UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Słownik Biograficzny Oficerów Powstania Listopadowego (litery A-R)
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 40 razy
Re: Oficerowie Powstania Listopadowego
Witaj Marzeno
Ceroń – nie wymieniony,
Klimczak – brak,
Kłodawski – brak, jest Kłodowski Teodor,
Kozłowski – kilka stron, może jakieś imię?
pozdrawiam
Danka
Ceroń – nie wymieniony,
Klimczak – brak,
Kłodawski – brak, jest Kłodowski Teodor,
Kozłowski – kilka stron, może jakieś imię?
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Moze w Algierii znajdziesz Twoich - http://anom.archivesnationales.culture. ... e=&x=0&y=0mena_u pisze: Kozłowski
Kliknac na nazwisko, pokaże się skan aktu urodzenia (naissance), décés (zgonu), malzenstwa (mariage).

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
-
- Podziękował/a: 23 razy
- Podziękowano: 7 razy
Eluelgra pisze: Moze w Algierii znajdziesz Twoich...Musi się pokazac, klikac do skutku.

Bardzo Ci dziękuję za podesłanie stonki,co prawda Kozłowscy to nie moi,ale znalazłam inne nazwisko, które mnie również interesuje

Chyba mam szczęście,wszystko pięknie pokazuje się już za pierwszym kliknięciem

Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Marzena Urbańska
Abramowski Bereda Ceroń Cyranowski Czyżewski Dmowski-Czyż Grzelak Grzybowski Karcz Kazanowski Klimczak Kłodawski Komoda Kozłowski Kudelski Kulesza Łaziński Michalski Milewski Mroczek Murawski Suchocki Wąsowski Zbrożek Zwierz
Abramowski Bereda Ceroń Cyranowski Czyżewski Dmowski-Czyż Grzelak Grzybowski Karcz Kazanowski Klimczak Kłodawski Komoda Kozłowski Kudelski Kulesza Łaziński Michalski Milewski Mroczek Murawski Suchocki Wąsowski Zbrożek Zwierz
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 17 razy
Elżbieto,
oto, garść informacji o uczestnikach Powstania Listopadowego noszących nazwisko Szumski:
IGNACY,
ur.29.07.1799 w Dziewałtowie, pow. wiłkomirski, s. Mateusza i Marianny Gieniczówny. Przed powstaniem ogrodnik. W powstaniu żołnierz 4 pułku strzelców pieszych. 1832-1833 więziony przez Prusaków. Przybył 27.04.1834 do Oranu na statku ”Earl Kelly” i tegoż dnia zaangażowany został do Legii Cudzoziemskiej na 3 lata. Fizylier, kapral, Afryka 1834-1835, przeszedł 27.07.1835 na służbę w Hiszpanii, Hiszpania 1835-1837, uwolniony 11.05.1837. Po przybyciu do Francji mieszkał od 11.1837 w Tours i tu w 1839 wstąpił do Towarzystwa Demokratycznego Polskiego. 29.03.1840 potępił Czartoryskiego http://www.wbc.poznan.pl/publication/14741(k.63-64)
Skreślony z TPD w 1847. Był w 1866 członkiem Zjednoczenia Emigracji Polskiej w Paryżu. Zmarł 2.1871 w Paryżu prawdopodobnie w wyniku głodu podczas oblężenia pruskiego. Krosnowski błędnie podaje, że w 1847 był żołnierzem Legii.(cyt. Za Robert Bielecki, Polacy w Legii Cudzoziemskiej 1831-1879),
JÓZEF,
podpułkownik wolnych strzelców. We Francji:10.1833 Allier, następnie Montlucon (cyt. za Robert Bielecki, Zarys rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji),
LEOPOLD,
Podoficer 3 pułku ułanów. Autor „Wspomnień o pułku 3 ułanów byłego wojska polskiego”, Kraków 1892 (cyt. Za Tomasz Strzeżek, „ Polska ofensywa wiosenna w 1831roku”, Olsztyn 2002).
