UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ahnenblatt
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Kontakt:
Re: Ahnenblatt
Panie Jarosławie, wszystko jest kwestią odpowiednich ustawień. Proszę napisać, jaki typ tablicy pan generuje? Wydaje mi się, że aby wyświetlić wszystkich potomków należy wybrać tablicę potomków. U mnie wszystko wyświetla tak, jak powinno, wybieram najstarszego przodka i wyświetla mi wszystkie jego dzieci, wnuki, prawnuki itd.
Pozdrawiam,
Natalia Sobiecka.
Poszukuję:
Gałan, Łaba, Kudyba, Skroban, Mękal, Gardyjas (Gardias): Zamojszczyzna (Susiec i okolice)
Sobiecki, Nowak, Florczyński, Cuprzyński, Rusztecki, Mandes: Mazowsze (Zaborów, Ławy, okolice.)
Natalia Sobiecka.
Poszukuję:
Gałan, Łaba, Kudyba, Skroban, Mękal, Gardyjas (Gardias): Zamojszczyzna (Susiec i okolice)
Sobiecki, Nowak, Florczyński, Cuprzyński, Rusztecki, Mandes: Mazowsze (Zaborów, Ławy, okolice.)
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 64 razy
- Kontakt:
Właśnie na to wpadłem
, ale dzięki za odpowiedź
.

Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Witam,
Bardzo proszę o pomoc.
Jak zamienić miejscami rodzeństwo (dzieci tych samych rodziców) lub dodać jeszcze jedno dziecko (pomiędzy już wpisane dzieci)?
Ania
Bardzo proszę o pomoc.
Jak zamienić miejscami rodzeństwo (dzieci tych samych rodziców) lub dodać jeszcze jedno dziecko (pomiędzy już wpisane dzieci)?
Ania
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
-
AUTOR TEMATU - Posty: 265
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
po skorzystaniu z funkcji Opracuj / Sortuj rodzinę na górnej listwie okna programu
wszystkie osoby są ustawione wg. starszeństwa (w oknie programu, bo na wydrukach
to bywa różnie
)
po skorzystaniu z funkcji Opracuj / Sortuj rodzinę na górnej listwie okna programu
wszystkie osoby są ustawione wg. starszeństwa (w oknie programu, bo na wydrukach
to bywa różnie

-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Serdecznie dziękuję za pomoc i szybką odpowiedź 
Pozdrawiam
- Ania

Pozdrawiam
- Ania
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
- Ania
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 1 raz
Mam problem natury komputerowej
Korzystam z tego programu i chciałabym pokazać wyniki komuś kto nie mam go na swoim komputerze. Po pierwsze czy mogę wgrać ten program na dysk zewnętrzny i po drugie jeżeli tak to czy po podłączeniu tego dysku do swojego komputera nie będzie mi się to wszystko "krzaczyć" . Pracuję na wersji 2.5 a nowa to 2.62 - na razie nie będę ściągała nowej wersji na swój komputer. sama nie jestem w tym bardzo biegła i muszę mieć pomoc , a ta chwilowo nie ma czasu.
Korzystam z tego programu i chciałabym pokazać wyniki komuś kto nie mam go na swoim komputerze. Po pierwsze czy mogę wgrać ten program na dysk zewnętrzny i po drugie jeżeli tak to czy po podłączeniu tego dysku do swojego komputera nie będzie mi się to wszystko "krzaczyć" . Pracuję na wersji 2.5 a nowa to 2.62 - na razie nie będę ściągała nowej wersji na swój komputer. sama nie jestem w tym bardzo biegła i muszę mieć pomoc , a ta chwilowo nie ma czasu.
Pozdrawiam
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Najlepiej mieć na jakimś nośniku (płyta CD/DVD, pendrive) zarówno plik instalacyjny Ahnenblatt, jak i wyeksportowaną bazę danych w formacie *.ahn. Po zainstalowaniu wszystko powinno być w porządku, niezależnie od wersji programu, bo są one ze sobą kompatybilne.
-
Witam,
ze strony: http://www.ahnenblatt.com/download.html
można pobrać program "Zip Version". ta wersja służy
do tego, aby mieć program razem z wszystkimi fotkami
i plikami rodzinnymi na nośniku zewnętrznym (np. pamięć USB)
i uruchamiać go na dowolnym komputerze bez potrzeby instalacji.
ze strony: http://www.ahnenblatt.com/download.html
można pobrać program "Zip Version". ta wersja służy
do tego, aby mieć program razem z wszystkimi fotkami
i plikami rodzinnymi na nośniku zewnętrznym (np. pamięć USB)
i uruchamiać go na dowolnym komputerze bez potrzeby instalacji.
-
Czy w tej "Zip Version" również będę wszystkie funkcje tzn. drzewa potomków lub przodków,
czy wygląd programu będzie taki sam ?
czy wygląd programu będzie taki sam ?
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
Witam,
to jest normalnie działający program z wszystkimi funkcjami generowania
tablic i innych raportów. Tylko funkcje związane z bezpieczeństwem danych
nie są tak rozwinięte jak w programie głównym na komputerze domowym.
Dlatego należy pracować na komputerze a program na pamięci USB
używać np. do pokazania swojego "drzewa" znajomym na ich komputerze.
to jest normalnie działający program z wszystkimi funkcjami generowania
tablic i innych raportów. Tylko funkcje związane z bezpieczeństwem danych
nie są tak rozwinięte jak w programie głównym na komputerze domowym.
Dlatego należy pracować na komputerze a program na pamięci USB
używać np. do pokazania swojego "drzewa" znajomym na ich komputerze.
-
Jeszcze dwa pytanie
Jak będę dopisywała coś w programie na którym pracuję , to potem muszę to samo zmienić na tym na dysku zewnętrznym , czy też jest jakiś sposób na zapisywanie automatyczne jak będę ten dysk miała podłączony?
Jak mam przenieść swoje dane z programu na ten nagrany "zip" na dysku zewnętrznym?
Jak będę dopisywała coś w programie na którym pracuję , to potem muszę to samo zmienić na tym na dysku zewnętrznym , czy też jest jakiś sposób na zapisywanie automatyczne jak będę ten dysk miała podłączony?
Jak mam przenieść swoje dane z programu na ten nagrany "zip" na dysku zewnętrznym?
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
Witam,
najlepiej opiszę jak ja to obsługuję
na pamięci USB (PenDrive) założyłem folder - Rodzina
Drugi folder - Ahnenblatt powstał po rozpakowaniu pobranego
pliku (Ahnenblatt.zip). W nim są wszystkie pliki potrzebne do
działania programu.
Następnie uruchomiłem program z danymi rodzinnymi na komputerze
i wydałem polecenie Pliki / Zapisz jako... / Ahnen-plik
W otwartym okienku wybrałem PenDrive / Rodzina jako
miejsce zapisu pliku *.ahn
Program pyta, czy kopiować też zdjęcia? Tak i gotowe.
W czasie wizyty u krewnych podłączamy pamięć do komputera,
otwieramy PenDrive / Ahnenblatt i klikamy 2x na ikonkę Ahnblatt.exe
Musimy jeszcze pokazać programowi, gdzie znajduje się plik *.ahn (Rodzina)
i popisujemy się zgromadzonymi danymi.
Po kilku zmianach wprowadzonych w programie "głównym" trzeba też te zmiany
wprowadzić na pamięć przenośną ale łatwiej jest cały nowy plik *.ahn w sposób
opisany powyżej zapisać na PenDrive.
Powodzenia
najlepiej opiszę jak ja to obsługuję

