstawowe fotki /twarz ew. grób/

Natomiast typową galerię rodzinną zrobiłem oddzielnie za pomocą Coppermmine Galery Porobiłem kategorie na poszczególne osoby /nieżyjące/, indywidualne galerie i folder różne. Dostęp ma tylko rodzina w dzięki temu nie boją się "wrzucać" aktualnych zdjęć i innych rodzinnych.
W tej galerii niektórzy po raz pierwszy mogli zobaczyć pewne zdjęcia i dokumenty przechowywane przez inne osoby
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » czw kwie 24, 2008 11:00 am

Dzięki. W zasadzie to mamy podobnie, z tym, że u mnie w PGVpoza podstawowymi fotkami są też wieloosobowe. Bywa czasami tak, że dwie lub więcej osób występuje tylko na jednym jedynym zdjęciu - w ten sposób każda może mieć "swoją" fotkę w swoim profilu. Nie zawsze można rozsądnie zdjęcie rozdzielić i skadrować dla jednej osoby.
Zostaję przy osobnej gallery.

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Re:

Post autor: wooc » śr cze 04, 2008 7:57 pm

rrafaell pisze:Co do GoogleMap, to możesz się trochę zawieźć, gdyż ten moduł nie odnajduje automatycznie polskich miejscowości. Nie wiem czemu tak jest, ale w PGV nie działa ten moduł poprawnie.
W wersji 4.1.6 będzie już dostępne wyszukiwanie polskich miejscowości.
Póki co wersja ta jest dostępna poprzez SVN
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: rrafaell » pt cze 06, 2008 10:48 am

No to super wiadomość. :)
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

krzyko

Post autor: krzyko » śr cze 25, 2008 5:51 pm

Witam!
Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i wytłumaczył mi łopatologicznie jak zainstalować ten program? :) Utknąłem na samym początku - zupełnie nie wiem jak przesłać na serwer te wszystkie pliki, tzn. coś tam starałem się zrobić przez SmartFTP, ale nic mi z tego nie wyszło. Jestem kompletnie zielony na polu stron internetowych. Bardzo chcę założyć stronę w tym programie, bo gwarantuje on dostęp do danych tylko wybranym osobom, a ten stanął dęba i nie chce ruszyć. Nie wiem też jaki serwer byłby najlepszy. Póki co założyłem konto na darmowym www.yoyo.pl więc może ktoś mógłby mi wytłumaczyć na przykładzie tego serwera. Nie mogę tego rozebrać.
Pozdrawiam!
Krzysiek

Awatar użytkownika

kion
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: kion » śr cze 25, 2008 8:15 pm

krzyko pisze:Witam!
Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i wytłumaczył mi łopatologicznie jak zainstalować ten program? :) Utknąłem na samym początku - zupełnie nie wiem jak przesłać na serwer te wszystkie pliki, tzn. coś tam starałem się zrobić przez SmartFTP, ale nic mi z tego nie wyszło. Jestem kompletnie zielony na polu stron internetowych. Bardzo chcę założyć stronę w tym programie, bo gwarantuje on dostęp do danych tylko wybranym osobom, a ten stanął dęba i nie chce ruszyć. Nie wiem też jaki serwer byłby najlepszy. Póki co założyłem konto na darmowym http://www.yoyo.pl więc może ktoś mógłby mi wytłumaczyć na przykładzie tego serwera. Nie mogę tego rozebrać.
Pozdrawiam!
Krzysiek

Krzysku, powiem niestety szczerze - nie poradzisz sobie. Trzeba utworzyc baze na serwerze, przyporzadkowac jej nazwe, login i haslo. Trzeba znac tez host. Po wgraniu plikow na serwer, odpalasz program instalacyjny i postepujesz wg wytycznych. Ale jesli nie masz zadnego doswiadczenia z www, bedzie Ci ciezko.

Dodatkowo, zaden darmowy serwer nie wchodzi w gre. Wiekszosc z nich nie ma obslugi php, niezbednej do obslugi phpgv.

Ale, moze wyprobuj to na poczatek:
http://www.yourbeginnings.com/web

zakladasz tam konto, czekasz na maila, wysylasz plik gedcom i... oni robia reszte za Ciebie :)

pozdrawiam
maciek
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » czw cze 26, 2008 11:54 pm

kion pisze:...Dodatkowo, zaden darmowy serwer nie wchodzi w gre. Wiekszosc z nich nie ma obslugi php, niezbednej do obslugi phpgv.
Nie do końca prawda. Można tutaj - sprawdzone, działa (sam tam zaczynałem). Czasami mają jakieś "przerwy technologiczne", ale na początek można na tym hostingu popracować. Jest całkiem przyjazny cpanel, który ułatwi zadanie. Niemniej popieram przedpiścę - bez minimum doświadczenia i języka angielskiego będzie trudno. Na początek mozna przetestować na własnym komputerze, zainstalować serwer apache, mysql, php, phpmyadmin i można się wprawiać. Aha, na yoyo może być za mało miejsca.