Pozdrawiam
oto, garść informacji o uczestnikach Powstania Listopadowego noszących nazwisko Szumski:
IGNACY,
ur.29.07.1799 w Dziewałtowie, pow. wiłkomirski, s. Mateusza i Marianny Gieniczówny. Przed powstaniem ogrodnik. W powstaniu żołnierz 4 pułku strzelców pieszych. 1832-1833 więziony przez Prusaków. Przybył 27.04.1834 do Oranu na statku ”Earl Kelly” i tegoż dnia zaangażowany został do Legii Cudzoziemskiej na 3 lata. Fizylier, kapral, Afryka 1834-1835, przeszedł 27.07.1835 na służbę w Hiszpanii, Hiszpania 1835-1837, uwolniony 11.05.1837. Po przybyciu do Francji mieszkał od 11.1837 w Tours i tu w 1839 wstąpił do Towarzystwa Demokratycznego Polskiego. 29.03.1840 potępił Czartoryskiego http://www.wbc.poznan.pl/publication/14741(k.63-64)
Skreślony z TPD w 1847. Był w 1866 członkiem Zjednoczenia Emigracji Polskiej w Paryżu. Zmarł 2.1871 w Paryżu prawdopodobnie w wyniku głodu podczas oblężenia pruskiego. Krosnowski błędnie podaje, że w 1847 był żołnierzem Legii.(cyt. Za Robert Bielecki, Polacy w Legii Cudzoziemskiej 1831-1879),
JÓZEF,
podpułkownik wolnych strzelców. We Francji:10.1833 Allier, następnie Montlucon (cyt. za Robert Bielecki, Zarys rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji),
LEOPOLD,
Podoficer 3 pułku ułanów. Autor „Wspomnień o pułku 3 ułanów byłego wojska polskiego”, Kraków 1892 (cyt. Za Tomasz Strzeżek, „ Polska ofensywa wiosenna w 1831roku”, Olsztyn 2002).
Pozdrawiam
Krzysztof
Witam!
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Chłopicki, Bobowski i Podgórski? Oczywiście chodzi mi o inne osoby niż dyktator powstania Józef Grzegorz.
Pozdrawiam
Piotrek
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Chłopicki, Bobowski i Podgórski? Oczywiście chodzi mi o inne osoby niż dyktator powstania Józef Grzegorz.
Pozdrawiam
Piotrek
-
Witam
Bobowski Konstanty – przed powstaniem właściciel Grabownicy,
Chłopicki:
Gotard – ur. na Podolu,
Ludwik – ur. 17 października 1789 w Krasnem, syn Tadeusza i Katarzyny, bratanek gen. Józefa Grzegorza,
Walenty – krótka notka,
Podgórski:
Ignacy – ur. 1808 w Stróży, syn Antoniego i Konstancji Gregorowicz,
Józef – ur. 1804 w Padew w Galicji, syn Józefa i Marianny Radwańskiej,
Michał – ur. ok. 1805, syn Wincentego,
Wojciech – krótka notka.
Jeśli jesteś zainteresowany informacją o którymś z tych panów, podaj mi swój adres mailowy na pw.
pozdrawiam
Danka
Bobowski Konstanty – przed powstaniem właściciel Grabownicy,
Chłopicki:
Gotard – ur. na Podolu,
Ludwik – ur. 17 października 1789 w Krasnem, syn Tadeusza i Katarzyny, bratanek gen. Józefa Grzegorza,
Walenty – krótka notka,
Podgórski:
Ignacy – ur. 1808 w Stróży, syn Antoniego i Konstancji Gregorowicz,
Józef – ur. 1804 w Padew w Galicji, syn Józefa i Marianny Radwańskiej,
Michał – ur. ok. 1805, syn Wincentego,
Wojciech – krótka notka.
Jeśli jesteś zainteresowany informacją o którymś z tych panów, podaj mi swój adres mailowy na pw.
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Witam, proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Skolimowski.
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
-
Witam
Niestety, słownik jest tylko do litery R.
Ale w tym wątku dwie osoby wypowiedziały się, gdzie można jeszcze znaleźć informacje o oficerach powstania styczniowego. Skopiowałam i wklejam:
"Może kogoś zainteresuje ( wspominałam o tym już w katalogu Biblioteki,
książki, monografie...)