na pamięci USB (PenDrive) założyłem folder - Rodzina
Drugi folder - Ahnenblatt powstał po rozpakowaniu pobranego
pliku (Ahnenblatt.zip). W nim są wszystkie pliki potrzebne do
działania programu.
Następnie uruchomiłem program z danymi rodzinnymi na komputerze
i wydałem polecenie Pliki / Zapisz jako... / Ahnen-plik
W otwartym okienku wybrałem PenDrive / Rodzina jako
miejsce zapisu pliku *.ahn
Program pyta, czy kopiować też zdjęcia? Tak i gotowe.
W czasie wizyty u krewnych podłączamy pamięć do komputera,
otwieramy PenDrive / Ahnenblatt i klikamy 2x na ikonkę Ahnblatt.exe
Musimy jeszcze pokazać programowi, gdzie znajduje się plik *.ahn (Rodzina)
i popisujemy się zgromadzonymi danymi.

Po kilku zmianach wprowadzonych w programie "głównym" trzeba też te zmiany
wprowadzić na pamięć przenośną ale łatwiej jest cały nowy plik *.ahn w sposób
opisany powyżej zapisać na PenDrive.
Powodzenia
Szczerze powiedziawszy nie przeszedłem przez cały tekst , ale spróbuję przedstawić swój problem . Problem polega na tym , że pokazuje mi błędy w dacie . Data ustawiona jest DD.MM.RRRR i tak też wszystko było wypełniane . Wcześniej wszystko działało dobrze bez żadnych problemów . Komplikacje zaczęły się gdy z programu ,który mam również na laptopie ( z takimi samymi ustawieniami ) zacząłem kopiować plik ahnen. Raz pracuję na lapku a raz na kompie . Teoretycznie nie powinno się nic dziać . Praktycznie jest tak , że na obydwu programach wywala mi te same błędy . Próbowałem już zmienic formy datowania , ale bez zmian . Spotkał się ktoś już z tym ??
Grzesiek
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
-
Witam,
(inne nazwy dysków, inne foldery itd.). Nie twierdzę, że to jest powodem ale może być.
Aby tego uniknąć, program ma funkcję Pliki / Zapisz jako... / Ahnen-plik. Wypróbuj , może pomoże.
Pozatym można sprawdzić ustawienie formatu daty w Pliki / Właściwości...
Powodzenia
kopiując (copy - paste) przenosisz plik razem z ustawieniami. Ustawienia z kompa mogą nie pasować do ustawień na laptopieTeoretycznie nie powinno się nic dziać . Praktycznie jest tak , że na obydwu programach wywala mi te same błędy
(inne nazwy dysków, inne foldery itd.). Nie twierdzę, że to jest powodem ale może być.
Aby tego uniknąć, program ma funkcję Pliki / Zapisz jako... / Ahnen-plik. Wypróbuj , może pomoże.
Pozatym można sprawdzić ustawienie formatu daty w Pliki / Właściwości...
Powodzenia