Pozdrawiam
Wojtek

28.06.2008
/EDIT/
Krzysiek
Żeby Ciebie nie zniechęcać zbytnio, to mogę Ci założyć/zainstalować PhpGedView na wybranym przez Ciebie serwerze. Przy wyborze hostingu kieruj się wymaganiami zamieszczonymi w tej instrukcji; trzeba też sprawdzić czy dany serwer, a w zasadzie poczta z tego serwera nie będzie blokowana przez *niektórych operatorów poczty elektronicznej*. Po zainstalowaniu oddam Ci administrację, zmienisz sobie hasło i po bólu. Łatwiej mi będzie Tobie to zainstalować niż pisać szczegółową instrukcję pod konkretny serwer.
Pzdr
Wojtek

** - czytaj: onet, interia, wp
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

angro51
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: angro51 » śr lip 30, 2008 5:36 pm

Witam.
Zainstalowałem na serwerze PhpGedViev i skonfigurowałem. Wydaje się, że jest dobrze. Nie mogę wgrać pliku Gedcom gdyż pojawia się:
"Fatal error: Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted (tried to allocate 1474560 bytes) in /var/www/sites/yoyo.pl/a/n/angro51/e107_plugins/PhpGedView/languages/lang.en.php on line 1603"
- Czym to jest spowodowane?
- Do jakiego katalogu należy wgrać plik Gedcom?
- W jakim pliku należy wstawić adres do Gedcom?
Proszę o pomoc
Andrzej Groberek
Pozdrawiam
Andrzej Groberek

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » czw lip 31, 2008 9:48 am

Problem leży po stronie serwera,
i jest związany z ograniczeniem pamięci dostępnej dla skryptów php.
Można to naprawić dla danego skryptu ( w tym wypadku dla /var/www/sites/yoyo.pl/a/n/angro51/e107_plugins/PhpGedView/languages/lang.en.php) dodając linię ini_set("memory_limit","16M");
Zamiast 16M można wstawić inną wartość.
Albo globalnie dla całego serwera w pliku php.ini zmieniając wartość memory_limit = 16M
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

AUTOR TEMATU
makros
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: makros » czw lip 31, 2008 10:04 am

Problem leży po stronie serwera,
i jest związany z ograniczeniem pamięci dostępnej dla skryptów php.
Można to naprawić dla danego skryptu
-Wojtek w ilu przypadkach użytkownik ma mozliwość własnych konfiguracji serwera. Administratorzy serwerów rzadko idą na rękę uzytkownikom a czasem tylko odpowiadaja prosze samemu zmienić program lub jego konfiguracje /znam to z autopsji, 2x zmieniałem serwer bo nie moznabyło sie dogadać z administratorem/.
A może plik Gedcom jest za duży?.
Mozna by spróbowac w ustawieniach PhpGV wyłączyć stałe połączenia z bazą danych choć przyznam rację iz jest to wina konfiguracji serwera.
-Plik Gedcom wgrywa sie automatycznie do katalogu "index"

Andrzej a z jakiego serwera korzystasz ??
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » czw lip 31, 2008 11:00 am

makros pisze:Andrzej a z jakiego serwera korzystasz ??
Ścieżka
/var/www/sites/yoyo.pl/....
wskazuje na yoyo.pl - nieszczególnie dobry wybór.
W tym poście (wyodrębnionym zresztą z tego wątku - dopiero dzisiaj to zauważyłem) zamieściłem moje doświadczenia z trzema innymi darmowymi serwerami, na których PhpGedView działa.

Pozdrowiam
Wojciech Gracz

/edit/
Założyłem tym trzem serwerom monitoring - szok: od 99.61% do 100% uptime
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

angro51

Post autor: angro51 » czw lip 31, 2008 7:07 pm

Witam.
Faktycznie jest to serwr YoYo. Inne skrypty na nim jakoś dają sobie radę. Chcę się trochę na nim podszkolić.
Wojtek doradził aby wstawić
"ini_set("memory_limit","16M");"
Rozumiem, że w PhpGedView ale w jakim katalogu lub pliku?
Chciałem również popróbować tej drugiej metody wstawiając
"memory_limit = 16M"
do pliku php.ini ale tutaj znowu problem bo go nigdzie nie widzę.
Mogę liczyć na jakieś podpowiedzi?
Andrzej Groberek
Pozdrawiam
Andrzej Groberek

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » czw lip 31, 2008 8:52 pm

angro51 pisze: "ini_set("memory_limit","16M");"
Rozumiem, że w PhpGedView ale w jakim katalogu lub pliku?
w lang.en.php

Kod: Zaznacz cały

/PhpGedView/languages/lang.en.php
Chciałem również popróbować tej drugiej metody wstawiając
"memory_limit = 16M"
do pliku php.ini ale tutaj znowu problem bo go nigdzie nie widzę.
Nie widać, bo to plik ustawień php na serwerze, niedostępne dla zwykłych śmiertelników. To tylko administartor serwera może.
Kiedyś, dawno temu próbowalem na yoyo, szybko się wyleczyłem.
Radzę jednak popróbować np. na hostil.pl [ewentualnie na ugu.pl (ale wolniejszy i z reklamami)]
Sprawdzone, działa, nie miałem żadnych problemów z instalacją. (http://www.krewni.hostil.pl)
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » czw lip 31, 2008 10:39 pm

echhh..skrzywienie zawodowe.
Myślałem, że skoro instalujesz phpged to robisz to na swoim serwerku.
Plik php.ini jest na ogól w katalogu /etc
i modyfikować go może tylko administrator serwera.
Nie pozostaje ci nic innego, jak zmiana serwera, albo kontakt z administratorem i prośba o zmianę memory_limit na wg mnie 64M. to taka dość duża wartość, ale wtedy nie będzie przykrych niespodzianek.
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

Awatar użytkownika

angro51

Post autor: angro51 » pt sie 01, 2008 12:15 am

Witam.
Niestety wstawianie
"ini_set("memory_limit","16M");"
do pliku lang.en.php nic nie dało.
Dziękuję za pomoc.
Andrzej Groberek
Pozdrawiam