Sporo informacji o Powstaniu Listopadowym oraz o korpusie generalskim
( noty biograficzne) można znaleźć w książce autorstwa Marka
Tarczyńskiego pt. "Generalicja Powstania Listopadowego" - Wydawnictwo
MON, 1980r.
Zgodnie z informacją, którą otrzymałam z AGAD, posiadają oni zespół akt Komisji Rządowej Wojny z lat 1815-1830, zawierający akta dotyczące armii Królestwa Polskiego (czyli z zaboru rosyjskiego), w której służyło wielu późniejszych powstańców listopadowych. Zespół ten liczy 616 jednostek archiwalnych i niestety nie posiada indeksów osobowych. Istnieje tylko indeks oficerów Komisji Rządowej Wojny.
R. Bielecki przy opracowywaniu "Słownika biograficznego oficerów powstania listopadowego", korzystał z akt AGAD. Po śmierci autora, zebrane przez niego materiały zostały przekazane do Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego - ul. Dobra 56, 00-312 Warszawa.
Pozdrawiam. Ina"
pozdrawiam
Danka
Niestety, słownik jest tylko do litery R.
Ale w tym wątku dwie osoby wypowiedziały się, gdzie można jeszcze znaleźć informacje o oficerach powstania styczniowego. Skopiowałam i wklejam:
"Może kogoś zainteresuje ( wspominałam o tym już w katalogu Biblioteki,
książki, monografie...)
Sporo informacji o Powstaniu Listopadowym oraz o korpusie generalskim
( noty biograficzne) można znaleźć w książce autorstwa Marka
Tarczyńskiego pt. "Generalicja Powstania Listopadowego" - Wydawnictwo
MON, 1980r.
Zgodnie z informacją, którą otrzymałam z AGAD, posiadają oni zespół akt Komisji Rządowej Wojny z lat 1815-1830, zawierający akta dotyczące armii Królestwa Polskiego (czyli z zaboru rosyjskiego), w której służyło wielu późniejszych powstańców listopadowych. Zespół ten liczy 616 jednostek archiwalnych i niestety nie posiada indeksów osobowych. Istnieje tylko indeks oficerów Komisji Rządowej Wojny.
R. Bielecki przy opracowywaniu "Słownika biograficznego oficerów powstania listopadowego", korzystał z akt AGAD. Po śmierci autora, zebrane przez niego materiały zostały przekazane do Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego - ul. Dobra 56, 00-312 Warszawa.
Pozdrawiam. Ina"
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Bardzo dziękuję!
Ania
Ania
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
- Ania
-
.... a powstancow-emigrantow czasem mozna odnalezc w Algierii http://anom.archivesnationales.culture.gouv.fr/caomec2/
Ostatnio zmieniony wt sty 25, 2011 11:18 pm przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
szukam:
szukam:
-
Do Danki Stachowiak.dankastachowiak pisze:Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Dembowski lub Dębowski.Pozdrawiam
Otrzymałam od Ciebie maila wysłanego poprzez forum forgen. Prosisz w nim o informacje o Walentym Dembowskim. W takim mailu brak jest adresu nadawcy, ponieważ wysyłany jest przez forum. Dlatego (ponieważ notka nie jest długa) przepisałam treść i wysłałam na priv. Było to kilka dni temu. Ponieważ nie odbierasz wiadomości, zamieszczam jej treść na forum.
Jednocześnie – jeśli Twój adres jest tajemnicą, to przecież nie musisz go podawać, ale też nie oczekuj, że ktoś zrobi skan dla Ciebie, bo niby gdzie go wyśle?
Walenty Dembowski – ur. w Wielkopolsce, kapelan 3 psp., 15.09.31 dymisja, przybył z woj. płockiego 2.10.31 do Warszawy, stawił się przed KRW, ponowił przysięgę wierności carowi.
źródła:
AGAD KRW 447, 478, 479
Rocznik wojskowy Królestwa Polskiego 1830 s.84
pozdrawiam
Danka
Witam.bardzo proszę o sprawdzenie czy w spisie występuje nazwisko Jackowski.Dziękuję i pozdrawiam Wanda
-
We Francji byl jeden powstaniec Jackowski.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... +Jackowski
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... +Jackowski
szukam:
szukam: